Talenttid 26-06-2014 – Sæsonen der gik – U17-ligaen – 7.-14. pladsen

Talenttid 25-06-2014 – Sæsonen der gik – U17-ligaen

I skyggen af den professionelle seniorfodboldverden finder vi talenternes skueplads. D’BOLD inviterer jer indenfor I en verden, hvor unge, håbefulde spillere på daglig basis gør deres ypperste for at forfølge drømmen. Læs med her, for at høre denne uges bedste nyheder om dansk ungdomsfodbold!

U17-ligaen:

u17 ligaen: 26/06

I denne udgave kan du læse om holdene fra 14.- til 7. pladsen.

Efter en hæsblæsende sæson med mange op- og nedture endte FC. Midtjylland i sidste ende med at snuppe guldet foran AaB og dernæst Randers på tredjepladsen. Sæsonen gav os masser af pilemærker om hvilke spillere vi i fremtiden skal holde øje med. D’ BOLD vil i denne udgave – som er sæsonens sidste – opsummere og konkludere på alle 14 hold i U17-ligaen, ligesom vi vil give vores bud på hver enkelt holds største profil, og til sidst vil vi også kåre en sæsonens profil i U17-ligaen. Der vil i dette afsnit yderligere indgå interviews med de unge aktører i ligaen, som forsøger at danne sig et overblik over sæsonen der gik.

Tilføjes skal, at da første udgave af Talenttid var på banen, var der vinterpause i U17-ligaen og sæsonen var allerede godt i gang. Vi har altså kun været med halvdelen af vejen, men vil selvfølgelig via diverse informationer, interviews og hvad vi ellers kan snuse op, give jer læsere det fulde overblik over HELE sæsonen.

Det er værd at notere sig, at det er forholdsvis vanskeligt at samle information om diverse kampe, spillere osv. fra U17-ligaen, da vi her på Talenttid er de eneste, der fuldt og fast fokuserer på de bedste danske ungdomsligaer. Derfor har vi brug for DIN hjælp, til at udvikle både Talenttid men også dansk ungdomsfodbold, som vi her på D’ BOLD mener, får for lidt medietid. Er du uenig i nogle af kåringer? Mangler vi at skrive om noget, eller er vi bare helt ude i hampen, ja så skal du være velkommen til at kontakte os, ligesom vi med fordel altid modtager information om spillere, hold, trænere og hvad der ellers rører sig.

Inden forårssæsonen startede, lavede vi her på redaktionen et bud på holdenes slutplacering, hvilke spillere man skulle holde øje med og meget mere. Den udgave kan du se lige her, hvor du samtidig kan se, hvor skævt D’ BOLD’s skribent ramte! Skuffende:

http://www.dbold.dk/2014/02/25/talenttid-25-02-2014-med-optakt-til-u17-ligaen/

 

 

HB. Køge – 14. plads – 16 point

Tabellen lyver aldrig – sådan siger man. Hvis jeg var fra HB. Køge, ville jeg dog håbe, at tabellen var en stor fed løgner, for svanerne har med tre sejre ud af 26 mulige haft en ikke blot dårlig, men miserabel sæson. Til holdets forsvar kan man selvfølgelig sige, at forventninger ikke var de største til køgegenserne. Man ligger i et geografisk svært område, hvor man per definition ikke har ret til de største spillere. Dem hapser i stedet storklubber som Brøndby, Lyngby, FC. Nordsjælland mf., og derfor har holdet haft det svært: spillermaterialet har været det dårligste i U17-ligaen. Med til historien om HB. Køges uheldige sæson, hører også, at klubben undervejs mistede sin a-licens hvilket betyder, at man ikke spiller i U17-ligaen fremover. Til klubbens store held, har man af DBU fået tildelt et wildcard, så klubben bliver altså også i den kommende sæson at finde i U17-ligaen. At det er de manglende resultater, der har kostet klubben dens a-licens kunne noget tyde på. Mens man som sagt i denne sæson sluttede sidst i ligaen, var sidste sæson heller ikke noget at prale med. Her endte man på en 12. plads i ligaen.

Store svipsere er det undervejs i sæsonen blevet til, blandt andet 7-0-nederlaget i oktober til Lyngby må have gjort ekstra ondt, for modstanderen Lyngby var jo netop det hold, man skulle konkurrere mod i bunden. I 7-1-nederlaget fik da i det mindste scoret, noget man ikke formåede at gå i sæsonens sidste fem kampe! Så vinder man altså ikke mange fodboldkampe, hvis man hverken kan score eller forsvare, og holdet har med 54 indkasserede mål haft den værste defensiv, ligesom man med blot 20 scorede mål har haft den dårligste offensiv. Lige præcis den svigtende offensiv virker til at have været svanernes problem, noget holdets målmand Andreas Piilgaard også påpegede, da D’ BOLD tog en snak med ham:

D’BOLD: Det har været en svær sæson for jer i HB. Køge, hvor i med blot tre sejre ud af 26 mulige har løbet ind i det ene nederlag efter det andet? Hvad er der gået galt?

Andreas Piilgaard: VI har ikke scoret på vores muligheder, og så har vi ikke været kyniske nok i begge felter, hvilket kendetegner vores sæson. Selve spillet har været okay.

Om spillet, som Piilgaard siger, har været ’okay’ vil vi lade stå hen i det uvisse. Spilleren, der er fra årgang 1999, har da også kun stået fem kampe for Køge, og er ligesom en række andre 1999’ere rykket op i U17-ligatruppen.

Efter en så skuffende sæson, er det på sin plads at spørge Andreas Piilgaard om, om HB. Køge overhovedet er gode nok til at spille i ligaen?

Andreas Piilgaard: Jeg mener vi har niveauet. Hvis vi bare scorer nogle flere mål. Men ja, jeg synes vi har niveauet. Hvis vi blev bedre i begge felter, så ville vi også vise, at vi havde niveauet.

En lang sæson er nu slut, og HB. Køge kan lade batterierne op, for der er med garanti også svære opgaver for køgegenserne forude.

Holdets profil: Christian Enemark – en 99’er der kom ind på holdet og styrede midterforsvaret med hård hånd.

Vi kunne også have valgt: Justin Shaibu – topscorer for holdet med sine syv scoringer. Hovedpersonen i holdets bedste kamp: sejren over Brøndby på 3-0. Har været i Wolfsburg til prøvetræning.

 

 

Lyngby – 13. plads – 23 point

Der var ikke meget at råbe hurra for, for de kongeblå U17-spillere i efterårssæsonen. Med otte point i 14 kampe, var holdet ved vinterpausen udråbt (i hvert fald af D’ BOLD) til at slutte på ligaens sidsteplads. Sådan kom det ikke til at gå. Med en fantastisk slutspurt endte holdet fra københavnerforstaden betydelig langt væk fra den sidsteplads, HB. Køge fik helt for sig selv. Da efterårssæsonen gik i gang, for over ti måneder siden, var det med stortalentet Daniel Stückler på holdkortet. Stückler nåede kun at repræsentere Lyngbys U17-hold få gange, dernæst blev han rykket op, for til sidst at blive solgt til Brøndby, få Superligadebut og blive udtaget til U19-landsholdet. Det hele startede i Lyngby, hvor han for U17-holdet nåede at score tre gange inden turen altså gik videre. Derudover har holdet også kun i glimt set noget til Emre Mor – holdets talentfulde 97’er blev i store perioder af sæsonen rykket op i U19-truppen.

Efter det resultatmæssige skuffende efterår, blev det i foråret lidt bedre. Blandt andet tog man som nogle af de eneste point mod de på det tidspunkt kommende mestre fra FC. Midtjylland, og sæsonen blev sluttet af hjemme på Lyngby Stadion – hvor holdet fik lov at spille – med 1-1 mod Esbjerg i en kamp, hvor man fortjente alle tre point. Udover dagligdagen i U17-ligaen, har lyngbygenserne også deltaget i DBU Sjællands pokalturnering. Den vandt man med en finalesejr på 5-0 mod Brøndby, og skal nu møde Haderslev FK i den landsdækkende finale på lørdag. Sejren i pokalfinalen kan dog ikke slette helhedsindtrykket af, at Lyngby har spillet en skuffende sæson. Selvom klubbens førstehold ikke spiller Superligafodbold, og man måske ikke kører med helt det samme set-up som i nogle af de andre klubber, så er det stadigvæk skuffende for de kongeblå, der tradition set har været en magtfaktor i dansk ungdomsfodbold.

Holdets profil:

Jacob Bruun. En 98’er, der med sine 12 scoringer blev topscorer for holdet – han er svær at komme udenom.

Vi kunne også have valgt:

Mark Boesen. En 97’er, der spiller på den centrale midtbane. Han har krydret en lang række gode præstationer med fem scoringer og fire assists

 

 

 

Haderslev – 12. plads – 24 point.

Vi har på Talenttid været henrykte over Haderslevs flotte forårssæson. Men kigger man dernæst på tabellen, vil man kunne se, at holdet sluttede på en ret beskeden 12. plads. Hvordan hænger det så sammen?

Jo ser du, Haderslev FK er et produkt af SønderjyskE’s ungdomsafdeling (har rent faktisk et SønderjyskE-logo på trøjen), og sæsonen i år var blot sæson nummer to i det fineste selskab for sønderjyderne. Det blev også den sidste, for ligesom HB. Køge har klubben mistet sin licens. Modsat HB. Køge har man ikke fået tildelt noget wildcard, og man vil derfor være at finde i U17-divisionen, når sommerferien slutter og fodbolden atter triller. Selvom Haderslev (SønderjyskE) geografisk set har gode muligheder for at tiltrække mange dygtige spillere,  er klubbens talentarbejde stadig på et tidligt stadie, noget man har set i denne sæson. Alligevel har man haft dygtige spillere, men ikke så dygtige, at det er blevet til nogle landsholdsudtagelser til spillere fra Haderslevs U17-hold i denne sæson. En sæson der startede som forventet – man havde det svært. Alligevel havde man ved vinterpausen et par hold bag sig, så noget positivt var der at spore, selvom man i de sidste syv kampe inden vinterpausen ikke formåede at vinde. Premierekampen på forårssæsonen blev heller ikke succesfuld – her tabte man med 3-1 til forårets store overraskelse fra Silkeborg. Vendepunktet kom i næste spillerunde, hvor holdet på fremragende vis besejrede FC. København. Hernæst fulgte igen lidt skuffende resultater, og det er meget historien om Haderslevs sæson: blot én enkelt gang formåede man at vinde to kampe på stribe. Meget symptomatisk for den småskuffende sæson, hvilket man godt kan være bekendt at kalde Haderslevs, sluttede holdet med ikke at vinde i de sidste fire kampe. Til holdets store held fik man heldigvis spillet en del uafgjorte kampe. Blandt andet kan nævnes kampen mod Randers, som på det tidspunkt stadigvæk kæmpede med om guldet. Her spillede man 2-2.

I store dele af forårssæsonen kørte de tre bundhold, HB. Køge, Lyngby og Haderslev deres eget løb om ikke at slutte sidst i rækken. I det indbyrdes regnskab med de to klubber, vandt de blå fra Sydjylland tre af fire kampe, en betydelig årsag til at man sluttede over de to hold i tabellen. De blå syddanskere vandt på fornem vis dog – skal tilføjes – den jyske pokalturnering fra U17-hold, og skal om få dage forsøge at vinde den landsdækkende af slagsen. Her er Lyngby modstanderen.

Holdets profil:

August Lomholt – holdets største profil, og en af de spillere klubben satser mest på. Scorede syv gange i sæsonen

Vi kunne også have valgt:

Patrick Sørensen – holdets topscorer med ni kasser. Holdets to asiater Thawng Tong og Chan Lian gjorde sig også positivt bemærket.

 

 

Brøndby – 11. plads – 25 point

Av en skuffende sæson for de ellers så forvænte Brøndby-spillere. Efter en halvsløv efterårssæson lå det klart i luften, at forårssæsonen skulle blive vendepunktet, og at nu skulle drengene fra Vestegnen se lysere tider. Sådan blev det ikke – tværtimod. I en tid hvor Brøndbys sportschef Per Rud ellers klargjorde, at NU var det tid til at satse på de gamle dyder, som er ungdomsfodbolden. Per Rud holdt sit ord, og ind hentede han både Viktor Anker og Daniel Stückler for rekordhøje summer, hvis vi snakker ungdomsfodbold. Begge var de ungdomslandsholdsspillere og begge nogle af de største talenter i deres respektive aldersgruppe. Som det så oftest sker, bliver de gode spillere rykket op til årgangen højere. Det er i den grad sket i Brøndby, hvor op mod 5-6 U17-spillere har optrådt for U19-holdet. Hertil kan nævnes Rezan Corlu, Daniel Stückler, Nikolai Laursen og Mads Juel Andersen og flere, der har været oppe og prøve kræfter med U19-bold. Det har selvfølgelig gjort Brøndbys U17-trup endnu smallere, og endnu mindre modtagelig over for de uundgåelige skader. Blandt andet udgik Magnus Häuser, en af holdets få tilbageværende 97’ere i slutningen af sæsonen med en skade, og man var endnu engang tvunget til at satse på ungdommen.

Ellers var det et 2014 der begyndte med to sejre i tre kampe, og det lovede godt for resten af sæsonen, og de ambitioner der naturligvis skal være i en klub af Brøndbys størrelse om, at dominere ungdomsligaerne. Havde du efter holdets 3-0 sejr over Randers den 29. marts sagt, at Brøndbys U17-hold ikke ville vinde flere kampe, havde de fleste nok grint af dig, men det var under alle omstændigheder, hvad der skete. Holdet gik totalt i stå og sluttede af med at tabe sæsonens seks kampe! Dermed kan man sagtens konstatere, at Brøndby er årets flop-hold i U17-ligaen – der var meget langt mellem snapsene for de blågule. Alligevel tegner det lyst i Brøndby – der bliver satset rigtigt meget på talentarbejdet, og de mange 98’ere der i år fik chancen, skal nu næste år forme holdet, og det allerede med en del U17-ligakampe i benene. Så altså lyse tide i vente, trods alt.

Holdets profil:

Magnus Häuser – som hængende angriber/offensiv midtbane var Häuser en afgørende spiller for Brøndby i denne sæson. Spillerens fem sæsonmål var nok til at krone ham som delt topscorer på holdet.

Vi kunne også have valgt:

Joel Kabongo – Solid forsvarsspiller og fast mand sæsonen igennem.

 

 

Esbjerg fB – 10. plads – 29 point

I sidste sæson var de suveræne – vandt U17-ligaen og imponerede alt og alle. I denne sæson har det været stik modsat. Holdets yngste årgang – årgang 98′ – har haft det svært, og modsat den talentfulde årgang 96′ der i fjor snuppede DM-guldet har 97’ere ikke kunne løfte den tunge arv. Måske forbi, at man i den førnævnte mesterskabssæson benyttede for få 97’ere på holdet. Mathias Kristensen og Kasper Nissen var dengang de eneste to, der var sikre mand på holdkortet, og begge spillere har i år været mere at finde på klubbens U19-hold end U17-hold. U19-holdet snuppede DM-titlen, en præstation U17-holdet i den grad har stået i skyggen af i denne sæson.

Fra dag 1 var der slinger i valsen, da man i sæsonpremieren spillede uafgjort mod Silkeborg, og det efterfulgt af endnu et X mod Randers. Holdet rummer egentlig en masse kvalitet, med U16-landsholdsspillerne Lasse Mikkelsen og Jeppe Schultz, mens også Anders Dreyer har været inde omkring U16-futurelandsholdet. (Førstnævnte netop solgt til PSV Eindhoven.) Derfor kan esbjergensernes 10. plads ved første øjekast virke lidt underlig, men hvis man skal tolke træner Lars Vinds udtalelse til efb.dk efter sæsonens sidste kamp mod Lyngby, giver det anledning til at tro, at noget mentalt spiller ind for holdet:

-Det (kampen i Lyngby) ligner sæsonen. Vi er for lette at slå ud af kurs, når vi kommer bagud, siger Vind

Den manglende mentale styrke kan dog ikke forklare hele den mislykkede sæson. For ser man på resultaterne vil man hurtigt bemærke, at holdet fra Vestjylland har løbet ind i nogle gevaldige røvfulde: 5-0-nederlaget til Silkeborg og 6-1-nederlaget til FC. Midtjylland står tilbage som de absolutte lavpunkter på en skuffende sæson. At give holdets manglende erfaring skylden, virker også lidt søgt, for mange af klubberne i U17-ligaen har spillet med flere 98’ere end 97’ere, og nogle endda med enkelte 99’ere. Det har Esbjerg i Lasse Sørensen også. En spiller, vi i næste sæsons U17-liga med sikkerhed kommer til at se mere til. Det gør vi nok ikke til 98’eren Mark Brink, der i store dele af forårssæsonen har været fast tilknyttet klubbens U19-guldhold, og som samtidig er anfører Danmarks U16-landshold. Som 98’er formåede Mark Brink at spille med i reserveholdsligaen. En helt fantastisk præstation af så ung en spiller!

Holdets profil:

Mark Brink – Anfører for holdet, når han da var med, for han var mest tilknyttet U19-holdet, og det som yngste årgangs U17. Scorede syv kasser fra sin position på den centrale midtbane. Uundværlig mand for holdet.

Vi kunne også have valgt:

Kasper Nissen – Også til tider rykket op på U19-mandskabet. Blev holdets topscorer med ni kasser, og holdets bedste offensive kort. Hurtig, gennembrudsstærk og med et godt spark.

 

 

FC. Nordsjælland – 9.plads – 32 point

Der er gang i noget stort i det nordsjællandske. Klubbens U19-hold har i de seneste to sæsoner hentet medaljer, en succes der dog lader vente på sig, hvis man retter blikket mod klubbens U17-mandskab. Efter sidste års 9.plads ville man gerne forbedre sig, men også i år slutter FC. Nordsjælland med otte hold foran sig. Ikke helt tilfredsstillende for de ambitiøse unge tigre, der har en lidt mærkværdig hjemmebanestatistik. For mens vi på Superligaholdet ser, at holdet vinder flest hjemmekampe i forhold til udekampe, så gør det stik modsatte sig gældende for klubbens U17-hold. Holdet har på hjemmebane blot hentet 12 point i 13 kampe – en lidt mærkelig statistik for et hold, hvor man ellers skulle tro at kunstgræsbanen kom de røde til gode.

Med til historien hører, at man fik mange nye ansigter inden sæsonen, og mange af disse spillere skulle først spilles ind på holdet. Efter fire point i de første to kampe af sæsonen, ramte tigrene en forfærdelig stime. Fem nederlag på stribe gjorde, at holdet ved syvende spillerunde lå og rodede rundt i den absolutte bund, noget man faktisk gjorde indtil vinterpausen. Her havde man trods alt vundet lidt af æren tilbage, og da kalenderen sagde december, havde man trods alt kæmpet sig væk fra bundstriden.

Straks bedre blev det i foråret, hvor man begyndte at vise tænder. Endnu engang var starten dog lidt skuffende, da man efter de første tre kampe kun havde vundet en enkelt kamp. Herefter gik det bedre og bedre, spillet blev udviklet og holdet kunne begynde at kigge opad i tabellen. Man afsluttede sæsonen da man med to sejre over først Esbjerg og dernæst Haderslev, kunne gå på sommerferie med et stort smil på læben. Holdets træner Kasper Kurland opsummerer sæsonen:

– Det har været en sæson hvor vi har vokset henover hele året, vi har haft mange nye som har lært stilen, værdierne og træningsmiljøet at kende. Den måde som spilles på i FC Nordsjælland kræver meget fra den enkelte spiller at forstå, der er helt specifikke løbemønstre for hvert enkelt opspil, og det kræver tilvænning for spillerne, og her har de virkelig knoklet for at lære de mekanismer, lyder det fra Kurland

Undervejs i sæsonen har FC. Nordsjælland haft U-landsholdsspillere i truppen, men mod foråret og slutningen af sæsonen, har man ikke længere kunne prale af det. Alligevel har en del spillere gjort sig godt bemærket:

Holdets profil: Troels Cilius Nielsen – angriber og syv sæsonmål. En af de 97’ere træner Kurland er stolt af at kunne sende videre.

Vi kunne også have valgt: Andreas Skovgaard – en af de spillere der tog ansvar. Holdets anfører.

 

 

 

AGF 8.plads – 32 point

I fjor endte man på sidstepladsen i U17-ligaen, hvilket var dybt skuffende for en traditionsklub som AGF. Dette skulle forbedres i år, hvor man nu sagde farvel til årgang 96 og i stedet sagde velkommen til 98’erne.

Sæsonen bød på mange op- men så sandelig også nedture. Her kan du høre hvad en af spillerne mener om sæsonen. D’ BOLD har taget en snak med AGF’s Mikkel Fischer:

-Alt i alt har vi snakket om, at det har været en fin sæson, hvor vi dog føler at vi aldrig fik forløst vores fulde potentiale i forhold til hvor vi slutter i tabellen. Altså i den forstand at vi godt vidste at vi højst sandsynligt ikke kunne blande os i den absolutte top. Vi havde en målsætning om top 7, da ingen af os turde sætte baren højere efter sidste års resultatmæssige fiasko. I den første halvsæson spiller vi alt for mange kampe uafgjort, som hvis de havde tippet til vores fordel, som vi føler mange af dem skulle have gjort, kunne have stået med et bedre udgangspunkt til foråret. Vi starter foråret med et par mavepustere med et 5-0 nederlag til AaB i første kamp, og 4-1 til FCM lige efter, hvilket tog os lang tid at komme over.

Nu så det for alvor skidt ud for ’de hvie’, og man havde brug for et krisemøde for at få tingene vendt:

-Da det for alvor begyndte at se ud som en gentagelse af sidste års forår hvor vi fik 5 point, var det blevet tid til et krisemøde hvor vi både fik en klar målsætning omkring hvordan vi skulle gå ind til de sidste kampe, men også nyheden om at vores træner stoppede efter sæsonen. Vi kiggede alle på hinanden, og jeg kunne se at alle var helt klar på at gøre alt hvad der stod i vores magt for at give både os selv, men specielt Henrik og Stig den bedst mulige afslutning vi kunne. For selvom man altid kan sige alt muligt om træneren, så er det tit at vi som spillere har stået med en dårlig smag i munden efter nogle af de kampe hvor vi har smidt nogle dumme point.

Krisemødet bar frugt. AGF sluttede sæsonen fremragende af. Hør hvad 97’eren Mikkel Fischer siger om slutningen af sæsonen:

-Det resulterede i at vi endte vores sæson med at vinde 4 af de sidste 5 kampe, og vi kan nu gå på sommerferie med en god mavefornemmelse.

Vi har her i Talenttid været meget efter AGF i store dele af forårssæsonen, hvor holdet har underpræsteret på det skammeligste. Derimod har holdet i sæsonens afslutning været en fornøjelse af følge, og det måske takket være holdets træner Henrik Skov. Skov, der nu stopper i klubben, har Mikkel Fischer kun rosende ord til overs for:

Vi siger efter sæsonen farvel til den bedste faglige træner jeg nogensinde har oplevet i forhold til de taktiske ting, som han har implementeret på holdet. Og jeg er sikker på at hvor end vi spillere ender med at spille fodbold henne vil vi alle kunne takke ham meget for alt det vi har lært i fremtiden

Holdets profil:

Oskar Buur – højre back med adskillige oplæg og mål. Udtaget til U16-landsholdet.

Vi kunne også have valgt: Mathias Bonde – holdets topscorer med syv sæsonscoringer. Drager nu til PSV Eindhoven. Ligeledes landsholdsaktuel.

 

I næste afsnit kan du  læse om holdene fra 7.- 1. pladsen, ligesom vi kårer årets profil i U17-ligaen. Læs med!

In this article