Fokus på: Nikolai Laursen – Yngste debutant, udlandet og vellidt på landsholdet

Hver mandag sætter D’ BOLD fokus på et talent i dansk ungdomsfodbold, eller en ældre spiller, med fokus på deres ungdomsår. Nikolai Laursen fra PSV er denne uges hovedperson.

Brøndby, Brøndby og Brøndby

Lige siden Nikolai Laursen var fem år gammel, har han spillet fodbold i Vestegnsklubben Brøndby IF. Her har han arbejdet sig op via klubbens ungdomshold, og allerede som 16-årig i 2014, skrev han seniorkontrakt med klubben.

På det tidspunkt han skrev under, var han eftertragtet af selveste Bayern München, der allerede dengang havde hentet Pierre-Emile Højbjerg til klubben. Men Laursen valgte Brøndby i stedet for, og en tur til udlandet måtte altså vente lidt.

– Jeg valgte Brøndby, fordi jeg kan se muligheder, og jeg kan udvikle mig som fodboldspiller. Og en af mine drømme er at spille for Brøndby på Brøndby Stadion, fortalte angriberen til 3point.dk.

– At være i førsteholdstruppen er jeg utrolig stolt og glad over. Det er rigtig dejligt. At få debut på Brøndby Stadion kunne være rigtig fedt, og jeg arbejder frem mod det, udtalte han yderligere.

I samme omgang blev han rykket permanent op i førsteholdstruppen, og drømmen om at få spilletid på Brøndby Stadion var altså ikke langt væk.

Men det blev ikke til spilletid i efteråret. Men til klubbens vinteropstart var humøret stadig højt for den unge offensivspiller. Og troen på debuten var endnu ikke forsvundet.

– Det har været en rigtig hård vinteropstart, jeg har aldrig prøvet noget lignende. Så det har været ud over det sædvanlige. Men det er gået rigtig godt og jeg er kommet ind i rytmen, og har fået lagt en god grundform. Og så er jeg blevet belønnet med noget spilletid, så det er jeg glad for, sagde Laursen til kanalsport.dk.

– Jeg ved ikke hvor meget jeg forventer med hensyn til spilletid, men jeg håber jeg kommer ind og får nogle minutter, for jeg syntes jeg har bevist mig godt her i opstarten.

Og så kom Superliga-debuten endelig

Han skulle dog vente til den 26. april 2015 i den 26. spillerunde, før han fik sine første minutter på banen. Debuten foregik på Brøndby Stadion mod FC Vestsjælland i en 4-0 sejr. Han blev skiftet ind i slutminutterne, og fik godt seks minutter på banen. Men hvilke seks minutter. For Brøndby var nemlig kun foran med 3-0, da Laursen kom på banen, og det var ham, der bragte BIF på 4-0.

– Man bliver rigtig glad, især når man ser hans jubelscene. Så kan man se hvor meget det betyder, sagde Laursens nu tidligere holdkammerat, Dario Dumic til 3point.dk.

Og Dumic var ikke den eneste BIF-spiller med ros til den dengang 17-årige debutant. Også holdets anfører, Daniel Agger, udtalte sig om Laursen.

– Jeg synes han har gjort det godt. Men man kan godt se, at han er gået fra ungdomsfodbold til at være i en seniortrup. Der er lidt mere power og bliver gået lidt mere til stålet. Han har lige skullet vænne sig til tingene, men jeg synes han er begyndt at tage fat og er begyndt at bruge sin krop. Han er en stor dreng, så han skal bare til at bruge den, sagde Agger om Laursen efter debuten til 3point.dk.

Hovedpersonen selv var også ganske tilfreds med at få et par minutters Superligabold i benene. Og at score gjorde ikke oplevelsen dårligere.

– Jeg har været i klubben siden jeg var fem år, og der findes ingen andre steder som Brøndby. Det har været en fantastisk rejse, som jeg bare håber på, kommer til at fortsætte, sagde Laursen til bold.dk.

Laursen havde allerede fået debut i en pokalturneringskamp mod Fremad Amager i efteråret, og fik efter Superligadebuten et indhop i to yderligere kampe.

Så kom udlandsrejsen

– I dag har vi en af de absolut stærkeste talentskoler i Norden, og her er Nikolai Laursen et fremragende eksempel på en af de mange unge spillere i ungdomsrækkerne, der kontinuerligt har løftet sit niveau gennem et målrettet talentarbejde. Vi har mange talenter, som banker på til førsteholdet, men vi må og skal hele tiden forholde os realistisk til balancen mellem spilletid og økonomisk afkast. Så da PSV Eindhoven meldte sin interesse, stod det klart for alle parter, at vi skulle sige farvel til Nikolai. Nikolai selv har længe ønsket at prøve kræfter med en udenlandsk storklub, og da vi samtidig føler os godt kompenseret økonomisk, så var der hurtig enighed mellem os og PSV.

Sådan lød det da den tidligere sportsdirektør i Brøndby, Per Rud, udtalte sig om transferen, der længe havde været oppe i medierne. Rygter om Nikolai Laursens skifte til hollandske PSV Eindhoven tog til, og pludselig var det en realitet. Laursen skulle til hollandsk fodbold. Den 15. juni kunne han kalde sig PSV-spiller i en alder af kun 17 år.

– Jeg føler, at tiden er kommet til at prøve mit talent af i en stor europæisk klub, og hos PSV Eindhoven har jeg muligheden for at tage næste skridt i min karriere. Jeg er dybt taknemmelig for alt, hvad jeg har lært i Brøndby, og jeg kunne ikke have ønsket mig en bedre fodboldskole, ligesom jeg vil aldrig glemme min debut på Brøndby Stadion, og den velkomst jeg fik af vores fans.

– En stor tak skal også lyde til alle i den sportslige sektor, som har gjort dette muligt for mig, og jeg håber, at jeg en dag vender hjem, for Brøndby vil altid være min klub, udtalte Laursen selv til brondby.com.

Kontrakten var tre år lang, og transfersummen lød 10 millioner kroner.

En af grundende til, at Laursen tog skiftet til netop PSV, var danske Mathias Bonde, der allerede spillede i klubben på det tidspunkt, og som anbefalede Laursen at skifte.

– Jeg vil mene, at det er det rigtige valg, som Nikolai har taget, og selvom intet er officielt endnu, så er PSV en klub, der er utrolig gode inden for talentudvikling, og fører spillere videre til førsteholdet fra ungdommen. Der er mange gode trænere blandt ungdomsholdene, som selv har stået i den professionelle fodboldverden, som kan give meget erfaring videre til os unge nye nysgerrige spillere. Det er noget jeg selv er meget taknemmelig for at være en del af, fortalte Bonde til D’ BOLD.

– Der er ingen tvivl om, at jeg har anbefalet PSV, da jeg tænker det vil være et godt sted for Nicolai at starte ud, frem for nogle af de andre store klubber. Jeg ser i hvert fald frem til at byde ham godt velkommen og sørge for, at han bliver taget ligeså godt imod som jeg selv blev, da jeg lige var kommet.

Og det ser ud til, at Laursen tog det rigtige skifte tilbage i 2015. For selvom han blev skadet i efteråret, og måtte sidde ude i næsten tre måneder med en brækket ankel. Men tilbage i februar i år, forlængede han sin nuværende kontrakt helt indtil 2020.

– Jeg brækkede desværre anklen for over tre måneder siden. Så jeg skulle lige have gips på i seks uger. Det er ikke det man ønsker sker, for man jo vil vise sig selv frem, sagde Laursen om skaden tilbage i december til 3point.dk.

Laursen har i denne sæson spillet otte kampe for U21-holdet i Jupiler League, hvor han også har scoret et mål, mens han i U/19 Eresdivisie har spillet syv kampe og scoret tre mål.

Vellidt på de danske ungdomslandshold

Laursen har også været repræsenteret på flere af de danske ungdomslandshold.

Både på U/16- U/17- og U/19-landsholdet, har Laursen trukket i den røde og hvide landsholdsdragt, og har i alt været på banen i 16 officielle kampe. Og over disse kampe har han scoret fem mål.

Han har været med i fem sejre, syv uafgjorte kampe og kun fire nederlag.

Laursen er lige nu aktuel på U/19-landsholdet, hvor han indtil videre har spillet fire kampe. Lige nu er der dog ikke udsigt til flere kampe, da der endnu ikke er offentliggjort noget program for resten af 2016 efter 2. EM-kvalifikationsrunde hvor de blandt andet vandt hele 7-1 over Montenegro.

Læs sidste uges Fokus På: Fokus på: Emre Mor – Fra fyret, talentfuld og temperamentsfuld til eftertragtet, supertalent og modnet

In this article