Danskere i Rusland 2/2: Michael Lumb

For Michael Lumb er det en stor drøm, der går i opfyldelse, og for AGF er det en skelsættende begivenhed.”

Sådan sagde AGFs sportsdirektør Brian Steen Nielsen, da AGF i januar 2010 offentliggjorde salget af Michael Lumb til Zenit. Zenit havde i slutningen af 2009 sæsonen ansat den italienske træner Luciano Spalletti, da den tidligere succestræner Dick Advocaat blev fyret. Med Spalletti ved roret sluttede Zenit sæsonen på en tredjeplads, og ligesom Laudrup året før, fik Spalletti i januar endelig muligheden for selv at sætte sit præg på truppen. Zenit var på dette tidspunkt inde i en overgangsfase, da flere af nøglespillerne fra den succesfulde 2008 sæson, hvor de vandt UEFA Cuppen, havde forladt klubben. Andrey Arshavin var taget til Arsenal, Anatoliy Tymoshchuk til Bayern, og Pavel Pogrebnyak til Stuttgart. Der skulle derfor bygges et nyt hold op. Michael Lumb var Spallettis første køb som Zenit-træner, og i samme transfervindue blev klublegenden Aleksandr Kerzhakov, samt PSV-angriberen Danko Lazovic også hentet.

Efter klubskiftet var Lumb yderst optimistisk, da han efter flere samtaler med Spalletti kunne fortælle BT, at han så ud til at være Zenits førstevalg på venstrebacken kort før sæsonstarten i marts. I slutningen af januar havde Zenit ophævet kontrakten med Lumbs sydkoreanske konkurrent Kim Dong-Jin, og fremtiden så derfor lys ud for Michael Lumb. Desværre for Lumb fandt Spalletti på at genopfinde den slovakiske centerforsvar Tomas Hubocan som venstreback, hvilket betød at Lumb kun spillede to kampe i foråret. Hubocan havde længe stået langt nede i forsvarshierarkiet, men han slog hurtig til, da Spalletti rykkede ham fra centerforsvaret og ud på backen.

I sommeren 2010 hentede Zenit den dygtige venstreback Aleksandar Lukovic i italienske Udinese for omkring 50 millioner kroner, og pludselig var Michael Lumb langt nede i hierarkiet. Indkøbet af Lukovic betød, at Lumb røg på leje til først hollandske Feyenoord, og siden hjem til Danmark og AaB i 2010/2011 sæsonen. I sommeren 2011 hentede Zenit endnu en konkurrent til Lumb, da den italienske landsholdsspiller Domenico Criscito skrev under på en fem årig kontrakt.

Selvom konkurrencen var hård, håbede Lumb alligevel på at få spilletid for Zenit, da han vendte tilbage i sommeren 2011. I et interview med TV2 Sporten udtalte han: ”Der er hård konkurrence i en klub som Zenit, det vidste jeg godt på forhånd, og det skal der også være. Klubben vil jo gerne gøre sig internationalt med succes i Champions League, nu vi skal spille med der, og så bliver der vel brug for mange spillere. Det kan blive min chance.”

Lumb formåede dog ikke at overbevise Spalletti om, at han skulle have sin chance og et halvt år efter, i januar, blev han endnu en gang udlejet. Denne gang var det tyske Freiburg og Bundesligaen, der kaldte. I forbindelse med skiftet udtalte Lumb sig positivt om muligheden for at overbevise Spalletti om, at han var god nok til Zenits hold. Til Bold.dk udtalte han: ”Jeg ved, han [Spalletti, red.] var glad for min arbejdsindsats det sidste halve år, jeg var der, inden jeg rykkede til Freiburg.

Opholdet i Freiburg blev ingen succes for Michael Lumb, men det havde alligevel hjulpet hans position i Zenit. Da han vendte tilbage til Skt. Petersborg begyndte han at blive udtaget til Zenits kampe, selvom han stadig ikke fik meget spilletid. På dette tidspunkt havde Lumb kun et halvt år tilbage af kontrakten med Zenit, og Lumb var derfor begyndt at indstille sig på at forlade klubben. I det efterår fik han to indhop i Champions League, samt et enkelt i ligaen.

Selvom Michael Lumbs tre år som Zenit spiller aldrig blev den store spillemæssige succes, har han ikke fortrudt skiftet. Til Bold.dk fortalte han efter kontraktudløbet: ”Jeg fortryder på ingen måde mit skifte til Zenit. Det var en stor oplevelse, og jeg er mentalt blevet meget stærkere af oplevelsen. Spillemæssigt mener jeg også, at jeg er blevet en meget stærkere spiller, og det vil jeg nu ud at bevise.” Overfor TV2 Sporten udtalte Lumb, at Zenit var en fed klub samt, at han havde haft det godt i Rusland og Skt. Petersborg.

Ligesom Laudrup har Michael Lumb også oplevet de store kulturforskelle på Danmark og Rusland. Noget af det, der gjorde størst indtryk på ham, var det store pres fansene lagde på Zenit for ikke at hente sorte spillere til klubben. Det resulterede blandt andet i, at der en dag blev fundet en bombe med teksten ”Hulk, ud af vores klub.” på klubbens træningsanlæg en dag. Ultrasgruppen Landscrona udgav under Lumbs tid i klubben et meget kontroversielt og omtalt manifest, hvor de blandt andet skriver, at Zenit altid har været, og altid skal være en ”hvid klub”.

Michael Lumb skiftede til en europæisk topklub, og på trods af Spallettis beundring for hans fremskridt og arbejdsmoral, var Zenit en for stor mundfuld for ham. Zenit oprustede gevaldigt i tiden under Lumb, og især indkøbet af den direkte konkurrent Criscito gjorde det svært for Lumb. Et af Zenits problemer under Spalletti var, at de aldrig levede op til de store europæiske forventninger, hvilket var med til at fremprovokere nye store indkøb.

In this article