Optakt: Danmark U21 – Sverige U21


Det er to decimerede mandskaber, som torsdag aften tørner sammen på Lyngby Stadion til den sidste testkamp inden U21-EM.

Den 17. juni kl. 18.00 sparkes U21-EM i gang på Eden Stadium i Prag, hvor værterne fra Tjekket tager imod Danmarks U21-landshold. Et EM, hvor vores svenske naboer også er blandt de otte kvalificerede hold. Af samme årsag kommer vi ikke til at være vidner til en venskabskamp på Lyngby Stadion i morgen aften. Nej, kampen er den sidste test for de to mandskaber, inden turen går til den prestigefyldte turnering i Tjekkiet.

På trods af det må holdenes trænere, Jess Thorup og Håkan Ericson, begge ærgre sig over dårlige forberedelsesvilkår. Kollisioner med vigtige A-landsholdskampe betyder nemlig, at både Danmark og Sverige må undvære nogle af holdets største profiler. Hos Danmark er hele seks af slagsen på tjeneste med A-landsholdet: Pierre-Emile Højbjerg (Bayern München), Pione Sisto (FC Midtjylland), Victor Fischer (Ajax Amsterdam), Yussuf Poulsen (RB Leipzig), Jannik Vestergaard (Werder Bremen) og Andreas Christensen (Chelsea). Hos Sverige er situationen lidt mere gunstig, hvor Isaac Thelin (Bordeaux), Ludwig Augustinsson (FC København) og Alexander Milosevic (Besiktas JK) er lånt ud til A-landsholdets kamp mod Montenegro i weekenden.

Jess Thorup har til anledningen valgt at kalde Pascal Gregor (FC Nordsjælland), Andrew Hjulsager (Brøndby IF), Emiliano Marcondes (FC Nordsjælland), Lucas Andersen (Ajax Amsterdam) og Mikkel Desler ind som erstatninger for Morten Olsens lejesoldater. Hos Sverige skal Isaac Ssewankanbo (Derby) og Emil Bergström (Djurgården IF) kompensere for Thelin, Augustinsson og Milosevic.

Afbuddene åbner for spilletid til nogle af boblerne i truppen. Hos Danmark er mange positioner på spil. Jess Thorup har mange stærke, offensive kort på hånden, og især Emil Berggren skal vise, at han evner at erstatte den skadede Andreas Cornelius. Fyrtårnet fra Brønshøj sluttede sæsonen flot af i sin nye klub, Eintracht Braunschweig, og skal overbevise Jess Thoup om, at han skal spille med en klassisk 9´er i Tjekkiet. Mere dynamiske alternativer som Yussuf Poulsen og Victor Fischer kan i sidste ende skubbe Berggren ud på bænken.

I den anden ende af banen er der mindst ligeså meget kamp om pladserne. Mellem stængerne er Jess Thorup stadig ikke afklaret med, hvem af de udtagede målmænd, som får en startplads den 17. juni. Valget falder med al sandsynlighed på Jakob Busk (Sandefjord Fotball) eller Frederik Rønnow (AC Horsens). De to forventes at få en halvleg hver på Lyngby Stadion.

Hvis Jess Thorups trup giver ham hovedpine, har Sveriges Håkan Ericson kronisk migræne. De svenske medier er mildest talt uenige om, hvad Ericson vil og bør gøre. Vil han spille 4-4-2? 4-3-1-2? Og hvorfor er Elfsborgs stortalent Victor Claesson slet ikke udtaget? Derudover råder Ericson over et hav af jævnbyrdige spillere, så kampen mod Danmark vil være afgørende for, hvem der får startpladserne i Sveriges første EM-kamp mod Italien. Der er dog spillere, hvis kompetencer bør sikre dem en startplads. I midterforsvaret er Malmø FF’s Filip Helander værd at holde øje med. Helander har henover sommeren været rygtet til FC København. men ser ud til at ende i Panathinaikos. PSV Eindhoovens Oscar Hiljemark er anfører for U21-landsholdet, og fordeler fra sin position på den defensive midtbane bolden med stor ro. Af de kreative indslag bør Sverige sætte deres lid til Branimir Hrgota. Bosnisk fødte Hrgota kan både spille på kanten og i angrebet, og har i denne sæson været i aktion 30 gange for et stærkt Borussia Mönchengladbach-hold. Endelig får det danske forsvar sit at se til med John Guidetti. Angriberen har i denne sæson været lejet til Celtic fra Manchester City, og er manden med målene for U21-landsholdet.

På trods af flere centrale afbud venter der altså en betydningsfuld kamp torsdag aften i Lyngby. Mange spørgsmål vil blive besvaret i begge lejre, og det skal blive interessant at se, hvordan de to hold står inden den vigtige EM-slutrunde i Tjekkiet.

Forventede startopstillinger

Danmark (4-2-3-1)

Busk

Scholz – Sørensen – Banggaard – Knudsen

Nørgaard – Vigen

Falk – Thomsen – Andersen

Berggren

Sverige (4-4-2)

Carlgren

Krafth – Helander – Baffo – Konate

Gustafson – Hiljemark – Tibbling – Hrgota

Guidetti – Ishak

Danmarks U21-EM-trup

Sveriges U21-EM-trup

Information om kampen

Hvor: Lyngby Stadion

Hvornår: 11/6 kl. 18.00

TV: DR3

Kampens dommer: Ola Hobber Nilsen, Norge

In this article