Fokus På: Brian Laudrup – Del 1

Brian Laudrup er en af dansk fodbolds største stjerner gennem tiderne og manden har været vidt omkring – bl.a. Italien, Skotland og Holland har haft fornøjelsen af den mindste af Laudrup-brødrenes kvaliteter. Her er historien om Brian Laudrup.

 

Den unge mand med det tunge navn

At 1969’eren Brian Laudrup skulle gå hen og blive en af Danmarks største spillere, ville man nok i bakspejlet sige, lå i kortene – faren Finn Laudrup opnåede stjernestatus som fodboldspiller, mens storebroren Michael Laudrup allerede havde international succes som fodboldspiller på tidspunktet, hvor den mindste Laudrups karriere begyndte. Offensivspilleren fik debut i den bedste danske række for storklubben Brøndby i 1986. Præstationerne på Vestegnen er gode og i 1987 får Laudrup A-landsholdsdebut. Talentet var tydeligt og udlandet kalder tidligt på den mindste Laudrup.

 

Succes på klubplan – fiasko på landsholdet

Allerede i 1989 henter den tyske klub KFC Uerdingen den kun 20-årige dansker. Fra start går det Brian godt og i sin første sæson får offensivspilleren 34 kampe og scorer dertil seks mål. Den unge Laudrup tog altså Tyskland med storm og det gik ikke ubemærket hen. Gigantklubben Bayern München henter Brian Laudrup efter bare én sæson i Bundesligaen, og her får den yngste i Danmarks royale fodboldfamilie slået sit navn fast med ni mål i 33 kampe i sin første sæson. Dog bliver 1990 også det samme år, at brødrene Laudrup vælger at stoppe for det danske landshold – Danmark har ikke kvalificeret sig til VM og der er utilfredshed med landstræner Richard Møller Nielsen. I sin tid i Bayern München opnår Brian Laudrup og resten af Bayern-truppen dog ikke at indfrie forventningerne om et mesterskab. Efter sin anden sæson i Bayern München er Brian Laudrups hoved, som så mange andre danskeres, gået på fodboldferie. Det er ikke blevet til kvalifikation til EM i Sverige for landsholdet og slutrunden skal højst sandsynligt ses fra sofaen.

 

Laudrups genopstanden på landsholdet

Året er 1992. Der er opstået borgerkrig i landet som slog Danmark endeligt ud af EM-kvalifikationen, Jugoslavien. Dette betyder at det danske landshold får et wildcard til slutrunden i nabolandet og her vælger Brian Laudrup at gøre comeback for den røde og hvide trøje. Stridsøksen med landstræner Ricardo begraves og Laudrup er med i venskabskampene op til slutrunden. Da turneringen starter i Sverige spiller landsholdet England – de danske drenge regnes ingen reel chance, men formår at spille 0-0 mod fodboldens moderland. Brian Laudrup er med i kampen og gør god figur. Værtsnationen Sverige er næste modstander, men her ville skæbnen, at Danmark skulle lide et nederlag på 1-0. Den sidste gruppekamp er mod Frankrig og Danmark spås minimale chancer for avancement i turneringen. Der skal bruges tre point fra denne kamp, for at Møller Nielsens hold skal videre til semifinalerne. Danmark kommer foran efter 8 minutter spillet. Landsholdet holder trit med Frankrig der på papiret så frygtindgydende ud overfor Danmarks holdkort. Superstjernen Papin udlignede også i anden halvleg og kort efter udskiftes Laudrup. I stedet kommer Lars Elstrup ind og bliver derefter matchvinder med sit sensationelle mål til 2-1. Danmark er videre til semifinalerne, hvor Holland venter. Oranje besejres på straffesparkskonkurrence efter 2-2 og Danmark er i finalen. Danmark vinder som bekendt finalen 2-0 over Tyskland og hver eneste spiller, samt person omkring landsholdet udødeliggøres. På trods af Laudrup ikke kom på måltavlen under slutrunden skal man ikke underminere hans betydning. Samme år kåres den, for landsholdet, hjemvendte søn til årets spiller i Danmark og kommer på femtepladsen på listen over verdens bedste spillere fra FIFA.

 

Det italienske mareridt

Efter to gode sæsoner i Bayern München og et super EM går klubkarrieren syd på – i Italien skriver Firenze-klubben Fiorentina kontrakt med den yngste Laudrup. Drømmen om Serie A skal dog vise sig at blive til et mareridt. De lillaklædte italienere spiller dog en utroligt skuffende sæson og ender med at rykke ned. Holdets miserable præstationer kastede voldsomme reaktioner af sig hos Fiorentinas fans – dette kom til udtryk på sidste spilledag, hvor der efter slutfløjt og nedrykningskonstatering opstår voldsomme scener blandt fans af klubben på og udenfor stadion. For at undslippe denne tumult må Laudrup gemme sig i sin fars bil – endda i bagagerummet – for ikke at blive set af de vrede tilskuere. Laudrup skifter herefter til storklubben AC Milan på en lejeaftale, men heller ikke her opfyldes ønskescenariet for danskeren. Det stjernespækkede Milan-mandskab har ikke plads til Laudrup på holdkortet og danskeren når ikke mange præstationer for klubben. Cv-mæssigt er dette en god tid for Laudrup, der kan tilføje Italiensk mester samt Champions League-vinder til sit repertoire. Offensivspilleren har brug for en genstart i karrieren og det næste skifte Laudrup foretager sig havde ingen set komme. Skotland kalder.

In this article