Stefan Gartenmann – fra talent til stamspiller

Stefan Gartenmann har, som bekendt, skiftet til SC Heerenveen i starten af 2013/14-sæsonen, og selvom det er for over et år siden, glemmer spilleren ikke sine rødder. I et interview med D’ BOLD, fortæller forsvarsspilleren om sin tid i FC Roskilde, skiftet og tiden i Holland, samt hans seneste tid for landsholdet, hvori han blandt andet scorede to gange i samme kamp, også på tale.

Gartenmanns tid i Roskilde er bestemt en tid, han ikke vil glemme. Tiden – og det gode forhold, han havde til klubben – i FC Roskilde og dennes ungdomsafdeling, Roskilde Boldklub af 1906 – lokalt kendt som ‘RB’ –  er noget, han med glæde husker tilbage til.

– Det var selvfølgelig en fed tid. Jeg har spillet i RB (Roskilde Boldklub af 1906, red.) og FC Roskilde hele min barndom, og det at spille for FC Roskildes førstehold har været en lille drengedrøm fra dag et af. Derfor har jeg et rigtigt godt forhold til klubben, fordi den har skabt mig som fodboldspiller og givet mig chancen for at udvikle mig, siger den tidligere FC Roskilde-spiller.

Vi fik under interviewet med Gartenmann lov til at grave lidt i hans minder, og iblandt dem var en “top 3”-liste over de bedste øjeblikke, han personligt havde med FC Roskilde. Det første øjeblik var i et lokalderby mod HB Køge.

– Et af de øjeblikke, jeg bedst husker, var en kamp på stadion med U/19-holdet, da jeg var 14-15 år. Vi slog vores rivaler, HB Køge, med 1-0 i en meget intens kamp med rødt og kort og brændt straffe foran en del tilskuere. Jeg husker selv, at jeg spillede en rigtig god kamp og at der var ekstase i omklædningsrummet efter kampen, siger Gartenmann, og fortsætter.

– Et andet af mine top tre øjeblikke er nok debuten for førsteholdet ude mod Fremad Amager. Planen var jeg skulle starte på bænken, men om morgenen, inden kampen, blev jeg ringet op af træneren, der fortalte mig, at jeg skulle starte inde på venstre back grundet sygdom. Jeg havde aldrig spillet venstre back og derfor var det vildt pludselig at spille foran 1000 tilskuere der råbte diverse skældsord efter mig i 90 minutter. Vi tabte godt nok kampen 3-2, men det var en rigtig fed oplevelse.

Et øjeblik, som Gartenmann aldrig regner med ryger i glemmebogen, er hans anden officielle hjemmekamp, en kamp hvori han indgik i et tremandsforsvar – og altså i en uvant position for det unge talent.

– Den største oplevelse i klubben var nok en hjemmekamp mod Frem en onsdag i april, tror jeg. Det var, hvis ikke den første, så i hvert fald den anden hjemmekamp for mit vedkommende og vi eksperimenterede med formationen ved at spille med tre mand i forsvaret for at overraske Frem, så jeg måtte igen indtage en noget uvant position, siger den nu rutinerede forsvarsspiller til D’ BOLD.

– Vi kom, så vidt jeg husker bagud, men formåede at kæmpe os tilbage og vinde kampen 3-1. Der var rigtig god stemning i Roskilde Idrætspark og det brændte på flere gange i vores ende ved stillingen 2-1, men vi holdt stand og jeg var personligt rigtig glad for min egen præstation og følte jeg var blevet accepteret som en førsteholdsspiller og var ikke bare et ungt talent længere, slutter han.

Gartenmann var, som tidligere nævnt, meget ung da han fik sin debut for førsteholdet, og det gjorde også, at hans vennekreds var præget af spillere ligeså unge som ham selv. Der var personer, han tilbragte mere tid med end andre, og det er, ifølge ham selv, helt naturligt. Her var det øvrige U/19-spillere, der var tale om.

– Uden for banen var vi et jo et kuld U/19-spillere der var blevet rykket op i førsteholdstruppen, så det var selvfølgelig dem, der blev snakket mest med i omklædningsrummet, ligesom vi også sad samlet i hjørnet.

Når det så gjaldt på banen, nød han dog at spille med mere erfarne spillere.

– På banen nød jeg at spille sammen med rutinerede spillere, som, blandt andet, Rajko Lekic, Michael Stryger og Anders Qvist mens det samtidigt var fedt at have yngre kræfter også som Emil Nielsen og Martin Nielsen, så det var en rigtig fin blanding af spillere rent fodboldmæssigt, fortsætter centralforsvarsspilleren.

Så ung som Gartenmann var, spillede han stadigvæk med de mere erfarne spillere på holdet, og den spilletid, Gartenmann i sidste ende fik, overraskede ham positivt.

– Som 16-årig i en førsteholdstrup er det begrænset hvor meget spilletid man kan regne med, og derfor var jeg rigtigt positivt overrasket over den store mængde spilletid jeg fik. Det var selvfølgelig også meget betydende for min udvikling.

Gartenmann valgte, som sagt, at skifte til SC Heerenveen i sommeren til forrige sæson, og her var der flere ting, der spillede ind i skiftet.

– De var dem der mest af alt virkede til, at de ville udvikle mig til en topfodboldspiller. Desuden, havde de også de rette faciliteter og redskaber til at lykkes med netop det. Derfor føltes det, dengang, som det rigtige valg for en stor 16-årig dreng der skulle udvikles på de rigtige punkter som for eksempel teknikken, og dét kunne de tilbyde.

Spilleren havde ikke kun tilbud fra SC Heerenveen, men også tilbud fra andre klubber – faktisk andre lande. I sidste ende var det dog kulturen og spillestilen, som han synes passede ham, hvilket var grunden til skiftet. Der var dog nogle i hans liv, som spillede en rolle i skiftet.

– Jeg havde, selvfølgeligt, en agent og en familie der kendte mig rigtigt godt, så de kunne hjælpe mig med at få truffet det rette valg i sin tid,. Det var naturligvis rigtig vigtigt for en så ung en purk som jeg var, der bliver overvældet når større klubber banker på.

Skiftet skulle vise sig at være det rette valg for Gartenmann, der selvom at have hørt negative ting om at skifte klubber, selv synes han har vænnet sig til sine nye omgivelser, relativt hurtigt, ligesom han også føler sig forandret efter skiftet.

– Jeg havde hørt at den første tid i klubben ville blive utrolig svær, så jeg var selvfølgelig lidt nervøs for det, men jeg synes egentlig, jeg kom meget godt igennem den – både på og uden for banen. Så jeg synes, de første måneder var meget lærerige for mig som person og fodboldspiller og de har været rigtig vigtige at få ”overstået”.

– Jeg har nu forandret mig både som person, min spillestil er ændret, mens nogle ting i mit hverdagsliv også har ændret sig. Jeg er blevet klogere og meget meget moden som menneske og egentlig også som fodboldspiller. Desuden har jeg, selvfølgelig, lagt på, rent fodboldmæssigt – primært teknisk.

Efter at have været i klubben i én sæson, og nu være igang med den anden, ligger SC Heerenveen og Gartenmann nu i top 5 i ligatabellen, som har Ajax som førere med seks point ned til Heerenveen. Dog, ser han en højere plads som realistisk, taget holdets nuværende form i betragtning.

– Ajax, og specielt PSV, er, formentligt, nok stukket af, men med et par gode resultater er top 4 realistisk. Vi har haft en meget ung trup i denne sæson, så det er rigtigt flot at holdet har formået at skabe så forholdsvis gode resultater med så mange uerfarne spillere.

Udover at ligge i top 5 i ligaen, samt være med i startelleveren på klubplan, kunne forsvarsspilleren også glæde sig over landsholdsudtagelsen, hvori han var med, som fandt sted i slutningen af marts. Her kom han til at spille tre landsholdskampe, og skuffede bestemt ikke, idet han blandt andet scorede to mål i landsholdspausens sidste opgør, mod Aserbajdsjan, noget som han er meget lykkelig over.

– Overordnet er jeg egentlig ret tilfreds med Elite Round i Frankrig både for mit eget og for holdets vedkommende. Vi spiller lige op med to klassehold i Frankrig og England og er kun manglende skarphed og kvalitet fra ikke at få noget med fra begge kampe. Så det er da ærgerligt, men det var da fedt at blive matchet mod så stærke modstandere, siger han, og fortsætter.

– Kampen mod Aserbajdsjan var meget anderledes og det var svært at bryde et hold ned med en så defensiv og destruktiv taktik, men det lykkedes, og at jeg oven i købet fik scoret to gange i den kamp, er jeg selvfølgelig ovenud lykkelig over.

Stefan Gartenmann startede som RB-spiller i en alder af blot fem år, og var altså en spiller i klubbens ungdomsrækker samt førsteholdet i hele elleve år inden skiftet til Heerenveen i 2013.

In this article