Fokus På: Martin Laursen

 

Han skabte sit navn i støvlelandet og blev en favorit i fodboldens moderland. Manden havde det ikke let, men vandt stadig danskernes fodboldhjerter. Her er historien om Martin Laursen

 

Begyndelsen

1977’eren Martin Laursen fik sit gennembrud i dansk fodbold hos Silkeborg IF, hvor han fik sin debut i Superligaens 1995/1996-sæsonen. Selvom det kun bliver til en kamp den sæson skal det blive til en hel del flere for den unge østjyde der får en masse roser med på vejen i sin tid i den bedste danske række. I 1996/1997-sæsonenfår forsvarstalentet tolv kampe i Superligaen og sniger sig tættere på en plads i startelleveren. Sæsonen efter bliver den kraftigt byggede forsvarsspillers gennembrudsæson, hvor hele 22 optrædener i Superligaen opnås, hvoraf seksten er fra start.

 

Fra Jylland til støvleland

Den kun 21-årige østjyde skifter i sommeren 1998 Silkeborg ud med det noget mere eksotiske Hellas Verona. Serie A bliver også ligaen, hvor danskeren skaber sit navn – dog er Verona en bundklub, men danskerens præstationer imponerer stadig. I sin bare anden sæson er danskeren allerede fast mand og forsvareren får dertil scoret to mål. Øjnene for Laursens defensive talenter åbnes og interesse fra bedre Serie A-klubber opstår. Efter danskerens anden sæson køber storklubben Parma halvdelen af rettighederne til Laursen for 34 millioner kroner – planen er at Laursen efter den næste sæson er færdigspillet skal skifte til Parma, hvor han skal løfte arven for den franske forsvarer Lilian Thuram, som er på vej mod større klubber. Martin Laursens næste sæson i Verona skal dog vise sig at tiltrække interesse fra endnu større klubber end Parma, som danskeren skal skifte til efter at 2000/2001-sæsonen er færdigspillet. Dén sæson spiller Laursen virkeligt godt for Hellas og får i alt 31 kampe for bundklubben. Skiftet til Parma finder sted i sommeren 2001, men danskerens nye klub når ikke at få glæde af hans kvaliteter, da en større klub har Laursen på blokken.

 

Succesens bagside

Martin Laursen er lige kommet til Parma, da en større klub ringer om en underskrift – gigantklubben AC Milan vil have fingre i det danske talent. Laursen siger ja til tilbuddet og skifter efter bare tre uger i Parma til det ypperste i italienske fodbold i form af AC Milan. Skiftet er noget af en omvæltning for Laursen, som er vant til en lille klubs mentalitet: ”I Milan er mine ambitioner at komme til at spille så meget som muligt og at lære af mine medspillere. Det vigtigste er, at jeg udvikler mig. Og så bliver det bliver sjovt at skulle spille for en klub, der går efter at vinde mesterskabet. I Verona drejede det sig mere om ikke at ryge ud af Serie A,” fortalte Laursen efter skiftet dengang ifølge ritzau. I Laursens første sæson i den ikoniske sort- og rødstribede dragt får østjyden 22 optrædener for klubben i Serie A og klubben vinder denne sæson Coppa italia samt UEFA Cuppen. Ikke en dårlig start for Laursen, der dog var på vej ind i en mørkere periode på det personlige plan i Milan. ”Jeg blev nemt det lette offer i truppen. Hvis andre spillere var røget ind i en kriseperiode, oplevede jeg, at det skulle gå ud over mig. De forsøgte at genopbygge deres egen selvtillid på min bekostning. De svinede mig til, mobbede mig. De kommenterede på mine tekniske evner. Den slags ting preller af på dig, hvis du spiller for holdet, for så ved du, at du har en værdi,” fortæller Laursen til Jyllands Posten senere i karrieren. Men Laursen spiller ikke for holdet de næste sæsoner, til dels på grund af skader. 20 optrædener i ligaen i alt over de næste to år i klubben bliver det til for Laursen. Den dårlige behandling af danskeren resulterer også i, at han er rædselsslagen for at skulle skiftes ind i Milans Champions League-finale mod rivalerne Juventus i 2002/2003-sæsonen. Sæsonen efter bliver Milan mestre og det skal blive Laursens sidste trofæ med den ikoniske klub.

 

Op ad bakke

Martin Laursen er klar på en frisk start. Milan har tæret hårdt på østjyden fysisk og psykisk og der er brug for forandring. AC Milan har købt midterforsvaren Jaap Stam og vejen til spilletid ser endnu længere ud nu. Danskeren vil ikke forlænge hans aftale med Serie A-klubben og han kædes sammen med et virvar af europæiske klubber. I rygtemøllen snakkes der meget om hollandske Feyenoord, men engelske Aston Villa, som har mangel på centerbacks, ender med at sikre sig Laursens underskrift for en overgangssum på tre millioner pund. Klubbens og ligaens mentalitet passer bedre til Laursen og han er overordentligt glad for sit skifte: ”Jeg er færdig med Sydeuropa. Det er slut. Resten af karrieren bliver i England eller i Danmark. England er skræddersyet til mig, Jeg var for beæret over at være en del af mægtige Milan. Jeg følte mig fra starten meget lille, og det slap jeg aldrig af med. Jeg passede slet ikke ind i Milan-jargonen, og jeg fik aldrig sat mig nok i respekt, over for de andre spillere. Det kostede desværre ret dyrt for mig, også psykisk,” fortæller Laursen senere i karrieren til Jyllands Posten. Dog skal danskeren gå store udfordringer i møde, da hans karriere bliver sat tilbage efter ankomsten til England med en skade. I Laursens første sæson i Birmingham-klubben får han kun 12 optrædener i ligaen, da en knæskade holder ham ude i store dele af sæsonen. Samme knæskade holder ham ude i langt det meste af sæsonen efter, hvor Laursen kun spiller en kamp i Premier League.

 

Lys for enden af spillertunnelen

I 2006/2007-sæsonen kommer hovedstærke Laursen sig over skaden og får fjorten kampe i Premier League. Villa-fansene er glade for hans præstationer, men der er større ting i vente for de bordeauxrøde og blå fans. I 2007/2008-sæsonen får Martin Laursen sit endelige gennembrud i Aston Villa – danskeren, der har fået nummer 5, spiller alle kampe i ligaen, scorer seks mål og spiller uovertruffent. Fansene er ellevilde og Laursen bliver af fansene kåret til årets spiller i klubben. Aston Villa-træner Martin O’Neill er også imponeret af danskerens ageren på banen og belønner østjyden med anførerbindet i klubben. Ifølge O’Neill er det ikke fordi Laursen er den spiller der råber mest, men fordi han er et godt eksempel på banen og er ekstremt professionel i sin tilgang til sporten – en professionalisme danskeren tit er blevet rost for. En altså mere end godkendt sæson for Laursen, der også kåres til årets spiller i Danmark, da han tilmed også har spillet fortræffeligt for landsholdet. Dette var Laursens absolutte peak i karrieren – i januar i 2008/2009-sæsonen rammer endnu en skade den meget skadesramte dansker og karrieren ser ud til at lakke mod enden. Den nyudnævnte anfører spiller nitten kampe for Villa i Premier League den sæson og lægger herefter støvlerne på hylden.

 

Slut for tidligt

Martin Laursen er kun 31 år i januar 2009. En knæskade tvinger ham til at trække sig tilbage fra landsholdsfodbold efter 53 kampe. Knæskaderne bliver for meget og det lyder sig at Laursen må genoptræne et helt år for at komme sig over den nye af slagsen. Østjyden er kendt for at være snusfornuftig og da hans kontrakt med Aston Villa også udløber året efter træffer han beslutningen at stoppe helt. Den løvehjertede forsvarer er fanfavorit og roligans og Villa-fans begræder stoppet. Dog er fodboldkarrieren ikke slut på trods af tilbagetrækningen fra grønsværen.

 

Trænerlivet begynder

To år efter stoppet som spiller tager Martin Laursen trænergerningen op. Boldklubben Søllerød Vedbæk i 2. Division Øst ansætter i 2011 den tidligere landsholdsspiller som træner sammen med Claus Larsen. De to står i spidsen for BSV i otte måneder indtil klubbens overlevelse i 2. Division er sikret. Herefter siger Laursen stop, da der på hjemmefronten er sket en familieforøgelse. På trods af det korte visit får østjyden flotte ord med på vejen: ”Uden at jeg generer nogle tidligere trænere i BSV, så er den moral og den holdspirit, der er i dag, helt unik. Martin har via sin professionalisme rykket klubben det vigtige skridt, og det har været stærkt medvirkende til, at vi har overlevet. Martins styrke er selvfølgelig defensiven, og det har man jo også kunnet se de seneste syv kampe, hvor der ikke er gået mål ind på os. Vi var meget glade for, at Martin tog jobbet hos os, men jeg har også godt vidst, at han var hos os på lånt tid,” fortalte BSV-formand Per Larsen til bold.dk efter Laursens stop i klubben. Siden da har Martin Laursens karriere stået på standby (hvis man fraregner rygterne der satte ham i forbindelse med trænersædet i Aston Villa i 2012), men danskeren har blod på tanden. I starten af 2013 fortalte Laursen åbent om sine ambitioner – den tidligere forsvarer skulle til at tage A-træner-kurset og målet med det, var at komme til at træne en klub på højeste niveau. Vi må se om der snart er en trænerpost, der overtages af manden med den eksemplariske professionalisme – Martin Laursen.

 

Individuelle Titler

Årets spiller i Danmark 2007/2008

Årets spiller i Aston Villa 2007/2008

 

Titler

Coppa Italia 2002

UEFA Supercup 2002

Champions League 2002/2003 

Serie A 2003/2004

In this article