Danskerne i Rusland 1/2: Michael Laudrup

Danske fodboldspillere har repræsenteret vores ganske land mange steder i verden – også Rusland. Der er det dog gået knap så godt, og i samarbejde med DynamoBold.dk, som vil levere to artikler om danskerne i Rusland, har vi gravet os frem til, hvad det var der gik galt. Læs første første del af historien her – denne gang om Michael Laudrup. 

I slutningen af august 2008 kunne Tipsbladet afsløre, at den kriseramte russiske storklub Spartak Moskva havde udset sig Michael Laudrup som erstatning for Stanislav Cherchesov, der kort forinden var blevet fyret efter et pinligt 4-1 nederlag til ærkerivalerne fra Sovjettiden, Dynamo Kiev, i Champions League kvalifikationen. Nederlaget til Dynamo Kiev betød, at Spartak måtte nøjes med UEFA Cuppen, hvilket bestemt ikke stemte overens med den ambitiøse klubs selvforståelse. I 2008 kørte den russiske liga stadig efter kalenderåret, hvilket betød at to tredjedele af sæsonen allerede var spillet, da Laudrup blev ansat.

Den primære grund til Laudrups valg af Spartak, var ifølge flere eksperter, den stærke spanske forbindelse klubben havde. Den daværende sportsdirektør Valeri Karpin spillede i en årrække i spansk fodbold, hvor han repræsenterede Real Sociedad, Valencia og Celta Vigo, mens Laudrups assistenttræner, Igor Lediakhov, spillede otte år i Sporting Gijón, og senere en enkelt sæson i Eibar. Med Lediakhov og Karpin omkring holdet var Laudrup ikke bekymret for sprogbarrieren fortalte han Tipsbladet efter ansættelsen: ”Jeg taler ikke russisk, men det er heller ikke hovedsagen. Vi har den samme tankegang, vi elsker den samme slags fodbold, og det betyder meget.”

Da Laudrup overtog Spartak i begyndelsen af september, var den russiske liga gået ind i sin afgørende fase. Der manglede ti kampe, og Spartak lå på tredjepladsen ni point efter de senere mestre fra Rubin Kazan. Det stoppede dog ikke Laudrup fra at sætte nogle ambitiøse mål allerede fra starten af: ”Der er tre top-prioriterer: Vi skal kvalificere os til næste års Champions League, det er meget vigtigt. Vi skal med i UEFA Cup-gruppespillet, og så skal vi gøre det godt i pokalturneringen,” fortalte han ved sin ansættelse.

Desværre for Laudrup formåede Spartak ikke at opfylde de ambitiøse mål i efteråret. Klubben kom ganske vidst i UEFA Cup gruppespillet, hvor de dog skuffede. I gruppespillet tabte Spartak blandt andet på hjemmebane til hollandske NEC, mens de i sidste kamp smed en 2-0 føring på udebane mod Tottenham væk, hvilket betød, at de ikke avancerede fra en ellers overkommelig gruppe. I ligaen gik det bestemt heller ikke som ventet, da Laudrups tropper blot vandt tre af de sidste ti kampe, og derfor endte helt nede på en katastrofal ottendeplads, ti point fra den Champions League givende tredjeplads, som Laudrup sigtede efter ved ansættelsen. Laudrups eneste rigtige lyspunkt i efteråret var den russiske pokalturnering, hvor Spartak med en sejr på udebane mod Shinnik Yaroslav kvalificerede sig til kvartfinalenerne, der blev spillet det næste forår.

Efter det kaotiske efterår får Laudrup op til 2009 sæsonen endelig muligheden for selv at præge truppen, da han på dette tidspunkt også har dannet sig et overblik over truppens styrker og mangler. Allerede efter 2008-sæsonens sidste kamp, et nederlag mod Zenit Skt. Petersborg, bebudede Laudrup en oprydning i truppen, hvor der ifølge ham er for mange umotiverede spillere. Efter nederlaget til Zenit snakkede Laudrup med BT, hvor han blandt andet sagde: ”Naturligvis skal holdet ændres, og det er mest sandsynligt, at disse ændringer bliver mange og drastiske.”

Desværre for Laudrup kom de drastiske ændringer aldrig, for Spartaks ejer Leonid Fedun havde formentlig lovet lidt for meget under kontraktforhandlingerne. Fedun, der af Forbes i dag regnes som verdens 222. rigeste mand, har grundlagt sin formue ved hjælp af oliefirmaet Lukoil, og han var i 2008 ifølge flere medier hårdt ramt af finanskrisen, hvilket gik udover Spartak. De økonomiske problemer betød, at Laudrups ”drastiske ændringer” var de to ukendte brasilianere Alex og Rafal Carioca, der begge blev hentet i Brasilien, og begge er tilbage i Brasilien den dag i dag. Ifølge den russiske netavis Life.ru havde Laudrup ellers sat næsen op efter et par af hans tidligere favoritter fra Getafe tiden Esteban Granero og Cata Diaz, men Spartak kunne ikke leve op til deres høje lønkrav.

På trods af det skuffende transfervindue erklærede Laudrup, at han, efter en samtale med spillertruppen, gik efter en placering i top tre i 2009-sæsonen. Spartak startede sæsonen fint, da de fik 1-1 på hjemmebane med Zenit i første kamp, men efter blot én sejr i de næste tre kampe og et pinligt exit fra pokalturneringen, hvor Spartak tabte med 0-3 på hjemmebane imod rivalerne fra Dynamo Moskva blev Laudrup fyret.

Efter fyringen af Laudrup udtalte sportsdirektøren Valeri Karpin til Sporten.dk: ”Michael Laudrup havde ikke spillernes tillid længere, og vi var nødt til at rette op på en dårlig sæsonstart. Det er ikke kun Michaels skyld, at vi er startet dårligt. Men han kender gamet, og han ved, at det er træneren, der er i farezonen, fordi du ikke kan fyre spillerne.” Efter fyringen satte Valeri Karpin sig selv i trænerstolen, og han opfyldte faktisk Laudrups målsætning, da Spartak endte på en flot andenplads.

Et af Laudrups største problemer var, at han ikke kendte den russiske fodboldkultur, hvilket han også senere har erkendt. Der er nemlig store mentalitetsforskelle i mellem Rusland og så de vesteuropæiske ligaer som Laudrup kendte. Laudrup har altid været en træner, der gav spillerne meget individuelt ansvar, men det fungerer ikke i Rusland. De russiske spillere har brug for hård disciplin, da de ellers mister respekten for træneren og skaber anarki på holdet. Som den russiske fodboldspiller Mark Ryutin fortalte mig i sommers, da jeg interviewede ham: ”Det er mentaliteten. De talentfulde russiske spillere kræver ikke særlig meget af dem selv, så træneren skal gøre det for dem.” Netop dette forstod Laudrup ikke, hvilket flere eksperter også siden hen har påpeget, og det var den primære grund til hans fiasko.

Andre har påpeget, at Laudrup havde forberedt sig dårligt på den russiske liga, hvor han flere gange virkede som en mand, der ikke havde styr på både modstanderholdenes- og sit eget holds styrker. Laudrup var for eksempel ikke klar til at gå på kompromis med sin klassiske 4-3-3 formation, selvom Spartaks trup passede bedre til en anden spillestil. Derudover viste sprogbarrieren sig også som et større problem end Laudrup og Karpin havde forudset, da han blev ansat. Laudrup havde svært ved at skabe et bånd til sine spillere, hvilket også forklarer, hvorfor flere af spillerne hurtigt vente sig imod ham. De forstod simpelthen ikke, hvor han ville hen med sine taktiske dispositioner. Netop sprogproblemerne og manglen på forståelsen af den russiske fodboldkultur har Laudrup sidenhen også selv påpeget som nøgleproblemer. Til Politiken udtalte han kort efter sin fyring, at han manglede den ”sproglige forståelse” med spillerne.

 

 

In this article