Rajko Lekic Målakademi: Jeg elsker at træne unge talenter

 

Den tidligere Esbjerg og Silkeborgspiller, Rajko Lekic, har startet sit eget målakademi, hvor han træner unge, håbefulde fodboldspillere, i at skyde på mål.

Radivoje Lekic, bedre kendt som Rajko Lekic, har startet sit helt eget målakademi, hvor han sætter primært fokus på angrebsspillere, der skal blive mere ”cool” og sikre, når de skyder på mål i en fodboldkamp. Akademiet startede han i slutningen er 2014 i samarbejde med hans barndomsklub fra Ballerup. Og grunden er meget simpel: der mangler fokus på angrebstræningen.

– Jeg har valgt at starte Rajko Lekic Målakademi, fordi jeg mener, at vi virkelig har manglet, og stadig mangler, angribere og offensive spillere, som er kølige foran mål, som er trygge ved hver afslutning og hvor selvtilliden bare stråler ud af dem. Jeg mener overhovedet ikke, vi prioriterer specifik træning nok i Danmark, og slet ikke angrebstræning. Og som jeg har sagt før, så er det umuligt at vinde fodboldkampe, hvis man ikke scorer flere mål end modstanderen, siger Rajko Lekic til dbold.dk og fortsætter:

– Jeg tror samtlige klubber i Superligaen, og rigtig mange i 1. Division, har målmandstrænere. Men hvorfor er der kun 5-6 klubber, der har angrebstrænere? Hvorfor mener man, det er vigtigere at give målmænd specifik træning frem for angribere? Så ved Rajko Lekic Målakademi, giver jeg alle spillere med drømme og ambitioner, mulighed for at få den specifikke træning, de har brug for.

Træningen med unge spillere, er også en af grundene til, at Lekic har startet målakademiet op. Det er ambitiøse angribere, der kommer til ham, og det er han glad for. Og så er det ikke kun offensive spillere, der har besøgt målakademiet.

– Jeg elsker at træner unge talenter. Det er så fedt, at stå på træningsbanen med de unge drenge, og mærke den gejst og vilje de allesammen har. De vil lære, de er gode til at lytte og jeg synes de suger til sig vanvittigt hurtigt. Ved samtlige af de spillere jeg har pt., har jeg kunnet se rimeligt store fremskridt og en god udvikling. Og som træner findes der ikke noget bedre, end at se det virker, det du prøver at lære spillerne. Selvom det hedder Rajko Lekic Målakademi, så træner jeg ikke kun offensive spillere. Jeg har også en højre back og en midt stopper. Så jeg føler faktisk, at jeg kan lære fra mig på rimelig mange positioner på banen, fortæller den tidligere Silkeborg-angriber til D’ BOLD.

Målakademiet tilbyder både hold- og individuel træning. Lekic kan dog sagtens mærke, hvilken slags træning, spillerne føler sig bedst tilpas med.

– Jeg træner både i hold og individuel træning. Den individuelle træning har klart været den mest populære. Jeg kan mærke at spillerne kan lide, at det kun er den enkelte spiller, der er i fokus, og jeg kun koncentrerer mig om ham. Et fokus i mine træninger, kunne være berøringer, indlæg og hurtige fødder. Og så selvfølgelig rigtig mange afslutninger fra kamprelevante situationer, hvor jeg så fortæller dem hvor jeg mener, bolden skal sparkes hen, og så får de typisk mellem 80-120 spark pr. træning, siger Lekic.

– Så taler jeg og guider mine spillere gennem hele træningen, uafbrudt. De skal stråle af selvtillid og have fokus på alle 120 bolde og ikke “kun” de 119 af dem, alle bolde er lige vigtige.

Forventningerne er heller ikke lave fra Lekic’ egen side. Han satser på et højt niveau, og håber selvfølgelig på det bedste.

– Jeg forventer at få en masse unge spillere skubbet i den rette retning, jeg forventer spillerne bliver stærkere fysisk, stærkere mentalt, stærkere teknisk og føler sig 100 procent trygge i alle afslutninger, de ville ku få i en kamp, fortæller Lekic.

Han har da indtil videre også kun modtaget flotte ord med på vejen. Både fra spillerne selv, men også fra opkald fra spillernes forældre.

– Min opfattelse af hvad spillerne synes om træningerne er meget, meget positiv. De er utrolig gode til at give feedback og indtil nu har det heldigvis kun været positivt også forældre der ringer og fortæller at de kan mærke en forandring hos deres barn, at de har fået et gladere barn og et barn der har fået endnu større lyst til, at spille fodbold, og det er virkelig rart at høre, udtaler Lekic.

Og formålet er heller ikke til, at tage fejl af. En udvidelse af akademiet til flere dele af landet, er på langt sigt, sammen med håbet om et større fokus på skudtræning blandt angribere, formålet for målakademiet.

– Jamen formålet i det lange løb er vel at, jeg på sigt også får et målakademi i Jylland og på Fyn, og at spillerne indser, at specifik træning er utroligt vigtigt og at alle kan bruge det. Superligaspillerne har lige så meget brug for det, som ungdomsspillerne. Og de ville kunne mærke en kæmpe forskel, allerede efter 2-3 måneder. Der er ingen, der bliver dårligere af specifik træning. Alle vil blive styrket ved at få det, fastslår angrebstræneren, der bruger den professionelle angrebsspiller fra FC København, Andreas Cornelius som et eksempel:

– Et eksempel kunne være Cornelius (Andreas Cornelius, red.). En fantastisk spiller med vanvittig fysik. Han er ung, og har allerede prøvet rigtig meget. Han er virkelig dygtig, og kommer selvfølgelig til udlandet igen på et tidspunkt. Men han ville have rigtig, rigtig godt af det, hvis han kunne blive cool foran mål. Altid afslutte med inderside i feltet, få 500 spark om måneden, jamen så vil jeg garantere dig, at du vil se en enorm forskel og en spiller som ville score en del flere mål end han allerede gør. Jeg håber virkelig, at spillere med i forvejen et højt niveau indser at de ikke er for gode til specifik træning, afslutter Lekic.

33-årige Rajko Lekic er tidligere angriber for et hav af danske klubber samt en udenlandsk klub, nemlig New England Revolution fra den amerikanske MLS-liga. Mest populær blev han dog i Silkeborg, hvor han spillede i to omgange, og sparkede mål ind på samlebånd.

In this article