Sportspsykolog: Danske talenter skal blive stærkere mentalt

Danske stortalenter bliver jævnligt solgt til europæiske klubber, men størstedelen af dem vender desværre snuden hjem til Danmark igen. Sportspsykolog Kristoffer Novrup Henriksen svarer på hvorfor.

I kølvandet af det tidligere United-stortalent Mads Timms udgivelse af selvbiografien, “Rød djævel. Sådan blev jeg ikke stjerne i Manchester United”, har snakken lydt på, hvorfor danske stortalenters succesrate i udlandet ikke er større.

Sportspsykolog Kristoffer Novrup Henriksen mener, at den danske træningskultur ikke udruster de danske stortalenters mentalitet nok:

– Jeg synes, vi i Danmark nogle gange overser det kulturelle skifte – altså fra et land til et andet. Fodboldtræning i Danmark laver vi med henblik på, at vi gerne vil have solgt nogle talenter til udlandet, men jeg synes overhovedet ikke, vi klæder dem på til det skifte rent mentalt, fortæller Kristoffer Novrup Henriksen til Berlingske, og tilføjer:

– Vi har brugt meget tid på at tale om de her topatleter som en slags overmennesker med kæmpe viljestyrke og overskud, der altid ser muligheder og aldrig har udfordringer. Det er sådan et billede, vi gerne vil abonnere på, men det holder ikke i virkeligheden. De fleste atleter bliver nervøse og bange, når de er under ekstremt pres, og det gælder i høj grad for unge spillere.

Formand for Spillerforeningen, Thomas Lindrup, er udmærket klar over problemstillingen, men fortæller, at der ikke er meget Spillerforeningen kan stille op:

– Fodboldverdenen kan være hård. Og det kan være svært for unge spillere at tage ud til store klubber. Vi ville jo rigtig gerne hjælpe unge spillere, men vi er ikke en del af deres hverdag. Det ville jeg ønske, vi var, men sådan er virkeligheden ikke, fortæller han til Berlingske.

Mads Timms selvbiografi udkom onsdag d. 12/10, og beretter bl.a. om hvilke tanker og overvejelser man står med, når man som 15-årig drager til udlandet for at jagte fodbolddrømmen.

In this article