BLOG: Sammen dyrker vi drømmen

1920026_10202240992878599_1916760944_n

Dette er således andet blogindlæg om hverdagen i FC Midtjyllands talentafdeling fra en ungdomstræners synsvinkel. Denne gang skal vi ikke blot kigge på det der allerede sker i FCM regi, men ligeså meget på de tiltag der hele tiden sker i Danmarks stærkeste talentsamarbejde. Vi skal denne gang gennemgå nogle af de områder hvor FC Midtjylland udmærker sig, og hvor niveauet virkelig hæves både internt i FCM men især også i FCM Klubsamarbejdet. God fornøjelse!

En FCM U15 spillers hverdag

Den afdeling som jeg har rigtig meget at gøre med, nemlig U13, 14 og 15, kaldes for FCM Elitefodboldskolen. Efter at have været udtaget til FCM talenthold og beholdt sin plads over en længere periode, vil man blive udtaget til FCM U13 turneringsholdet, som ligesom de to ældre årgange har hjemsted i Herning. Her spiller man således, hvis ellers alt går vel, tre år i FCM-trøjen på de tre turneringsårgange. Når en spiller har været en del af elitefodboldskolen et års tid, kan han søge ind på Sønderagerskolen i Herning, hvor der er lavet en talentoverbygning med klasser for elitesportsudøvere.

Uanset hvor i landet man end måtte komme fra, er det en travl og hård hverdag de unge drenge gennemgår hver uge. I vores turneringstrupper, er der således ofte spillere lige fra Hadsten over Ikast til Ringkøbing og Thisted. Derfor er det helt essentielt, at vi har et stærkt samarbejde med forældrene til spillerne, hvori der kan findes muligheder for værtsfamilier til spillere der kommer langvejs fra.

Læs også: Mathias Lund Jensens første blog: “Jeg er fuldblods-fodboldtræner”

Drengene starter hver dag tidligt om morgenen med en morgentræning, her kunne den enkelte spiller indgå i en fast eller midlertidig træningsgruppe, det kunne for eksempel være alle de centrale midtbanespillere som træner sammen eller lignende. Her trænes fra 8:00 til 9:30, inden spillerne fortsætter i skole og har undervisning på Sønderager. Når skoleklokken så ringer for sidste gang hen på eftermiddagen, tager drengene deres cykler og iler tilbage til træningsanlægget, hvor de har en eftermiddagstræning. Eftermiddagstræningen er ofte med holdet, enten forberedende til næste kamp eller ganske enkelt bare en samlet tematræning med det sædvanlige trænerteam.

Udover det stramme program i hverdagen, er der et hav af andre aktiviteter i FCM regi, som den unge spiller indgår i. Det vær sig fysisk træning, mentaltræning, kampe, selvtræning mm., for slet ikke at snakke om de mange sociale arrangementer, som også er en stor del af livet som elitefodboldspiller i FC Midtjylland.

Talenthold og Licenstræning

Inden man når så langt som at komme til FCM turneringsholdene, Sønderagerskolen og alt det her, skal man igennem et forløb som talentholdspiller i FC Midtjylland. På de årlige fodboldskoler rundt i det danske land, udtages en stor gruppe af spillere som har stort potentiale, og som har gjort sig positivt bemærket på udtagelsesdagene. Lykkedes det så for denne unge mand at blive udtaget til FCM talentholdet eksempelvis i U12, venter der en længere periode med ugentlig(e) træning(er) i FC Midtjylland, hvor spilleren dog stadig spiller i sin hjemlige klub, og altså ikke er ”flyttet” til FCM. Efter en længere periode som talentholdsspiller kan man, hvis man klarer de udtagelser som der selvfølgelig er, få chancen for at komme ind på Elitefodboldskolen som er beskrevet ovenfor.

Helt ulig alle andre klubber med talentarbejde i Danmark, har FCM lavet et tiltag hvormed vi kan se flere spillere, give flere unge mennesker chancen for at udleve sin drøm, og samtidig komme mere ud til lokalområderne og vores fantastiske samarbejdsklubber i FCM Klubsamarbejdet. ”Licenstræning” som projektet kaldes, kører for første gang i år i alle de 5 områder vi arbejder i, og går i alt sin enkelthed ud på, at lave hollistisk udviklende FCM træning ude i det enkelte lokalområde. De spillere som under tiden ikke er en del af talentholdet, men som stadig besidder masser af kvaliteter og ikke mindst vilje, vil så kunne træne med en FCM-træner i sin egen klub, eller en lokal klub 1-2 gange ugentligt, og på den måde stadig have chancen for at arbejde sig op – måske endda til en plads på talentholdet. Hårdt arbejde betaler sig som bekendt, så på denne måde vil flere spillere stadig få chancen for at vise sig frem, og få kompetent træning og udfordring hver eneste dag.

D’ BOLD søger skribenter: Vil du være med? Læs mere her

Træningen varetages således af en ansat Licenstræner i hvert område, som i samarbejde med udvalgte assistenttrænere fra lokalområdet strikker den daglige træning sammen. På den måde, får vi også ”uddannet” og inspireret de lokale trænere med metoder, øvelser osv. For på den måde at løfte hele niveauet i træningen og coachingen i FCM klubsamarbejdet, og det er i sidste ende det, det hele handler om. I den forbindelse er det jo fantastisk at være omgivet af så dygtige, passionerede og interesserede mennesker, som alle har en ambition om at løfte i flok, DET ER DÉT, der kendetegner FCM Klubsamarbejdet, og som har gjort det så stærkt som det er i dag.

FCM Trænerakademi

Med nøjagtig samme formål, nemlig at hæve det generelle niveau i ulveland, er der de sidste mange sæsoner blevet afholdt Trænerakademi i FCM under fantastisk ledelse af Kent Tornøe, som har været med til at inspirere og udvikle trænere fra hele landet, hvorved træningen og hverdagen for de enkelte klubber i klubsamarbejdet også løftes. Her bliver der virkelig gjort en forskel. Jeg har selv deltaget på kurset, og må erkende at jeg blev overrasket over hvor mange værktøjer, jeg efter 10 kursusgange kunne stoppe ned i min ”rygsæk” med færdigheder som træner, og jeg er af den overbevisning at ALLE trænere uanset alder, køn, årgang, niveau, klub eller andet, ville få stor gavn af deltagelse på trænerakademiet som afholdes hvert år. I den forbindelse vil jeg opfordre alle trænere at overveje et ophold på trænerakademiet!

Hollistisk talentudvikling og FCM værdier

I FC Midtjylland er vi holister. Vi tror på at helheden er mere end summen af enkeltdelene. Den måde hvorpå spillerne i FCM-regi omgås og behandles, er til for at udvikle det hele menneske og dermed imødekomme den enkeltes behov. Individet og den enkelte spiller ses i en større sammenhæng hvoraf mottoet opstår: ”Sammen dyrker vi drømmen”.

I FCM lader vi os inspirere meget af vores værdisæt, som er med til at skabe rammerne om den måde vi agerer på i hverdagen. ”Dyrk Drømmen”, ”Dyrk viljen”, ”Dyrk modet”, ”Dyrk glæden” ”Dyrk rødderne” er således alle specifikke værdier som der arbejdes ud fra i alle facetter af klubben og begrebet FC Midtjylland. De er ikke kun inspirerende for os, men også et sæt af værdier som er med til at definere og forme os som ulve, hvilket er en speciel skabning. Vi går på jagt sammen, og sammen dyrker vi drømmen.

 

In this article