Fokus på: Jimmy Nielsen

Jimmy Nielsen

D’ BOLD vil nu se tilbage på en karriere inden for fodbold, med både op og nedture, såsom titler, priser og overvejelsen om et karrierestop.

Jimmy Nielsen, også kendt som “Den Hvide Puma”, er et navn de fleste danske fodboldfans kender til. I sær fra hans tid i Aab og Vejle. Og vi vil nu se på hans karriere gennem næsten 20 år i professionel fodbold. Det har været 20 år med masser af fart og masser af erfaring for den nu 36-årige gamle dansker. Men mange ikke-fodboldinteresserede lærte hans navn, da det i 2004 kom ud, at han havde haft en periode som ludoman.

Starten på noget stort

Vi kan starte helt tilbage til dengang Jimmy Nielsen stadig var en teenager. Han spillede ungdomsfodbold for Aalborg Boldspilklubs ungdomshold. Men i 1994 tog han et år til engelske Millwall F.C. Et skifte der viste sig, at være en dårlig idé, da han ikke fik lov til, at spille en eneste kamp for klubben.

Tilbage til Nordjylland

I 1995 tog han hjem til Danmark igen, tilbage til Aalborg, hvor han startede. Og i ’96 fik han sin debut for førsteholdet. Nielsen nåede op på hele 398 kampe for Aalborgenserne på 12 sæsoner. Ud af de 398 kampe, spillede han fra start i 340 kampe i træk, hvilket er en rekord. I sæsonen 98-99 vandt han guld med Aab i SAS Ligaen, som ligaen hed dengang.

Til udlandet endnu engang, og hjem igen

I juni 2007 skiftede Jimmy Nielsen Aalborgs målmandstrøje ud med engelske Leicesters. Igen var skiftet en fiasko, og han kom kun til, at spille for reserveholdet. Så i vinterpausen, i starten af 2008, tog Jimmy Nielsen igen hjem til Danmark. Denne gang var klubben lidt længere nede i Jylland. Han skiftede nemlig til Vejle Boldklub. Her blev han hurtigt en af superligaklubbens helt store profiler, og meget hurtigt fik han tildelt sig anførebåndet. Han nåede at spille 70 kampe for Vejle, inden han i 2012 bedte om, at blive degraderet til Vejles U-trup grundet, at han ikke længere kunne finde motivationen til, at spille for klubben, da de var ved at rykke ned i første division, og han ønskede, at skifte klub. Han overvejede endda helt, at stoppe sin karriere på daværende tidspunkt.

Udlandet fik endnu en prøve

I 2010 skrev han under på en etårig kontrakt men amerikanske Kansas City Wizards, der sidenhen skiftede navn til Sporting Kansas City. Og tredje gang var lykkens gang, kan man vist godt sige. Skiftet skulle vise sig, at blive yderst værdifuldt for danske Jimmy Nielsen, for i 2011 blev han tilbudt, at blive i klubben indtil sæsonen i år 2013 var afsluttet, og en mulig forlængelse til sæsonen i 2014. I år vandt han så MLS League med ”Wizards” efter en spændende afgørelse i en straffekonkurrence.

Landsholdet gav ham aldrig chancen på banen

Jimmy Nielsen var ikke én gang på banen for det danske A-landshold, men han fik spillet 17 kampe for u21 landsholdet. Han endte også med, at spille fire kampe for det danske ligalandshold.

En periode med ludomani

I april 2004 kom det frem på nærmest alle avisers forside i hele landet, at Jimmy Nielsen og hans dengang holdkammerat i Aab, David Nielsen, havde været med til, at lukke en spilkiosk i Aalborg, da de ikke kunne betale deres gæld. En af konsekvenserne var, at den kiosk, hvor Nielsen og Nielsen oddsede måtte lukke, men Jimmy Nielsen blev også engang nødt til, at sælge hans hus for, at kunne finansiere hans gæld.
– Det var en del af charmen, at man kunne sidde og diskutere, hvilke spillere var skadet og give hinanden forskellige oddstips, men hvis nogen spurgte ind til, hvor meget jeg havde væddet på et enkelt væddemål, så sagde jeg, at jeg havde spillet 500 kroner, selv om jeg i virkeligheden havde spillet for 5000 – eller 1000, når jeg i stedet havde spillet for 10.000. Det var kun forhandleren, som jeg spillede hos, der kendte til beløbet, fortalte Jimmy Nielsen i et åbenhjertet interview med EkstraBladet.
Ingen venner eller nogle fra hans familie kendte til hans store gambling problem, heller ikke hans holdkammerater i Aab.
Han blev kaldt til et møde med den daværende Aab træner, Lynge Jakobsen, da det kom frem i medierne, at Jimmy og David havde være involveret i kioskens lukning. Han blev spurgt ind til, om han havde noget med det, at gøre. Det afviste Jimmy Nielsen blankt. Men på vej hjem fik han alligevel så dårlig samvittighed over, at have løjet for sin chef, at han vendte om, og forklarede Jakobsen, at han havde haft noget med det at gøre. Han fik derefter en kæmpe hjælp af Aab til afvænning, og blev sat i forbindelse med en psykolog, som han blev behandlet af i ni måneder. Jimmy Nielsen udtalte også, at han ønskede et større fokus på ludomaner og, at man skulle give dem den hjælp, som den han selv fik.

Slutningen på en lang karriere

Efter Jimmy Nielsen og Kansas City Wizards vandt MLS ligaen, har den 36-årige dansker valgt, at trække sig fra fodbold d. 10. december 2013.
– Jeg har i dag truffet den endelige beslutning om at stoppe min karriere og afslutte denne del af mit liv. Det er den perfekte timing, afsluttende med det mesterskab hele byen fortjener, sagde Jimmy Nielsen til klubbens hjemmeside.

Kansas Citys manager, Peter Vermes, havde også et par ord til Nielsens exit.
– Han har været vital for klubbens succes gennem de seneste fire år. Jeg er ked af at se ham forlade os, men jeg er glad for, at han forlader spillet som mester, for han er en sand vinder, udtaler Peter Vermes.

Titler for klubber:

1998-99: Det danske mesterskab med Aab.

2012: Lamar Hunt U.S. Open Cup med Kansas City Wizards

2013: MLS Cup med Kansas City Wizards

Individuelle titler:

MLS Allstar: 2010 og 2012

Årets målmand i MLS: 2012

Årets vigtigste spiller for Kansas City Wizards: 2011

Årets målmand i Danmark: 1998 og 2004

Ugens redning i MLS 2010: Uge 9, 13, 14, 16, 21, 22

Ugens redning i MLS 2011: Uge 19, 21, 25, 32

Ugens redning i MLS 2012: Uge 7, 13, 15, 18, 19, 31, 32

In this article