Hollandsk legende: Hent ikke unge danskere

Det skader hollandsk fodbold, når Ajax henter spillere som Christian Eriksen og Viktor Fischer. Det mener den hollandske legende Ruud Gullit.

I mange år har hollænderne været eksperter i at udvikle gode hollandske talenter. Bare navne som Marco van Basten, Dennis Bergkamp og Wesley Sneijder er spillere udviklet af hollandsk fodbold. Men nu er Holland begyndt at sakke bagud i den internationale konkurrence.

Det mener den 51-årige hollandske legende Ruud Gullit, er fordi, at hollandske klubber – specielt Ajax – henter unge udenlandske spillere og bygger videre på dem.

Hvis det stod til Ruud Gullit, så burde klubberne kun bygge videre på egne hollandske talenter i stedet for at hente udenlandske spillere ind.

– I 1974 var der en spillestil og filosofi, som blev indført over hele verden, som har fået mange mennesker til at tænke. Hvad man ser nu, er en udvikling, hvor de hollandske ideer er grundlaget for visionen hos mange udenlandske trænere og coaches. De tilføjer alle deres egne ideer om styrke og kondition, og på den måde sammensætter de det bedste af to verdener, siger Ruud Gullit til den hollandske avis De Telegraaf.

– I mellemtiden er vi blevet stående. Vi praler over, at vi har skabt grundlaget for den moderne fodboldfilosofi. Men kun i teorien. I praksis henter vi for mange udenlandske talenter, der er blevet opdaget i en alder omkring de seksten. Derfor har jeg lidt problemer med den idé, hvor man henter spillere som Eriksen og Fischer, som hver har kostet omkring en millioner euro plus udgifterne til udviklingen af dem. Det ser man også med alle de unge, skandinaviske spillere hos AZ, siger han til De Telegraaf.

Ruud Gullit siger, at hollandsk fodbold har bevist, at det kan være med på den helt store scene. Holland har tidligere skabt masser af fantastiske fodboldspillere, så derfor ser han det ikke som et problem, at man fokuserer på at udvikle unge hollandske spillere.

– Hollandsk fodbold bør være ivrig igen. Ligesom i halvfjerdserne, da David skulle konkurrere mod Goliath. Det har vores fodbold nydt godt af i mange år, men nu vi hænger alt for langt efter. Mens resten af verden fordybede sig i vores vision for fodbolden, gik vi rundt og ophøjede fodbold til kunst. Nu er vi imidlertid vågnet fra søvnen. Forhåbentlig vil det betyde, at vi kan blive meget skarpere. Det er på høje tid, afslutter Ruud Gullit.

I Ajax spiller i dag 3 danskere, som alle blev hentet ind som ungdomsspillere. Nemlig Viktor Fischer, Nicolai Boilesen og Lucas Andersen

In this article