Talenttid – U17-ligaen – 17-03-2015 – Brøndby tilbage på toppen

I skyggen af den professionelle seniorfodboldverden finder vi talenternes skueplads. D’BOLD inviterer jer indenfor I en verden, hvor unge, håbefulde spillere på daglig basis gør deres ypperste for at forfølge drømmen. Læs med her, for at høre denne uges bedste nyheder om dansk ungdomsfodbold!

U17-ligaen

U17-ligaen efter to spillerunder af forårssæsonen (kilde:dbu.dk).
U17-ligaen efter to spillerunder af forårssæsonen (kilde:dbu.dk).

Uberegnelig – sådan er ungdomsfodbold. De unge, talentfulde spillere har endnu ikke en sådan erfaring, at man ”bare” spiller på rutinen. Ofte kommer andre mekanismer i spil. Mekanismer, der er svære at træne. Fodbold er et mentalt spil. Det stærkeste hold vinder. Fysisk, men i særdeleshed også mentalt.

Det var på det mentale parameter, at Randers Frejas spillere svigtede i første halvleg af kampen mod HB. Køge. Hjemmeholdets lyseblå talenter var ikke nær så modige og energiske som vanligt, og er man ikke det, taber man til alle hold i den stærke U17-liga.

Også HB. Køge, der kunne gå til pause foran med 3-0. Svanernes presspil fungerede til perfektion, og så var det en mindre bagatel, at spillet aldrig rigtigt kom til at flyde. 1-0 sørgede Emil Skovbo for, inden profilerne Elias Sørensen og Oliver Lassen for anden weekend i streg kom på måltavlen. Som om 3-0 ikke var tilstrækkelig ringe, blev kronjyderne efter 50 minutter en spiller fattigere. Udvisningen var ifølge Randers-lejren en smule kontroversiel, men dommeren har altid det sidste ord, og derfor 10 mod 11.

Resten af kampen forløb uden de store chancer. Køge var tilfreds med føringen, og overlod initiativet til Randers, der viste god moral. De lyseblå kunne dog ikke forhindre nederlaget, og efter fire kampe med fuldt udbytte måtte hestene gå slukørede fra banen. Køge spillede derimod en flot kamp. Den undertippede rolle passer holdet glimrende, og med en vellykket integration af en lille håndfuld nye spillere og Oliver Lassen og Elias Sørensen i hopla, har de sjællandske svaner været forårets helt store overraskelse. To kampe og en målscore på 6-1 taler sit tydelige sprog.

Helt så god en målscore hverken har eller får AC. Horsens næppe. De gule har mistet adskillige profiler i vinterpausen, og et i forvejen skrøbeligt mandskab er nu reduceret til et aldeles upåagtet et af slagsen. Det afholdt dog ikke østjyderne fra en succesoplevelse, da man i sidste weekend vandt et point efter 0-0 mod OB.

Lørdag ventede Lyngby, der var uden sejr i fire kampe, og i forårets første kamp måtte se sig besejret af et godt spillende Brøndby-hold. Mod OB var Kim Øyans tropper ualmindeligt defensive, og producerede stort set ingen chancer, men kampen lørdag skulle hurtigt vise sig at blive anderledes. Det var der ellers ikke meget, der tydede på inden opgøret, da de kongeblå har et betonforsvar uden lige.

Horsens scorede tre gange mod Lyngby
Horsens scorede tre gange mod Lyngby

Lørdag var der dog hul i betonnet. Med tre scoringer gjorde bundholdet det svært for Lyngby, der alligevel takket være to kasser fra U16-landsholdsspiller Jens Odgaard, og Gustav Marcussen og Waldemar Clem med hvert et enkelt, trak det længste strå. 3-4 og tre tiltrængte point til Lyngby, der med sejren bibeholder placeringen i den bedste halvdel af tabellen. Vil man fortsætte med at være der, skal der ligges en helt anden defensiv disciplin for dagen. At indkassere tre gange mod rækkens bundprop er ikke godt nok.

Anderledes gnidningsfrit går det i Brøndby for tiden. Søren Weber Juuls drenge havde inden lørdagens kamp mod Esbjerg en statistik, der kunne få selv det mest rutinerede fodboldhold til at ryste i bukserne. Seks point og en målscore på 11-1 var, hvad de blågule havde fået med sig fra forårets første to opgør. Nu skulle det gå ud over rækkens vestjyske førerhold.

Og det gjorde det. Efter første halvleg var hjemmeholdet foran med 1-0, som ret hurtigt blev forvandlet til 2-0 og i det 78. minut også til 3-0. I en kamp spillet på et højt niveau, og hvor hele 11 U-landsholdsspillere medvirkede, var det hjemmeholdet fra den københavnske vestegen, der via et succesfuldt presspil og en god holdpræstation løb med en noget overraskende sejr. I anden halvleg udlignede Esbjergs Anders Dreyer, da han med et hårdt spark ikke efterlod Viktor Anker i Brøndby-buret megen chance for en redning. Udeholdet spillede sig op i anden halvleg, og sejrens størrelse fortæller ikke den fulde historie om en ganske jævnbyrdig kamp.

Magnus Häuser og Brøndby gjorde det onde ved Esbjerg
Magnus Häuser og Brøndby gjorde det onde ved Esbjerg

Det blev ikke til nogen scoringer for angriberen Oliver Carrara. Alligevel blev Brøndby-bomberen, der har scoret fem mål i forårssæsonen efter opgøret fremhævet af træner Søren Weber Juul. Han arbejdede stinkende hårdt for holdet, mente succestræneren, der ikke ville fremhæve én enkelt spiller, men i stedet kollektivet. Det forstår man da også godt. Webers drenge spiller nemlig fremragende pasningsfodbold, og har dygtige spillere på samtlige positioner. Med sejren rykker Brøndby med samme pointantal som FC. Nordsjælland forbi tigrene i tabellen. Titelkampen er blevet en duellant rigere!

At fodbold kan gøre ondt, måtte Silkeborg i lørdags sande. Med et mål dybt inde i dommerens overtid slukkede OB de unge silkebogenseres håb. Der var inden kampen ellers ikke meget, der tydede på, at fynboerne skulle hente tre point. Øboerne havde inden matchen mod Anders Vellers talenter ikke vundet i ubegribelige ti kampe, og med et skuffende uafgjort resultat i forårsåbneren mod AC. Horsens, tydede 2015 ikke til at blive meget andet end fynsk fiasko.

Det ændrede sig.

OB fandt fra kampens start det rette spændingsniveau. Det var som om, at de stribede endelig havde fået nok af al elendigheden, og nu ville vise, hvad de stod for. Efter en god første halvleg viste måltavlen 0-0.

Anden halvleg og hjemmeholdet i stadig dominans. Silkeborg fik ikke tid til, at konstruere det vanlige gode pasningsspil. Til det var øens talenter for aggressive og fokuserede, og sådanne egenskaber har det med at give pote: 1-0 til OB efter 48 minutter. Målscorer var Rasmus Thomsen, der med venstre fod sendte sit hold i front. Bedst som Thomsen, Talbro og de resterende OB’er glædede sig til igen at skulle synge sejrssangen i omklædningsrummet, fandt Silkeborg storspillet frem. Med 11 minutter tilbage på klokken fik jyderne tilkæmpet sig et straffespark. Mads Emil Madsen, der for nylig har skrevet kontrakt med klubben, scorede sikkert. En pointdeling lurede i horisonten, men værterne ville det anderledes, og i kampens døende sekunder scorede OB’s  Simon Basler sit syvende, men helt sikkert vigtigste sæsonmål.

Kort derefter var første sejr siden en tidlig efterårsdag i september en realitet. Silkeborg formåede for anden weekend på stribe ikke at vinde. Ikke siden august måned har talenterne fra Søhøjlandet tabt to kampe i streg.

Hvis Silkeborgs hidtidige forårssæson har været skuffende, har AaB’s været decideret elendig. Nordjyderne tabte premieren med hele 7-0 til Brøndby, hvorefter et smalt men fortjent nederlag til FC. Nordsjælland fulgte. Lørdag stod der for tredje gang et sjællandsk hold på menuen, og for tredje gang måtte de bolsjestribede kapitulere. På en forblæst kunststofbane på Frederiksberg viste FC. Københavns løver sig for stærke, og allerede tidligt i kampen kom man bagud. Hjemmeholdets Joel Felix steg efter et hjørnespark til vejrs, og pandede sit hold foran i en situation, hvor AaB ikke praktiserede noget, der mindede om opdækning. Herefter havde nordjyderne dog et par chancer for at komme tilbage i opgøret. En god dribletur fra Mads Stefansen blev afsluttet med et venstrebensspark, men afslutningen blev flot pareret af løvernes keeper.

FCK's unge løver sejrede med 2-0 mod AaB. (kilde:fck.dk).
FCK’s unge løver sejrede med 2-0 mod AaB. (kilde:fck.dk).

FCK havde også sine chancer, og som kampen skred frem, blev hovedstadsklubbens overtag tydeligere og tydeligere. Det var dømt til at gå galt for AaB, og da Mani. A. Hilmarsson med en fiks, flad afslutning narrede gæsternes målmand, var kampen reelt afgjort. Målet var angriberens niende. I den resterende del af kampen var det tættere på at blive 3-1 end 2-1, og Aalborgs bedste U17-spillere måtte atter gå tomhændede fra banen. En skuffende sæsonindledning for Lars Knudsens mandskab, der med de tre nederlag er dumpet ned i ligaens nederste halvdel.

Der finder vi også Vejle.

En optakt forstyrret af sygdom og skader har ikke skabt de bedste forudsætninger for et succesfuldt østjysk forår, og der var dystre udsigter til point mod FC. Midtjylland, som man i lørdags krydsede klinger med. Flere tidligere FCM-spillere tørner nu ud for Vejle, og klubberne er så tæt man kommer på ærkerivaler i U17-ligaen.

I den første kamp mellem de to hold sluttede en vanvittig forestilling med en VB-sejr på hele 5-4, og det var med forhåbningen om samme underholdning, at tilskuerne lørdag indfandt sig på kunstgræsbanen i Ikast.

Det var i første halvleg hjemmeholdets tilskuere, der havde mest at glæde sig over. Med scoringer fra angriber Mads Carlson, anfører Nikolaj Kirk og topscorer Mikael Anderson var kampen reelt afgjort efter en halv time. Vejles Agon Mucolli sørgede dog for en smule spænding. U17-landsholdsspilleren scorede et glimrende langskudsmål, så 3-1 ved pausen. I anden halvleg opstod der hurtigt en ikke uventet dramatik. På et Vejle-kontrastød tog ulvenes profil Nikolaj Kirk ulovlige midler i brug og nedlage Agon Mucolli. Straffe til gæsterne og rødt kort til den tidligere Bayern-prøvespiller. Mucolli tog selv straffesparket , og reducerede til 3-2.

Nu troede de fleste, at et Vejle-comeback stod for døren.

Men nej. De rødklædte talenter fra Trekantsområdet formåede aldrig at formøble, at man var en mand i overtal. I stedet blev det Mikael Anderson, der med sit 15. sæsonmål sømmede et søm i Vejle-kisten. Efter opgøret var VB-træner Søren Lykke ganske tilfreds med sit holds præstation, men samtidig uforstående overfor, hvorfor man ikke udnyttede at spille en halvleg i overtal. Nederlaget var Vejles andet i forårssæsonen, og man kan dermed tilslutte sig AaB, AGF og Silkeborg, der også har tabt samtlige af årets kampe. FC. Midtjylland viste stor offensiv kvalitet, scorede fire mål og stormer derud af. Svend Graversens mandskab kan vi forvente os meget af.

Det kan vi også af FC. Nordsjælland. Tigrene var ikke i aktion i denne runde, da man var på udenlandske eventyr i Italien, hvor Acro Cup ventede. Vanen tro var de nordsjællandske talenter i hopla, men det må alligevel siges, at være en smule overraskende, at det gik godt, som det gjorde. Facit efter turen var sejre mod Inter, Torino og Lazio, inden Chievo Verona i semifinalen blev for stor en mundfuld. Udover at teste sine spillerne mod internationale stortalenter, er FCN’s deltagelse også et bevis på hvilke ressourcer, klubben ligger i talentarbejdet.

Når FC. Nordsjælland tirsdag aften vender hjem til Danmark og U17-ligaen, er det med visheden om, at Brøndby er tilbage i topstriden. De blågule er nu á point med Kasper Kurlands tropper, og spændingen om hvem der snupper medaljerne, er større end nogensinde før!

In this article