Talenttid 14-05-2014 – U17-ligaen – topholdene fejlede, stolte AGF sejrede og Silkeborg sprudlede

I skyggen af den professionelle seniorfodboldverden finder vi talenternes skueplads. D’BOLD inviterer jer indenfor I en verden, hvor unge, håbefulde spillere på daglig basis gør deres ypperste for at forfølge drømmen. Læs med her, for at høre denne uges bedste nyheder om dansk ungdomsfodbold!

I en tid hvor helte og hyklere adskilles, står de unge talenter nu foran succes eller fiasko. Hvem snupper guldet? Hvem kommer i fokus? Og hvilket hold får det pinlige prædikat, som ligaens dårligste? D’ BOLD giver dig svarene!

U17-ligaen:  

kilde: dbu.dk
kilde: dbu.dk

Topholdene dummede sig gevaldigt i denne spillerunde af U17-ligaen. Nummer et fra Randers og nummer to fra FC. Midtjylland havde begge chancen for at tage et afgørende skridt mod DM-titlen men fejlede. Det viser bare hvor uberegneligt ungdomsfodbold kan være, og det er vel hele charmen omkring den? Flere hold viste i denne runde god moral, og overraskelser var der som altid også nogle af!

OB 2-2 FC. Nordsjælland
6. minut 0-1 Troels Cilius Nielsen, 20. minut 0-2 Victor Lorentzen 35. minut 1-2  60. minut 2-2.

FC. Nordsjælland har egentlig haft et ganske fint forår. Trods dårlige resultater mod FCK og AaB’s U17-hold, har nordjyderne slået fast at de ikke hører til i bunden, hvor holdet ellers ved vinterpausen var at finde. Dagens modstander fra OB har haft et meget tilsvarende forår, hvor man har spillet godt, men samtidig er løbet ind i nederlag mod topholdene. Der var altså lagt op til en tæt affære, da holdene lørdag krydsede klinger.

Kampen startede perfekt for udeholdet, da tigrenes Troels Cilius Nielsen allerede efter tre minutters spil, bragte gæsterne foran. Der stod generel set FC. Nordsjælland på det meste i første halvleg, og de fynske U17-drenge var heldige med, at kampen ikke allerede var lukket før pausefløjtet. I minut 25 bragede en ung tiger bolden på overlæggeren, og efter forvirring i hjemmeholdets forsvar havnede bolden for fødderne af Victor Lorentzen. Unge Lorentzen skulle ikke have meget betænkningstid, og smadrede bolden op i det ene målhjørne. 2-0, og kampen syntes næsten lukket! Det var den dog langt fra.. Kort inden pausen fik Odenseklubbens Jacob Busk nemlig sat en vigtig fod på et indlæg, og da Busk kunne se sin afslutning gå i mål, var der nu igen spænding i kampen. Den reducerende OB-scoring må have haft kolossal psykologisk betydning, for hjemmeholdet var som forvandlet i anden halvleg.

En halvleg der startede med et tungt pres fra de blå- og hvid-stribede fynboer. Det var på de mange dødbolde og nærkampe, at de unge sjællændere i anden halvleg blev overmatchet. Efter netop en dødbold faldt også kampens sidste scoring, da Emil Aagard garnede det udlignende mål. I kampens sidste kvarter var udeholdet dog ved at stjæle overskrifterne, men chancerne man tilspillede blev misbrugt, og kampen sluttede således med de 2-2.

Se her FC. Nordsjællands scoringer i kampen: http://www.youtube.com/watch?v=Bmeao7IODlE

Efter kampen havde OB’s U17-træner følgende kommentar til klubbens hjemmeside:

– Vi ramte ikke niveauet i første halvleg, men vi må også give FC Nordsjælland kredit for en flot indsats. Vi var ikke tæt nok på dem, og det betød, at de fik for meget plads. Til gengæld er vi tilfredse med anden halvleg

Begge hold har nu fire kampe tilbage at spille, før den står på en velfortjent sommerferie. De resterende kampe bliver ikke specielt resultatorienterede, idet hverken OB eller FCN kæmper med om hverken medaljer eller gør en indsats for ikke at slutte sidst i U17-ligaen. Næste opgør for OB bliver hjemme mod bundholdet fra Lyngby, medens FC. Nordsjælland hjemme på kunstgræsbanen skal prøve at drille guldfavoritterne fra Randers Freja.

 

 

AGF 3-1 Randers
1-0 Mathias ’Marvin’ Laursen (39), 2-0 Jonas Riddersholm (51), 3-0 Jonas Riddershom (68), 3-1 Jeppe Olsen (79.).

Selvom AGF’s U17-hold ikke er i samme sørgelige forfatning som klubbens Superligahold, så var det ene point holdet inden kampen mod Randers i syv kampe havde hentet, ganske enkelt miserabelt. Nu skulle man så møde topholdet fra Randers, der i sidste weekend skuffede mod Vejle, og derved forspildte en gylden chance for at komme langt foran i tabellen. Så der var lidt svaghedstegn at spore hos dagens udehold, der til dagens kamp igen havde topscorer Emil Riis til rådighed.

Til de flestes store overraskelse, startede hjemmeholdet kampen godt, og allerede i kampens første minutter var holdet fra den jyske hovedstad tæt på at bringe sig i front, men Arfan Habibis afslutning faldt ikke mål til målnettet. Den glimrende AGF-start blev dog præget af en uheldig episode for hjemmeholdet, da forsvarsspiller Emil Müller efter blot 25 minutters spil fik tildelt sin anden advarsel i kampen, og dermed måtte gå ’walk of shame’ tidligt i bad.

Hvis kampens tilskuere i starten af kampen var positivt overraskende over hjemmeholdets gode spil, ja så må AGF’s gode moral efter udvisningen, have forbløffet folk i så høj en grad, at man ikke kunne tro sine egne øjne. Om det var de unge heste fra Randers der tog for let på opgaven skal ikke kunne siges, men om end alt var, leverede ’de hvie’ en god gang fodbold. Derfor var det fuldt fortjent, at AGF kunne gå til pausen foran 1-0, efter et mål scoret af Mathias ’Marvin ’Laursen, der senere i kampen skulle være impliceret i en noget bizar situation. Assisten til målet stod den talentfulde U16-landsholdsspiller Mathias Bonde for. Bonde skal vi senere komme til at høre mere om…

Den førnævnte bizarre situation indtraf, da værternes målmand i pausen måtte udgå med en skade. Så hvem skulle nu stå på mål for holdet fra Fredensvang? Valget faldt på målscoreren fra første halvleg, Mathias ’Marvin’ Laursen, og opgaven løste han over al forventning! Der var ikke spillet mange minutter af anden halvleg, før Laursen havde taget sig af to farlige Randers-forsøg. Og det var også de unge heste fra Kronjylland der i stor stil dominerede i kampens sidste 40 minutter. En heroisk indsats fra hjemmeholdet og en storspillende målmand forhindrede Randers fra ikke at prikke hul på bylden.

Mathias 'Marvin' Laursen var først markspiller, dernæst målmand (kilde: AGF.dk)
Mathias ‘Marvin’ Laursen var først markspiller, dernæst målmand (kilde: AGF.dk)

Mathias Bonde havde efter assisten til føringsmålet mod på flere oplag, og han var manden bag 2-0 målet, da han spillede sin holdkammerat Riddersholm fri til scoring i en periode, hvor holdet fra Aarhus ellers var under et gevaldigt pres. Hjemmeholdet ikke var over midten. AGF kom også foran 3-0, og det lignede på nuværende tidspunkt en resultatmæssig ydmygelse af Randers. Et hold, der ellers har spillet så fremragende fodbold i denne sæson og også kæmper med om guldmedaljerne, var bagud til et hold, der ikke havde formået at få en eneste sejr i foråret. Topscorer og profilen Emil Riis havde ikke held med sine afslutninger i dag, men hestene kom efter en flot frisparksscoring alligevel på måltavlen, hvilket resulterede i at kampen sluttede 3-1, og havde nogen spået det inden kampen, havde man blot grint af dem.

Hermed vil D’ BOLD for første gang i 2014 uddele et klap på skulderen til AGF, som midt i en krisetid for den traditionsrige klub, virkelig leverede en mandfolkeindsats i lokalkampen mod de lyseblå lidt nord for Aarhus. Hvad angår netop de lyseblå fra Randers, så er et spørgsmål oplagt: er holdet ved at få gummiben? Det skal randrusianerne i næste kamp mod FC. Nordsjælland, forsøge at modbevise i en kamp, der helt sikkert ikke bliver en nem opgave. AGF skal på jagt efter sæsonens anden sejr, når holdet hjemme tager i mod Esbjerg.

 

 

 

FC. København 2-1 AaB
1-0 Anton Gustavsen (26.), 1-1 Sebastian Grønning (32.), 2-1 Morten Fraysse (52.).

Efter senest at have slået upåagtede Haderslev, havde AaB nu muligheden for at følge trop med topholdene fra Randers og FC. Midtjylland. Det krævede dog en sejr over dagens modstander fra FC. København, som man mødte på udebane. Netop københavnerne har haft en lidt skuffende forårssæson med lidt for mange nederlag, og lidt for få positive oplevelser. Holdets helt store problem har været, at man ikke har scoret nok. Kun de tre bundhold fra Lyngby, Haderslev og HB. Køge har scoret færre mål end løverne, og meget sigende er det, at Lucas Simonsen med sine fem sæsonmål er holdets topscorer. I den modsatte lejr har U17-ligaens topscorer Sebastian Grønning fundet vej til nettet hele 21 gange, så der var ikke den store tvivl om, hvem der gik ind til kampen som favorit.

Som så mange andre gange i U17-ligaen blev affæren en anden, end hvad man inden kampen havde forestillet sig.  Meget af spillet foregik på midten af banen, og kampens indledende fase kan bedst beskrives som en åben slagudveksling. Efter et AaB-boldtab på egen banehalvdel erobrede en FCK’er bolden og spillede den i dybden. Her fik en ung løve flot driblet rundt om et par af udeholdets spillere, inden han blev nedlagt i feltet. Dommeren var aldrig i tvivl, og pegede resolut på pletten: straffespark! Straffesparket omsatte Anton Gustavsen sikkert uden chance for målmanden, der endda hoppede til den forkerte side.

Kampens næste store begivenhed kom blot seks minutter efter hjemmeholdets føringsmål. Det var denne gang gæsterne fra Nordjylland der kom i fokus, da de bolsjestribede kombinerede sig flot op af højre flanken. Her endte bolden hos talentfulde Moses Opondo, der søgte mod baglinjen og slog et fladt indlæg til Sebastian Grønning, som relativt nemt kunne score sit sæsonmål nummer 22. Det lignede en øvelse fra træningsbanen da AaB endelig scorede det udlignende mål, og kampen var nu igen helt åben.

Afgørelsen faldt efter en dødbold til FC. København. På forunderligste vis glemte gæsterne helt at markere i bagrummet, hvor en ung løve stod totalt umarkeret. Den kæmpe chance til hjemmeholdets spiller blev dog misbrugt, men til hovedstadsklubbens store held stod Morten Fraysse på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt, og han afgjorde kampen til værternes fordel.

Se alle scoringerne fra kampen her: http://www.youtube.com/watch?v=u_IOYVW6OZI

Mens både Randers og FC. Midtjylland i denne spillerunde tabte, kunne en sejr til AaB have bragt holdet helt op på rækkens førsteplads. Det skete ikke, men trods alt er holdet kun to point efter FC. Midtjylland på fornævnte plads, og alt er stadig åbent. Et nederlag i holdets næste kamp mod Brøndby, vil dog få det til at se håbløst ud for nordjyderne. I så fald vil man være fem point bagefter med tre kampe tilbage. FCK’s U17-drenge skal i næste spillerunde forsøge at fortsætte de gode takter, når holdet drager til det midtjyske for at møde FC. Midtjylland.

 

 

Haderslev 3-2 FC. Midtjylland
0-1 Erik Braun (19.), 1-1 Haderslev (24.), 2-1 Haderslev (50.), 3-1 Haderslev (62.), Jakúp Thomsen (80.).

Efter godt en måned uden kampe for FC. Midtjyllands U17-drenge, var det den 10. maj igen blevet tid til at snøre støvlerne og trække i arbejdstøjet. Og netop arbejdstøjet skulle vise sig at være ’dresscoden’ for de unge ulve i dagens kamp, da man vidste, at modstanderen fra Haderslev altid er garant for en god herrefight. En sejr var det klare mål for ulvene, mod et hold der langt fra har de samme forudsætninger for talentarbejde som midtjyderne kan prale af.

Kampen startede som forventet med et overtag til hjemmeholdet, og rollefordelingen var klar: gæsterne havde bolden, mens hjemmeholdet Haderslev forsøgte sig med kontrastød frem af banen. Med et elegant lob over hjemmeholdets sprællende målmand, kunne Erik Braun efter 19 minutters spil bringe FC. Midtjylland foran. Godt fem minutter blev der scoret igen, men denne gang til sønderjyderne. Et skud blev rettet af, og FCM-keeper Oliver Ottesen kunne ikke nå at reagere, så 1-1 var stillingen efter første halvlegs slutfløjt.

I anden halvleg var kampbilledet det samme som i første, med FCM i teten og Haderslev der forsvarede sig. Efter et boldtab fra en midtjyde, fik hjemmeholdet pludselig en friløber som iskoldt blev udnyttet. Dermed var Haderslev nu foran, hvilket naturligvis fik ligaens førerhold til at forcere spillet yderligere. Risikoen ved det er blot, at man bliver sårbare i de bagerste rækker. Sårbare var de unge ulve i det 62. minut, for her kom man yderligere bagud -3-1! Intet syntes at gå topholdets vej i kampen, men credit skal også gå til Haderslev, for at være kyniske da chancen bød sig. I slutminutter blev der af gæsternes Jakúp Thomsen reduceret til 3-2, men topholdet var aldrig for alvor tæt på at udligne.

Svend Graversens U17-tropper fra FC. Midtjylland tabte bittert til Haderslev (kilde: fcm.dk)
Svend Graversens U17-tropper fra FC. Midtjylland tabte bittert til Haderslev (kilde: fcm.dk)

Heldigvis for FC. Midtjylland, så tabte de resterende tophold også deres kampe i denne spillerunde, og holdet er stadig placeret på førstepladsen. En del af forklaringen på nederlaget i dagens kamp skal findes i, at holdet manglende en del stamspillere. Blandt andet var Rasmus Nicolaisen savnet. Næste gang skal holdet i hjemmekampen mod FC. København igen forsøge at vise, hvorfor man er kandidat til at vinde DM-titlen. Haderslev spillede en god og disciplineret kamp, og holdet kan med fordel tillade sig, at gå med ryggen rank for tiden. I deres næste kamp er modstanderen Vejle.

 

 

Esbjerg 0-2 Vejle

0-1 Hamid Khalidan (9.), 0-2 Hamid Khalidan (80.).

Hold nu op, hvor har de forsvarende mestre fra Esbjerg skuffet D’ BOLD i indeværende sæson. Efter fire nederlag på stribe i forårssæsonen, er de tre seneste kampe faktisk blevet til lutter sejre, så lidt positivt er det at sige om vestjydernes forår trods alt. Ikke bare lidt – men meget positivt er der at sige om Vejles sæson – holdet spillede overraskende godt i efterårssæsonen, hvor mange sejre betød, at holdet lå på en overraskende 3.plads. Der ligger man efter et mere svingende forår ikke længere, men holdet har igennem hele sæsonen spillet tætte kampe, noget der dog på det seneste har udmundet sig i flere uafgjorte kampe end vundne.

Ligaens bedste defensiv – det var den Esbjerg i dag skulle forsøge at lirke op. Esbjergensernes profiler Kasper Nissen og Mark Brink har i forårssæsonen haft adskillige optrædener med klubbens U19-ligahold, og derfor har træner Lars Vind måtte ty til andre alternativer. Det var dog med sidstnævnte Brink i startopstillingen, at kampen begyndte. Spillet bølgede frem og tilbage. Efter en god Esbjerg mulighed var det i stedet gæsterne fra Østjylland, der via et godt opspil i banens venstre side og dernæst en god afslutning af Hamid Khalidan, bragte sig i front.

I anden halvleg var kampbilledet det samme som i første. Tilskuerne var vidne til en tæt affære, hvor der blev kæmpet for hver en millimeter på grønsværen. Hjemmeholdets U16-landsholdsanfører Mark Brink var tæt på, da han efter et godt dybdeløb hamrede bolden på overlæggeren. Desværre for de forsvarende mestre altså ingen mål i denne omgang. Nej, i stedet var kampens eneste målscorer Khalidan igen på spil, og efter et flot kontramål lukkede han fortjent kampen med sin scoring til 2-0. Esbjerg forsøgte sig inden den afsluttende scoring med enkelte kontrastød, men det blev aldrig rigtig farligt i anden halvleg for vestjyderne.

Det var Vejles første U17-sejr i Esbjerg i otte år, og om den sagde VB-træner Kim Engstrøm til klubbens hjemmeside:

– Det er selvfølgelig glædeligt at vi vinder og er ubesejrede i fem kampe. 1. halvleg var ikke prangende og vi er lidt på hælene. Vi hang lidt hist og pist, men kom hurtigt foran alligevel. Esbjerg havde enkelte tilbud, men ellers afviste vi deres optræk godt. 2. halvleg sidder vi på med fuld kontrol.

Vejle skal i næste spillerunde udbygge deres i forvejen imponerende antal ’clean sheets’, når holdet hjemme tager imod Haderslev. Esbjerg møder AGF.

 

 

Lyngby 1-3 Silkeborg
0-1 Kasper Dolberg (16.), 0-2 Kasper Dolberg (31.), 1-2 Lyngby (42.), 1-3 Tobias Kragh (59.).

Med en placering som nummer ni i tabellen ved vinterpausen, var der ikke mange (for ikke at sige nogen som helst), der havde regnet med, at Silkeborg ville være at finde på ligaens fjerdeplads i maj måned. En fremragende forårssæson har det været for drengene ved Søhøjlandet, og endnu var man inden dagens kamp ubesejrede. Modstanderen Lyngby var langt fra ubesejrede, og havde inden dagens opgør indkasseret mere end dobbelt så mange mål som Silkeborg. Tvivl opstod der ikke om, hvem der var favorit i dagens kamp.

De rødklædte gæster startede ud som lyn og torden, eller det gjorde Kasper Dolberg i hvert fald. Efter to fremragende scoringer og et brændt straffespark, kan det vist roligt konstateres, at den 16-årige U17-landsholdsspiller var her, der og alle vegne i første halvleg. En første halvleg var hjemmeholdet faktisk var overraskende meget med i kampen, og hvor udeholdets pres ikke fungerede optimalt.

Anden halvleg var knap begyndt, så havde Lyngby reduceret. Det skabte kortvarigt lidt håb for de kongeblå U17-drenge, men luften gik hurtigt af ballonen, og som kampen skred frem indså værterne at slaget var tabt. Silkeborg lod bolden gøre arbejdet, og som så mange gange før kunne holdet efter de 80 minutter række hænderne i vejret og lade sig hylde som sejrsherre. Dertil skal tilføjes, at man også inden slutfløjtet nåede at gøre det til slutresultatet 3-1.

 

Det lærte vi:

I denne spillerunde af U17-ligaen så vi tydeligt, hvor uberegnelig ligaen er. De tre tophold tabte, og kampen om guldet er stadig pivåbent. Randers Freja og FC. Midtjylland står noteret for samme antal point, men til kronjydernes fordel har man en kamp i hånden, der kan vise sig at blive udslagsgivende. Vi lærte også, at AGF ikke vil fremstå ligeså svage og skrøbelige som klubbens seniorhold på det seneste har gjort. Fra D’ BOLD skal lyde stor respekt til ’de hvie’ fra Fredensvangs U17-drenge, for deres sejr mod Randers.

In this article