Talenttid – U19-ligaen – 22-04-2015 – FC. Midtjylland tilbage på toppen

I skyggen af den professionelle seniorfodboldverden finder vi talenternes skueplads. D’BOLD inviterer jer indenfor I en verden, hvor unge, håbefulde spillere på daglig basis gør deres ypperste for at forfølge drømmen. Læs med her, for at høre denne uges bedste nyheder om dansk ungdomsfodbold!

U19-ligaen

U19-ligaen 23-04-2015 (kilde:dbu.dk).
U19-ligaen 23-04-2015 (kilde:dbu.dk).

Grønt græs og blå himmel – foråret er over os. For spillerne i U19-ligaen er forårets kampe altafgørende. For de ældste spillere fra årgang 1996 , der kæmper for at veksle ungdomsfodbolden ud med en fuldtidskontrakt på førsteholdet, bliver de næste godt to måneder vitale. Talenttid følger landets største talenter i bestræbelserne herpå!

U19-ligaen bød i weekenden på hele fem opgør. Vejle og FC. Nordsjælland sad over.

Vi starter i Esbjerg, hvor de forsvarende mestre tog imod AaB. For begge hold gjaldt det, at man lørdag skulle forsøge at bygge videre på en sejr. Nordjyderne vandt forrige weekend i Lyngby, mens Esbjergs seneste kamp var opgøret mod FC. Københavns løver, som man forvandlede til blide katte.

De unge vestjyder, som vanen tro havde flere 98’ere med i startopstillingen, var på hælene fra kampens start. Gæsternes fysisk gav dem en klar fordel, og man var det dominerende mandskab i kampens indledning. Som tiden gik, fik værterne ædt sig ind i opgøret, og stortalentet Mathias Kristensen var tæt på, men overlæggeren stod i vejen for en EfB-føring. 0-0 ved pausen.

Efter pausen fortsatte hjemmeholdet de gode takter fra første havlegs slutning, men vestjyderne fandt ikke koden til det nordjyske forsvar, der var bundsolidt. Aalborgenser Bardhec Bytyqi havde i stedet kampens største chance, og kunne med en scoring have sendt tre point til Nordjylland, men forsøget sneg sig forbi Daniel Iversens ene opstander, og så sluttede en chancefattig kamp 0-0. Hjemmeholdet var som altid uden korsbåndsskadede Søren Andreasen, mens også anfører Marco Lund sad udenfor med en mindre ankelskade. For AaB bød kampen på U19-ligadebut til U17-målmanden Nicolaj Jørgensen, som gjorde en fin figur.

En god figur gjorde FC. Midtjylland også, da ulvene i lørdags besøgte fynsland og OB. Begge hold kunne inden opgøret ikke beklage sig over manglende motivation. Solen skinnede og kampen afløste for begge mandskaber en kampfri periode på godt en måned. FC. Midtjylland havde i den mellemliggende periode testet formen og vundet en turnering i Schweiz, og kunne midtjyderne få tre point mod OB, var man tilbage på U19-ligaens førsteplads. Jo, spillerne havde masser af grunde til at glæde sig til opgøret.

Et opgør der blev spillet på en bane, der umuliggjorde flot pasningsfodbold. Hårde dueller og intensitet var i stedet i fokus. Efter godt en halv time faldt den forventede favoritscoring så. Tidligere Vejle-dreng Mads Døhr Thychosen fandt Rasmus Nissen, der med hovedet bragte topholdet på 0-1 og samtidig en foreløbig førsteplads i U19-ligaen.

Både føringen i kampen og ligaen blev for en stund frataget de talentfulde midtjyder. Jonas Hansen, der i vinterpausen er kommet til OB fra Svendborg, udlignede efter et flot kontraangreb, og pludselig var alt lige igen.

Klasse fornægter sig dog ikke, og U19-ligatopscorer fra sidste sæson, Razak Adebayo, kunne i det 71. minut bringe gæsterne i front, inden Rasmus Nissen med dagens anden scoring slukkede håbet for fynboerne. Opgøret sluttede med en fortjent udesejr til FC. Midtjylland på 1-3, der dermed nu indtager førstepladsen i U19-ligaen. I den anden ende af tabellen, på sidstepladsen, finder vi OB. De stribede har til sit forsvar blot spillet tre kampe i foråret, så det er for tidligt at konkludere noget som helst, men tre point på tre kampe var nok ikke det, Jens Madsen havde håbet på inden forårets start. Den flotte premieresejr mod Silkeborg er efterhånden et stykke væk, og efter 3-1-nederlag til Lyngby og FC. Midtjylland er man atter sidst i landets bedste ungdomsrække.

OB ligger nummer 12, og ikke langt længere oppe i tabellen, nærmere sagt på 10. pladsen finder vi Lyngby, der i weekenden bød AGF op til dans. Lyngby kom til opgøret med fire point for tre kampe, og senest et smalt og bittert nederlag til AaB. AGF derimod, har været forårets helt store positive overraskelse, og hvis århusianerne lørdag leverede blot en brøkdel af det spil, de viste i 7-1-nedsablingen af FC. Nordsjælland, ville kampen mod Lyngby blive en walkover. 

En lidt forsigtig start på kampen blev afløst af to hurtige scoringer til gæsterne. I det 22. minut fik Oliver I. Pedersen en hel banehalvdel at løbe på, og det skal man ikke give den hurtige fløjspiller, for så scorer han – 0-1 til AGF. Føringen blev udbygget kort efter. Tidligere FC. Midtjylland-spiller Ramjavakar Yogathas smadrede bolden ind bag Oliver Foss i Lyngby-buret, og man fik straks associationer til d. 4. april på Farum Park..

Helt så vanvittig som den eftermiddag i Farum blev anden halvleg ikke. Hjemmeholdets indskiftning af Christian Akkermann syntes at gøre en forskel, og i det 86. minut forårsagede angriberen, at det blev spændende til det sidste fløjt. Forinden havde Oliver I. Pedersen noget tykhovedet modtaget sit andet gule kort, men som om at én udvist AGF-spiller ikke var nok, blev også Malthe Dahl Overgaard præsenteret for det røde kort, da han i det 89. minut ligesom Pedersen modtog sit andet gule kort. Slutminutterne blev hektiske, og kun forstærket af, at kampens dommer fandt otte ekstra tillægsminutter (!!!!) U16-landsholdsspiller Jens Odgaard ramte træværket bag AGF-keeper Kristaps Zommers, der i flere tilfælde var en værdifuld mand for jyderne.

Efter 98 minutter fløjtede dommeren så endelig af til en udesejr på 1-2. Den ’hvie’ pil peger kun i en retning, og det er opad! De kongeblås U19-hold derimod har stadig til gode at overbevise omverdenen om, at man fortjener den A-licens, man er blevet tildelt.

Et andet hold, hvis talentarbejde i ugens løb er blevet blåstemplet af DBU, er Brøndby. De storambitiøse skulle tidlig lørdag eftermiddag forsøge at hævne sig på Randers, der i efterårets første opgør mellem de to vandt med hele 4-1. Kronjyderne er godt kørende for tiden, og kom til opgøret med to sejre på stribe, men også Brøndby havde grund til optimisme. De blågule var inden slaget om bronzemedaljerne, som kampen kan kaldes, ubesejrede i forårets første fem kampe.

Det startede bedst for gæsterne, der som altid fightede forbilledligt og besværliggjorde modstanderens offensive tiltag. Som tiden gik, begyndte kronjyderne også at dominere med bolden, og med dygtige spillere som Jeppe Mogensen og Mikkel M. Pedersen på holdkortet, kan det godt resultere i farlige situationer. Det var dog hverken Morgensen eller Pedersen, der bragte Randers i front, men i stedet Kasper Vernersen, der i dagens anledning blev benyttet på venstreflanken, men som normalt er forsvarsspiller, som headede udeholdet foran.

I anden halvleg fortsatte de lyseblå jyder med at være det bedste hold. Brøndby skabte stort set ingen chancer, men fik alligevel scoret. Daniel Stückler viste målnæse på et utrolig vigtigt tidspunkt, da han med syv minutter tilbage af opgøret med pandebrasken garnede til slutresultatet 1-1. Målet, der var Stücklers niende i sæsonen, blev sat ind voldsom kraft, og rakte noget ufortjent til endnu et point på Brøndbys pointkonto. Randers følte efter opgøret, at man fortjente mere end det ene point, men de lyseblå kendte ikke sin besøgelsestid i en kamp, de havde mest ære af.

Æren var også på spil i hovedstaden, hvor FC. København i lørdagens sidste kamp bød Silkeborg op til dans. Silkeborgenserne havde med en frisk 4-1-sejr mod topholdet fra FC. Nordsjælland i bagagen al grund til optimisme, og generelt har de rødklædte midtjyder været en fornøjelse at følge i foråret.

Det har FCK egentligt ikke. Med to nederlag i de seneste to kampe var det kun holdets fantastiske hjemmebanestatistik, der talte til sjællændernes fordel inden opgøret. Således havde FC. København inden lørdag ikke tabt på eget græs siden 16. august sidste år!

Det blev der lavet om på lørdag.

Efter godt en halv times spil fandt SIF-profil Sammy Skytte den færøske U21-landsholdsspiller Betuel Hansen, der ingen problemer havde med at bringe jyderne foran med 0-1.

Føringen var ganske fortjent. Silkeborg var det bedste hold, og i store dele af kampen var Dennis Pedersens tropper i teten. Gæsterne kunne snildt have været foran med mere end 0-1, som var stillingen efter de første 45 minutter.

I anden halvleg var billedet det samme. Silkeborg trykkede FC. København langt tilbage på banen, og kombinationsspillet kørte som smurt. Det var derfor intet mindre end fortjent, at Jeppe Gertsen i det 86. minut sømmede et sidste søm i FCK-kisten, da han fra sin position ved forreste stolpe headede Silkeborg på sejrskurs. Geertsens kasse, som Jeppe Carstensen stod for oplægget til, blev kampens sidste og dermed 0-2.

Tredje nederlag på stribe for FC. København, må siges at være skuffende. Hovedstandens talenter har skudt sig selv i foden, og kan ikke længere betragtes som en del af medaljekampen. Det kan Silkeborg nu heller ikke, men alligevel tager vi hatten af for Dennis Pedersens udvalgte. For anden weekend i streg besejrer bundholdet et kompetent, sjællandsk mandskab, der bedømt på økonomi, ambitioner og talentmasse burde være længder foran silkeborgenserne. Det er god stil, Silkeborg, med tanke på, at storebror fra FC. Midtjylland generel set suger de bedste spillere fra hele regionen.

Netop FC. Midtjylland må siges at være denne spillerundes helt store vinder. Ulvenes sejr mod OB bragte dem op på førstepladsen, og holdet har nu tre kampe til at forøge den afstand på et point, der lige nu er til FC. Nordsjælland.

Bliver der fælles guldfest for Superliga- og U19-hold i det midtjyske til sommer? Meget tyder på det.

In this article