Talenttid 07-04-2015 – U19-ligaen – Påskebold endte i sensation: Tophold tabte 7-1

I skyggen af den professionelle seniorfodboldverden finder vi talenternes skueplads. D’BOLD inviterer jer indenfor I en verden, hvor unge, håbefulde spillere på daglig basis gør deres ypperste for at forfølge drømmen. Læs med her, for at høre denne uges bedste nyheder om dansk ungdomsfodbold!

U19-ligaen

kilde:dbu.dk
kilde:dbu.dk

Påskelørdag bød på to opgør fra landets bedste ungdomsrække, U19-ligaen. Esbjerg tog hjemme imod FC. København, mens AGF krydsede det meste af landet, da man drog til Farum for at besøge topholdet FC. Nordsjælland.

Nu skal denne artikel ikke handle om religiøse højtideligheder, men det er alligevel værd at notere sig hvad, der kendetegner påskelørdag. Påskelørdag er nemlig ”Herrens store hviledag” og dagen, hvor Jesus lå i gravens mørke. Man kan så spørge sig selv, om de selvsikre tigre fra FC. Nordsjælland inden opgøret mod AGF associerede sig med kristne koryfæer, og havde i sinde at bruge dagen til hvile?

Påskeharen havde nær fået sine chokoladeæg galt i halsen. Med to AGF-scoringer i det niende og 11. minut var topholdet fra Farum allerede fra starten af opgøret i knæ. Sidste weekends nedtur mod Randers, syntes stadig at sidde i baghovedet på Morten Karlsens talenter, der først efter Ramajavar Yogothas scoring til 0-1 og Oliver I. Pedersens til 0-2 vågnede en anelse op. Nordsjællænderne formåede at stable en omgang fornuftigt spil på benene, og således forløb den resterende del af første halvleg med meget spil til hjemmeholdet – men som set så ofte før – med få chancer.

Fra starten af anden halvleg forøgede FCN presset mod AGF-målet, og i det 48. minut gik det galt for ’de hvie’. Et langskud fra værternes Lucas Haren tog den ene opstander, og ramte til gæsternes uheld keeper Rasmus Henningsen i ryggen og strøg i mål. Nu tydede meget på, at førerholdet som så i så mange hjemmekampe nådesløst ville køre AGF midt over, men det blev langt fra tilfældet.

For påskelørdag var AGF’s dag.

Holdets hurtige offensivspillere har masser af fart og gåpåmod, og endte med at skille det ellers så suveræne tophold fuldstændig fra hinanden.

Oscar Scott Carl spillede en brandkamp, og havde næstsidste fod på flere AGF-scoringer (foto:agf.dk).
Oscar Scott Carl spillede en brandkamp, og havde næstsidste fod på flere AGF-scoringer (foto:agf.dk).

Først var det dog en indøvet hjørnesparkskombination, der førte til en udescoring. Rasmus Juul, der tidligere har været anfører i det århusianske, stod som planlagt ved bagerste stolpe, og efter 55 minutters spil scorede han på hovedstød sit andet sæsonmål. Efter 1-3 scoringen gik tigrene fra at være desperate, til at være deciderede febrilske. En vanligt så velsmurt maskine forvandlede sig til 11 små egoer, der på skift forsøgte sig på egen hånd. Med devisen om, at man er stærkest, når man står sammen, var det AGF, der i den sidste halve time af kampen kynisk udnyttede hjemmeholdets mange boldtab. Michael Zacho fuldendte en fremragende eftermiddag med scoringer til 6-1 og 7-1. Forinden havde Ramjavakar Yoghathas og Oliver I. Pedersen begge bragt sig op på to mål, og det var da også disse tre, der i selskab med 95’eren Oscar Scott Carl nedlagde hvad der inden opgøret var ligaens bedste defensiv. Det er den ikke længere. Hvornår mon FC. Nordsjælland sidst har indkasseret syv gange i betydende kamp? Det mest sandsynlige svar er nok ”aldrig nogensinde”.

De fremmødte tilskuere på Esbjergs kunstgræsbane fulgte alt imens forundrede med på livescore-appen. Her kunne de notere sig, hvordan FC. Nordsjælland faldt fuldstændig sammen, og så var det jo belejligt samtidig at tjekke stillingen i U19-ligaen. 14 point op til Farums førerhold sagde stillingen. Det var måske alligevel for stor en mundfuld, tænkte man, men de forsvarende mestre sætter baren højt, og så har man vel lov at drømme.

Drømme, eller rettere sagt sovet tungt har Esbjerg gjort på det seneste. Holdet havde inden i lørdags blot spillet en enkelt kamp i foråret, mens andre mandskaber til sammenligning inden lørdag havde spillet hele tre kampe.

Den manglende kamptræning var ikke til at få øje på.

Fra start til slut ejede vestjyderne kampen, og forvandlede hurtigt FCK til en flok tamme løver.

Træner Rene Christiansen havde til lørdagens vigtige kamp iværksat en startopstilling med hele fire 98’ere. I Vestjylland tøver man ikke med at bruge spillere fra yngre årgange, og således sad U17-ligaholdets topscorer Anders Dreyer på bænken til opgøret. Ham kunne FC. København formentligt sagtens have brugt, for det var ikke meget, de forreste løver fik udrettet lørdag.

Nej, Esbjerg sad på opgøret, og efter en halv times spil scorede hjemvendte U19-landsholdsforsvarer Marco Lund til 1-0. Den bumstærke EfB-anfører, var ligesom de resterende esbjergenserne yderst opsatte, og pressede igennem hele kampen løverne langt tilbage på banen. En spiller, for hvem pres- og duelspil er hans forcer, er fløjspiller Klaus Moesgaard. Den energiske Skjern-dreng spillede en forrygende kamp, og det var efter et af hans lange indkast, at Kasper Nissen kunne sætte indersiden på og for anden gang passere Daniel Jespersen i løveburet.

EfB-anføreren scorede og præsterede desuden på højt niveau. Esbjerg vandt 3-1 (foto:efb.dk).
EfB-anføreren scorede og præsterede desuden på højt niveau. Esbjerg vandt 3-1 (foto:efb.dk).

Det var generelt en svær dag for Daniel Jespersen. Han fik ikke meget hjælp fra sit forsvar, hvor Rasmus Garly og co. i den grad blev overmatchet. Målmanden brokkede sig flittigt til kampens dommer, men havde også fokus på sit eget spil, da han reddede et straffespark, som Esbjergs Mark Brink slet ikke fik træf på. Løvemålmanden var dog chanceløs ved 3-0-scoringen. Tilskuerne blev vidne til et vaskeægte drømmemål, da Klaus Moesgaard på akrobatisk vis med stor kraft saksesparkede bolden i mål. Wow, en kasse fra spilleren, der indtil for nyligt spillede Serie 2.

I slutfasen lettede de forsvarende mestre en smule for trykket, men fortsatte med at producere chancer. Specielt Kasper Nissen var i mange fordelagtige situationer, men til træner Rene Christiansens store frustration blev adskillige målchancer misbrugt. Også 95’eren Mikkel Maigaard skulle have scoret, men det blev i stedet FC. København, der med et spark, som nok var ment mest som et indlæg, scorede dagens sidste mål. Daniel Iversen var kommet for langt ud af sit mål, og bolden sejlede i nettet. Noget, der ikke ændrede helhedsindtrykket af en magtdemonstration fra Esbjergs unge talenthold. FCK fortsatte kampen igennem med høj intensitet og fornuftigt spil, men det rakte ikke. Københavnerne mødte lørdag sine overmænd.

Det gjorde FC. Nordsjælland også – hvilken kamp det blev i Farum! D’ BOLD’s Talenttid-ansvarlige havde inden opgøret forsigtigt meldt ud, at en AGF-overraskelse lå og ventede forude. Århusianernes lynhurtige offensive spillere kan gøre ondt på alle hold, men at Claus Therkildsens mandskab skulle score hele syv gange mod rækkens førerhold, havde de færreste, inklusiv undertegnede nok forestillet sig.

Esbjerg melder sig med den flotte 3-1 sejr ind i kampen om bronzemedaljerne, som man skal slås med Randers om. Kampen om guldet er stadig i fuld gang, men de eftertragtede gyldne medaljer ligger i den grad til højrebenet for FC. Midtjylland, der i skrivende stund har hele tre kampe i hånden..

In this article