Fokus På: Jesper Christiansen

Han er mest kendt for sine præstationer i Danmark, men han har i løbet af karrieren været vidt omkring – her er historien om Jesper Christiansen

 

Tidlig succes
1978’eren Jesper Christiansen skiftede i 1998 som ungt målmandstalent til OB, der på dette tidspunkt havde klubikonet Lars Høgh på målmandsposten. Høgh var dog langt inde i karrierens efterår og stoppede sin karriere i 2000. Den unge Christiansen var afløseren og fik sin debut i juli 2000. Den 22-årige imponerer og allerede efter tolv kampe og rumsteren omkring A-landsholdstruppen er der udenlandsk bud efter ham. Skotske Rangers er klar med en kontrakt og den purunge målmand takker ja til tilbuddet. Lars Høgh, som på dette tidspunkt var blevet sportsdirektør i OB, var en smule bitter efter salget:

”Vi ville gerne have beholdt Jesper noget længere. Men han ville gerne af sted, og vi har gjort en fornuftig handel med skotterne.”

 

De tumulte år

Beslutningen om at drage til de britiske øer for at tilslutte sig Rangers-mandskabet skal vise sig ikke at bære frugt. Den unge dansker får meget lidt spilletid efter sit vinterskifte og efter bare en halv sæson vender keeperen snuden hjemad. Vejle henter keeperen hjem til Superligaen på en lejeaftale i 2001/2002-sæsonen. Her får Christiansen 14 kampe og holder målet rent fem af gangene og viser endnu en gang sit målmandstalent frem i fornem stil. Efter sæsonen går turen tilbage til Rangers. Keeperen bydes dog endnu et udenlandseventyr, da tyske Wolfsburg henvender sig med en lejeaftale. Danskeren takker ja, men heller ikke her står den på succes for målmanden. En rygskade tidligt i lejeopholdet betyder nemlig, at hele keeperens karriere er i fare – der skal ikke presses på i genoptræningen efter operationen og danskeren når derfor ikke en kamp for de grønne- og hvidtrøjede tyskere.

 

Den endelige hjemvenden

Den nu 25-årige målmand skifter i de tidlige måneder af 2004, efter sit dårlige ophold i Skotland, tilbage til Superligaen, hvor Viborg er keeperens nye klub. Her skubber Christiansen førsteholdsmålmanden Arek Onyszko ud på bænken og falder hurtigt godt til i ligaen igen. Sæsonen efter får Christiansen samtlige kampe i superligasæsonen 2003/2004 for Viborg og holder buret rent i syv af kampene. Præstationerne er gode og går ikke ubemærket hen og toppen af poppen i Superligaen ser sig varme på den berejste keeper.

 

En løve i hjertet

I sommerens transfervindue inden 2005/2006-sæsonens begyndelse henter topklubben FC København Jesper Christiansen til klubben. Den nybagte landsholdsdebutant rider på en bølge af succes – en bølge der skal vise sig at blive endnu større i tiden hos hovedstadsklubben. Allerede i sin første sæson i København vinder klubben mesterskabet. Christiansen har stået samtlige kampe mellem stængerne og lukket færrest mål ind i ligaen. Sæsonen efter er samme historie. Endnu en Superliga-titel på cv’et og endnu en gang lukkede den tidligere Rangers-keeper færrest mål ind bag sig i ligaen. I 2008/2009-sæsonen genvinder FC København det danske mesterskab, eftersom AaB sæsonen før blev mestre. Christiansen er i denne sæson ligaens bedste målmand for tredje gang i karrieren. FC København er stærke og Christiansen nyder sin tid i Parken og får sågar tatoveret en stor løve på sin arm som symbol på sin kærlighed for klubben.

 

Endnu et udenlandseventyr

Tatoveringen får målmanden dog også på et tidspunkt, hvor der er tvivl om hans rolle i FC København. Klubben har hentet svenske Johan Wiland, der skal give den danske målmand konkurrence i målet, der hidtil ubestridt har været Christiansens. Dog er der ingen ond luft mellem klubben og danskeren:

”Jeg ved ikke, om jeg bliver i FCK resten af mine dage. Jeg hører da om det ene og det andet, men jeg er FCK’er nu og længere er den ikke. Om jeg er det resten af livet, ved jeg ikke, men FCK vil altid have en meget speciel plads i mit hjerte. Derfor har jeg fået lavet den løve på min arm,” fortalte Christiansen i 2009 til BT.

I denne sæson taber danskeren dog kampen i målet til svenske Wiland og efter sæsonens afslutning og et endnu et mesterskab, drager Jesper Christiansen til hans FCK-konkurrents gamle klub Elfsborg i Sverige. Her får danskeren resten af 2010-sæsonen for hans nye klub, mens han efter får størstedelen af 2011-sæsonen. Skader plager noget af Sverige-tiden for danskeren, der tidligt i 2012 skifter tilbage til Superligaen endnu en gang i karrieren – denne gang bliver det dog til et gensyn.

 

Fyn er fin – eller hvad?

OB henter i januar 2012 deres fortabte søn tilbage til Ådalen over ti år efter han forlod dem. OB har opnået sølv tre år i træk og er regnes som topklub i Superligaen. Dog skal Jesper Christiansen blive en del af OB’s nedtur, da de i den sæson keeperen ankom endte på ligaens tiendeplads. Christiansen fik dog kun en kamp det forår og bliver fast mand på holdet sæsonen efter – fodboldkendere ser odenseanernes tiendeplads som en enlig svale og med den nye træner Troels Bechs målsætning om mesterskab i hans kontraktperiode er rædselssæsonen glemt. Tiendepladsen skal dog vise sig ikke at være et enestående tilfælde og OB ender 2012/2013 på tiendepladsen endnu en gang. Grundet skader har Christiansen kun spillet 23 kampe i Superligaen den sæson for OB, der har suppleret med målmanden Mads Toppel, når førstekeeperen har været ude. Mads Toppel skal dog vise sig at blive direkte konkurrent med Christiansen sæsonen efter, hvor den tidligere Rangers-målmand får nok. Det bliver kun til ni Superliga-kampe den sæson og Christiansen går til pressen, hvor han kalder sin situation i Odense ’uholdbar’. I sommeren 2014 fritstilles keeperen i Ådalen og målmanden er nu for første gang i den professionelle karriere klubløs.

 

Et nyt eventyr

På trods af annulleringen af OB-kontrakten havde Jesper Christiansen et skifte i baghånden. 1. divisionsklubben Vendsyssel FF henter i sommeren 2014 målmanden på en et-årig kontrakt. Keeperens historie har vist, at han ikke er bange for at starte forfra på en spritny opgave og keeperen har også udtalt sig om, at han på trods af sine efterhånden 36 år, stadig føler han har gode år tilbage i sig. Om det bliver til en forlængelse af Vendsyssel-kontrakten ved man ikke endnu. En ting er sikkert – det bliver ikke kedeligt at følge.

Titler

Dansk mester 2005/2006, 2006/2007, 2008/2009, 2009/2010

Royal League-vinder 2004/2005, 2005/2006

Landspokalturneringen 2008/2009

In this article