Talenttid 28-05-2014 – U19-ligaen – en æra lakker mod enden

I skyggen af den professionelle seniorfodboldverden finder vi talenternes skueplads. D’BOLD inviterer jer indenfor I en verden, hvor unge, håbefulde spillere på daglig basis gør deres ypperste for at forfølge drømmen. Læs med her, for at høre denne uges bedste nyheder om dansk ungdomsfodbold!

U19-ligaen:

kilde: dbu.dk
kilde: dbu.dk

Kim Larsens ’ de smukke unge mennesker’ bliver i disse på diverse folkeskoler sunget, når eleverne vinker farvel til års sammenhold og venskaber og nu går hver til sit. Samme situation står også årgang 1995 i U19-ligaen overfor, når de efter denne sæson tager afsked med ungdomsfodbolden, for i stedet at gå separate veje. Inden da knokler spillerne for en fuldtidskontrakt med klubbens superligahold – en kæmpe motivationsfaktor for talenterne.

Esbjerg, FC. Nordsjælland, FC. Midtjylland, Brøndby og Lyngby har i denne runde ikke været i kamp. Holdenes kampe ligger forskudt af hinanden, hvilket medfører, at nogle hold allerede har færdigspillet mens andre tre kampe tilbage.

 

FC. København 1-1 Vejle
1-0 Kristian Finn Bogasson (58.), 1-1 Patrick Rasmussen (84.).

En sejr af ni mulige var hvad statistikken inden kampen mod FCK fortalte om Vejles forårssæson. Det lyder umildbart ikke prangende, men tilføjes skal, at holdet har spillet hele fem uafgjorte kampe. Et af de mange x’er kom, da holdet senest spillede tjubang-fodbold og gav tilskuerne en kamp med hele otte mål, da man mod SønderjyskE spille 4-4 i en kamp, man ellers havde ført med 3-0. Således har østjyderne smidt mange dumme point væk, men tilbage står, at holdet har leveret et flot forår. Torsdag d. 22. maj drog holdet til hovedstaden for at møde et FCK-hold, der stadigvæk var og er inde i medaljeracet. De unge løver fra Frederiksberg har ikke vist de samme takter som i UEFA Youth League, hvor man virkelig fik placeret Danmark og København på fodboldens verdenskort. Ved julepausen lå løverne på en skuffende 8.plads, og kun via et godkendt forår, er man igen at finde i toppen af rækken, hvor man – hvis man kigger på holdets spillermateriale – hører til.

Fra kampens start dominerede hjemmeholdet kampen, med et Vejle hold der først lige skulle finde sig til rette på den sjællandske grønsvær. Efter en hård start var gæsterne efter ni minutters spil ved at bringe sig i front, men Andreas Winthers skud havnede i favnen på FCK-keeper Aris Vaporakis. Winther var farligste Vejle-mand i en første halvleg var også hjemmeholdet havde en del gode muligheder. Det var dog de rødklædte, der sluttede første halvleg bedst, efter at man inden pausefløjtet ved topscorer Patrick Rasmussen havde haft endnu en stor chance. En chance 9-målsskytten til udeholdets ærgrelse misbrugte, så stillingen ved pausen forblev de 0-0.

Fra anden halvlegs start virkede de unge løver mere sultne – de skar tænder. Efter 13 minutter af anden halvleg havnede bolden lidt tilfældigt hos en hvid, og så kunne FCK-topscoreren Kristian Finn Bogasson med først et elegant lob over en modstander og dernæst en resolut flugter, bringe hjemmeholdet i front. Herefter overlod løverne lidt af initiativet til Vejle, der især på hjørnesparkssituationer var farlige. Hjørnespark til Vejle er lig med chancer til Ole Bisp – forsvarsspilleren, der som forsvarsspiller har scoret imponerende syv kasser og netop er udtaget til U18-landsholdet. Det var dog ikke Bisp der stod for kampens næste scoring, men derimod topscorer Patrick Rasmussen. Egentligt kombinerede FCK sig glimrende ud af udeholdets pres, men en hovedløs aflevering fra hjemmeholdets kantspiller blev opsnuppet. Derefter sendte den tidligere SønderjyskE-spiller Kristoffer Førby et indlæg indover, og her headede først Ole Bisp og dernæst Rasmussen til bolden, og sidstnævnte blev krediteret for målet, der endte med at blive kampens sidste.

I kampens slutning jagtede FCK ihærdigt sejren, og havde det ikke været for Jakob Henriksen i VB-målet, havde hjemmeholdet snuppet alle tre point. Det skete ikke – der blev delt i porten – et resultat Vejle kunne tillade sig at være mest tilfredse med, mens FC. København mistede vigtige point i jagten på sølvtøj. Østjyderne har nu blot en enkel kamp tilbage at spille, hvorimod hovedstadsdrengene har muligheden for at hente seks point og en medalje, når først Lyngby og dernæst AGF står for skud.

Her kan du se alle kampens mål: http://www.fck.dk/fcktv#/nyhed/2014/05/28/u19-highlights-fck-1-1-vejle-|??fcktvdk

 

 

HB. Køge 2-3 AaB
1-0 Michael Broni Jørgensen (15.), 1-1 Viktor Ahlmann (32.), 2-1 Oliver Jørgensen (61.), 2-2 Frederik Børsting (78.), Jannik Pohl (90.).

Udekampen mod HB. Køge var for AaB’s vedkommende sæsonens sidste, hvilket også betyder, at holdets spillere fra årgang 1995 er færdige med ungdomsfodbold, og måske endda også med at spille i klubben. To spillere, Frederik Børsting og Viktor Ahlmann, har været så gode, at de har tilspillet sig en professionel kontrakt med Superligaholdet, og begge er spillere, vi i fremtiden med sikkerhed kommer til at se mere til. Hverken talentfulde Børsting eller målfarlige Ahlmann har dog kunnet ændret på, at nordjyderne har haft et forfærdeligt forår. Ved julepausen lå man på ligaens førsteplads, og her på D’ BOLD gættede vi på AaB som en af de største favoritter til at snuppe guldet. Guld vinder man ikke, hvis man som de bolsjestribede i ti kampe kun har hentet en enkelt sejr – dybt skuffende.

AaB slog i holdets sidste kamp HB. Køge på udebane. (blledet stammer fra fodbold.aabsport.dk)
AaB slog i holdets sidste kamp HB. Køge på udebane. (blledet stammer fra fodbold.aabsport.dk)

I kampen mod svanerne fra Køge var der ikke hverken tid eller lyst til at tænke på det dårlige forår. Nej, nu skulle 95’erne nyde den sidste ungdomskamp, og holdet som helhed skulle prøve at slutte af med manér. Efter blot et kvarters spil, skete noget som er sket alt for tit for udeholdet, nemlig at man kom bagud. Det var HB. Køges Michael Broni Jørgensen der stod for scoringen – Broni Jørgensens sæsonmål nummer to. Efter scoringen var det som om, at fanden tog ved AaB. Holdet ville ikke slutte sæsonen af med endnu en skuffende præstation, og derfor var det en forløsning, at holdets topscorer Viktor Ahlmann med sin 13. sæsonscoring kunne bringe balance i regnskabet. Det kørte nu som smurt for gæsterne, der allerede inden pausefløjtet havde chancerne for at bringe sig yderligere foran, men det blev ved de 1-1.

I anden halvleg kom AaB – overraskende nok – skidt i gang. De unge svaner fra Køge spillede som de ofte har gjort i foråret: meget godt, og meget kendetegnende for holdets fremragende forår, scorede topscorer Oliver Jørgensen et flot langskudsmål. Jørgensen har allerede prøvet kræfter med de sortblås NordicBetligahold, og det er nok her fremtiden for den talentfulde spiller ligger. AaB nægtede at give op, man ville for alt i verden slutte ordentligt af, og fightede sig igen ind i opgøret. Efter 78. minutters spil, kunne førnævnte Frederik Børsting, der for i øvrigt pt. er med U19-landsholdet på tur, udligne til 2-2. Efter scoringen var det spændene at se, hvem der nu ville gå all-in på en sejr. Her virkede det til, at gæsterne havde flere kræfter end værterne, hvilket i kampens allersidste sekunder udmøntede sig i et sejrsmål fra Jannik Pohl. Dermed sluttede en lang æra for 95’erne med en sejr, og formegentligt en god men lang bustur tilbage til det mørke Jylland.

HB. Køge har stadig en enkelt opgave at varetage inden sommerferien kalder. Svanerne møder her FC. Midtjylland.

 

 

SønderjyskE 2-4 Randers
10. minut 0-1 Henrik Borup, 25. minut 0-2 Henrik Borup, 38. minut 1-2 SE, 40. minut 1-3 Onur Albayrak, 51. minut 2-3 SE, 67. minut 2-4 Gökcan Kaya

Mens der i toppen af tabellen blev kæmpet om medaljer, var kampen mellem Randers og SønderjyskE en helt anden historie. Historien om to hold, der har i forårssæsonen har skuffet fælt. Hestene fra Randers har på trods af landsholdsspillere som Jeppe Mogensen, Emil Kjeldsen og Jonas Bager ikke formået, at kæmpe med i toppen af rækken, snarere tværtimod, for holdet ligger inden de sidste runder af ligaen på en skuffende 10. plads. Cirka samme sted er SønderjyskE placeret. SønderjyskE, der i efteråret til alles overraskelse levererede fremragende resultater – måske ikke altid via flotte præstationer – men så da i hvert fald en god gang fight og gåpåmod. I denne sæson er viljen og modet langsomt blevet tappet ud af sønderjyderne. Efter seks nederlag på stribe, fik holdet senest oprejsning, da man i kampen mod Vejle fik kæmpet sig tilbage og revet et værdifuldt point i hus. Derfor var det med oprejst pande, at syddanskerne indledte opgøret.

Den oprejste pande skulle snart blive rimelig nedtrykt, for det var Randers der trods et karantæneramt forsvar startede kampen klart bedst. Gæsterne sad på spillet, vandt andenboldene og hvad der ellers kunne vindes. Derfor var det ganske fortjent, at Henrik Borup med to basser bragte udeholdet på sikker sejrskurs. ”2-0 er den farligste føring i fodbold”, sagde en tidligere landstræner, og det har han nemlig helt ret i. Efter en forsvarsfadæse i hestenes forsvar, kunne SønderjyskE reducere til 2-1 og dermed bringe liv i håbet om point. Et håb der dog igen virkede langt væk, da Onur Albayrak efter en flot aktion tilkæmpede sig et straffespark. Et straffespark han selv ganske sikkert omsatte, så stillingen nu hed 1-3, og så var det var atter op af bakke for værterne.

Efter en kom varm the (eller icetee) kom holdene ud til anden halvleg. Om sønderjydernes karismatiske træner Hans Jørgen Haysen i pausen talte med alvorsord i omklædningsrummet skal være usagt, men i hvert fald var alvoren fra anden halvlegs start gået op for hjemmeholdet. Nu kæmpede man mere ihærdigt, noget der efter blot få minutters spil udmøntede sig i en scoring. Scoringen kom efter et hjørnespark. Nu lugtede sønderjyderne ligesom mod Vejle endnu engang et comeback, men det udeblev i dagens kamp. I stedet var det nemlig gæsterne, der med en smuk scoring satte punktum. Gode kombinationer endte i feltet hos topscorer Jeppe Mogensens fødder, som noget uselvisk spillede den tidligere landsholdsaktuelle Göckan Kaya blank for mål, inden Kaya frækt snørede hjemmeholdets keeper Jørgen Simon Jørgensen. Det blev kampens sidste scoring, så dermed endnu et nederlag for SønderjyskE, der stadig har forårets første sejr til gode. Det kniber dog med kampe at hente sejren i for sønderjyderne – blot to kampe resterer der tilbage – først hedder den AGF og dernæst FC. Nordsjælland – begge udekampe. Flot kamp af Randers der viste, hvilke kvalitet holdet besidder. Holdet har tilbage at møde Lyngby og OB, inden sommerferien står for døren.

 

 

AGF 0-1 OB

Kampen mellem de to traditionsklubber fandt lørdag. 24. sted, og det skulle som ventet vise sig, at blive et tæt opgør. Begge klubber kan med rette være lidt småskuffede over ikke at kæmpe med om medaljerne, for man har hver især leveret en godkendt sæson. AGF har med en gylden årgang 95 haft den rutine der skal til, men holdet har for ofte smidt dumme point i kampe, som man burde have lukket ned.

Fra start var det tydeligt: AGF ville det mest. Gæsterne fra Fyn var i modvind, og holdet var heldige med ikke at være bagud ved pausen. Første halvleg blev ikke nemmere for øboerne, efter at begge holdets backer måtte udgå med skader – så er det også svært!

Efter første halvlegs lidt sløje præstation, var Odense-drengene fra anden halvlegs start bedst. En af holdets mange profiler, den tidligere FC-Fyn spiller Anders Thomsen, kunne efter et flot frisparksmål fejre sæsonscoring nummer ni, men også samtidig det mål der afgjorde kampen til de stribedes fordel. Nederlaget var AGF’s tredje på stribe, mens OB nu har vundet to i streg. For begge hold gælder det, at man ikke har været tilstrækkeligt stabile i indeværende sæson. En sæson der lakker mod enden. ’De hvie’ møder i næstsidste runde SønderjyskE, og OB skal en tur til Randers, i hvad der for fynboerne bliver deres sidste optræden i denne sæson.

 

Det lærte vi:

Vi venter på guldkampen mellem Esbjerg og FC. Nordsjælland, en kamp, der bliver årets største i dansk ungdomsfodbold. Først har begge hold spillere, der skal varetage vigtige opgaver i landsholdsregi. Danmarks U19-hold er nemlig i disse dage i Spanien for at spille Elite Round, hvor vinderen i en fireholdsgruppe kvalificerer sig til EM-slutrunden. Vi lærte i denne runde, at SønderjyskE ligner et hold i disharmoni. Hvordan kan man gang på gang komme så dårlig fra star? Det er besynderligt. FC. København tabte vigtige point mod Vejle, da man her kun formåede at få et uafgjort resultat. Løverne ligger dog stadig i en ok position med henblik på bronzen. Læs med næste gang, når flere kampe er spillet og flere konklusioner kan laves!

In this article