Talenttid – 24 – 03 – 2015 – U17-ligaen – Frisparksmål og Farum-triumf

I skyggen af den professionelle seniorfodboldverden finder vi talenternes skueplads. D’BOLD inviterer jer indenfor I en verden, hvor unge, håbefulde spillere på daglig basis gør deres ypperste for at forfølge drømmen. Læs med her, for at høre denne uges bedste nyheder om dansk ungdomsfodbold!

U17-ligaen

(kilde:dbu.dk).
(kilde:dbu.dk).

Havde man glemt, at U17-ligaen er uhyre målrig, blev man i weekendens spillerunde endnu engang mindet om det. Med 24 scoringer i syv kampe, var denne spillerunde nemlig et sandt målorgie. De i gennemsnit 3,42 mål pr. kamp slår med længder Alka Superligaens 2,33, og vidner om evig underholdning.

Efter at have deltaget i en italiensk træningsturnering, var det i weekenden atter blevet hverdag for FC. Nordsjælland. En udekamp mod formsvage Vejle var på menuen, og her var tre point et krav, hvis tigrene skulle holde trit med Esbjerg men også Brøndby, der efter en god start på 2015 nu er en del af medaljekampen. Selvom Farums talenter var pisket til sejr, blev det ikke helt så nemt som forventet.

Jovist havde Vejle tabt forårets første to kampe, og jovist var FC. Nordsjælland, qua sin status som tophold, inden opgøret favoritter. Det kunne bare ikke ses i første halvleg, hvor hjemmeholdet fra den jyske østkyst vadede i chancer. Især Christian Kudsk, der har været VB’s bedste i foråret, var i overdådigt spilhumør. Ikke overraskende kom værterne foran, og ikke overraskende var Kudsk bagmanden, da han fandt U17-landsholdsspiller Agon Mucolli, som bragte værterne i front.

Daniel Skov blev redningsmanden for FC. Nordsjælland (kilde: pro11.dk).
Daniel Skov blev redningsmanden for FC. Nordsjælland (kilde: pro11.dk).

Det var ikke længe, Vejle fik lov til at være foran. Tre minutter efter føringsmålet indkasserede Søren Lykkes drenge et lidt småtåbeligt mål, da forsvarsspiller Søren Mortensen nedlagde gæsternes topscorer Jakob Johansson i feltet, hvorefter nykronede U17-landsholdsspiller Daniel Skov eksekverede fra pletten. I anden halvleg fik sjællænderne vinden i ryggen, og det udnyttede de til at presse VB længere tilbage på banen. I det 48. minut scorede Martin Frese til 2-1, hvad der også blev slutresultatet. Nede 2-1 blev Vejle reduceret til 10 spillere, men alligevel lagt et tryk på FC. Nordsjællands bagerste i kampens slutning. Her blev det lige ved og næsten for Vejle, der dog tabte for tredje gang ud af tre mulige. Omvendt betyder tre point for Kasper Kurlands tropper, at man holder trit med konkurrenterne i den tætte topstrid.

Intet er afgjort endnu.

Esbjerg er to point foran, men med en kamp mindre, mens Brøndby også ligger lunt i svinget. Netop Brøndby havde en svær kamp og en lang bustur på programmet, da man i lørdags besøgte Aalborg og AaB.

Og planen var egentlig ganske simpel. Hvis Brøndby vil lege med, hvor det er sjovt, så var en sejr det eneste brugbare. Kampen var en gentagelse af de holds forårspremiere den 28. februar, hvor Brøndby uddelte tørre tæsk og vandt hele 7-0! For AaB var kampen derfor en kærkommen mulighed for revanche, og det blev da også ret hurtigt tydeligt, at de unge nordjyder var særdeles revanchelystne. Efter godt tyve minutter udmøntede værternes gode spil sig til en scoring, da en velkendt herre i både U17-ligaen og i landsholdsregi, Alexander Tved Hansen, scorede til 1-0. På en dag, hvor Brøndby var uden Andreas Bruus, men ellers stillede op med stærkest mulige hold, var der ikke meget, der fungerede for gæsterne. Oliver Carrara formåede ikke at passere Nikolaj Jørgensen i AaB-buret, og så sluttede kampen med 1-0 til hjemmeholdet, der dermed fik revanche ovenpå 7-0-afklapsningen for godt en måned siden. Det var, som BIF-træner Søren Weber Juul også efter kampen sagde, en regulær off-day for de blågule talenter. Regulære off-days er der dog ikke plads til flere af, hvis talenterne fra Vestegnen vil gøre sig forhåbninger om at drille topholdene Esbjerg og FC. Nordsjælland. Skuffende præstation af Brøndby, der hidtil har set ualmindelig stærke ud. Det har AaB egentligt ikke, men sejren lørdag var imponerende håndværk fra U17-ligaens mest nordlige mandskab. Ikke bare var AaB-sejren årets første, men Alexander Tved Hansens scoring var samtidig aalborgensernes første scoring i 2015! Der skal flere mål på den nordjyske konto, hvis man vil leve op til klubbens stolte traditioner i ungdomsfodbold. Med til historien om den lidt halvsløje placering på syvendepladsen hører, at AaB-træner Lars Knudsen i denne sæson har bragt 14 debutanter i spil – det er mange!

Ikke helt så mange debutanter har Esbjerg-træner Lars Vind ladet debutere. Vestjydernes årgang 98’ med spillere som Daniel Anyembe, der i midtugen skrev sin første kontrakt, Jeppe Schultz, Daniel Baden, Jakob ”Lungi” Sørensen og Anders Dreyer svinger taktstokken hos topholdet fra Esbjerg.

Esbjerg har papir på Anders Dreyer, og det er de nok glade for. Lørdag scorede han to gange for vestjyderne (kilde:efb.dk).
Esbjerg har papir på Anders Dreyer, og det er de nok glade for. Lørdag scorede han to gange for vestjyderne (kilde:efb.dk).

Sidstnævnte sørgede for to scoringer, da man lørdag krydsede klinger med bundproppen AC. Horsens. Scoringerne, hvoraf den første faldt efter straffespark, og den sidste efter en omstilling, blev langt fra eneste gang, at Marcus Jakobsen hentede bolden ud af målnettet. Foruden den gode årgang 98’ besidder holdets årgang 99’ også stor kvalitet, og det var foruden topscorer Anders Dreyer spillere fra denne årgang, der lørdag sænkede de gule gæster. Landsholdsaktuelle Lasse Sørensen og fløjspiller Martin Egelund sørgede således for de blåhvides resterende mål i en kamp, der ganske som forventet sluttede med en storsejr til Esbjerg. Cifrene på 4-0 var ikke et mål for lidt. AC. Horsens gjode hvad de kan, men de kan ikke ret meget, og i hele kampen havde østjyderne blot ét forsøg på mål. Til gengæld fokuserer horsensianerne på udviklingen af spillet, og finder små succeser i andre facetter af spillet end resultatet på måltavlen. Et resultat, Esbjerg kan være ganske godt tilfreds med.

Mens AC. Horsens som forventet indtager rækkens sidsteplads, er det mere overraskende, at det er AGF, der er at finde på U17-ligaens kedelige 13. plads. Inden weekendens opgør mod FC. København havde Allan K. Jepsens mandskab ikke vundet siden 8. november, og det var derfor med bange anelser, at man indledte opgøret.

Der var dog ingen grund til bange anelser i første halvleg.

Det var nemlig en fest at være GF’er i opgørets begyndelse, hvor hjemmeholdet på trods af farlige FCK-sekvenser formåede at bringe sig foran ikke bare 1-0, men også med 2-0. Begge scoringer stod Mathias ”Marvin” Laursen for – først et hovedstød i det lange hjørne, og siden en flad, iskold afslutning fra en spids vinkel. Inden pauseteen nåede de københavnske løver at reducere til 2-1, hvilket var på sin plads, da de i dagens anledning sortklædte hovedstadsknægte spillede en solid fodboldkamp.

I anden halvleg var der chancer til begge hold, men en underholdende, chancerig og intens anden halvleg vil næppe blive husket for noget af førnævnte. Nej, anden halvleg vil i stedet blive husket for Daniel Kroghs dunhammer af et frisparksmål! Magnus Brøgger i AGF-buret nåede knap nok at se bolden, før den suste forbi ham med voldsom kraft! Der kan ikke herske meget tvivl om, at Kroghs kraftfulde kanonkasse var blandt rundens bedste mål. Målet blev kampens sidste, selvom FC. København i slutfasen gav flere chancer væk.

Det ene point rykker ikke det store for nogle af holdene, der stadig kæmper i hver sin ende af tabellen. Der var i kampen flere lyspunkter på begge mandskaber, hvor FCK’s Sidney Appu og AGF’s Benjamin Hvidt var blandt kampens bedste. Sidstnævnte er egentligt U15-spiller, men gør sig i U17-ligaen. Desuden har Hvidt netop skrevet kontrakt med AGF, der nu har papir på midtbanespilleren til 2017. Han er helt sikkert en spiler for fremtiden!

AGF's fremtid tegner lysere og lysere. Her ses Kasper Lunding og Benjamin Hvidt under et prøvetræningsophold i Schalke 04. Lørdag fik man 2-2 mod FCK (kilde AGF.dk).
AGF’s fremtid tegner lysere og lysere. Her ses Kasper Lunding og Benjamin Hvidt under et prøvetræningsophold i Schalke 04. Lørdag fik man 2-2 mod FCK (kilde AGF.dk).

Ikke meget nord for Aarhus blev der lørdag eftermiddag ligeledes spillet fodbold. Her skulle Randers forsøge at stoppe FC. Midtjyllands stime, der inden opgøret lød på seks kampe uden nederlag. De unge ulve er startet foråret som lyn og torden, så der ventede Mads S. Lyngs tropper en vaskelig opgave.

Det blev dog alt andet end vanskeligt for Randers, der vandt kampen med 4-1. En flok fysisk stærke heste besejrede en flok skræmte ulve, og så var det egentligt underordnet at gæsterne spillede en fornuftig anden halvleg. Randers viste sig som et mere modent hold, og spillede primitivt men effektivt. Ikast-drengene er på papiret et af U17-ligaens bedste mandskaber, men præstationerne er for ustabile og somme tider energiforladte. Således også lørdag, hvor FC. Midtjyllands Mikael Anderson med sit trøstemål kravlede op på topscorerlistens førsteplads – et lille plaster på såret for kantspiller Anderson, som er blot en af mange dygtige fodboldspillere, som træner Svend Graversen har at vælge imellem.

Der venter ulvene flere succesoplevelser forude, men man bliver nødt til at stramme op, hvis modstanderne som Randers spiller med musklerne. Næste opgave bliver ude mod formsvage Silkeborg, der lørdag også var i aktion. Modstanderen var HB. Køge.

Svanerne er kommet godt fra land i 2015, og havde inden opgøret mod Silkeborg status som ubesejrede. Hjemmeholdet havde derimod tabt årets første to opgør, så det var inden kampen selvtilliden, der adskilte de to hold.

Det kom hurtigt til syne. Rigtig hurtigt. Efter blot et minut bragte HB. Køge sig foran, da en af holdets mange nye spillere, Fadi Salem, passerede Oscar Hedvall i SIF-buret. Knap havde de sjællandske talenter fået armene ned, før bolden lå i modsatte i nettet bag Andreas Piilgaard.  Silkeborgs U16-landsholdsaktuelle Jeppe Okkels udlignede efter tre minutter til 1-1, en stilling, der holdt til halvleg.

Men så faldt scoringerne igen som perler på en snor, og på to minutter kom først HB. Køge foran, hvorefter Silkeborg lynhurtigt udlignede. Nicklas Røjkjær havde sidste fod på jydernes mål, og bragte sig ligesom FC. Midtjyllands Mikael Anderson op på 16. sæsonmål.

Kampen sluttede med en hjemmesejr. Silkeborg var på dagen et bedre hold, og Anders Iversens scoring til 3-2 blev lørdagens sidste på Søholt. Havde det ikke været for flere brændte chancer, havde værterne også vundet endnu større, men efter en periode uden sejre, var det netop de tre point, der var hovedfokusset for kampen. De rødklædte midtjyder er yderst ambitiøse, og med sejren rykker man et skridt nærmere på målsætningen om en tredjeplads. Ikke helt så store målsætninger har HB. Køge. Sjællænds mindst kvalitetsbesatte U17-liga-mandskab måtte for første gang i foråret affinde sig med, at forlade banen uden alle tre point.

Tanken om at forlade banen uden alle tre point, fik OB til at indlede weekendens opgør mod Lyngby med bravour. Fynboerne ved om nogen, hvordan det føles at tabe, og det er ikke nogen rar følelse.

Der er fremgang i OB. Fynboerne besejrede Lyngby med 2-0.
Der er fremgang i OB. Fynboerne besejrede Lyngby med 2-0.

De stribede fra den fynske ådal viste i lørdagens kamp, at udsagnet om at tabellen aldrig lyver, måske ikke altid holder stik. For OB har i foråret leveret spil, der beretter Anders Skjoldemoses udvalgte til en højere placering end den nuværende 11. plads. Hjemmeholdet kontrollerede kampen, og især i første halvleg blev Lyngby-spillerne udstillet som kegler. Mads Jørgensen scorede spillerundens andet frisparksmål, da han med stor kræft tornede kuglen i kassen! Herefter kom Simon Basler med sit ottende sæsonmål på tavlen, og så var kampen reelt lukket.

Troede man.

For i anden halvleg gav øboerne uforklarligt meget plads væk. Lyngby var egentligt ikke specielt godt spillende, men alligevel tæt på at tyvstjæle et point. Gustav Marcussen og Oliver Kjærgaard var dog uskarpe, og så sluttede det med 2-0 til OB.

Lyngbys fantomstart på sæsonen er godt nok langt borte, og efter en lussing mod Brøndby og en snæver sejr mod bundproppen Horsens, kom nu altså endnu en mangelfuld præstation. For OB er situationen stik modsat. Et horribelt efterår er blevet forvandlet til et frodigt forår. Det er utroligt, hvor meget selvtillid kan betyde i fodbold. Lørdag var Oliver Lønfeldt, trods at han ikke kom på scoringstavlen, i overdådigt spilhumør. Kommer han i gang med målscoringen og fortsætter de gode takter, er der flere fynske point i vente.

U17-ligaen viste sig i weekenden fra sin bedste side. Massevis af mål – det ene bedre end det andet – og det stopper ikke her.

Uge efter uge forkæler talenterne os med mål, lækkerier og tekniske finesser, som man ellers kun troede hørte seniorfodbolden til. Det kan varmt anbefales, at troppe op til en af de mange kampe i U17-ligaen, men hvis tiden ikke er til det, kan du i Talenttid ugentligt læse om stort og småt fra landets bedste U17-række!

In this article