Vejle-talentet Ali: Roma er en kæmpe oplevelse

 Ali El-haj

Ali El-Haj er, på trods af hans unge alder, allerede et interessant emne for en stor international klub.

Den 16-årige Vejle-spiller, Ali El-Haj, er netop nu på prøveophold i den italienske storklub, Roma. 

I den forbindelse har vi fået fat på den unge danske knægt til en snak om ugen indtil videre, niveauforskellen fra Danmark til Italien, og derudover har vi også rundet hvordan hans karriere er forløbet indtil videre. 

Rigtig god fornøjelse.

 

Et halvt år har 16-årige Ali tilbage af sin 2-årige kontrakt med Vejle Boldklub. På trods af dette, er motivationen til at spille fodbold større end nogensinde før hos den unge knægt. I den hjemlige liga ligger Ali og holdkammeraterne meget tæt på førstepladsen, og imens er interessen fra det store udland allerede begyndt at melde sig ind for alvor.

Det hele tog for alvor fart, da den dengang blot 13-årige Ali begyndte at spille for FC Fyns U17-divisionshold. Den unge knægt storimponerede alle omkring sig med sit kontrollerede, men samtidige eksplosive spil på den centrale midtbane. Vejle Boldklub viste hurtigt stor interesse for den teknisk begavede knægt, og i sommeren 2012 tog den nu 15-årige Ali, efter grundige overvejelser, springet fra FC Fyn til Vejle Boldklub. Her underskrev midtbanespilleren en 2-årig kontrakt, som indebar at han skulle bo på en nærtliggende sportsefterskole, og ellers “bare” passe den daglige træning i Vejle.

– Jeg blev i første omgang tilknyttet U17-truppen i Vejle Boldklub. Det var et kæmpe spring i niveau, og det mærkede jeg allerede fra første træning af. Lige pludselig skulle jeg jo til at spille for et U17-hold som befandt sig i Ligaen, selvom jeg kun var 15 år gammel på det tidspunkt, fortæller den nu 16-årige Ali til www.dbold.dk.

Men den unge fynbo vendte sig efter nogen tid til tempoet i den bedste U17-række, og i takt med at selvtilliden (og anførerbindet!) kom på plads, fik Ali lov til at træne med hos “de store”.

– Jeg træner ret ofte med U19 nu, og sommetider træner jeg også med Vejles førstehold. Niveauet på 1. Divisionsholdet er selvfølgelig meget højere end hos U17. De markerer sig, og viser at det er dem der bestemmer. Sådan en lille U17-spiller skal ikke bare have lov at komme og tro han ejer det hele, griner Ali gennem telefonen men tilføjer dog:

– De har virkelig været søde til at tage godt imod mig alligevel. De er rigtig søde, og roser mig når jeg foretager mig noget godt på træningsbanen. Og der er også en tidligere U19-spiller, som nu er tilknyttet førsteholdet, der er rigtig godt til at støtte og hjælpe mig under træningerne.

Den hudløst ærlige Ali fortæller dog også, at han af og til savner sin familie rigtig meget.

– Min familie betyder alt for mig. De støtter mig helt vildt i alt hvad jeg foretager mig, og jeg snakker specielt rigtig meget med min far om det. Jeg ser dem som regel hver weekend – jeg kan simpelhen ikke undvære dem. Første år var det ikke så slemt, der var det nærmest bare ligesom et efterskole år, men i år kan jeg godt mærke at jeg er begyndt at savne dem en del. Men det er ikke noget der ikke er til at overskue, siger Ali El-Haj til D’ BOLD.

Denne uge udlever Vejle-talentet lidt af en drengedrøm. I godt og vel en uge har danskeren nu været på prøveophold i selveste Roma, og indtil videre er tingene forløbet rigtig godt, ser man bort fra sprogbarriererne.

– Roma er rigtig, rigtig godt. Indtil nu har det virkelig været spændende. Det eneste problem er bare sproget – der er virkelig få af drengene hernede der taler godt engelsk, så det bliver mest bare tegnsprog og få engelske ord. Derfor kan det gode gøre træningsøvelserne lidt svære, siger Ali og tilføjer om miljøet:

– Vi bor på akademiet, og jeg er kommet på et 4-mandsværelse sammen med 3 andre drenge. Alt andet end vores hotelværelse er vildt luksus. Der er 10 baner – 5 græs og 5 kunst – og græsbanerne er helt fantastiske. Derudover er der også pool og ja, faciliteterne er bare i orden, lyder det fra en tilfreds Ali.

Eneste problem er dog at sproget forhindrer den unge dansker ret meget i, at snakke med de tre italienere han bor sammen med. Så selvom den medrejsende danske agent bor på hotellet på den anden side af vejen, kan man godt føle sig lidt langt væk fra Danmark:

– Man kan selvfølgelig godt føle sig lidt alene hernede. Det svært at snakke med de andre, og min kontakt med min agent er begrænset og ofte gennem telefonen. Faktisk har der også været træninger i løbet af ugen, som han ikke har fået lov at overvære, fortæller Ali.

Egentlig var det planen at danske Ali skulle have trænet med hos Primeria Divison-holdet i Roma, men dette var dog ikke muligt af hensyn til kampprogrammet. Så med hensyn til niveaet har han ikke mærket det helt store spring fra et dansk U17-hold til et italiensk U17-hold.

– Vejle kunne godt banke dem, det er jeg slet ikke i tvivl om. Så voldsomt gode er de slet ikke. Vi kunne i hvert fald mindst spille op med dem, fortæller den ærlige Vejle-spiller til www.dbold.dk

I Roma har man bedt Ali om at blive indtil lørdag, fordi spillet har været så godt fra den unge dansker.

– Det er selvfølgelig fedt, og en stor ros til mit spil. I løbet af næste uge får jeg så besked om, om de har lyst til at se mere. Det håber jeg selvfølgelig de har, fortæller Vejle-talentet til D’ BOLD.

Med hensyn til Alis bagrund, kan han jo passende selv fortælle historien:

Begge mine forældre er palæstinensere, men jeg er født og opvokset her i Danmark. Jeg har boet her hele mit liv, og derfor har der heller aldrig været nogen tvivl om, at det var det danske landshold jeg ville gå efter hvis jeg fik chancen. Indtil videre tegner det i hvert fad meget godt – jeg skal til samling med U17-landsholdet på næste onsdag, fortæller Ali.

Til sidst kommer her lidt korte facts om den alsidige midtbanespiller fra Vejle Boldklub.

Yndlingsspiller: Steven Gerrard fra Liverpool.

Yndlingsklub: Liverpool

Største drøm: “Blive Liverpool-spiller. Jeg drømmer om at ende der, og tjene godt, så jeg kan sørge for at min familie aldrig kommer til at mangle noget.”

Positioner: Central midtbane. I Vejle: 8’er eller 10’er.

In this article