Talenttid 01-04-2014 – U17-ligaen – Et suverænt tophold, et bundhold i problemer og sprudlende Silkeborg

I skyggen af den professionelle seniorfodboldverden finder vi talenternes skueplads. D’BOLD inviterer jer indenfor I en verden, hvor unge, håbefulde spillere på daglig basis gør deres ypperste for at forfølge drømmen. Læs med her, for at høre denne uges bedste nyheder om dansk ungdomsfodbold!

Weekendens kampe fra de to bedste U-ligaer var et tydeligt bevis på, hvor utilregnelig ungdomsfodbold kan være. I U19-ligaen snublede det ene tophold efter det andet, og i stedet fik bundholdende tilkæmpet sig livsvigtige point. D’ BOLD giver dig overblikket:

U17 ligaen:

kilde: dbu.dk
kilde: dbu.dk

 

Den yngste landsdækkende liga er spækket med stjernefrø. Nogle af disse får belønning for deres hårde arbejde og åbenlyse talent, og rykkes op i enten U19- eller sågar Superligatruppen. Også i reserveligaen ser vi mange af talenterne fra U17-ligaen!

FC. København 3-0 Esbjerg fB
1-0 (7.), 2-0 (19.), 3-0 (40.).

Udeholdet fra Esbjerg har ikke gjort meget væsen af sig i 2014. Inden dagens kamp mod FCK’s U17-hold havde esbjergenserne kun vundet en af forårssæsonens første fire kampe, så der var god grund til at være nervøs, hvis man holdte med de blå- og hvidstribede. Problemet for vestjyderne er, at man ikke har en god nok årgang 97. Selvom man på papiret råder over stortalentet og landsholdsaktuelle Mathias Kristensen, er han for det meste at finde i U19-truppen, og træner Lars Vind er derfor ofte nødsaget til at operere med meget unge spillere på holdet. Københavnerne kom – ligesom Esbjerg – ikke ind til opgøret med noget der bare mindende om selvtillid. De unge løver var inden dagens kamp således uden point på kontoen i hele 2014, og man har haft store nederlag mod blandt andet topholdet fra Randers.

Om det var det urutinerede udehold eller hjemmeholdets klasse, der på dagen gjorde forskellen, skal være usagt, men da der efter 19 minutters spil stod 2-0 til hjemmeholdet, var kampen reelt allerede afgjort. Gæsterne havde dog i kampens begyndelse via en Kasper Nissen-afslutning, muligheden for at bringe sig i front. Chancen misbrugte den tidligere U16-landsholdsspiller, og efter 40 minutters spil, kunne han måske med lidt smådårlig samvittighed, gå til pause bagud 3-0.

Fra anden halvlegs start prøvede talenterne fra den vestjyske hovedstad at lægge pres på værterne, men FC. København var for dygtige, og kørte i sikker stil sejren hjem. Esbjerg må siges at være denne rundes store skuffelse. Endnu et stort nederlag, og endnu en ydmygelse. FCK kom efter tre nederlag endelig i gang, og når holdet i næste runde gæster bundholdet fra Haderslev, skal der igen point på kontoen. De hårdtprøvede Esbjerg-drenge skal samle sig, for i næste spillerunde venter der holdet endnu en svær opgave, når man møder Brøndby på hjemmebane.

 

 

 

FC. Midtjylland 5-1 FC. Nordsjælland
1-0 Jakup Thomsen (5.), 2-0 Simon Sterring (10.), 3-0 Nikolaj Kirk (20.), 4-0 Mikkel Duelund (32.), 5-0 Jakup Thomsen (35.), 5-1 Benjamin Lund (55.).

Det lugter af guld i Herning. Det hører vi konstant i medierne, når Superligaens førerhold FC. Midtjylland tromler derud af. Det gør klubbens U17-hold så sandeligt også! Efter skuffende at have spillet uafgjort mod Vejle i sæsonpremieren, har de unge ulve sidenhen ikke set sig tilbage. Kampen hjemme mod FC. Nordsjælland blev en magtdemonstration af en anden verden, og FC. Nordsjælland blev spillet ud af banen i første halvleg, hvor midtjyderne på 35 minutter scorede hele fem mål! Anført af FCM-topscorer Mikkel Duelund, der nu har scoret i samtlige af de sortklædtes kampe i foråret, og dobbeltmålskytten Jakup Thomsen, var Midtjyderne her, der og alle vegne i første halvleg

Fra anden halvlegs start tilkæmpede værterne sig igen et par store chancer, men som halvlegen skred frem, kneb det med at holde koncentration for de unge talenter. En forståelig reaktion siger FCM U17-træner Svend Graversen:

Det er en forståelig reaktion, men vi skal blive ved med at sætte krav til os selv – også selvom de tre point var i hus allerede efter første halvleg, siger træneren til klubbens hjemmeside”

Set fra udeholdets synspunkt, var der ikke meget positivt, at tage med hjem fra det midtjyske. Busturen hjem må have føltes uendelig lang for de unge tigre, også selvom man faktisk vandt anden halvleg med 1-0. Det var dog også dét, at FCN-træner Kasper Kurland valgte at fokusere på, da han efter kampen opsummerede:

”Det var dejligt at se reaktionen i 2. halvleg. Det var bare drønærgerligt, at vi ikke startede sådan, siger Kurland til klubbens hjemmeside”.

Efter 5-1 lørdag og en generelt super forårsåbning, er det svært at undgå at pege på FCM, når man skal spå om, hvem der til sommer står med guldmedaljerne om halsen. Midtjylland har med Jakup Thomsen, Simon Sterring og topscorer Mikkel Duelund, nogle spillere med fremtiden foran sig. Derudover skal det med, at 97’eren Kristian Riis, der allerede har været inde omkring Superligaholdet, er rykket op i U19-truppen. Holdet kan i næste runde udbygge føringen ned til andenpladsen fra AaB, når man gæster bundproppen fra Lyngby. Måske FC. Nordsjælland ovenpå kampen i det midtjyske skal have psykologhjælp for at komme ovenpå, inden de 5. april hjemme i Farum tager imod Vejle.

 

 

AaB 2-0 Lyngby
1-0 Moses Opondo (24.), 2-0 Marco Ramkilde (32.).

U17-danmarksmestrene fra 2010, Lyngby, har haft svært ved at følge op til prædikatet som et af Danmarks bedste ungdomshold, og i skrivende stund er man placeret sidst i U17-ligaen. Efter sidste weekends store skuffelse, hvor det i bundkampen mod HB. Køge endte med et nederlag til de gyldenblå, i en kamp hvor intet fungerede for københavnerholdet, var det nu tid til at drage nordpå, hvor modstanderen var ustoppelige AaB. De bolsjestribede nordjyder har vundet rub og stub i 2014, og er sammen med FC. Midtjylland storfavoritter til guldet. Især holdets midtbaneslider Moses Opondo har imponeret, og det var da også ham, der 24. minutter inde i kampen scorede for tredje kamp i træk – 1-0 til hjemmeholdet – der sad solidt på begivenhederne.

Det skal dog siges at Lyngby i weekendens kamp virkede langt mere fokuserede og opsatte, end i den forgangne weekends bommert mod Køge. Gæsterne fik spillet sig frem til chancer, og både Lorent Callaku og Gustav Marcussen forsøgte sig – begge dog uden held. Da Marcus Ramkilde otte minutter før pausen scorede til 2-0, og AaB-spillerne løb jublende rundt på banen, havde udeholdet måske en anelse frygt for, at man endnu engang skulle blive rundbarberet. Holdet har ikke vundet i hele fem måneder, og spørgsmålet er, om de overhovedet kan huske sejrssangens melodi?

Det kan AaB til gengæld. De har vundet samtlige opgør i forårssæsonen, og når de i næste runde skal møde OB, bliver det med det formål at kravle endnu tættere på førstepladsen fra FC. Midtjylland. Lyngby skal mentalt prøve at samle sig, når de hjemme tager netop FC. Midtjylland. Om Lyngbygenserne kan hjælpe AaB med en sejr, virker ikke videre sandsynligt.

 

 

Brøndby 3-0 Randers Freja
1-0 Magnus Häuser (31.), 2-0 https://www.dbold.dk/wp/../uploads/FIFA-E-sport.jpg Jensen (68.), 3-0 Rasmus Grosen (79.).

Da vi her på D‘ BOLD inden sæsonstart bragte vores optakt til U17-ligaen, var det med Randers Freja’s unge U17-drenge som en af de største favoritter. Favoritter er holdet stadigvæk, men efter weekendens klare nederlag til Brøndby, har man forspildt en gylden mulighed for at følge trop med topholdende. Modsat har Brøndby fra deres placering midt i ligaen, både langt til toppen og bunden. Fokus er derfor hovedsagligt på at dygtiggøre sit spil, noget hjemmeholdet i kampen mod Randers fik gjort. Brøndby, der ligesom så mange andre klubber rykker deres bedste U17-spillere op i U19-regi, har sendt både Rezan Corlu, Daniel Stückler og Viktor Anker en tand op i rækkerne. Det var i dagens opgør dog ikke til at se, og fra kampens start stod Brøndby stærkest i billedet. Med spilovertag dominerede man kampen, og når Randers endelig fik fat på kuglen, var de for dårlige til at holde fast i den og skabe chancer. Alligevel havde udeholdet ved Mikkel Kallesø et farligt forsøg, og kampen kunne snildt have haft et helt anderledes forløb, havde midtbanespilleren scoret på sin chance. I stedet blev det holdet fra Vestegnen der kom først på måltavlen, med en scoring der sent bliver glemt. Et indlæg bliver sendt ind i Randers Freja-feltet og derefter clearet, inden U16-landsholdsspiller Magnus Häuser kanonerer bolden i mål! Kronjyderne fra Randers virkede langt fra så fysisk overlegne som vi kender dem, og topscorer så man kampen igennem ikke meget til.

Det skulle der laves om på, og efter udeholdets træner i pausen havde talt med store ord, fornemmede man nu et udehold med langt mere motivation og vilje. Gæsterne kom først på boldende, men man manglende stadig den sidste skarphed, til at gøre tingene færdige, selvom man dominerer. Når man jagter et resultat, ligger der altid en fare i form af kontraangreb til modstanderholdet og truer. Det var nemlig sådan to hjemmeholdet mod kampens slutning fik, og her må man bare sige, at de blå-gule var effektive foran mål. 3-0 blev kampens slutresultat, og hestene fra Randers kan med god grund tillade sig at være skuffede over sæsonstarten, der lyder på to sejre og to nederlag. Brøndby vandt for anden gang i træk, og det med et meget ungt mandskab. Næste gang skal de unge gutter fra Vestegnen forsøge at fortsætte den gode stime, når rejser til Vestjylland for at møde Esbjerg. Randers Freja møder bundholdet HB. Køge i en kamp hvor man skal have tre point, hvis man altså stadig går og drømmer om guld i Kronjylland.

Se målene fra kampen her: https://www.youtube.com/watch?v=gnrIWjiFKLQ

 

 

HB. Køge 1-5 OB

 

Al ære og respekt for HB. Køges U17-hold, der trods stor konkurrence fra storebrorklubber som FCK, Brøndby, FC. Nordsjælland mm., har leveret en spillemæssig god start på 2014. Efter et par gode præstationer med nederlag, bar en god præstation mod Lyngby i sidste weekend frugt. En 1-0 sejr og de tre første point i forårssæsonen var i hus. Endda klatrede Køge drengene et par pladser op i tabellen, så der var god grund til optimisme inden hjemmekampen mod OB’s ditto, der fandt sted lørdag klokken 13.00 på Køge Stadion. OB kom ligesom Køgegenserne med stor selvtillid i rygsækken, efter man havde vundet de to første kampe i forårssæsonen. Der var derfor lagt i kakkelovnen til en spændende kamp.

En spændende og højest usædvanlig kamp skulle det blive. Det hele startede godt for de unge svaner, da efter blot få minutters spil kom i front. Det duftede af forår og Køgesejr og da udeholdets Simon Juul efter 24 minutter fik direkte rødt kort, blev duften i hvert fald ikke forværret. Sådan var situationen ved pausen: Køge i front og OB nede med 10 mand.

Nu kunne OB så vælge at formindske nederlaget, eller satse på at få noget med hjem fra kampen. Fynboerne valgte det sidste, og det skulle vise sig at være klogt. Et par udskiftninger og justeringer gjorde, at holdet fra den fynske Ådal nu igen var med i kampen. I anden halvlegs første kvarter var kampen langt mere lige end i første halvleg, men det må have alligevel have kommet som et chok for de fleste – inklusiv OB-spillerne selv – at man på 12 minutter skulle score fire mål, og det endda med en mand i undertal. Hjemmeholdet var i chok, men nåede aldrig at etablere noget, der mindede om et modsvar. Tværtimod blev ondt kun værre, da gæsterne i kampens døende minutter gjorde det til 5-1. Av for en snitter til Køge, der trods en god første halvleg på besynderlig vis, faldt sammen i anden halvleg. Man kan stille spørgsmålstegn ved Køge-drengenes mentale formåen og fysiske tilstand, for det er ikke første gang, at holdet leverer en noget svingende præstation i anden halvleg. Også i en tidligere kamp i foråret mod FC. Nordsjælland, var man indtil kampens slutning foran med 2-0, men endte med at tabe 3-2. Køge skal være mere stabile, hvis de vil gøre sig forhåbninger om, at tage skridtet væk fra bunden. Det kan de passende gøre, når de i næste runde af U17-ligaen tager bussen til Randers. Der skal topholdet nok være en stor udfordring. OB møder også et tophold, nemlig AaB.

 

 

Silkeborg 3-1 Haderslev

To relativt uerfarne ligahold skulle i hvad der var udeholdets forårspremiere, forsøge at tilkæmpe sig de tre point i den meget tætte U17-liga. Haderslev, der er ungdomsholdet til SønderjyskE, har i denne sæson haft det svært. Blot tre sejre i 16 forsøg er det blevet til, og selvom holdet har spillet færre kampe end modstanderne i bunden, er der ikke meget der tyder på, at Haderslev bliver andet end bundhold i denne sæson. Dagens modstander var Silkeborg, et mandskab der i forårssæsonen har været flyvende. Blandt splittede man de forsvarende U17-ligamestre fra Esbjerg ad, og holdet har i den grad vist lovende takter: 4 sejre ud af 4 mulige! Silkeborgs gode spil er ikke gået ubemærket hen, og holdet har i ugens løb fået hele fire landsholdsspillere – to til både U16- og U17-landsholdet. Til førstnævnte landshold er klubben fra Søhøjlandets keeper udtaget. 15-årige Oscar Hedvall har i forårssæsonen lukket under et mål ind i snit pr. kamp, hvilket altså var nok til en landsholdsudtagelse.

Kampen endte 3-1 til Silkeborg, der kampen igennem sad på spillet. Overraskende nok kom holdets topscorer Haroon Nourestani ikke på måltavlen, men det gjorde i stedet Nicklas Rytkjær, og det endda to gange.

Silkeborgs næste kamp, og man er på nippet til at sige næste sejr, bliver ude mod formsvage AGF. Uerfarne Haderslev tager i bestræbelserne på årets første sejr, hjemme imod FC. København.

 

 

Det lærte vi:

Ligaen er tæt i toppen, og tæt i bunden. Sjovest er det i toppen, for man kan i ungdomsligaerne ikke rykke ned. Vi må sige at Randers i denne runde viste svaghedstegn. Trods det faktum, at holdet stadigvæk kun er tre point fra førstepladsen, og med en sejr næste gang mod HB. Køge vil være á point med netop førstepladsen fra FC. Midtjylland, kan man alligevel tillade sig at være kritisk overfor Randers. Man skabte stort set ingen store chancer mod Brøndby, mens man samtidig var hullede som en si i bagkæden. Udover den tætte topstrid, har denne weekends store samtaleevne i U17-ligaen været suveræne Silkeborg. Det er holdets kun anden sæson i det fineste selskab, og ikke mange havde troet, at holdet kunne spille så fremragende fodbold, som de har vist sig at være i stand til. Holdet får nu via en lang række landsholdsudtagelser, den nationale anderkendelse, de fortjener. Sværere ser det ud for Haderslev og Lyngby, der kæmper hårdt i bunden af rækken. Haderslev har blot spillet en kamp i foråret, men man mangler bare den kvalitet i truppen, som mange af de andre hold besidder.

En ting er sikkert, og det er, at det i næste weekend bliver endnu mere spændende end nogensinde før. Læs med når D’ BOLD næste tirsdag igen giver dig det fulde overblik over U17-ligaen!

In this article