Talenttid – 13-05-2015 – U17-ligaen – Nyt vestjysk pointtab og sjællandsk dominans

I skyggen af den professionelle seniorfodboldverden finder vi talenternes skueplads. D’BOLD inviterer jer indenfor I en verden, hvor unge, håbefulde spillere på daglig basis gør deres ypperste for at forfølge drømmen. Læs med her, for at høre denne uges bedste nyheder om dansk ungdomsfodbold!

U17-ligaen

U17-ligaen (kilde:dbu.dk).
U17-ligaen (kilde:dbu.dk).

U17-ligaen er gået ind i sin afgørende fase. Kampen om at blive Danmarks bedste U17-hold er nervepirrende, og det er endnu for tidligt at sige hvem, der kommer til at stå med guldmedaljerne om halsen i juni måned.

En af favoritterne til titlen er Esbjerg. De unge vestjyder har i store periode af sæsonen lagt lunt i svinget, men på det seneste er resultaterne udeblevet.

Således gik man til hjemmekampen mod Vejle med blot et point i de seneste to kampe, mens Vejle ankom til Esbjergs kunstgræsbane med en dugfrisk 4-1-sejr mod AaB i bagagen.

I første halvleg var den forventelige selvtillidsforskel ikke til at se. Hjemmeholdet viste prøver på storspil, som kun et tophold kan det. EfB-topscorer Anders Dreyer kunne i kampens spæde indledning have bragt værterne foran, men U17-landsholdsspillerens afslutning havnede i sidenettet. Efter 27 minutter kom den første Esbjerg-scoring så. Den klejne venstreback Jonas Magnussen kombinerede flot med Mads Gadgaard, som fandt Frederik Warming, der fortjent kunne gøre det til 1-0. Herefter var østjyderne ved Agon Mucolli tæt på, men overlæggeren stod i vejen, og så kunne værterne, ganske fortjent, gå til pause foran 1-0.

Fra anden halvlegs start var Jonas Erngaard og de øvrige VB’ere ivrige efter, at komme godt fra land, men i stedet var det de blå- og hvidstribede, der udnyttede en god omstilling til at bringe sig yderligere foran. 98’eren Mikkel Carton fandt Mads Gadgaard, som sikkert scorede til 2-0. Hvad der lignede sikre tre point, var nu blevet stensikre tre point.

Troede man.

For pludselig skete der noget med de unge vestjyder – de gik i stå – blev bange for at vinde, og i det 67. minut gav Lars Vinds tropper modstanderen en helt unødvendig livslinje, da man tillod vejlensernes indskiftede Jeppe Mogensen at reducere til 2-1. Nu fik de rødklædte blod på tanden, og jagtede aggressivt det udlignede mål. Det var ikke til at fatte. Esbjerg havde ejet kampen, men i de sidste tyve minutter skiftede billedet fuldstændig.

I ungdomsfodbold er spillerne mere mentalt skrøbelige, og det var i den grad at spore hos de unge EfB’ere, der i de sidste tyve minutter løb rundt i vildrede. Med fem minutter tilbage på dommerens ur skete det uundgåelige så. Hjemmeholdets keeper Andreas Pedersen kom alt, alt for voldsomt ind i en duel, og ganske rigtigt pegede dommeren på pletten – straffespark!

Kampen blev afgjort efter straffespark
Kampen blev afgjort efter straffespark

Som ventet fik holdets topscorer og profil Agon Mucolli det store ansvar lagt på sine skuldre. Et ansvar, midtbanespilleren kunne bære. Han scorede til 2-2, en stilling, som få minutter senere blev gjort til slutresultat. Vejle kunne ikke forstå, hvordan det var lykkedes at tilkæmpe sig det ene point i en kamp, hvor man i store perioder var helt væk. I Esbjerg-lejren var træner Lars Vind bevidst om, hvad der kostede hans hold sejren. Manglende modenhed lød trænerens dom.

Hvis modenhed er lig sejre, så er OB’s U17-hold ikke specielt modne. De fynske stjernefrø har kun vundet en tredjedel af kampene i denne sæson, og lørdag skulle man så forsøge, at forbedre den lunkne statistik, da FC. Nordsjælland aflagde den fynske ådal visit.

Nordsjællænderne, der for en uge siden skuffende tabte point mod FC. København, vidste, at en sejr var et krav, hvis man ville holde trit med de øvrige hold i den tætte topstrid.

Lad os bare slå det fast med det samme: Det blev til en topholdssejr i Odense.

Klasseforskellen mellem de to hold var simpelthen for stor. 0-4 var ikke et mål for lidt, det erkendte både OB-lejren og FCN-træner Kasper Kurland efterfølgende. Jakob Johansson tilføjede to mål til sin i forvejen imponerende målkonto, som nu lyder på 23 mål i 22 kampe, hvilket bringer U17-landsholdsspilleren op på topscorerlistens førsteplads. Foruden målfarlige Johansson stod Daniel Skov og Martin Frese for scoringerne, der altså resulterede i en 0-4-sejr til tigrene. Det klare nederlag og den store forskel i tabellen mellem de to klubber giver anledning til, at undre sig over, hvorfor forskellen er så stor. Til det lyder svaret, at FC. Nordsjælland er den klub i Danmark, som er længst fremme hvad angår talentudvikling, og så må man modsat putte OB i kategorien over klubber, som halter lidt bagefter.

Halter bagefter gør også U17-ligaens bundprop AC. Horsens. Som bekendt og berørt mange gange i dette magasin, mistede AC. Horsens i vinterpausen flere af sine profiler, og et i forvejen halvsvagt mandskab blev endnu svagere.

Dermed ikke sagt, at østjyderne er nogen nem modstander at spille imod. I de fleste kampe formår de gule, at spille med om point og kæmpe bravt, og så er det ikke nødvendigt, at tage de kritiske briller på, og nævne, at det inden lørdagens dyst mod Silkeborg var over et halvt år siden, at Kim Øyans talenter sidst havde løftet armene efter 80 minutters fodbold.

Dét, skulle der laves om på mod Silkeborg, der ikke havde vundet på udebane siden HB. Køge blev besejret tilbage i september måned 2014. Holdenes negative statistikker tydede på en 0-0-løsning og alt andet end seværdigt fodbold.

Silkeborgs U17-hold vandt fortjent kampen med 2-1. (foto:Silkeborgif.com).
Silkeborgs U17-hold vandt fortjent kampen med 2-1. (foto:Silkeborgif.com).

0-0 lå længe i kakkelovnen, men til slut eksploderede opgøret.

AC. Horsens’ ellers så modne forsvarsspil kiksede, og så kunne U16-landsholdsspiller Jeppe Okkels bringe sit hold i front. Den føring blev fordoblet fem minutter efter, da endnu en U16-landsholdsspiller, Anders Iversen, havde sidste fod på bolden. Dermed var sejren endeligt cementeret, og det spillede ingen større rolle, at østjydernes Mads Fyrstenberg reducerede i kampens overtid. Efterfølgende beskrev begge holds trænere kampen som ’på det jævne’, og den karismatiske Horsens-træner Kim Øyan mente, at opgøret mindede om det, når man glemmer at smøre tilstrækkeligt med leverpostej i sin klapsammenmad. Stærkt, at træneren formår at holde humøret højt, selv når resultaterne ikke giver ham anledning til det.

Trods de gules skuffende sæson i U17-ligaen er der grund til smil på den jyske østjysk. Da AC. Horsens’ NordicBetligahold for et par weekender siden spillede mod HB. Køge, var det nemlig med U17-spiller Mads Bech på venstrebacken. Den normale U17-spiller har sæsonen igennem trænet med 1.divisonsholdet, hvilket altså kulminerede med debuten mod Køge. Bech er klubbens yngste debutant nogensinde, og herfra skal lyde et anderkendende klap på skulderen til både Bech, men så sandelig også AC. Horsens, der har modet til at bruge klubbens egne talenter.

At bruge klubbens egne talenter, er ikke just det, vi forbinder med FC. København. Storklubben råder dog alligevel over et fornuftigt talent-setup, hvor U17-holdet er et kuld, klubben kan være stolte af. De talentfulde løver lå inden kampen på en fornuftig femteplads i rækken – et enkelt point bag modstanderen fra FC. Midtjylland – for hvem kampen var den første siden deltagelsen i Trofeo Nereo Rocco, den italienske turnering, som jyderne vandt.

Det var derfor kun naturligt, at ulvene var fysisk mærkede af de mange kampe i Sydeuropa. FC. København havde overtaget i første halvleg, dog uden at det blev markant. Chancerne var få, men københavnerne var effektive, og bragte sig efter 20 minutters spil i front. Younes Jai havde sidste fod på efter flotte kombinationer på kanten af feltet, og passerede Oliver Ottesen i FCM-buret.

Af uforklarlige fysiologiske årsager spillede FC. Midtjylland en glimrende anden halvleg, hvor man i store perioder pressede værterne langt tilbage på banen. Et stolpeskud fra Mads Carlson var dog det tætteste, midtjyderne kom på en udligning. Mange chancer blev misbrugt, og så kunne hovedstadens talenter efter 80 minutter juble over tre overaskende, men tiltrængte point. I den midtjyske lejr følte de, at 1-0-resultatet var misvisende, men det er de sikkert bedøvende ligeglade med i FCK, som vandt for første gang i fem kampe.

FCK's U17-hold vandt med 1-0 på hjemmebane. Hovedstadsklubben har et fornuftigt talentsetup.
FCK’s U17-hold vandt med 1-0 på hjemmebane. Hovedstadsklubben har et fornuftigt talentsetup.

Andetsteds på Sjælland var Lyngbys talentfulde U17-hold i aktion. Der har været voldsomt virvar i forstadsklubben på det seneste. Førsteholdstruppens trænerstab er blevet fyret, og Hellerup Finans, klubbens ejere, har skabt mere usikkerhed end ro, ved at appellere til resultatbaseret fodbold, og dermed, ifølge nogle af klubbens tilhængere, glemme den stolte tradition for smuk fodbold, som Lyngby har.

Situationen virkede dog ikke til at påvirke de kongeblås U17-hold, der startede kampen mod Randers med at dominere på bolden. Når man siger Randers siger man også Emil Riis. Angriberen scorede i forrige uge hele fire gange i 5-1-sejren mod AC. Horsens, men angriberen fik ligesom sine holdkammerater ikke indstillet sigtekornet i første halvleg, hvor hestene haltede bagefter.

Det var derefter ganske fortjent, at det var hjemmeholdet, der kunne gå til pause foran med 1-0 på mål af deres topscorer, U16-landsholdsangriberen Jens Odgaard.

Fra anden halvlegs start meldte Randers sig endelig ind i kampen. Den store fysik som er holdets kendetegn, begyndte nu at komme til syne, og man producerede flere store chancer. Tættest på kom Marcus Mølvadgaard, men stolpen bag Tobias Honoré stod i vejen. I stedet kunne Jens Odgaard i kampens overtid lukke og slukke kampen, da han med et fladt skud passerede den kronjyske keeper. Fjerde sejr på stribe til Lyngby var en realitet efter en kamp, som Randers ikke kan være helt tilfredse med.

Marcus Mølvadgaard - her i forbindelse med kontraktunderskrivning. Lørdag stod stolpen i vejen for angriberen.
Marcus Mølvadgaard – her i forbindelse med kontraktunderskrivning. Lørdag stod stolpen i vejen for angriberen.

Også i Nordjylland blev der i lørdagens spillerunde afviklet fodboldkampe. I U19-ligaen træk AaB det længste strå i kampen mellem to af landets mest traditionsrige fodboldklubber: AaB og AGF, og også U17-opgøret mellem de to endte det i nordjysk triumf.

Århusianere havde ellers en sejr mod Esbjerg, og et nederlag men en godkendt præstation mod Brøndby at se tilbage på, inden udekampen på Hornevej blev fløjtet i gang. Og det startede såmænd også meget fornuftigt. De første 10-15 minutter var AGF i teten, men herefter blev spillet for usammenhængende, og hjemmeholdet overtog mere og mere.

1-0 blev det efter en halv times spil, da den tidligere U17-landsholdsspiller Marco Ramkilde scorede sit niende sæsonmål, der dermed gør ham til delt AaB-topscorer. En titel han desuden deler med Mads Stefansen.

Det var hverken Ramkilde eller Stefansen, der afgjorde sagerne for de bolsjestribede. Nej, det var i stedet Nikolaj Lyngø, der fra 11-meterpletten gjorde det til 2-0. Lucas Jackson Møller har på det seneste været en af AGF’s største profiler, og også lørdag udmærkede han sig. Desværre for gæsterne strøg hans skudforsøg ikke i mål, så det hele sluttede med en fortjent 2-0-sejr til værterne, der efterfølgende for tredje gang i foråret kunne synge sejrssangen.

En sang, som Esbjerg for tredje kamp i streg ikke kunne synge. Det kunne FC. Nordsjælland til gengæld, som nu sammen med Brøndby har slået et lille hul ned til vestjyderne. Alt er dog stadig åbent, og de sidste fire spillerunder byder med garanti på masser af spænding og dramatik!

Brøndby og FC. København mødtes tirsdag i U17-ligaens svar på New Firm. Den kamp kan du læse mere om i næste uges Talenttid.

In this article