Ung målmandskomet venter på opkald fra landstræner

Da vi via telefon kontakter FC. Københavns 15-årige målmandstalent Filip Djukic, er han stadig i skole. Han løber med sine klassekammerater fra 9. klasse og spiller fodbold. Der er en masse larm i baggrunden, og Filip skal lige falde ned på jorden, inden vi begynder interviewet.

Det har ellers ikke været meget ’nede på jorden’ over tilværelsen for unge Filip Djukic på det seneste. I slutningen af sommerferien skrev talentet ungdomskontrakt med FC. København, og samtidig går han spændt og venter på et opkald fra landstræneren, der gerne skal fortælle ham, at han er udtaget til det danske U16-landshold. Opkaldet skulle efter sigende komme i slutningen af august, så som Filip selv siger: ”Svaret kan komme hver dag, det skal være”.

Fremtiden tegner lys for unge Filip Djukic. Her ses han til et DBU talenttræf.
Fremtiden tegner lys for unge Filip Djukic. Her ses han til et DBU talenttræf.

Da hovedpersonen endelig er klar, tager han os med en tur tilbage til den tidlige barndom, hvor talentet blev udfoldet i den lokale fodboldklub Avedøre IF – langt fra ungdomskontrakt og landsholdsudtagelse. Det har altid været kærligheden til spillet, der har været det vigtigste for målmanden:

-Jeg synes det er fedt at spille, og fedt at redde bolde. Jeg har spillet, siden jeg var helt lille, og det er noget, jeg er vokset op med. Man har jo altid set kampene på TV, siger keeperen.

Rent faktisk lå det slet ikke i kortene, at Filip skulle være målmand. For ligesom så mange andre store målmænd, begyndte karrieren som markspiller. Men da der en dag til træning ingen målmand dukkede op, traf stortalentets daværende træner i Avedøre en ganske, skulle det senere vise sig, god beslutning:

– Jeg spillede i Avedøre, hvor Søren (daværende træner i Avedøre) satte mig på kassen til træning, fordi vi manglede en keeper. Det synes jeg var sjovt, så jeg blev ved, lyder det fra FC. Københavns guldfugl, der senere fik foræret et par målmandshandsker af sin træner.

Efter omskolingen tog karrieren for alvor fat. Stortalentets hold blev slået sammen med naboklubben fra Rosenhøj, og her opbyggede man et godt mandskab bestående af spillere fra årgang 1999, der kunne konkurrere med selv de bedste jævnaldrende i Danmark. Det er da også kun positivt, når keeperen tænker tilbage på tiden i barndomsklubben:

-Vores årgang i Rosenhøj deltog til DM, og vi vandt vores pulje seks-otte gange i streg, eller sådan noget lignende. Vi var også i Rusland for at spille UEFA-stævne. Her nåede vi helt til finalen, hvor vi mødte Ajax og tabte.

Nu er barndomsklubben byttet ud med mægtige FC. København, og weekendens kampe er ikke længere regionale hyggeture, men seriøse opgør mod eliteklubber i U17-ligaen. At hovedstadsklubben virkelig værdsætter deres målmandskomet, viste de, da man i sommers tilbød unge Djukic en ungdomskontrakt. Samtidig sagde københavnerne, at fortsætter keeperen sin udvikling, vil han en dag indgå i Superligatruppen. Netop at optræde for løvernes førstehold, er da også Filips helt store målsætning:

-Selvfølgelig er det en drøm at komme ind og spille i Parken, hvor jeg selv kommer hver weekend.

Hvis den 15-årige målmand helt selv måtte bestemme, hvor han spillede, var han ikke i tvivl om, hvor det skulle være:

-Real Madrid. Det ville være det største, at spille på Bernabeu.

Hvis drømmene en dag skal blive til realitet, og Filip skal vogte buret for enten FC. København eller Real Madrid, er han dog meget afklaret med, hvad han skal forbedre:

-Det er de høje bolde i feltet. Jeg er en relativ lille målmand (178 cm.), så det er der, jeg skal forbedre mig.

Om Filip Djukic fortsætter sin kometkarriere, kan kun tiden vise. I hvert fald har han forudsætningerne for at blive den næste store, danske målmand!

In this article