Porto-dansker: Massiv udvikling på banen – rutsjetur udenfor

Malthe Johansen i aktion for FC Porto i en Youth League-kamp mod Shaktar Donetsk. Foto: Privat
Malthe Johansen i aktion for FC Porto i en Youth League-kamp mod Shaktar Donetsk. Foto: Privat

Man lærer meget, når man kigger ud til verden og søger væk fra den trykke Vestegn. Malthe Johansen har i sin tid i FC Porto oplevet kæmpe fodboldmæssig udvikling, afrikanere der har kæmpet for deres liv og hvordan det kan være svært at tackle uendelig modgang.

Malthe Emil Johansen var knap nok lige kommet i gang i sin nye portugisiske klub, FC Porto, da han i en kamp mod Nottingham Forest pådrog sig en alvorlig skade i menisken. Diagnosen lød på en operation og en fodboldpause på små tre måneder.

Det startede ellers godt i den portugisiske storklub, som hentede Johansen i Brøndby på en etårig lejeaftale i sommers, hvor danskeren hurtigt kom i spil på U19-holdet og B-holdet. Men skaden åbnede for alvor nogle nye sider af den daværende blot 18-årige dansker, der i forvejen kæmpede med hjemve efter ankomsten til den iberiske halvø.

– At have hjemve er hårdt, men at have hjemve og være skadet… Jeg græd rigtig meget i starten og kunne slet ikke være i mig selv. Der var så mange nye indtryk, et nyt sprog og så også en skade. Jeg var også bange, fordi det var første gang, jeg skulle under kniven, og når man aldrig har prøvet det før, går der tusind tanker igennem hovedet på en. Heldigvis var de (lægerne, red.) super dygtige både under operationen og til genoptræningsforløbet derefter.

– Selvfølgelig var det hårdt at starte op med en skade, men samtidig gav det mig tid til at tænke over, hvad det virkelig var, jeg var sprunget ud i, og hvad der skal til for at blive bedre og kunne præstere hver weekend. Og lige siden første gang jeg kunne mærke forbedringer, er jeg blevet lidt af en træningsnarkoman. Jeg elsker at kunne mærke resultater på kroppen, og dermed også på banen, fortæller en åben Malthe Johansen til D’ BOLD om den svære start.

Så noget er altid godt for noget. Men Malthe Johansen var hele følelsesregisteret igennem under sin skade, og betegner det som en kæmpe rutsjetur.

– Jeg kan betegne min sæson på to måder: En på banen, som jeg synes er gået rigtig godt, og hvor jeg har udviklet mig meget som spiller. Så er der den udenfor banen. Den har været hårdere. Jeg har haft meget svært ved at falde til hernede, og det er ofte gået udover mit humør. Udenfor banen har det været en lang rutsjetur. Det er selvfølgelig aldrig sjovt at have hjemve og være ked af det. Men det har lært mig meget om mig selv, livet og hvad der er vigtigt for mig. Jeg tror, jeg prioriterer lidt anderledes, efter jeg selv har været i det nu.

– Jeg vidste godt, at det ville blive hårdt, og det har det i den grad også været. Men måske hårdere end jeg troede det ville være, erkender han.

»Vi har det lidt for godt i Danmark«

Porto er en klub, der er kendt for at hente mange spillere til klubben fra Sydamerika og nogle afrikanske lande. Malthe Johansen har sågar boet i lejlighed med spillere fra henholdsvis Ghana, Nigeria og Colombia. Her var det en noget anden livsmentalitet, han oplevede.

– Jeg har virkelig lært så meget om mig selv i den tid, jeg har været hernede. Der er nogle ting, man bare tager forgivet, når man er hjemme i Danmark. Vi har det så godt i Danmark, måske endda lidt for godt.

– Jeg har boet sammen med nogle personer, hvor det bogstavelig talt bare er ‘liv eller død’ for dem at spille fodbold. En del af de afrikanere, der spiller hernede kommer fra ingenting. Og de giver virkelig en stof til eftertanke. De spiser alt, hvad der bliver serveret, bare der er mad på bordet. Også selvom maden hvor vi spiser, er piv ringe.

– Nogen gange har jeg følt mig lidt forkælet, når jeg ikke ville spise maden. Men man må respektere hinanden. Jeg respekterer, at de er som de er, og de respekterer mig, som jeg er. Og ja jeg forlanger lidt mere end dem, men jeg synes heller ikke, at man skal ændre på, hvordan man er.

Foto: Privat
Foto: Privat

Glemmer alt om hjemve på banen

Mens Malthe Johansen har haft det svært med livet i Porto, så er det gået anderledes godt inden for plænens traditionelle hvide kridtstreger. Her glemmer jeg alt om hjemve, siger han.

– Jeg synes, jeg har fået bevist en masse af mine kvaliteter. Det er som om, at når jeg træder ind over kridtstregerne, så glemmer jeg alt om hjemve. Jeg er overbevist om, at de godt kan lide mig. De siger i hvert fald ikke andet.

Det er en helt anden type fodbold, der spilles i Portugal kontra Danmark. Portugiserne dyrker mere individualismen, mens vi i Danmark oftest løfter i flok. Johansen mener derfor også, at han har opnået respekt i klubben ved at fremvise den danske metode, og at det har givet hans hold en klar fordel med en mere klogt tænkende forsvarsspiller.

– Spillet går meget hurtigere hernede. Den enkelte spiller tænker hurtigere og flytter sig hurtigere. Det kan både være godt og skidt. For ofte mangler der lige en spiller, der kan tage temperaturen på kampen og få ro på spillet. På den måde tror jeg, vi er mere fodboldkloge i Danmark end i Portugal. Det er også derfor vi som nation ofte spiller op med Portugal. De har mange gode individualister, men som et team er vi klart bedre i Danmark. Hernede er man ikke venner med ham, der spiller samme plads som en selv. Men vi har fået en fin balance på vores hold, synes jeg.

– Trænerne er glade for mig. Specielt fordi der ikke er andre typer som mig på holdet. Portugiserne er meget egoistiske, så det har været godt for dem at få en, der kan holde snor i de værste af dem. Jeg har sat mig i respekt fra start på den måde, og det har gjort det nemmere at præstere sammen med nogle, der snakker et andet sprog.

Spændende forår i vente

Den store spillemæssige fremgang for den nu 19-årige forsvarsspiller skyldes i høj grad også den store mængde spilletid, han har fået. Faktisk har han siden han vendte tilbage fra sin skade spillet stort set alle sine kampe fra start til slut.

– Jeg har spillet 90 minutter hver evig eneste kamp på U19-holdet, siden jeg er kommet tilbage fra min skade. Jeg træner sådan lidt blandet med B-holdet og U19-holdedt. Det er gået super godt, synes jeg. Vi skal spille ottendedelsfinale mod Real Madrid i UEFA Youth League d. 17 februar (på tirsdag, red.), og så skal vi spille mesterskabsslutspil i Portugal, så det bliver et spændende forår, vi går i møde.

– Foråret skal bringe mig mit første portugisiske mesterskab og et par kilo mere på kroppen for, at jeg kan blive bedre fysisk.

Med en så stor udvikling på de portugisiske fodboldbaner kan det lyde oplagt at fortsætte karrieren i FC Porto, når lejeaftalen udløber til sommer. Men Malthe Johansen er inkarneret Brøndby-dreng, og han har en drengedrøm, der kun kan opfyldes på den københavnske vestegn.

– Jeg kan ikke svare på, om jeg er færdig med Porto til sommer. Man ved aldrig, hvad der sker, og der er mange, der skal være enige om en masse ting.

– Jeg har som tidligere sagt altid haft en drøm om at løbe ind til “Jump” på Brøndby Stadion, men nu må vi se, slutter Porto-danskeren.

FC Porto har en forkøbsret på Malthe Johansen, når lejeaftalen udløber til sommer.

In this article