Biografi: Jesper Grønkjær

Jesper Grønkjær biografi og fakta

Jesper Grønkjær har tidligere spillet for bl.a. FC København og Chelsea. Læs biografi og fakta om den tidligere landsholdsprofil her.

Jesper Grønkjær (født 21. februar 1977 i Grønland) er en dansk tidligere professionel fodboldspiller, der spillede som kantspiller.

Klubkarrieren

Hans ungdomskarriere startede i Thisted, mens hans seniorkarriere tog sin begyndelse i den danske klub AaB i 1995. Han spillede tre år i AaB, før han i 1998 skiftede til den hollandske storklub Ajax Amsterdam.

I 2000 skiftede Grønkjær til den engelske klub Chelsea. Kantspilleren var en del af London-klubben i fire år, før han rykkede til Birmingham City. Her nåede han blot at spille i cirka et halvt år, da manager Steve Bruce ikke var særligt begejstret for Grønkjær, mildt sagt. Han nettede blot en enkelt gang for Birmingham, før turen gik videre til spanske Atletico Madrid.

Madrid-klubben blev dog heller ikke nogen synderlig succes for Jesper Grønkjær, der et halvt år efter besluttede sig for at skifte til tyske VfB Stuttgart. Her spillede han et enkelt år, før FC København landede med et tilbud i hans agents indbakke.

FCK skulle vise sig at være den helt rette klub for Grønkjær. Han kom hjem til Superligaen, hvor han var dominerende igennem fem sæsoner og var med til at vinde mesterskabet hele fire sæsoner. I de sidste tre sæsoner vandt de mesterskabet alle årene.

Det blev samtidig hans sidste klub, da han stoppede fodboldkarrieren i 2011.

Han nåede at spille 400 ligakampe sammenlagt for sine syv forskellige klubber i seniorkarrieren.

Landsholdskarrieren

Efter at have repræsenteret diverse ungdomslandshold fra 1993 til 1999, fik han debut på A-landsholdet i 1999.

Det er dog ikke en debut, som Grønkjær har indrammet. Han var nemlig uheldig med en tilbageaflevering til keeperen ala Jesper Olsen ved VM 1986, men denne gang var modstanderen ikke Spanien, men Italien, og angriberen var Filippo Inzaghi.

Inzaghi viste ingen nåde og scorede i det, der blev en 2-1-sejr til Italien. På trods af den skuffende debut, så blev han en vigtig del af landsholdet under landstræner Bo Johansson og han fik fuld spilletid ved EM 2000.

Også ved VM 2002 spillede Grønkjær samtlige kampe, nu under landstræner Morten Olsen. Han missede EM 2004-åbningskampen, grundet sin mors død, men efterfølgende blev han en del af holdet og scorede det andet mål i 2-0-sejren over Bulgarien i gruppespillet.

Jesper Grønkjær var ligeledes med til VM 2010 i Sydafrika. Det var samtidig hans sidste tjeneste for landsholdet, da han stoppede på Danmarks A-landshold efter netop VM 2010. Han nåede i alt at spille 80 A-landskampe med fem mål til følge.

Video fra Grønkjærs fodboldkarriere

Transferhistorik

1. juli 1998 – AaB til Ajax
1. januar 2001 – Ajax til Chelsea (Pris: 11,85 mio. euro)
12. juli 2004 – Chelsea til Birmingham (Pris: 3,3 mio. euro)
1. januar 2005 – Birmingham til Atletico Madrid (Pris: 2 mio. euro)
1. juli 2005 – Atletico Madrid til VfB Stuttgart (Pris: 3 mio. euro)
1. juli 2006 – VfB Stuttgart til FC København (Pris: 2 mio. euro)
1. juli 2011 – Karrierestop

Grønkjærs liv i dag

I dag er Jesper Grønkjær ansat som ekspert og kommentator hos NENT, der blandt andet viser Superliga, Premier League og Champions League. Her trækker han på sin store erfaring fra sin aktive fodboldkarriere, hvor han altså både nåede at spille i Superligaen, Æresdivisionen, Premier League, La Liga og 1. Bundesliga.

Foto: Shutterstock

In this article