Talenttid INSIDE: Ubesejrede Esbjerg med store ambitioner – U/19 Ligaen

I Esbjerg har de små guldhåb og store fornemmelser for en topplacering ovenpå en imponerende sæsonstart i U/19 Ligaen, hvor vestjyderne endnu er ubesejret. Med mange kreerende folk fremad i banen satses der meget på offensiven.

I D’ BOLD’s ugentlige magasin, Talenttid Inside, inviterer vi dig hver uge med til at læse om de allermest spændende og dybdegående historier fra den danske U/19- og U/17 Liga. Vi går helt i dybden med indslagene, og bringer dig interviews fra nogle af hovedpersonerne fra weekendens spillerunde, fordi vi her på D’ BOLD bestræber os på at give dig ALT det bedste fra dansk ungdomsfodbold.

Topambitioner

3-2 over FCK, 4-4 i Farum Park mod FC Nordsjælland og 5-3 hjemme mod AGF. Kedelig fodbold og målfattige kampe kan man ikke beskylde Esbjerg U/19 for efter vestjydernes første fem kampe i U/19 Ligaen.

Derimod har det offensive spil skabt resultater og indtil videre hentet 13 ud af 15 point hjem for esbjergenserne. Det rækker pt til en andenplads i rækken, dog kun ét point bag FC Nordsjælland, der har spillet en kamp mere end Esbjerg.

En af holdets profiler og målscorere, U/19-landsholdsspilleren Mathias Kristensen, vil gerne gå med på at sætte et stort flueben udfor holdets sæsonstart.

– Vi har fået 13 ud af 15 mulige point i de første fem kampe, så det er helt sikkert en godkendt start på sæsonen, vi har fået. Det har også været en af vores ambitioner, fordi vi alle ved, hvor vigtigt det er, at komme godt fra start, hvis man har ambitioner om at ende i toppen, siger Mathias Kristensen til D’ BOLD.

– Vores gode sæsonstart skyldes, at vi har leveret gode præstationer og scoret rigtig mange mål, men samtidig også, at vi har en stærk mentalitet hver især og er stærke som hold. Vi har flere gange været bagud med mere end et mål for derefter at komme tilbage og vinde eller få et enkelt point, hvilket siger noget om holdets stærke mentalitet.

I den forgangne weekend mødte Esbjerg OB på udebane. Her kæmpede de unge vestjyder i flere perioder af kampen med at finde melodierne fra de tidligere kampe i sæsonen. Med hiv og besvær fik Mathias Kristensen og co. alligevel tilkæmpet sig tre vigtige point, efter en scoring af bla. Kristensen selv.

– Det siger rigtig meget om vores hold. Vi kan sagtens skabe mange chancer i vores kampe, selvom vi ikke spiller lige flot fodbold hver gang, og det var weekendens kamp mod OB et bevis på. Det skyldes, at vi har mange spillere, der kan noget på egen hånd offensivt, som bliver kampafgørende, samtidig med at der bliver taget fra i vores defensiv, siger midtbanespilleren.

Træner: Meget offensiv giver naturligt defensive blottelser

Mathias Kristensen er generelt bare positiv over sit hold start. Samme holdning deler esbjergensernes cheftræner, René Christiansen. Han er dog også godt klar over, at mange af hans spillere er “offensivt mindede”. Det vil naturligt give nogle udsving i defensiven, påpeger han.

– Ja absolut, da vi har mange spillere der er dygtige fremad banen. U/19 landsholdets Mathias Kristensen, U/18 landsholdets anfører Mark Brink, Anders Dreyer, Kasper Nissen, Klaus Moesgaard og U/20-spilleren Søren Andreasen, der netop er vendt tilbage efter en korsbåndskade. Alle spillere der tænker offensivt og vil fremad. Det giver naturligt nogle gange blottelser i defensiven, siger René Christiansen.

Mens der snakkes i meget offensive termer indtil videre, må man heller ikke underkende defensiven og holdet som en helhed, mener Mathias Kristensen.

– Nej, det er på ingen måde kun vores offensiv, der vinder kampene for os. Det er rigtigt, at det indtil videre er de offensive spillere på holdet, der har scoret målene, men vi er én stor enhed, der skal fungere, for at vi kan vinde vores kampe, og det er samtlige spillere på holdet der bidrager til det.

– Jeg vil ikke sige, vi vægter det ene over det andet, for hvis man vil vinde sine kampe og ligge i toppen af Ligaen, skal begge ting vægtes højt, og det gør vi.

De næste i fødekæden er ved at være klar

Store ambitioner og en sprudlende offensiv er kun små brikker i et større overordnet billede. For René Christiansen og hans trænerteam på U/19-holdet gælder det om at levere de næste spillere fra klubbens talentafdeling til førsteholdet og ruste dem godt inden fremtidens store strabadser i seniorfodbolden.

– Kort sagt skal vi spille på en måde, som sikrer os i EFB, at vi hvert år kan aflevere unge spillere til vores Superliga-trup. Det er målet, og vi synes vi er godt på vej med de næste i fødekæden. Vi har allerede de to U/19-spillere, Daniel Iversen og Mathias Kristensen samt U/18 spilleren Mark Brink til at træne fast med Superliga-truppen.

– Lidt mere konkret på kampen vil vi gerne spille offensivt med de typer, vi har i år. Det vil helt sikkert give udsving undervejs, og det skal vi lære af. Lære at styre og dominere kampe, bestemme mere end modstanderen arbejder vi også med, siger U/19-cheftræneren.

Derfor er René Christiansen også afklaret med, at det nok ikke varer ved med at være ubesejret, og alt indenfor Top 6 er godkendt ifølge træneren.

– Ligaen består af kun 12 hold og alle kan slå hinanden. Det faktum gør, at alle kampe har sin intensitet og nerve. Vi er lige nu en del af toppen, men vores mål er at lande i Top 6. Kan vi slutte bedre end det, er det fint. Hold som FCM, AaB, FCN og Silkeborg vil sikkert ende højt, hvor vi sammen med et par andre klubber vil forsøge at holde os tæt på toppen for spændingens skyld.

Faktum er dog, at Esbjerg sammen med FCN stadigvæk er de eneste hold, der er ubesejret i U/19 Ligaen. Det på bekostning af, at Silkeborg og Nordsjælland har været blandt modstanderne i de første fem kampe. Det får også Mathias Kristensen til at tro, at Esbjerg godt kan have noget at have skulle sagt mod de store hold som FCM og FCN.

– Jeg tror på, vi godt kan slå dem, men det kræver at vi spiller op til vores absolut bedste på de dage, for det er uden tvivl nogen af de sværeste kampe, vi kommer til at spille i denne sæson.

Mathias Kristensen, René Christiansen og Esbjerg U/19 møder lørdag rækkens nr. 12, Randers Freja, på hjemmebane.

In this article