Fokus På: Ebbe Sand

 

1998. Verdensmesterskaberne i fodbold. Det danske landshold møder Nigeria i ottendedelsfinalen. Stillingen er 2-0 og Bo Johansson har skiftet en stille Hadsund-dreng ind i stedet for Peter Møller. 16 sekunder skal der gå før indskifteren har sendt bolden forbi den nigerianske målmand. Dette er historien om Ebbe Sand.

 
Farvel Hadsund – Velkommen til Vestegnen

For 72’eren Ebbe Sand startede fodboldkarrieren i den lokale fodboldklub Hadsund Boldklub allerede som femårig. Den trygge lille sø blev dog for lille til Ebbe, der med sit store potentiale tiltrak sig interesse fra klubber rundt omkring i Danmark. I 1992 endte det dog med at blive storklubben Brøndby, at den dengang 19-årige jyde skiftede til. I sin første sæson i Superligaen fik den unge Sand kun 33 minutter på banen i et indhop for Brøndby, hvilket ikke resulterede i mål. Dog havde den blå og gule storklub meget i vente. De to næste sæsoner bød ikke på meget for Sand – alt i alt 12 kampe og tre mål, men så startede 1995/1996-sæsonen.

 

En profil i gul og blåt

Sommeren 1995. Ebbe Sand er blot 22 år, men alder er kun et tal hvis du kan spille fodbold – og endnu vigtigere på Sands position som angriber; at kunne score mål. Sæsonen starter og det skal vise sig at blive Hadsund-drengens gennembrudssæson i den bedste danske række. Knægten får 29 kampe og scorer 12 mål for Brøndby, som ender med at vinde mesterskabet i Coca-Cola Ligaen ét point foran AGF. Sæsonen efter blev det kun til syv mål i ligaen (dog stadig et mesterskab mere oven i hatten), men svingende præstationer er ikke uvant for en ung spiller og derfor blev Sand som stamspiller i Brøndby. I 1997/1998-sæsonen går Ebbe Sand helt amok scoringsmæssigt og når op på svimlende 28 mål på 33 kampe i Superligaen, hvor Brøndby for tredje sæson i træk vinder Superligaen, nu kaldt Faxe Kondi Ligaen. Det bliver der lagt mærke til og derfor skal angriberen med til VM i Frankrig.

 

16 sekunder

Brandvarme Ebbe Sand har få måneder før VM-slutrunden i 1998 fået to landskampe. Superliga-topscoreren er med i svenske Bo Johanssons trup, der i sommermånederne drager til Frankrig for at spille på den største scene overhovedet. Ebbe Sand starter inde mod Saudi-Arabien. Kampen er ikke det måske forventede festfyrværkeri, men de røde og hvide drenge hiver en 1-0-sejr med hjem – dog uden mål fra Sand. Mod Sydafrika starter Sand også inde, men formår heller ikke at score dér. Kampen ender 1-1. Sand starter ude i den næste kamp mod værtsnationen Frankrig. På trods af en indskiftning i anden halvleg bliver det heller ikke til nogen mål i den kamp for Sand – kampen tabes til Frankrig 1-2. I ottendedelsfinalerne møder Danmark Nigeria. Sand starter ude, men kommer ind i anden halvleg i stedet for målscorer Peter Møller. Michael Laudrup laver efter indskiftningen af Superligaens topscorer en legendarisk bold ind i den venstre side af feltet til Ebbe Sand, der med elegance møver bolden indad mod mål med hovedet og knastørt sparker den i mål. ”Han er lige kommet ind!” råber kommentatorerne Per Frimann og Carsten Werge nærmest synkront. Der står 3-0 og målets betydning er egentlig ikke så stort. Målet er dog udført med umådelig finesse og virker bedre hver gang man ser det på replayet. Målet er dog, stadig til den dag i dag, det hurtigste mål nogensinde scoret af en indskifter til et VM. Et genialt udført mål lavet på ekstrem kort tid er hvad folk husker netop den kamp for.

 

Diagnosen

Efter et vellykket VM for Danmark er Ebbe Sand tilbage i Brøndby, hvor en ny sæson står for døren. Med topscorertitlen sæsonen før er der en del at leve op til, men angriberen fejler ikke og scorer 19 mål i 1998/1999-sæsonen. Brøndby har i denne sæson spillet Champions League gruppespil og overraskede i deres første kamp med en sejr over kæmpeklubben Bayern München. Ebbe Sand gør sig bemærket ved at score mod den engelske storklub Manchester United, men generelt bliver der lagt mærke til Brøndby ude i fodboldeuropa. Dog har denne sæson langt fra været som de andre. Ebbe Sand er blevet ramt af testikelkraft og angriberen er i chok:

”Reaktionen over at have en dødelig sygdom i kroppen kom selvfølgelig senere. Efter operationen kom de 13 frygtelige, lange døgn inden scanningen. Vi græd meget, når vi kom i seng. Nætterne var de værste. Selv efter at have taget en meget stærk sovepille fik jeg ikke lukket et øje,”  har Ebbe Sand fortalt ekstrabladet i et åbenhjertigt interview om hans, men også konen Trines reaktion på den frygtelige sygdom. Angriberen bliver dog erklæret rask og spiller 98/99-sæsonen færdig med stor bravur. Og med livet er det jo tit sådan, at der må ske noget dårligt for at der kan ske noget godt.

 

Tyskland kalder

Med 47 ligamål på to sæsoner går rygtemøllen i gang. Arsenal og Borussia Dortmund nævnes. Det ender dog med at blive tyske Schalke 04, der hapser Sands underskrift. Dog var det ikke et ”hype-køb”, da klubben kendte til danskeren før VM- og Champions League-succesen. “Vi har fulgt Ebbe Sand i godt to år, og nu har vi endelig fået ham til klubben” fortalte daværende Schalke-manager Rudi Assauer lykkeligt efter købet. Lykken er gensidig, da Sand ved præsentationen beskriver sit valg af klubben. “For mig var tysk fodbold og Schalke 04 mere tiltrækkende end engelsk. Det tiltaler mig, at Schalke er en klub, hvor man arbejder for hinanden, og hvor man føler sig som én stor familie, ligesom i Brøndby.”

5,25 millioner euro må tyskerne af med for den danske bomber, som gik en succesfuld tid i møde i Ruhrdistriktet.

 

Målnæsen fungerer også i Tyskland

Ebbe Sand er med sit store prisskilt selvfølgelig stamspiller i Schalke og danskeren lever op til forventningerne allerede i første sæson. Det første mål fra Sands fod falder i fjerde kamp af sæsonen, hvor Bayer Leverkusen er modstanderen. Derfra bliver målscoreren større for danskeren som en snebold ned af en pist. 14 mål i sin første Bundesliga-sæson er faktum for Ebbe Sand og danskeren bliver på ny udtaget til en slutrunde – denne gang EM i Holland og Belgien. Hele turneringsdeltagelsen er dog en skuffelse for det danske landshold og man skulle måske tro, at nogen spillere ville vende slukøret hjem til klubfodbolden igen, efter en slutrunde med en målscore på 0-8 på tre kampe. Det gør Ebbe Sand ikke. 2000/2001-sæsonen skal vise sig at blive Ebbe Sands bedste scoringmæssigt. Hele 22 mål når Hadsund-drengen op på og bliver delt topscorer i Bundesligaen. Individuelt går det altså godt for Sand, men på klubplan er det heller ikke skidt. I den tyske pokalturnering hjælper Sand sit hold på vej i de indledende runder med et mål både i første, anden og tredje runde – et af dem er endda et udligningsmål mod ærkerivalklubben Borussia Dortmund. Derudover scorer angriberen også et mål i semifinalen mod VfB Stuttgart. I finalen venter Union Berlin, der overvindes med en 2-0-sejr. Danskeren kan nu udover en masse danske titler på cv’et også skrive en tysk på. Det bliver dog ikke den eneste.

 

En profil takker af

Året efter vinder Schalke pokalturneringen endnu en gang – bl.a. efter sejr over Bayern München i semifinalen. Ebbe Sand scorer fire mål i turneringen, hvoraf et af dem er i finalen mod Bayer Leverkusen. Danskeren er efterhånden stor fanfavorit blandt Schalke-tilhængerne. Angriberen når i sin tid i Tyskland ikke at vinde Bundesligaen, men opnår dog et par andenpladser – i 2000/2001-sæsonen slutter Schalke kun ét point bag Bayern München i ligaen. Schalke når også helt til semifinalen i UEFA-cuppen i 2005/2006. Det sidste trofæ vinder danskeren i august 2005, hvor Schalke vinder ligapokal-finalen over Stuttgart. I 2006 slutter Ebbe Sand fodboldkarrieren.

 

Livet efter grønsværen

Ebbe Sand tog efter spillerkarrieren en coachinguddannelse og var en del af Silkeborg IFs sportslige ledelse fra 2006 til 2007. Herefter har han fungeret som angrebstræner for det danske landshold og bl.a. startet et fodboldakademi i Shanghai. Spilleren Ebbe Sand har et umådeligt flot eftermæle, der herunder blot vil beskrives med tal.

 

 

Landskampe/mål

66/22

 

Superligakampe/mål
135/69

 

Bundesligakampe/mål

214/73

 

Trofæer

3x Superliga

1x Dansk Pokal

2x Tysk Pokal

1x Tysk Ligapokal

 

Personlige triumfer

Topscorer i Superligaen 1997/1998

Topscorer i Bundesligaen 2000/2001

Årets spiller i Danmark 1997/1998, 2000/2001

In this article