Talenttid 02-04-2015 – U17-ligaen – Overtidsscoringer og favoritsejre

I skyggen af den professionelle seniorfodboldverden finder vi talenternes skueplads. D’BOLD inviterer jer indenfor I en verden, hvor unge, håbefulde spillere på daglig basis gør deres ypperste for at forfølge drømmen. Læs med her, for at høre denne uges bedste nyheder om dansk ungdomsfodbold!

U17-ligaen

Kilde:dbu.dk
Kilde:dbu.dk

Mens de jævnaldrende klassekammerater kan holde påskeferie med dertilhørende alslapning og chokoladespisning, er der for spillerne i U17-ligaen ikke tid til sådanne foretagender. Nej, for landets bedste fodboldspillere fra årgang 98’ og 99’ stod der i weekenden vigtige point på spil, da forårets fjerde spillerunde blev afviklet.

I U17-regi var landsholdsfodbold ikke et tema, og derfor var 12 af rækkens 14 hold i denne spillerunde i aktion. Brøndby og AGF sad over.

Spillerundens mest intense kamp fandt sted i København, hvor FC. København tog imod et slagent Vejle-mandskab. Østjyderne har været forårets negative overraskelse, og Søren Lykkes mandskab havde inden kampen mod hovedstandens løver endnu årets første sejr til gode. Således skulle man helt tilbage til slutningen af november sidste år, for at finde Vejles seneste sejr.

Det var da også hjemmeholdet, der startede opgøret bedst, og efter et kvarters spil bragte midtbanespiller Abdul Kadir sit hold foran. En mareridtsstart for Vejles nye forsvarspar, Andreas Laursen og Jamil Barzarga, som igen var at finde i startopstillingen. FC. København havde efter scoringen flere muligheder for at udbygge, men Kadir og co. manglede den afgørende skarphed i kampens første halvdel, så derfor 1-0 ved pausen.

Anden halvleg blev et festfyrværkeri, som i den grad var U17-ligaen værdig. De mange mål der karakteriserer ligaen, fik netmaskerne til at blafre uforstyrret i kampens sidste 40 minutter. Vejles Jonas Erngaard viste i det 45. minut, at han er tilbage på sit absolutte topniveau. Angriberen snørede et par unge løver i venstre side af banen, hvorefter han sendte kuglen i kassen til 1-1.

Det var ikke længe, gæsterne fik lov til at snuse til succesen. For blot to minutter efter Erngaards flotte scoring, lå bolden i nettet bag Rasmus Glintborg i Vejle-buret. U16-landsholdsspiller Carlo Holse færdiggjorde med en behersket afslutning i det lange hjørne en sublim omstillingssituation. Nu skulle man tro, at skrøbelige, formsvage Vejle ville knække som et billigt knækbrød, men VB’erne viste efter FCK’s føringsmål stort format, og kom endnu engang tilbage i kampen. Manden, der trådte i karakter for Vejle, var som så ofte før U17-landsholdsspiller Agon Mucolli. Først med en scoring til 2-2, og da FCK så atter bragte sig foran med 3-2, tog Mucolli skeen over i den anden hånd.

I kampens døende minutter, da Vejle desperat søgte efter en redningsmand, tog midtbaneprofilen ansvar, og sparkede et frispark fra kanten af feltet forbi en sprællende FCK-keeper og i mål. Den fremragende udligning blev kampens sidste scoring, hvorefter dommeren fløjtede den glimrende fodboldkamp af.

I fodbold betyder mål meget, og for de let påvirkelige unge spillere betyder det endnu mere. Den sene scoring og de adskillige udligninger kan nemt vise sig at få en positiv effekt på Vejle, der slås for livet i bunden af rækken. For FC. København var pointtabet noget, man vil ærgre sig over. Når man er foran tre gange, skal man vinde!

At vinde var også kravet for FC. Midtjylland, der lørdag skulle forsøge at besejre Silkeborg i en direkte midtjysk duel. Kampens helt store tema var influenza. Hele seks af ulvenes vanlige startere var ramt af den smitsomme sygdom, og derfor ikke at finde blandt Svend Graversens foretrukne.

Andre trådte dog i karakter.

Og FC. Midtjylland bragte sig efter 20 minutter foran, da en af U17-ligaens mest velkendte spillere, Mikael Anderson, fra 11-meterpletten scorede sit 17. sæsonmål. Første halvleg forløb med hjemmeholdet i teten, men det blev ikke til flere scoringer, og derfor 0-0 efter de første 40 minutter.

Mikael Anderson var atter på måltavlen, da FC. Midtjylland slog Silkeborg med 3-1 (foto: fcm.dk).
Mikael Anderson var atter på måltavlen, da FC. Midtjylland slog Silkeborg med 3-1 (foto: fcm.dk).

Silkeborg havde momentvist givet prøver på farligt angrebsfodbold i første halvleg, og anden halvleg var ikke mere end fem minutter gammel, før Thomas Santos udlignede. Herefter pressede SIF på for et føringsmål, men det udeblev. I stedet skiftede kampen karakter. Mål giver momentum, og et presset, reservespækket FC. Midtjylland mandskab mødte efter en times spil tiltrængt succes. Christian Tue Jensen, der egentlig er U15-spiller, ramte, som John Faxe Jensen ville have sagt: ”bolden lige i røven”, og passerede en chanceløs Oscar Hedvall i Silkeborg-målet.

I kampens overtid lukkede og slukkede den tidligere Horsens-angriber Sebastian Buch alt håb for de rødklædte talenter. Efter flotte midtjyske kombinationer scorede Buch til kampens slutresultat 3-1.

Selv med massivt fravær formåede FC. Midtjylland at besejre Silkeborg, der endnu ikke har vist prøver på det fodbold, vi ved, holdet kan præstere. Det var som om, at nederlaget mod Randers var en skamplet, som skulle viskes væk, og det blev den! Netop Randers var i weekenden også i kamp.

Mads Lyngs mandskab der startede efteråret så horribelt, men siden kom tilbage og vandt de sidste kampe i 2014, har også i det nye år præsteret stabilt. To sejre i forårets første tre kampe var inden opgøret mod topholdet FC. Nordsjælland, hvad hestene kunne prale af. Kampen der blev afviklet på Farum Parks kunstgræs, blev én lang ørkenvandring for de lyseblå.

Efter 17 minutter af opgøret, viste måltavlen nemlig 3-0. FC. Nordsjælland var alt det, Randers ikke var: aggressive, boldsikre og knivskarpe, og især Daniel Skov var en fornøjelse at følge. Forrige weekend blev han med sin afgørende scoring redningsmanden i opgøret mod Vejle, og lørdag stod han for kampens første to mål, inden Andreas Olsen gjorde det til 3-0 efter fornævnte imponerende 17 minutter.

Foran 3-0 begyndte tigrene at slække på koncentrationen. Randers fik inden pausen reduceret til 3-1, og kunne tillade sig at gå småoptimistiske til pause. Al optimisme forsvandt dog hurtigt, da måltavlen efter ti minutter af anden halvleg viste 5-1.

FC. Nordsjælland knuste Randers
FC. Nordsjælland knuste Randers

Topscorer Jakob Johansson blev krediteret 4-1-scoringen, hvilket bragte den farlige spydspids op på 16. ligamål. Johansson presser dermed på i kampen om at blive U17-ligaens mest scorende spiller. I slutminutterne glippede koncentrationen atter for hjemmeholdet, der ganske unødvendigt gav Randers lov til at score til både 5-2 og 5-3, inden dommerens sidste fløjt lød. Efter opgøret beskrev kronjydernes træner Mads Lyng kampen som ”en hård omgang”, og erkendte, at man ” slet ikke fik lagt det fysiske tryk på”, som man skal, hvis man vil besejre de pasningssikre tigre.

Kampen var intet mindre end en magtdemonstration af Kasper Kurlands knægte, der med sejren i den grad pressede førerholdet fra Esbjerg. Nordsjællænderne har med en kamp mindre to point op til vestjyderne, der lørdag gæstede Lyngby.

Det omvendte opgør for efterhånden længe siden var på daværende tidspunkt en topkamp, da Lyngby og Esbjerg i september sidste år indtog de to øverste pladser i U17-ligaen. Siden er meget gået skævt for de kongeblå, der før opgørets start kunne finde sig selv på ottendepladsen. Historien er en anden om de blåstribede esbjergensere, der i skrivende stund fører rækken.

Derfor var det heller ikke nogen større overraskelse, at gæsterne startede opgøret bedst. Efter blot et par minutter kunne vestjyderne have været foran med både et og to mål, men kampen tog i stedet en helt anden og uventet drejning, da Lyngby efter et hjørnespark fem minutter inde i kampen scorede til 1-0. Spilleren med det pragtfulde navn, Buster Ellemand, blev for målet hyldet af sine holdkammerater, der dog hurtigt fik nok af se til.

Nede 1-0 var nemlig ikke noget, der passede Esbjerg.

Når man siger Esbjerg, må man også sige Anders Dreyer, og U17-landsholdsangriberen var lørdag (igen) i hopla, og tre minutter efter Ellemands føringsmål kunne Dreyer med en straffesparksscoring bringe balance i regnskabet. I kampens efterfølgende minutter fortsatte det chanceskabende spil fra begge hold, og kun takket være et par gode redninger fra EfB-keeper Andreas Pedersen kom Esbjerg ikke bagud. U16-landsholdsangriber Jens Odgaard, der er en yderst talentfuld spiller, var i flere tilfælde tæt på, men ligesom resten af holdet kendte han ikke sin besøgelsestid. Det gjorde jydernes Mads Gadgaard til gengæld, da han i det 21. minut gjorde det onde ved de kongeblå talenter, og scorede til 1-2. Assistmageren var ikke overraskende Anders Dreyer, der kort inde i anden halvleg lavede endnu en – denne gang til den tidligere SGI’er Mikkel Carton – og så var Esbjerg foran 1-3.

Dreyer var dog langt fra færdig med at tryllebinde publikum, og efter godt en times spil lagde han låg på lyngbygensernes kiste – denne gang med et frisparksmål. Lyngby præsenterede sig fra sin værste side. Hvis man laver så mange boldtab, som tilfældet var lørdag, bliver det straffet af en klassemodstander som Esbjerg. Anders Dreyer var med to assist og to scoringer kampens helt store profil, og det bør nævnes, at han i skrivende stund er noteret for 16 sæsonscoringer. Kun Emil Riis og Mikael Anderson har med 17 mål scoret flere gange.

Et hold, der tilsammen har scoret blot to mål mere end Anders Dreyer, er AC. Horsens. De hårdtprøvede østjyder, der i vinterpausen blev ribbet for profiler, skulle i lørdagens kamp mod AaB forsøge at gøre det umulige og besejre Nordjyllands bedste U17-hold. Det skulle vise sig at blive en stor dag for Horsens.

Tilnavnet ’Den gule fare’ klinger stadig i AaB’s bevidsthed efter en kamp, som horsensianerne var uhyggeligt tæt på at vinde. Det lå ellers ikke i kortene, at det var Horsens, der skulle starte kampen som det dominerende mandskab. Aalborgs største U17-talenter kom til kampen med en frisk sejr på 1-0 over medaljeaspiranterne Brøndby, men det var ikke til at se på grønsværen, som de gule ejede i kampens indledning.

AC. Horsens bider godt fra sig - lørdag var holdet tæt på sejr. (foto: achorsens.dk).
AC. Horsens bider godt fra sig – lørdag var holdet tæt på sejr. (foto: achorsens.dk).

Som kampen skred frem, vandt AaB mere og mere af det tabte initiativ tilbage, og var fortjent foran med 1-0 ved pausen. Anden halvleg blev et studie i teamwork, hårdt arbejde og dedikation. AC. Horsens ville det mere end AaB, og med to flotte scoringer fra Mads Fyrstenborg i det 70. og 78. minut, var bundholdet ufattelig tæt på sæsonens tredje sejr.

Som det så ofte er bundholds lod, blev det stolpe ud og ikke stolpe ind for Kim Øyans spillere. I overtiden viste AaB’s anfører og tidligere U-landsholdsspiller Alexander Tved Hansen hvorfor, han har 10 ungdomslandskampe på cv’et, og udlignede til 2-2, som også blev kampens slutresultat.

Der skal helt andre boller på suppen, hvis aalborgenserne skal indfri de store ambitioner, der er til klubbens U17-hold. For AC. Horsens må man bare tage hatten af. Thumbs-up fra Talenttid-redaktionen.

Helt så meget thumbs-up er der ikke til HB. Køge for deres præstation mod OB. I lørdagens kamp var fynboerne en klasse over svanerne, der til deres forsvar var ramt af afbud og skader. Simon Basler blev med to scoringer kampens helt store profil, ligesom Rasmus Thomsen med to assist også var blandt opgørets oplevelser. OB’s sejr er kulminationen på den udvikling, holdet har gennemgået efter årsskiftet. Således er man kravlet væk fra rækkens sidsteplads, og er i skrivende stund ubesejrede. Et selvmål fra Jacob Mikkelsen i slutminutterne ændrede ikke på helhedsindtrykket.

HB. Køges målmand Andreas Piilgaard indkasserede hele fire gange, da OB slog svanerne med 4-1
HB. Køges målmand Andreas Piilgaard indkasserede hele fire gange, da OB slog svanerne med 4-1

OB var her, der og alle vegne og især i anden halvleg var man modstanderen overlegen. I HB. Køge-lejren indrømmede efter kampen, at man ramte en kollektiv off-day. Det er der ikke plads til i U17-ligaen.

En række, som byder på massevis af mål, svingene resultater og to suveræne tophold. FC. Nordsjælland og Esbjerg fejede i denne spillerunde alt modstand af vejen, og de to duellanter fortsætter i de kommende runder den intense jagt på de eftertragtede guldmedaljer!

In this article