Talenttid 08-05-2014 – U19-ligaen – Sjællandske lokalopgør, topkamp i Midtjylland og jævnbyrdigt bundbrag

I skyggen af den professionelle seniorfodboldverden finder vi talenternes skueplads. D’BOLD inviterer jer indenfor I en verden, hvor unge, håbefulde spillere på daglig basis gør deres ypperste for at forfølge drømmen. Læs med her, for at høre denne uges bedste nyheder om dansk ungdomsfodbold!

U19-ligaen:

U19-ligaen (dbu.dk)
U19-ligaen (dbu.dk)

Det er en speciel tid for mange af talenterne i U19-ligaen, og især spillerne fra den ældste årgang 1995. Med under en håndfuld kampe tilbage som ungdomsspillere, skal flere af drengene nu skilles med de gutter, de igennem adskillige år dagligt har trænet med. Kun de bedste af de bedste tilspiller sig fuldtidskontrakter med Superligaholdet. Først er dog lige U19-ligaen at koncentrere sig om – en U19-liga, der er mere spændende end nogensinde før. D’BOLD giver dig overblikket:

 

FC. Nordsjælland 7-2 Lyngby
0-1 Emre Mor (15.), 1-1 Emiliano Marcondes (27.), 2-1 Emiliano Marcondes (28.), 3-1 selvmål (39.), 4-1 Mathias Jensen (61), 5-1 ukendt målscorer (75), 6-1 Mikkel Luimes (81), 7-1 Nicklas Mouritsen (89.), 7-2 Adnan Muhammed (7-2).

Efter at have vundet forårssæsonens første fire kampe, blev Farum-drengenes seneste kamp til et nederlag mod AGF. De unge tigre fra Nordsjælland lå ved vinterpausen på en beskeden sjette plads i U19-ligaen, og ikke mange spåede, at de forsvarende mestre på nogen måde ville være i stand til at forsvare deres titel fra i fjor. Meget har dog ændret sig, og situationen er nu den at FC. Nordsjælland blot er tre point fra førerholdet Esbjerg, og i den grad kæmper med om DM-titlen. Det kan man ikke sige om dagens modstander fra Lyngby, der frister en tilværelse på U19-ligaens sidsteplads. Det er nu ikke fordi de kongblå U19-drenge har spillet dårligt på det seneste, hvor det er blevet til to point i to jævnbyrdige kampe mod AGF og Vejle.

Lad os starte med at slå fast, at kampen lørdag blev alt andet end jævnbyrdig. Hjemmeholdet fra Farum har en særdeles god talentsektor, hvor man er i tæt samarbejde med klubbens førstehold. Netop førsteholdet har flere af de nuværende U19-spillere allerede optrådt for. Det drejer sig om trioen Nicklas Mouritzen, Mikkel Jensen og Emiliano Marcondes, der også alle tre er at finde på U19-landsholdet.

Det startede som forventet: FCN sad på spillet og pressede gæsterne langt tilbage på banen. Derfor var det lidt paradoksalt, at det var Lyngby der efter 13 minutters spil kunne bringe sig i front. Det var 97’eren Emre Mor, som de kongeblå har rykket op i U19-truppen, der med et flot forarbejde gjorde det nemt for holdkammerat Mads Kaalund at sende bolden i nettet. Efter scoringen var det stadigvæk FC. Nordsjælland i boldkontrol, men et udehold der samtidig virkede i kontrol og tillod at forære possesion til modstanderen. Værternes måske største profil, Emiliano Marcondes, ændrede på få minutter kampbilledet. Først kunne han uhindret heade et hjørnespark i mål, og dernæst bragte han minuttet efter de unge tigre foran, da han med et fremragende langskudsmål endnu engang fandt målnettet. Herefter stod der FC. Nordsjælland på kampen. 3-1 blev det efter et selvmål af de kongeblå, og nu så det ud til, at det kunne blive meget grimt for Lyngbygenserne.

Lyngby fik tøre tæsk i Farum (billedet er fra duusgaard.com)
Lyngby fik tøre tæsk i Farum (billedet er fra duusgaard.com)

Efter pausen var der ikke meget positivt at berette om, hvis man holder med Lyngby. Er man derimod FC. Nordsjælland-tilhænger, kan man med rette tillade sig et stort smil på læben. Hjemmeholdets overtag blev endnu mere mærkbart, og udeholdet gik totalt i opløsning. 7-1 stod der, inden bundholdets Adnan Mohammed kunne pynte på resultatet og gøre det til 7-2, hvad der også endte med at blive kampens slutresultat. Et resultat og en dag, gæsterne nok gerne havde været foruden. Holdet ligger sidst, og skal bruge de sidste fire kampe på at få ændret dette. Hjemmeholdet var i dag sprudlende, og det lader nu til, at holdet skal konkurrere med Esbjerg om DM-titlen. Så kan nordsjællænderne jo passende hente endnu tre point i næste kamp, hvor holdet møder OB på udebane. Lyngby tager ligeledes imod OB blot en uge senere.

 

 

HB. Køge 3-3 FC. København
1-0 Oliver Jørgensen (1.), 1-1 FCK (21), 2-1 Victor Garcia (43), 2-2 FCK (55), 3-2 Victor Garcia (63.), 3-3 FCK (93).

I sidste uges Talenttid udtalte SønderjyskE’s Emil Lund sig til D’ BOLD efter mødet mod HB. Køge positivt omkring svanernes defensiv, som han mente, var svær at bryde op. SønderjyskE’s talentfulde venstre back er ikke den eneste, der har bidt mærke i holdet fra Køges succes i forårssæsonen. Holdet har imod alle odds kravlet væk fra de triste pladser i tabellen, og man har med de hentet 13 point i syv kampe hentet betydeligt flere point, end hvad de fleste havde regnet med. UEFA Youth League deltagerne fra FC. København har også til dels levet op til de store forventninger der er til holdet, og med et overtal på fire ungdomslandsholdsspillere imod Køges 0, burde weekendens udekamp falde ud til de unge løvers fordel. Det gjorde den bare ikke..

Knap havde dommeren fløjtet kampen i gang, før han skulle tage en drastisk beslutning. Var der straffe, da HB. Køge angriber Justin Shaibu blev nedlagt i feltet!? Dommeren var ikke i tvivl, og pegede på pletten: straffespark! Oliver Jørgensen, holdets vel nok største profil, omsatte muligheden og scorede til 1-0 efter bare 1 minuts spil. Om det var rustne løveben hos københavnere i starten af kampen vides ikke, men faktum var, at FCK inden kampen mod HB. Køge ikke havde spillet en ligakamp i næsten en måned. Som kampen skred frem, kom hovedstadsdrengene mere med i kampen, men de unge provinsdrenge gjorde også deres for at slå storebror fra FCK. Efter 21 minutters spil slog udeholdet til! Efter et hjørnespark kom udligningen, da interne aftaler i Køge-forsvaret ikke blev overholdt. Bittert for hjemmeholdet, men de svarede allerede inden pausens udløb igen! Det er ikke mange mål offensivspilleren Victor Garcia har scoret for sit hold i indeværende sæson, men når han har fundet vej til netmaskerne, har det været vitalt for den tidligere Nordvest FC-spillers hold. Det var lige netop et både vigtigt og flot mål Garcia scorede, så Køge kunne gå til pause med en 2-1 føring.

Efter pausen sidder HB. Køge mere og mere på kampen, og med godt pasningsspil får de gæsterne ud at løbe de hårde meter. Det er derfor igen lidt paradoksalt, at FC. København for anden gang i kampen for udlignet, selvom det på den anden side viser god moral af de unge løver, der efter det udlignende mål begyndte at få mere overtag i kampen. Men så slog Garcia til igen, og endnu engang med en flot scoring, der altså bragte hjemmeholdet foran for tredje gang i kampen. Som med de to andre føringer HB. Køge havde haft i kampen, blev også nummer tre udlignet. Det skete da gæsterne langt inde i overtiden får tildelt et straffespark, hvilket de sikkert omsætter til slutresultatet 3-3. Det var ikke første gang i denne sæson, at køgegenserne smed point dybt inde i overtiden, og det må gøre ekstra ondt mentalt, at have smidt tre føringer væk. Dog havde HB. Køges U19-træner Lars Feist masser af ros til sine spillere:

– For sjette kamp i træk får vi point. – Spillerne leverer igen en helhjertet indsats, og i momenter får vi spillet rigtigt flot fodbold – specielt de to sidste mål er flotte og helt i tråd med nogle af de ting vi træner, siger træneren til klubbens hjemmeside.

I næste spillerunde tager svanerne deres svanebus til Brøndby, hvor man endnu engang skal spille sjællandsk derby. FCK møder hjemme AaB.

 

 

AaB 3-0 SønderjyskE
1-0 Viktor Ahlmann (20.), 2-0 Martin Aagaard (30.), 3-0 Oliver Abildgaard (74).

Efterårets helt store overraskelse. Sådan blev SønderjyskE beskrevet i optakten til denne forårssæson af D’ BOLD, der havde bange anelser i forhold til forårssæsonen for de lyseblå sønderjyder. Det har vist sig (indtil videre) at D’ BOLD’s skribent fik ret: SønderjyskE har haft det umådeligt svært, og har tabt samtlige kampe efter vinterpausen. Modstanderen fra AaB har også skuffet i forårssæsonen, men senest har man vist takter, der lover om det bedre. Blandt andet en flot præstation på udebane mod topholdet Esbjerg, hvor man var uheldige med ikke at få point. AaB, der inden vinterpausen lå placeret på ligaens førsteplads, har efter en lang række kampe uden sejr måtte sande, at holdet ikke kommer til at kæmpe med om DM-titlen i år. En kamp mod formsvage SønderjyskE virkede dog, til at være en god mulighed for at komme ud af krisen.

Det startede perfekt for hjemmeholdet, da holdets U19-landsholdsspiller og vel nok største profil, Viktor Ahlmann, bragte drengene fra Hornevej foran med 1-0. AaB sad i denne periode såvel som i resten af kampen på spillet, og fik gang på gang det Sønderjyske forsvar til at se skrøbeligt ud. Da Martin Aagaard ti minutter efter Ahlmanns føringsmål fordoblede aalborgensernes total, var kampen reelt afgjort. Værre for de lyseblå gæster blev det ved Oliver Abildgaards scoring til 3-0, og idet der ikke blev scoret flere mål i kampen, endte det med 3-0 til nordjyderne. SønderjyskE venter i skrivende stund stadig på holdets første sejr i forårssæsonen – det samme gjorde AaB inden opgøret – men den har de som sagt fået nu! Midt i Haderslev-klubbens krise er der dog noget at smile over for én af holdets spillere. Der er her snak om 1996’eren Mikkel Hedegaard, der på det seneste har indgået i klubbens superligatrup. D’ BOLD giver et klap på skulderen til unge Hedegaard.

Næste gang de nordjyske U19-drenge fra AaB skal i aktion, er i den kommende weekend, hvor FC. København er modstanderen. SønderjyskE-træner Hans Jørgen Haysen skal prøve at få banket noget selvtillid ind i holdets spillere, ellers kan det igen gå hen at blive grimt, når holdet møder formstærke FC. Midtjylland.

 

 

Vejle 1-1 Randers
0-1 Edgar Babayan (54.), 1-1 Andreas Bock (72.).

Det er tæt i bunden, og inden kampen adskilte kun ét enkelt point rækkens nummer 11 fra Randers med rækkens 13. og sidsteplads fra Vejle. Der var lagt op til et bundbrag!

Efter en forfærdelig start på forårssæsonen med fire nederlag på stribe, har de unge hesteføl fra Randers på det seneste fået redt manken. Selvom spillet har kørt bedre end tidligere, og man med den seneste sejr mod AaB også har fået point på kontoen, ligger man stadig og sejler rundt i den nederste del af ligaen. Om muligt, så det inden kampen blot endnu værre ud for Vejles U19-hold, der ligesom resten af klubben lider under økonomiske problemer, man lige nu knokler med.

Der skulle lørdag den 3. maj hverken tænkes på økonomi eller fremtid, men i stedet på fodbold! Fodbold, spillede Vejle bedst i starten af kampen, hvor de rødklædte værter to gange var tæt på. Blandt andet efter en situation, hvor Søren Balsgaard blev skurken for Vejle. Kantspilleren formåede på kort afstand ikke at bringe sit hold i front, og måtte se sit forsøg gå forbi mål og derved endte første halvleg som den startede – 0-0.

I anden halvdel af opgøret var udeholdet dominerende, noget der udmundede sig i chancer til hestene. Efter en helkikser fra Vejles forsvarsspiller Ole Bisp, var Randers-topscorer Jeppe Mogensen pludselig alene igennem med hjemmeholdets finske ungdomslandsholdskeeper Jiri Koski, men indersiden af stolpen forhindrede en Randers-føring og angriberens 10. sæsonmål. Minuttet efter stod stolpen ikke i vejen. Her fik udeholdets talentfulde Edgar Babayan på flotteste vis sin direkte modstander til at ligne kegle, og med et godt velplaceret skud fra kanten af feltet, scorede Babayan kampens første mål. Et mål, der dog ikke blev kampens sidste. Efter fine muligheder fra begge hold, lå kampen i en periode og vippede. Skulle Vejle udligne, eller skulle Randers score målet til 2-0, der reelt ville afgøre kampen? Efter et godt slået hjørnespark, sørgede Andreas Bock med et kraftfuldt hovedstod for, at Vejle kom tilbage i kampen – 1-1! I kampens slutfase fik tilskuerne drama for alle pengene, da hjemmeholdets træner blev smidt væk. Træner Søren Vie Clausen mente, at en Randers-spiller havde sparket en VB-dreng i ryggen, noget dagens dommer Jakob Bille dog overså.

Edgar Babayan scorede et flot mål, da Randers og Vejle delte i porten
Edgar Babayan scorede et flot mål, da Randers og Vejle delte i porten

Efter kampen var Randers-træner Michael Kryger klar over, hvad holdet havde manglet for at kunne snuppe sejren

Vi skabte så rigeligt chancer nok, men den skarphed der var der sidst manglede, siger træneren til klubbens hjemmeside.

Efter sit vredesudbrød, var Vejle-træner Søren Vie Clausen også klar til at dele sit synspunkt om dagens kamp:

Uafgjort er en retfærdig udgang på kampen. Randers FC kom med det, vi forventede, og det blev en krig med lange bolde og meget duelspil, at det blev så fysisk en kamp var ikke til vores fordel, siger træneren til klubbens hjemmeside.

De to bundhold fik altså hver et point i dagens kamp. Næste gang skal der igen på kontoen, her er modstanderen for Vejle, Esbjerg og for Randers, FC. Midtjylland.

 

 

FC. Midtjylland 2-0 Esbjerg fB

Topkamp i Ikast. Rækkens førerhold fra Esbjerg, var draget til den midtjyske hede, hvor modstanderen var formstærke FC. Midtjylland. De unge ulve har i forårssæsonen flere gange vist hvor skræmmende stærke de er, og med en sejr over Esbjerg, kunne holdet melde sig ind i guldkampen. Tværtimod – tabte man kampen – ville man ikke længere være inde i billedet til DM-titlen. Vandt Esbjerg kampen, ville drengene fra den vestjyske hovedstad være snublende tæt på guldet. Meget stod på spil.

Om det var nervøsiteten der spillede ind for de unge esbjergensere i første halvleg, skal ikke kunne siges, men holdet virkede usikre og nervøse i pasningsspillet, og det var FC. Midtjylland, der i kampens start dominerede, dog uden at det blev til nævneværdige muligheder. Som første halvleg skred frem, tog Esbjerg mere og mere over med stadig spillede sidste sæsons tredjeplads med den manglende kreativitet, når det kom til stykket. Ikke mange chancer var der i kampens start at berette om, og udover et hovedstød fra den tidligere FCM- men nuværende Esbjerg-spiller Marco Lund der gik snert forbi, var det ikke ofte holdene besøgte modstanderens straffesparksfelt. Derfor lå det ikke i kortene, at udeholdets Jeppe Brinch skulle begå en mindre brøler, og tillade hjemmeholdets topscorer Razak Adebayo Odeyemi at score sit 16. sæsonmål og samtidig bringe værterne i front.

Det er ikke for sjovt, at Esbjerg fører rækken. Holdet pressede i halvleg midtjyderne langt tilbage på banen, og især sidste sæsons U17-ligatopscorer Søren Andreasen var tæt på at score det udlignende mål. Tre chancer misbrugte angriberen, men det lå stadig i luften, at topholdet nok skulle få scoret. Sådan skulle det ikke gå. Efter en god omstilling fra hjemmeholdet, endte de blåstribedes målmand med at kante en FCM-spiller, der var alene igennem. Esbjerg spillerne protesterede voldsomt mod dommerens beslutning, men straffespark blev det, og det omsatte Sigurd Shøndorf sikkert og bragte altså hjemmeholdet foran 2-0, til hvad der også endte med at blive slutresultatet.

EfB-træner Rene Christiansen kaldte efter kampen sit holds spil for tøsefodbold. En hård kritik, når man tænker på, at ikke mange hold i denne sæson har domineret mod de unge U19-ulve.

Konklusionen må være, at der var for meget tøsebold over den, vi manglede at spille med mere mod, siger han til klubbens hjemmeside.

Esbjerg kunne stort set have sikret sig guldet, men har nu i stedet tilladt sig, at gøre det hele langt mere spændende. Næste gang møder holdet Vejle. Her accepteres af de ambitiøse Esbjerg-folk kun en sejr. FC. Midtjylland skal have held i sprøjten og samtidig spille det prangende fodboldspil, vi ved, at holdet kan spille. Næste gang skal man op mod Randers.

 

 

Det lærte vi:

Guldkampen er helt åben. Esbjerg havde en lille matchbold og misbrugte den. Nordsjælland udraderede sørgelige Lyngby, og virkede særdeles farlige. Vejle, Randers, SønderjyskE og førnævnte Lyngby, skal kæmpe hårdt for at undgå den flove titel som rækkens dårligste hold. Både Brøndby og FC. København har kampe i hånden i forhold til topholdene, og kan med lidt held kæmpe med om nogle sjove placeringer i den tætte U19-liga.

In this article