FCN: Talentudvikling er vores DNA

De forsvarende danske mestre FC Nordsjælland har igennem de seneste mange år satset hårdt på at udvikle talenter til førsteholdet. Helt siden stiftelsen af FCN tilbage i 2003 har en af klubbens erklærede mål været, at samle talenter op fra hele Nordsjælland-regionen og udvikle dem til fremtidige Superligaspillere. Det har man bestemt også lykkedes med, for i dag er ca. 1/3 af klubbens spillere egenproducerede. Noget der vækker stolthed i Farum-klubben, der dog også er klar til at bygge videre på succesen.

“Vi er en ung klub både hvad angår at være i landets bedste seniorrække, men først og fremmest med elite ungdomsfodbold. FCN har kun haft hold i landets bedste U17/U19-rækker i knap 5 år. Men der er brugt mange ressourcer på talentudvikling og det er vores filosofi og DNA at udvikle egne spillere til vores Superligahold”, siger talentchef i FCN, Kenneth Rasmussen, til dbold.dk

“Indtil videre er ca. 1/3 af spillerne i Superligatruppen af egen udvikling – et resultat der gør os stolte, men vi vil op på flere.”

“Vi er stolte af vores unge spillere. Det er som klub, vores opgave at ruste dem med værktøjerne til selv at kunne blive Superligaspillere. Vi stræber selvfølgelig altid på at blive bedre som klub.”

For FCN er det også vigtigt, at de mange unge spillere bliver sat sammen med de mere rutinerede spillere på førsteholdet.

“I FCN vil man nok altid se et stort antal unge spillere (af egen udvikling) sat sammen med et antal ældre og rutinerede spillere (i fremtiden også helst af egen udvikling), til at vise vejen.”

Efter at klubben sidste år vandt det danske mesterskab og derigennem blev direkte kvalificeret til Champions Leaugue, har man i klubben, kunne løfte hele sit setup, hvor også talentudviklingen er blevet opgraderet.

“Vi har de sidste 5 år investeret mange ressourcer i talentudvikling. Men Superligaholdets fremgange har gjort, at vi kan løfte hele vores set up i klubben, her vil talentudviklingen også blive prioriteret”, siger talentchefen.

Det er dog ikke alle spillerne i FC Nordsjælland, der kommer helt nede fra rækkerne. I klubben har man også et godt scouting-system, hvor man også opsnapper talenter i andre klubber. Seneste skud på stammen i den sammenhæng, er Uffe Bech (fra Lyngby) og Bassel Jradi (der kommer til sommer fra AB).

“Vi syntes vi er gode til at udvikle spillere og har også en effektiv scouting, men der er også andre klubber der udvikler dygtige spillere. En del af vores politik er også at hente unge spillere, som vi vurdere vil kunne få et gennembrud i klub”, slutter Kenneth Rasmussen.

nielsen@dbold.dk

In this article