Talenttid 18-06-2014 – U17-ligaen – Guld til FC. Midtjylland

I skyggen af den professionelle seniorfodboldverden finder vi talenternes skueplads. D’ BOLD inviterer jer indenfor I en verden, hvor unge, håbefulde spillere på daglig basis gør deres ypperste for at forfølge drømmen. Læs med her, for at høre denne uges bedste nyheder om dansk ungdomsfodbold!

U17-ligaen:

Der var spænding til det sidste, da 26. spillerunde i U17-ligaen i weekenden løb af stablen. FC Midtjylland skulle bruge en sejr i kampen mod upåagtede HB Køge, hvis man som forventet skulle tage DM-guldet.  Flere af holdene havde fået den ære, at slutte af med, at spille på klubbernes respektive stadions, så der var i sidste spillerunde en ekstra motivationsfaktor, der gjorde sig gældende!

U17-ligaen 18-06-2014 busteremilkirchner

AGF 1-0 FC. København
1-0 Gabana Topenay (30.).

Med en flot hjemmesejr på 2-0 over Haderslev i bagagen, var det med ønsket om at slutte sæsonen godt af, at AGF hjemme tog imod de unge løver fra FCK. Kampen var samtidig træner Henrik Skovs sidste i spidsen for AGF’s U17-hold, ligesom holdets profil Mathias Bonde er blevet solgt til hollandske PSV Eindhoven og inden længe pakker sin kuffert og flytter sydpå. Modstanderne fra FCK var inden dagens opgør ubesejrede i hele fem kampe, ligesom værterne også var inde i en god stime.

Kampen skulle gå hen og blive en tæt affære, hvor begge hold havde svært ved at skabe chancer. Efter godt en halv times spil, udmøntede en chance sig dog til mål, da AGF-spilleren Mikkel Fischer sendte en aflevering i dybden til stortalentet Mathias Bonde. Bonde tøvede ikke – sendte bolden skråt tilbage i feltet, hvor en fremadstormende Gabana Topenay sikkert scorede sit tredje sæsonmål.

I anden halvleg fik Københavnerne tilkæmpet sig mere og mere af initiativet i takt med af værterne ikke formåede at holde fast i bolden. Mod kampens slutning pressede løverne på efter en udlignende scoring, og efter en stor chance i kampens sidste minutter, troede tilskuerne også, at FCK skulle bringe sig på måltavlen. Det skete ikke, for ud af det blå diskede AGF-målmand Kristaps Zommers op med en klasseredning og dermed sikrede AGF sig på en småsløv dag sig alle tre point. Fire sejre i de sidste fem kampe blev slutresultatet for Aarhus-klubben, og det gjorde, at man undgik en slutplacering i den absolutte bund. En 8. plads blev resultatet af 26 kampes slid og slæd for holdet, en placering der måske kan virkede skuffende med tanke på, hvor stor en klub AGF er. Det bliver dog sat lidt i relief af, at man sidste sæson blev nummer sjok i U17-ligaen. FC. København sluttede to point foran dagens hjemmehold, og du kan læse meget mere om københavnernes sæson i næste uges Talenttid, hvor vi runder sæsonen af.

 

 

Vejle 2-1 Brøndby
0-1 Nikolaj Frandsen (74.), 1-1 Agon Mucolli (75.), 2-1 Christian Kudsk (79.).

Efter en boldsolid defensiv efterårssæson var Vejles U17-hold ved vinterpausen at finde på en fornem (og noget overraskende) tredjeplads i ligaen, og selvom forårssæsonen på mange måder også har været pil-op for østjyderne, har man alligevel dalet et par pladser tilbage i tabellen, så man inden opgøret kunne finde sig selv på sjettepladsen. Dagens modstander var Brøndby, der ligesom Vejle altid stiller med et ungt hold bestående af mange 98’ere. BIF’erne har for måneder siden rykket flere talentfulde 97’ere op på U19-holdet, så det er en flok urutinerede drenge, der uge efter uge skal slås for point i den jævnbyrdige U17-liga. Ikke siden 29. marts havde de blågule inden opgøret vundet en fodboldkamp.

En taktisk første halvleg forløb uden de store muligheder for scoring til nogen af holdene. Tæt på dommerens halvlegsfløjt, skete der endelig noget, men hverken Brøndbys venstrekantsspiller eller hjemmeholdets Ruben Pedersen og Jonas Erngaardd havde succes med deres chancer, og dermed 0-0 efter de første 40 minutter.

I anden halvleg var kampen noget mere spændende for de fremmødte tilskuere, der nu fik både mål og drama for alle pengene. De måtte dog vente lidt med målene, for ligesom i første halvleg var der i starten af anden halvleg ikke mange chancer, og når de endelig kom, blev de misbrugt. Efter 74 minutter faldt den første scoring, og dét på et tidspunkt, hvor Vejle sad på kampen. Derfor var det paradoksalt, at det var udeholdet, der bragte sig foran. Et indlæg fra højre side havnede efter lidt kaos hos de blå-gules Nikolaj Frandsen – en purung spiller fra årgang 99’ – der fladt sparkede bolden i mål, og dermed bragte sit hold på sejrsskurs. Med blot seks minutter tilbage at spille, skulle Vejle nu finde en trodsreaktion – og en trodsreaktion kom der!

For kampens næste angreb tilfaldt hjemmeholdet, og med bolden på U16-landsholdsspillerens Agon Mocollis fødder, blev den ført frem i højre side. Mucolli lignede ikke en mand, der havde lyst til at slippe læderet, og det med god grund, for med et flot venstrebensspark udplacerede han gæsternes keeper – 1-1! En bitter pille at sluge for Brøndby, der jo netop havde bragt sig i spidsen, men der var mere i Vejles unge talenter! De angreb lystigt videre, og i kampens sidste spilminut fik Christian Kudsk bolden. Angriberen, der er holdets topscorer, var i dag startet på bænken, og i ægte ’Zlatan-stil’, vendte han sig med langsomme, store bevægelser rundt, viftede et par modspillere til side og sendte bolden forbi Viktor Anker i Brøndby-målet. Vild jubel fra hjemmeholdets spillere og trænere – man havde på få minutter vendt et faretruende nederlag til sejr. Kampen var dog ikke vundet endnu. Brøndby gav bolden op, og langt inde i overtiden lykkedes det holdet at få et hjørnespark. VB’erne holdt nervøse vejret, og man kun kunne bede til vor herre, da en af udeholdets spillere sendte bolden på overlæggeren. Derefter fløjtede dommeren af, Vejle-armene blev rakt i vejret, og østjyderne kunne fejre sejren. En helt igennem fantastisk afslutning på opgøret, der desværre for Brøndby sluttede med et nederlag, noget der har været karakteristisk for sjællændernes forårssæson, hvor man har været både uheldige og dårlige – 11.pladsen er utilfredsstillende for den ambitiøse traditionsklub. Vejle derimod kan tillade sig at være stolte. I en hård tid for den økonomisk trængte klub, har klubbens U17-mandskab præsteret noget, førsteholdet i Nørreskoven kunne lære noget af.

 

 

Lyngby 1-1 Esbjerg
1-0 Jakob Bruun (17.), 1-1 Anders Dreyer (80.).

For anden weekend i træk måtte Esbjergs U17-hold stå i skyggen af klubbens U19-hold, hvis kamp blev sendt live på tv og tiltræk massevis af tilskuere. Lyngby har sæsonen igennem været at finde i bunden af rækken, men på det seneste har de kongeblå leveret gode resultater. Således havde holdet fra den københavnske forstad inden opgøret ikke tabt i tre kampe. Kampen blev spillet på Lyngby stadion.

Fra starten af opgøret kunne man tydeligt se, hvordan esbjergenserne var fast besluttede på at slutte en dårlig sæson godt af. Den ellers så skadesramte Simon Vermehren var med et frækt lob ved at bringe gæsterne foran, men lobbet strøg forbi mål i en periode, hvor Esbjerg ellers var dominerende. Dominerede gjorde hjemmeholdets Jacob Bruun, da han efter en solotur bankede bolden i mål. Lasse Mikkelsen, keeper for Esbjergs U17-hold, smutter snart til PSV Eindhoven hvor han fremover skal slå sine folder, men den talentfulde målmand var i situationen chanceløs. Det var som om, målet gjorde noget ved både kampen og Esbjergs spillere, der nu hang med hovedet og havde en opgivende attitude. Flere af gæsternes spillere vandt i fjor DM-guld i U17-ligaen, men har altså i år måtte acceptere rollen som midterhold i U17-ligaen. Det skal nævnes, at Lyngby i dagens kamp gjorde sig fortjent til at være foran. Holdet spillede en fornuftig første halvleg.

Derfor må det have været skuffende for Lyngbygenserne, at komme så dårligt ud til anden halvleg, som tilfældet blev. Nu var vestjyderne tilbage i teten, og pressede flere gang på for en scoring. Desværre for gæsterne, blev det bare aldrig rigtig farligt. I kampens absolut sidste sekunder, sendte man rub og stub frem i målfeltet. Holdet fra Vestjylland havde fået tilkæmpet sig et frispark, som Mark Brink, der i dagens anledning ikke var med U19-holdet, skulle spark. Ja, selv målmand Lasse Mikkelsen var stødt med frem, og det var lige præcis Mikkelsen, der skabte ravage i hjemmeholdets straffesparksfelt. Efter lidt klumpspil havnede bolden for fødderne af Anders Dreyer, en ung fyr med et fremragende venstreben, og U16-futurelandsholdsspilleren sparkede resolut bolden i kassen – 1-1. Snart derefter blev der af kampens dommer fløjtet af, og de kongeblå sjællænderne kunne med rette tillade sig at være skuffede: Esbjerg skabte stort set intet. Esbjerg-træner Lars Vind var trods den sene udligning en skuffet herre efter opgøret:

-Vi var ikke skarpe nok i begge felter i dag. Men jeg er glad for, at vi fik scoret til sidst, siger Esbjerg-træneren til klubbens hjemmeside.

FC. Nordsjælland 3-0 Haderslev
(ukendt).

Haderslev FK der er ungdomsholdet til SønderjyskE, har haft alle odds imod sig i denne sæson. Man har spiller for spiller har været blandt de svageste i U17-ligaen, og samtidig manglet den fornødne rutine, idet klubben kun er i gang med sin anden sæson i det fineste selskab. Det har dog ikke afholdt U17-holdet fra at opnå gode resultater, og i forårssæsonen har man rettet op på de mindre gode resultater efterårssæsonen bød på. Nu skulle man slutte godt af, da man var draget en tur til Farum Park for at møde tigrene fra FC. Nordsjælland. Nordsjælland, der ganske overraskende har hentet klart flest point på udebane i denne sæson, hvorimod det hjemme på kunstgræsset kun er blevet til sølle 12 point i 13 kampe. Lidt mærkeligt.

Da dommeren fløjtede i fløjten for sidste gang, var det med de unge tigre som sejrsherre. Sejren var aldrig i fare, og med cifrene 3-0 kunne man næsten ikke forestille sig en bedre måde, at slutte sæsonen af på for hjemmeholdet. FC. Nordsjælland vandt sæsonens sidste to kampe, mens Haderslev ikke formåede at hente en sejr i sæsonens sidste fire opgør. Kampen i dag blev samtidig sønderjydernes farvel til ligaen, idet man har mistet sin licens og fremover skal tørne ud i divisionen. Læs mere om de to hold i næste uges Talenttid, hvor vi laver en opsummering af samtlige hold i U17-ligaen.

 

OB 3-2 Randers Freja
1-0 Alexander Hemmingsen (17.), 1-1 Mikkel Kjeldstrup (29.), 2-1 Kristian Weber (37.), 3-1 Kristian Weber (64.), 3-2 Emil Riis (80.).

Efter senest at have slået formstærke Silkeborg ude, ventede endnu et af U17-ligaens tophold, da OB hjemme i den fynske Ådal tog imod Randers. Randers, der uagtet kampens resultat, efter kampen ville modtage bronzemedaljer. Hjemmeholdet fra Odense var også sikre på at slutte som 4’er, så derfor var det umildbart ikke det store at spille for. Men med fem mål og et spændene opgør, blev kampen en fryd at overvære!

Det hele startede nervøst op – måske var der kriller i maven over at spille på stadion – måske noget andet. Efter seks minutters spil brød OB igennem, men Martin Høgstad måtte se sin afslutning ende i sidenettet. Høgstads forsøg skulle vise sig, at være starten på noget mere for øboerne. To minutter efter fornævnte mulighed blev hjemmeholdets Jacob Buus nemlig nedlagt i feltet, men til alles store forundring forblev dommerens fløjte tavs. Også Randers var farlige i kampens begyndelse. Gæsternes Faris Bijedic fik, da han blev sendt i dybden, chancen for at score, men den unge hest misbrugte. Misbrugte gjorde Alexander Hemmingsen ikke, da han efter et hjørnespark helflugtede bolden i mål. Målet efter 17 minutters spil, skulle senere gå hen og blive startskuddet til et festfyrværkeri. Få minutter efter føringsmålet dømte dommeren et tyndt straffespark til fynboerne. Måske dommeren ville rette op på brøleren fra kampens start, hvor han overså et klart straffespark? Randers-keeper Jonas Dakir snuppede dog topscorer Kristian Webers forsøg fra 11-meterpletten, og afholdte OB fra at føre med to. I stedet kom det udlignende mål: et langt pres fra de lyseblå heste udmøntede sig i, at Kasper Brøgger spillede bolden skråt tilbage, hvorefter Mikkel Kjeldstrup uden de store problemer bragte balance i regnskabet. Nu troede gæsterne fra Jylland nok, at man skulle gå til pause med 1-1, men sådan skulle det ikke gå. Kristian Weber havde noget at revanchere efter det brændte straffespark, og det fik han gjort, da han på en ripost scorede til 2-1. Randers havde egentlig været fint med i første halvleg, selvom OB var i teten.

I anden halvleg var der en spiller der gjorde forskellen: Kristian Weber. Han var her, der og alle vegne, og kunne let havde udbygget sit antal scoringer med fire-fem kasser. ’Kun’ et enkelt blev det til for angriberen, inden Randers topscorer, Emil Riis, i slutminutterne viste sit værd. Desværre var Riis’ scoring uden videre betydning, for OB var klart bedst i anden halvleg, og vandt fortjent kampen med 3-2. Med fem point i de sidste fem kampe, tabte Randers de guldmedaljer på gulvet, som sæsonen igennem var favoritter til at hente. At hente bronze er en flot præstation, men det må føles noget tomt trods alt. OB kan være tilfredse med fjerdepladsen, men samtidig ærgre sig over, at man ikke får en medalje.

 

 

FC. Midtjylland 7-0 HB. Køge

1-0 Rasmus Nissen (4.), 2-0 Mikkel Duelund (20.), 3-0 Mikael Anderson (anden halvleg), 4-0 Rasmus Nicolaisen (anden halvleg), 5-0 Simon Sterring (anden halvleg), 6-0 Mads Vang (anden halvleg), 7-0 Simon Sterring (anden halvleg).

Det blev en fuldkommen vanvittig afslutning på dette års U17-liga. AaB gjorde rent bord i de sidste kampe, og satte maksimalt pres på FC. Midtjylland, inden deres sidste kamp mod bundproppen fra HB. Køge. 14 dage var gået, siden AaB afsluttede deres sæson, og 14 dage var gået, siden FC. Midtjylland sidst var i aktion. Det var kampen alle havde ventet på, og ikke bare var FC. Midtjylland favoritter – nej – de var kæmpefavoritter. Køge havde nemlig inden opgøret kun sejret tre gange ud af 25 mulige, og er med afstand det ringeste hold i U17-ligaen – i hvert fald hvis man kigger på tabellen. I festlige rammer og med en god temperatur, fandt kampen på Wunderelf Arenas kunstgræs sted. Massevis af tilskuere var mødt op, de regnede med, efter kampen at skylde hylde de sortklædte spillere og overvære en medalje- og pokaloverrækkelse. Til kampen havde hjemmeholdet Kristian Riis til rådighed. Riis der normalt huserer på U19-holdet, var rykket en tand ned. Til dagens anledning skulle de bedste spillere naturligvis spille.

Ulven mod svanen. Her tænker du nok, at ulven virker mest frygtindgydende, og frygtindgydende var lige netop dét, FC. Midtjylland var fra kampens start. Holdet fra heden førte på samtlige parametre i første halvleg. Efter et godt sparket hjørnespark kunne Rasmus Nissen flot stige til vejrs og heade hjemmeholdet på guldkurs. Nissen har efter en skade til en af holdets store profiler Erik Braun, fået chancen hos ulvene. Ulvene fortsatte den store dominans i første halvleg, men HB. Køge stod fornuftigt i defensiven, og det var svært for værterne at spille sig igennem modstandernes tætpakkede forsvar. Efter tyve minutters spil, fik FCM dog tilkæmpet sig et straffespark. Mikkel Duelund var manden, der skulle bringe hjemmeholdet snublende tæt på guldet. Duelund scorede sikkert sit 15. sæsonmål, og nu duftede der virkelig af guld i det midtjyske.

Den duft blev ikke mindre, da Mikael Anderson med en perlescoring i starten af anden halvleg bragte hjemmeholdet på 3-0. Nu virkede svanerne til at have kapituleret, samtidig med at midtjydernes trænerbænk fejrede scoringen på smukkeste vis. Både trænere, holdledere og spillere hoppede op og ned, og på det tidspunkt, var ikke mange i tvivl om, at FCM havde sikret sig det danske mesterskab. Bedre blev det, da Rasmus Nicolaisen med sit 13. sæsonmål fyldte op på en ripost og scorede til 4-0. Også Simon Sterring ville lege med, og angriberen scorede i slutminutter to kasser, mens også Mads Vang kom på måltavlen. Syv scoringer = 7-0 og guldmedaljer til FC. Midtjylland, der sæsonen igennem har været det bedste hold i U17-ligaen. Efter kampen fik spillere og trænere iklædt sig guldtrøjer, ligesom man fik traditionelle guld-parykker på. Medaljeoverrækkelsen fandt sted foran de mange tilskuere, og det var Claus Steinlein, klubbens direktør, der trykkede spillerne i hånden og lykønskede de måske kommende superligaspillere. Holdets træner, Svend Gravesen, fik en flyvetur af spillerne, og træneren holdte derefter en flot tale i omklædningsrummet. Talen, målene og pokaloverrækkelsen kan du alt sammen se i linket herunder, som er lavet af FCM-TV:

Stort tillykke skal fra D’ BOLD lyde til FC. Midtjyllands U17-hold!

 

 

Det lærte vi:

FC. Midtjylland blev danske mestre. Randers fortsatte den dårlige stime holdet var inde i, og kronjyderne var trods 3-2-resultat mod OB langt fra point i kampen. Esbjergs 1-1-kamp mod bundproppen Lyngby var symbolet på en dårlig sæson for de forsvarende mestre, ligesom også Brøndby har underpræsteret. Nederlaget til Vejle, hvor man lukkede to mål ind i kampens døende sekunder, var holdets femte på stribe.

Læs med næste gang, når D’ BOLD’s skribent afrunder dette års U17-liga. Vi kårer den bedste spiller på hvert hold, og har massevis af interviews med aktørerne, der nu kan holde en fortjent sommerferie!

In this article