Optakt til U17-ligaen 2014/2015

Optakt til U17-ligaen 2014/2015

I skyggen af den professionelle seniorfodboldverden finder vi talenternes skueplads. D’BOLD inviterer jer indenfor I en verden, hvor unge, håbefulde spillere på daglig basis gør deres ypperste for at forfølge drømmen. Læs med her, for at høre denne uges bedste nyheder om dansk ungdomsfodbold!

Det er ikke mere end et par måneder siden, at FC. Midtjylland kunne lade sig hylde som Danmarksmestre for U17-hold. Nu er en ny sæson på trapperne, og vi skal have fundet ud af, om midtjyderne kan gentage kunststykket, eller om vi skal have fundet en ny mester. Da årgang 1997 er rykket op for at spille U19-fodbold, betyder det, at vi skal sige velkommen til en helt ny årgang i ligaregi, nemlig årgang 1999. Flere spillere fra denne årgang prøvede allerede i forgange sæson kræfter med U17-ligaen, og står derfor godt rustet.

Talenttid giver dig overblikket over samtlige 14 hold i rækken, hvor der er sagt farvel til Haderslev, der ikke fik forlænget klubbens A-licens, men i stedet sagt goddag til den nye dreng i klassen, AC Horsens, der efter flere års seriøst talentarbejde endelig har fået DBU’s blåstempel. Udover at præsentere dig for samtlige hold i rækken, vil vi også komme med et bud på hvem der ender hvor, hvilke spillere man skal holde et ekstra vågent øje med, ligesom vi vil analysere på klubbernes startprogram.

U17-ligaen:

En som altid spændende og intens sæson står for døren. Som så ofte før tegner denne sæson til at blive jævnbyrdig og yderst interessant at følge. I ungdomsfodbold er det tit det hold, der er stærkest mentalt, der løber med sejren! På lørdag d. 9. august fløjtes der op til sæsonens første kamp, når sidste sæsons sølvvindere fra AaB hjemme tager imod de forsvarende danmarksmestre fra FC. Midtjylland – en vaskeægte storkamp. Vi glæder os!

Stillingen før det går løs (kilde: dbu.dk)
Stillingen før det går løs (kilde: dbu.dk)

HB. Køge

Det bliver endnu en svær sæson for HB. Køge. Holdet er lillebror på både Sjælland og også i ligaen, selvom det dog er værd at bemærke, at der er gang i noget ambitiøst i Køge, Herfølge og omegn. I sidste sæson gav man chancen til adskillige 99’ere, og selvom man tabte mange kampe, kan 99’ernes kamperfaring fra sidste sæson, vise sig, at komme holdet til gode i denne. I fjor sluttede man sidst i U17-ligaen, og klubben mistede sin A-licens. DBU var dog gavmilde og tildelte svanerne et wildcard til dette års U17-liga, hvor de sortblå nu skal vise, at de har klassen til at gøre sig gældende. Det er en motivationsfaktor i sig selv. Holdet siger farvel til flere dygtige 97’ere, og især kommer man til at mangle målscorere i den nye trup. Således er der kun en enkelt angriber tilbage fra sidste sæsons U17-ligahold, og det er Philip Döpping, der scorede et sæsonmål. Man havde tre spillere udtaget til det afgørende talenttræf inden U16-landsholdet skulle udtages, og en enkelt spiller udtaget i form af Christian Enemark. Holdet har ikke det sværeste startprogram, og med et par sejre i de første runder, kan man lukke munden på kritikerne! De fleste 98’ere som man brugte i fjor var defensivspillere, og det kan vise sig, at et års erfaring på liganiveau har gjort, at HB. Køge nu får en betondefensiv? Hvem ved?

Bud på placering: 14
Hold øje med: Andreas Piilgaard og Christian Enemark
Startprogram: AGF (U), Vejle (H) og Randers (U).

AC Horsens

Velkommen til Horsens i det fineste selskab. Klubben der i 1994 skiftede navn til AC Horsens, mener det seriøst, når det kommer til talentudvikling. Man har i de seneste mange år i U-regi arrangeret træningskampe mod ligaklubberne, som man ofte har spillet jævnbyrdige kampe mod. Desværre for klubben ligger den i et geografisk dårligt område rent fodboldmæssigt, hvor storebrødrene Vejle, AGF og sågar FC. Midtjylland har haft førsteretten til de bedste spillere, mens Horsens har fået de spillere, der ikke har været gode nok i storklubberne. Det har dog ændret sig. Horsens har nemlig fået tildelt et wildcard til ligaen, og har dermed kvittet U17-divisionen, hvor man i de seneste mange år med stor succes har deltaget. (bronzemedaljer i sidste sæson, og guldmedaljer i forrige). Selvom man har haft en god opstart, hvor det blandt andet er blevet til en sejr over OB på 3-1, spås holdet ikke de store chancer i denne sæson. ’De Gule’ har ingen ligaerfaring, har ingen spillere udtaget til U-landsholdene og man må gå ud fra, at de unge talenter først lige skal vænne sig til tempoet. Træner Kim Øyans mandskab går en svær sæson i møde. En sæson, hvor man er med for at lære.

Bud på placering: 13
Hold øje med: Sebastian Buch og Mads Jørgensen
Startprogram: OB (U), Brøndby (H) og Lyngby (U).

 

FC. Nordsjælland

Der er en positiv udvikling i fodboldklubben i Farum.  Man har skabt en rød tråd og en defineret spillestil, som alle U-holdene skal praktisere, hvor man med boldbesiddende, teknisk og fremadrettet fodbold vil man skabe succes. Klubbens U19-hold træner flere gange om ugen med Superligatruppen, og desuden er hele seks spillere rykket op i klubbens Superligatrup i sommer. Succesen har dog nærmest udelukkende tilfaldet klubbens U19-hold – U17-holdet sakker nemlig bagud. Holdets boldbesiddende stil bærer ofte frugt, men på U17-niveau, hvor spillerne stadig ikke er fuldt udviklede, er det tit fysikken, der afgør fodboldkampe. Det måtte FC. Nordsjælland i fjor sande. Her blev det til en skuffende niendeplads i U17-ligaen. Nu har man sagt farvel til en lang række 97’ere, og i stedet budt en ny årgang – 1999 – velkommen. 1999’erne spillede i sidste sæson i den bedste sjællandske række, hvor det blev til en femteplads. De unge tigre skal skrue bissen på og præstere kollektivt, hvis man opnå succes. Man har ikke umildbart den spiller, der kan afgøre kampene på egen hånd, selvom man da stadig råder over sidste sæsons ni-målsskytte Jacob Johansson. Man går en svær sæson i møde, hvis man vil praktisere sit spilkoncept overfor hold, som på dagen er skarpere eller stærkere rent fysisk.

Bud på placering: 12
Hold øje med:
Jacob Johansson, Nicklas Strunck Jacobsen og Simon Vollesen
Startprogram:
Esbjerg (U), AaB (H) og AGF (U)

 

 

Vejle

Vejle havde en fremragende sæson 2013/2014, hvor træner Kim Engstrøms tropper overraskede alt og alle. En flot sjetteplads blev det til, og det endda med et af de yngste mandskaber overhovedet i U17-ligaen. Holdet bestod af mange (13 styks benyttede man) talentfulde årgang 98’ere, der fik den fornødne erfaring der skal til, hvis man vil præstere stabilt i U17-ligaen. Årgang 99’ i det østjyske skal nu prøve kræfter med U17-ligafodbold, og det kan godt gå hen og blive vanskeligt. Årgangen 99’ er nemlig ikke VB’s bedste- således blev man i fjor nummer seks i sin række, overgået af mindre hold som Haderslev, Næsby og Horsens. Der kan derfor komme til, at hvile et tungt pres på årgang 98’s skuldre, og det bliver spændende at se, hvordan det komme til at gå. Ellers tyder ikke meget på, at Vejle skal havne i bunden. Med landsholdsaktuelle Agon Mucolli som anfører og kreativ spilfordeler og Christian Kudsk samt Jonas Erngaard til at score målene, kan Vejle gå endnu en stor sæson i møde. Holdet har i opstarten spillet et hav af træningskampe, hvor blandt andet FC Sønderborg, Næsby og Holstein Kiel er blevet besejret. Man tabte dog med 4-2, da man mødte Hamburger SV.

Bud på placering: 7
Hold øje med: Agon Mucoli, Sebastian Bruhn og Christian Kudsk.
Startprogram: Silkeborg (H), HB. Køge (U) og FC. Midtjylland (H).

Esbjerg

Vestjyderne fra Esbjerg havde et mesterskab at forsvare, inden de indledte forgange sæson. 26 kampe senere var det en realitet, at Esbjerg ikke havde været i nærheden af at følge op på fantomsæsonen 2012/2013. En skuffende 10. plads til træner Lars Vinds tropper var hvad det blev til, noget hverken han, eller resten af klubben kunne være tilfredse med. Det er uden tvivl en skamplet der skal vaskes væk, og de blåhvid-stribede fra Gammel Vardevej vil gøre alt hvad de kan for i denne sæson at undgå sidste sæsons blamage. Årgang 98’ – der nu skal gøre grundstammen på holdet – råder over en af landets allerbedste U17-spillere. Mark Brink er anfører på U17-landsholdet, og spås en stor fremtid. Han er dog så dygtig, at U17-holdet næppe kommer til at se meget til ham Det gør i stedet U19-holdet og nok også reserveligaen, der kan nyde godt af midtbanespillerens gode overblik og hårde slid. Ellers er det defensiven, der som altid er vestjydernes varemærke. Her råder man over U17-landsholdsforsvaren Jeppe Schultz, der sammen med keeper Andreas Pedersen skal forsøge ikke at indkassere 36 scoringer, som tilfældet var i fjor. Klubbens målsætning er, at blive i den bedste halvdel af tabellen, men det kan blive svært for talenterne fra det vestjyske. Esbjerg har nemlig i træningskampene haft begrænset succes. Et par uafgjorte resultater mod OB og FC. Midtjylland er det blevet til, mens man ligesom Vejle også mødte Holsten Kiel. Her tabte EfB noget overraskende med 4-1. Man har over sommeren fået et par nye spillere i truppen. Det drejer sig om Victor Mikkelsen og Thor Sønderholm, der er kommet til fra FC. Midtjylland, Oscar Abel hentet fra OB, og så har man hentet to spillere fra klubbens samarbejdsklubber. Klares et svært startprogram, kan man begynde at tro på mere.

Bud på placering: 11
Hold øje med: Anders Dreyer, Frederik Warming, Lasse Sørensen og Jeppe Schultz.
Startprogram: FC. Nordsjælland (H), FC. København (U) og Brøndby (H).

 

AGF

Som en af landets største fodboldklubber, og som en traditionel magtfaktor i dansk ungdomsfodbold, var forårssæsonen for AGF’s U17-mandskab en sæson, man helst vil glemme. Årgang 97’ er ikke klubbens stærkeste, og derfor er det måske ikke den største svækkelse, at det nu i stedet er årgang 99’, der tager sammen med en lang række talentfulde 98’ere, skal føre holdet tilbage til toppen. Af talentfulde 98’ere kan nævnes højre back Oskar Buur og offensivspiller Mathias Laursen, begge udtaget til U17-landsholdet. Havde man ikke solgt Mathias Bonde til PSV Eindhoven, var han også et spændende aktiv. Den nyoprykkede årgang – 99’ – sluttede sidste sæson som 2’er i deres pulje, hvor blandt andet FC. Midtjylland, Silkeborg og Randers indgik. I opstarten til denne sæson har holdet deltaget i elitestævnet Scandic Cup i Lyngby, hvor flere danske U17-hold deltog. Holdet nåede helt til finalen, efter flotte sejre over Malmø og Hansa Rostock. Med til historien hører dog, at man i første gruppekamp led et nederlag på 4-0 til Lyngby, ligesom at finalen blev tabt med hele 3-0 til Randers. Store nederlag til konkurrerende klubber i træningskampe er aldrig et godt tegn, og det kan snildt blive en svær sæson for AGF.

Bud på placering: 10
Hold øje med: Mathias Laursen, Christian Bech og Gabana Topenay.
Startprogram: HB. Køge (H), FC. Midtjylland (U) og FC. Nordsjælland (H).

 

OB

Klubben fra den fynske Ådal har alle forudsætninger for, at udrette noget stort. Man ligger geografisk godt placeret, hvor man har førsteretten til de største talenter på hele Fyn. Alligevel er de store resultater udeblevet i U17-regi. Sidste sæson sluttede man ganske habilt på en fjerdeplads. Store dele af den succes skal tilskrives Kristian Weber – 97’eren – der nettede hele 15 gange. Nu er Weber væk, og hvem skal så lave 15 basser i denne sæson? Holdet har i sæsonopstarten dygtiggjort sig på træningslejr i Vildbjerg.  To træningskampe blev til på træningslejren, hvor man først spillede 3-3 mod Esbjerg og sidenhen tabte med 3-1 til Horsens. Sidstnævnte nederlag hang sammen med, at spillerne var udmattede efter mange hårde træningspas. 99’erne, som vi nu byder velkomne i U17-ligaen, havde en ganske fin sæson i fjor, hvor de blev to’er i deres jysk/fynske pulje. Årgangen er i form af Lukas Talbro også repræsenteret på U16-landsholdet. Både Talbro, årgang 99’ og resten af OB-holdet bliver spændende at følge i den kommende sæson!

Bud på placering: 9
Hold øje med: Oliver Lønfeldt, Simon Basler og Lukas Talbro.
Startprogram: Randers (U), Horsens (H) og Silkeborg (U).

 

Lyngby

Trods en næstsidste plads i sidste sæson, spår vi her på Talenttid, at Lyngby får en god sæson. Det gør vi fordi, at holdet i sidste sæson bestod hovedsagligt at talentfulde 98’ere, der nu har samlet den erfaring sammen der skal til, for at levere noget stort i denne sæson. Hele 11 kongeblå talenter fra årgang 98’ spillede 10 eller flere kampe i sidste sæson. Derudover er man sågar i besiddelse af tre 99’ere, der allerede i sidste sæson var oppe at snuse til U17-ligafodbold. Holdets absolut største profil er selvfølgelig U17-landsholdsspilleren Jacob Bruun, der som førsteårs U17-spiller i sidste sæson nettede hele 12 gange – outstanding! Hvor mange mål scorer angriberen så ikke i år? I træningskampene har det også set fornuftigt ud. Man har været vært for det årlige elitestævne Scandic Cup, hvilket man selvfølgelig selv har deltaget i. Her blev det til storsejre over AGF og engelske Brighton, men desværre tabte man til Malmø og nåede ikke i finalen. Træner Søren Hermansen har allerede udtaget til trup. Her florerer 11 spillere fra årgang 98’, og 13 fra årgang 99’. Ingen tvivl om, at den nyoprykkede årgang har masser af kvalitet. Således vandt man i sidste sæson U15-elite Øst foran blandt andre Brøndby og FC. København.

Bud på placering: 5
Hold øje med: Jacob Bruun, Jens Odgaard, Gustav Marcussen og Lorent Callaku.
Startprogram: FC. København (H), Brøndby (U) og AC Horsens (H).

 

AaB

Det var en sand fornøjelse at følge de bolsjestribede U17-talenter i forgange sæson. Især i foråret spillede AaB som et tophold gør det, og kun FC. Midtjylland overgik nordjyderne og snuppede guldet. På sidste sæsons sølvhold var der 15 andetårsspillere, og de er selvfølgelig ikke længere en del af U17-holdet. For at fylde tomrummet ud efter de mange dygtige 97’ere, træder den nye årgang 99’ ind på scenen. En årgang man i Aalborg forventer sig meget af, eftersom 99’erne i sidste sæson blev jysk/fynske mestre efter en finalesejr på 2-1 over Esbjerg. Taget in mente at man også har en rigtig god årgang 98’ med blandt andet U17-landsholdsspillerne Alexander Tved og Marco Ramkilde, så kan AaB godt gå hen og blive et af de hold, vi skal holde et vågent øje med i den kommende sæson! I træningsopstartens spæde begyndelse var man en tur til Skaw Cup, efterfulgt af en træningskampssejr på 3-2 mod ligarivalerne fra Silkeborg, efterfulgt af et smalt nederlag til tyske Hamburger SV. Vi tipper AaB til at ende i den absolutte top – i hvert fald har holdet profilerne til det! Man bliver testet ultimativt fra første færd, for modstanderen i sæsonpremieren er de forsvarende mestre fra FC. Midtjylland!

Bud på placering: 1
Hold øje med:
Alexander Tved, Marco Ramkilde, Wessam Abou Ali og Mads Stefansen.
Startprogram:
FC. Midtjylland (H), FC. Nordsjælland (U) og FC. København (H).

 

Silkeborg

Det er adjektiver som fremragende, enestående og beundringsværdigt der kan tilkobles Silkeborg U17-hold og dets forår. I en periode på ti kampe vandt man ni, og drengene fra Søhøjlandet opbyggede en vinderkultur, som også i denne sæson vil gøre holdet godt. Allerede i sidste sæson, formåede flere af førsteårsspillerne – altså 98’erne – at markere sig som profiler på et stærkt Silkeborg-mandskab. Det kastede blandt andet landsholdsudtagelser af sig, og da U17-landsholdet i slutningen af juli måned var på tur, var Silkeborgs U17-hold det bedst repræsenterede! Målmand Oscar Hedvall, forsvarsspiller Alexander Friis og den giftige angriber Nicklas Røjkjær var blandt landstræner Jan Michaelsens udvalgte. Især Røjkjær fik via to scoringer gjort opmærksom på sig selv. Nu skal et nyt hold så formes af 98’ere og 99’ere, og mens vi allerede kender til den store kvalitet hos førstnævnte årgang, er 99’ af en mere ukendt størrelse. Sidste års U15 Elite hold i SIF endte nemlig på en skuffende femteplads i sidste sæson, med kun seks sejre ud af 14 mulige. Dog har årgangen i Jeppe Okkels en stor profil. Okkels har ligesom en anden 99’er, Anders Miguel Santos Iversen, netop underskrevet en ungdomskontrakt med den midtjyske klub. Kan 99’erne integreres på holdet, kan Silkeborg gå en stor sæson i møde.

Bud på placering: 6
Hold øje med: Oscar Hedvall, Mads Emil Madsen, Jeppe Okkels og Nicklas Røjkjær.
Startprogram: Vejle (U), Randers (H) og OB (H)

 

FC. København

Løverne fra FC. København har som altid ambitionerne i orden. Klubbens ungdomsakademi hedder ’School of Excellence’ og har målsætningen om, at give sine elever/spillere Skandinaviens bedste fodbolduddannelse. Sidste sæsons syvendeplads vidner dog om, at der endnu er lang vej. Den eneste trøst for de målrettede og altid ambitiøse københavnerne må være, at man i fjor sluttede som det bedste U17-hold på Sjælland. I år skal holdet formes af spillere fra årgang 98’ og 99’, og træner Jacob Neestrup (tidligere Superligaspiller) har allerede udtaget sin trup. 26 spillere – ni fra årgang 98’ og hele 17 drenge fra årgang 99’! FCK satser ungt, og det med god grund. Klubbens 99’ere der spillede U15 Elite øst i sidste sæson, gik nemlig igennem rækken ubesejrede, og kun som følge af en dårligere målscorer havnede man på andenpladsen. To unge løver fra årgang 99’ er tilmed udtaget til U16-landsholdet. Det drejer sig om midtbanespillerne Carlo Holse og Ibrahim Samrawi, mens hele syv andre – altså ni spillere i alt – var udtaget til det sidste og afgørende talenttræf inden U16-landsholdet blev udtaget. Der er dog stor forskel på at spille Elite øst, og til at spille U17-liga. Niveauet er helt anderledes, og flere af spillerne vil møde startvanskeligheder.

Bud på placering: 8
Hold øje med: Morten Fraysse, Jonas Wind, Ibrahim Samrawi og Carlo Holse.
Startprogram: Lyngby (U), Esbjerg (H) og AaB (U).

 

FC. Midtjylland

Titelforsvar! Er de midtjyske ulve sultne efter mere? Det får vi svar på allerede lørdag d. 9., når de sortklædte drenge fra Akademiet i Ikast indleder sæsonen mod sidste års sølvvindere fra AaB. Man har sagt farvel til hele 12 spillere fra årgang 97’, der var med til at sikre DM-guldet i sidste sæson, men har til gengæld taget imod 10 nye U17-ligaspillere fra årgang 99’. Disse spillere kommer fra nær og fjern for at søge lykken, og alle spillere er tilknyttet klubbens famøse akademi. Træner Svend Graversen har allerede sendt sine unge tropper i aktion, i form af et par træningskampe. Her var fokuspunktet at få de mange nyoprykkede spillere til at vende sig til tempo, og til at gå lidt hårdere ind i duellerne. Først slog ulvene AC Horsens med 1-0, dernæst et uafgjort resultat mod Esbjerg – 3-3 – inden man i generalprøven ganske overraskende tabte til SønderjyskE. I træningskampene har den helt store profil været Mads Friis, der har stået for tre af holdets scoringer Ellers er det spillerne med U17-ligaerfaring der skal træde i kræft i denne sæson. Nikolaj Kirk, Mikael Anderson og målmand Oliver Ottesen forventes der meget af.

Bud på placering: 3
Hold øje med:
Nikolaj Kirk, Mads Friis og Mads Carlson.
Startprogram:
AaB (U), AGF (H) og Vejle (U).

 

Randers

Hestene har fået ny cheftræner. Kronjydernes nye mand i spidsen for U17-holdet hedder Mads Lyng, og han skal prøve at forbedre det sæt bronzemedaljer, man fik tilkæmpet sig i fjor. Kan det lykkes?  Det er grund til optimisme. Randers har nemlig været ustyrlige i træningskampene, hvor man ligesom Lyngby, AGF samt nogle udenlandske hold har deltaget i Scandic Cup. Her gjorde Randers rent bord – vandt samtlige kampe – lukkede kun et enkelt mål ind, og med en finalesejr på 3-0 over AGF cementerede man, at man bare var en klasse bedre end de resterende hold. Det er især den stærke defensive disciplin, der skal stå distancen for Randers, hvis man i det kronjyske vil gøre sig forhåbninger om endnu en stor sæson. På de forreste pladser er holdet godt besat. ”Godt”, er måske et for beskedent ord at bruge i denne sammenhæng, for på angriberpositionerne finder man Emil Riis – 98’eren – der i forgange sæson blev holdets topscorer med hele 17 sæsonmål! Pladsen ved siden af Riis bliver indtaget af de lyseblås seneste skud fra stammen, Marcus Mølvadgaard, der netop har skrevet kontrakt med klubben, er blevet udtaget til U16-landsholdet, og til Elitestævnet Scandic Cup kåret til turneringens spiller. Der er uden tvivl masser af kvalitet i holdet!

Bud på placering: 2
Hold øje med: Marcus Mølvadgaard, Emil Riis og Kasper Mikkelsen.
Startprogram: OB (H), Silkeborg (U) og HB. Køge (H).

 

Brøndby

Da Per Rud i vinters prædikede, at NU skulle Brøndby tilbage på ungdomsfodboldens landkort, blev der spidset ører i fodbold-Danmark. Man hentede for enorme summer (i U-fodboldregi) Viktor Anker i Næstved og Daniel Stückler i Lyngby. Begge spillere var mere inde over U19-holdet end U17, og det var da også førstnævnte hold, der havde mest succes i forgangne sæson. Rent faktisk leverede klubbens U17-mandskab en noget så forfærdelig sæson, hvor det blev til en skuffende 11. plads. På ingen måde noget traditionsklubben kan være tilfredse med. De manglende resultater for U17-holdet skal findes i, at man allerede ganske tidligt i foråret valgte at rykke både 97’ere men også 98’ere op på U19-holdet, således at U17-holdet ikke bare var ungt, men purungt! Der er ellers blågule talenter nok at tage af. Nikolai Laursen, spilleren med måske stort potentiale, er rykket op i klubbens Superligatrup, og kommer nok til at florere mere her og i U19-truppen, end på U17-holdet, trods at dåbsattesten siger 1998. Man har også en sikker sidste skanse i form af Kasper Prytz Larsen, ligesom klubben har fået to spillere med på U16-landsholdet. Med klubbens store ambitioner og målrettede talentudvikling in mente, kan vi godt tillade os, at forvente noget stort fra Brøndbys U17-hold i denne sæson.

Bud på placering: 4
Hold øje med: Magnus Häuser og Joel Kabongo
Startprogram: Lyngby (H), Esbjerg (U) og AaB (H).

In this article