BLOG: Jeg er fuldblods-fodboldtræner – om livet som ung elitetræner i dansk fodbold

1920026_10202240992878599_1916760944_n

Jeg er en 18 årig midtjyde med klare holdninger, som har valgt at gå all-in på en karriere som professionel fodboldtræner. Det er en stor fornøjelse, at jeg nu har fået muligheden for at blogge for et så ambitiøst og gennemført site som D’ BOLD, og dette er således det første indlæg i en længere række fra min hånd.

Født med en fodbold for fødderne

Jeg hedder som sagt Mathias Lund Jensen, er 18 år gammel og bosat i Givskud. Jeg har altid spillet utrolig meget fodbold, og var som yngre spiller også selv tilknyttet FC Midtjyllands talentsektor i en periode, og derigennem har jeg selvfølgelig fået et indblik i hvordan der arbejdes med talentfulde fodboldspillere i vores landsdel. Som så mange andre blev jeg i sin tid udtaget til talenthold i FCM og gennemgik et længere træningsforløb, og på den tid var drømmen da også uden tvivl også at blive professionel fodboldspiller. Da eventyret så var slut måtte jeg sande at mit høje tekniske niveau med bolden ikke var nok, jeg manglede en del færdigheder på fysik og på fart. Jeg har dog siden spillet fodbold på mesterrækkeniveau og holder den dag i dag fortsat gang i støvlerne på det lokale seniorhold, hvor den høje ambition bestemt tiltaler mit vinderhjerte.

Som blot 12 årig fik jeg min første trænertjans for den lokale klub, FC. GOG’s yngste drengespillere. Sidenhen overtog jeg klubbens U12 drenge (nuværende U15), som jeg stadig den dag i dag er træner for. Ligesom i min egen tid som udtaget spiller i FCM regi, blev en række af mine spillere udvalgt til udtagelsestræning i FCM, da de nåede 12-års alderen. Til de efterfølgende FCM-træninger stod jeg flittigt på sidelinjen med blok, kamera og mine nysgerrige øjne, og lurede træningsmetoder, øvelser og talenter. En dag blev jeg så pludseligt inviteret ind på banen, af den legendariske ungdomstræner, og min nuværende gode ven og inspirationskilde Kent Tornøe, for at være tættere på træningen og hjælpe lidt til. Det var på den måde, at jeg som 16-årig fik min første opgave i FC. Midtjylland, som ansvarlig for kampreferater og artikler på klubbens hjemmeside og facebookside. Jeg tror, at jobbet og livet som fodboldtræner fangede mit øje og min interesse, fordi jeg vidste at jeg nu, efter en tid i FCM, havde nogle erfaringer og noget viden, som jeg brændte for at give videre til de spillere der løb rundt med den samme drøm som mig. Jeg elsker at dykke ned i fodboldfaget og specielt omkring en træning eller kamp, hvor jeg lukker alt andet ude og er 110 % til stede i træningen og hos de spillere som arbejder. Den dag i dag, er det stadig glæden og kicket ved at arbejde med unge mennesker som brænder for en drøm, der gør at jeg kan mærke at jeg har begivet mig ind på den HELT rigtige sti… Jeg er fodboldnørd!

Siden er der løbet meget vand i åen. Jeg har dygtiggjort mig som træner gennem fortsat erfaring med ungdomsspillere, samt deltagelse på flere kurser, både i DBU – men især i FCM regi. Specielt deltagelsen på FC. Midtjyllands trænerakademi, har været med til at give mig et endnu dybere indblik i de metoder og tankegange der kendetegner ”vores” måde, at arbejde med landets talenter på. Uddannelse, træninger og hårdt og interesseret arbejde har nu også gjort, at jeg det seneste halvandet års tid, har fået stadigt flere og større opgaver i FC. Midtjylland. Således er jeg nu kommet på lønningslisten, og varetager følgende opgaver:

  • Talenttræner for FCM talentholdene i U11/U12
  • Områdetræner for område 5 (ansvarlig for udtagelse af spillere i mit område)
  • Medtræner på FCM U13, 14 og 15 når der er mulighed og behov for det.
  • Skribent på FCM Klubsamarbejdets facebookside og hjemmeside

Lever drømmen

Lige siden jeg startede med at træne yngre fodboldspillere, har jeg haft en drøm og en ambition om at træne på højt plan og i sidste ende blive professionel. Men at jeg allerede som 18-årig skulle få så stort et indblik og så stor en erfaring i professionel talentudvikling på allerhøjeste plan, ja det er noget jeg kun turde drømme om. Som træner i Danmarks bedste talentudviklingsklub, handler det rigtig meget for mig om at suge til sig. Jeg bruger rigtig meget tid på at iagttage og observere de andre og mere rutinerede trænere, og derigennem få inspiration til min egen træning og mine egne metoder. Balancen er således, at jeg ikke skal kopiere en anden trænerform eller en af de trænere i klubben som jeg ser meget op til, for jeg har mine egne ideer og vinkler at byde ind med, men grundpillen i et stærkt samarbejde og vellykket talentarbejde, er at vi alle sammen lærer af og om hinanden.

Jeg ved jeg har talent, og jeg ved at jeg ved at være så tidligt i gang som jeg er, har en stor mulighed for at gøre fodbold til min levevej. Jeg VIL være fuldtids-fodboldtræner inden jeg er fyldt 24 og jeg VIL være landets bedste fodboldtræner. Men der er ingen tvivl om, at jeg varetager FC. Midtjyllands interesser. Det er FCM-modellen jeg tror på og derfor vil jeg også vie alt min energi og mine kompetencer i klubbens interesser. Det er en meget stor oplevelse at opleve den verden som kun få trænere og spillere nogensinde stifter bekendtskab med, nemlig eliteverdenen. Det er en verden fyldt med succeshistorier og kæmpe oplevelser, men tag ikke fejl af, at der er en mørk og hård bagside af medaljen, der er koldt på toppen, sådan er det bare. Det er en kæmpe fornøjelse at opleve, hvordan selv en ung træner som mig, alligevel tages dybt alvorligt og gives afgørende opgaver, i så vigtigt og dybt seriøst et projekt som FC. Midtjyllands ungdomsfodbold er. Det er også på den konto, at jeg kan sige at jeg pt lever drømmen, men vi er først lige begyndt…

Nyder stadig det lokale liv

Selvom der efterhånden er blevet mere og mere arbejde for mig personligt i FC. Midtjylland, ja så har jeg indtil videre stadig formået at holde fast i de gode gamle drenge hjemme i FC. GOG og Team Midtjylland, hvor drengene nu er blevet U15-spillere. Den trænertrio og ikke mindst den gruppe af fantastiske unge mennesker, som jeg nu i over fire år har haft ansvaret for, har givet mig og giver mig fortsat så meget livsbekræftende energi, at det er en kæmpe fornøjelse fortsat at træne og spille kamp med dem. Det er en gruppe af ufatteligt fasttømrede og sympatiske unge drenge, som sammen har skabt et sammenhold som jeg ikke har set lignende før, og det vil jeg fortsat gerne være en del af. Ved siden af det kommer en del ungdomsarbejde i min barndomsklub FC. GOG hvor jeg indgår i udvalg og bestyrelse. Også her er det fedt at en gruppe af så engagerede menneskesker, under ledelse af det mest arbejdsomme og dygtige foreningsaktiver i Danmark, Elin Søbye, hver eneste dag gør så stort et arbejde for ungdomsspillere i vores region.

Den røde tråd og ”ulvementalitet”

Dette var således første indlæg fra min side, som primært handlede om mig og mit virke i det daglige. Følg med i næste måned, hvor mit nye blogindlæg vil give dig et indblik i den måde vi arbejder på i FC. Midtjylland, hvilke typer mennesker der arbejder og begår sig i FCM, og generelt hvordan eliteverdenen ses med en ungdomstræners nysgerrige briller

In this article