Talenttid – 02-06-2015 – U17-ligaen – GULDKAMPEN – Spænding til det sidste

I skyggen af den professionelle seniorfodboldverden finder vi talenternes skueplads. D’BOLD inviterer jer indenfor I en verden, hvor unge, håbefulde spillere på daglig basis gør deres ypperste for at forfølge drømmen. Læs med her, for at høre denne uges bedste nyheder om dansk ungdomsfodbold!

U17-ligaen

U17-ligaen går på hæld (dbu.dk).

U17-ligaen nåede i lørdags sit absolutte klimaks. Brøndby kunne med en sejr på hjemmebane mod FC. Nordsjælland sikre sig det danske mesterskab, en duel alle ellers troede, skulle udkæmpes mellem Esbjerg og netop rækkens 2’er fra FC. Nordsjælland.

Det var en forskel på seks point, der inden opgøret adskilte Brøndby på førstepladsen fra de nordsjællandske gæster på andenpladsen. Det lyder måske af meget, men tigrene har spillet en kamp færre end talenterne fra den københavnske vestegen, og kunne med en sejr igen for alvor bringe sig ind i guldkampen.

Der var lagt op til blågul guldfest på Brøndbys bane 2, hvor hele den ene sidetribune var besat af et utal af forventningsfulde tilskuere, som havde valgt at bruge lørdag eftermiddag på at overvære det, der bedst kan karakteriseres som årets kamp i U17-ligaen. Det bliver ikke meget større, end når nummer et tager imod nummer to på dette tidspunkt af sæsonen.

Det var her, på Brøndbys bane 2, at guldkampen blev afviklet. (foto: Jens Dresling).
Det var her, på Brøndbys bane 2, at guldkampen blev afviklet. (foto: Jens Dresling).

Med det in mente havde man forventet, at Brøndby ville komme stormende ud til kampen. Man havde forventet, at de blågule stortalenter ville gøre ALT for at imponere de usædvanligt mange fremmødte tilskuere.

Det skete bare ikke.

Nervøsiteten og fraværet af midtbanespiller Magnus Häuser, som skadet måtte udgå efter få minutter, spillede de unge, skrøbelige Brøndby-spillere et puds. FC. Nordsjælland sad tungt på første halvleg, og det var kun fortjent, at tigrenes topscorer Jakob Johansson efter et kvarters spil kunne bringe Farum-talenterne i front. Johansson blev sendt i dybden, passerede målmand Jakob Pryts Larsen, hvorefter han sendte kuglen i mål fra en spids vinkel – 0-1 til FC. Nordsjælland.

Og tigrene fortsatte ufortrødent. Ved pausen kunne værterne prise sig lykkelig for at man kun var bagud med et enkelt mål. De rødklædte gæster havde nemlig chancerne til langt flere.

Anden halvleg blev en helt anden snak. Brøndby fik nu sat spillet, og skabt de målchancer, der nu engang kommer, når man har bolden og foretager sig noget fornuftigt med den. Peter Jensen i FCN-buret var i flere tilfælde redningsmand for sit hold, også da kantspiller Armend Aslani allerede efter to minutter af kampens sidste halvdel burde have bragt balance i regnskabet. Der skulle dog gå yderligere godt 20 minutter, før værterne fik scoret det livsvigtige mål.

Den tilbagevendte venstreback, Gregers Lauritzen, som i øvrigt spillede en fremragende kamp, sendte en aflevering afsted til U16-landsholdsspiller Karl Dinnes Appelt, som midtbanespilleren lagde til rette, for derefter at sende den ind bag en sprællende Peter Jensen i målet.

1-1 – og ekstase. Nu skulle Søren Weber Juuls tropper bare holde hjem i yderligere 17 minutter, og så havde man et yderst brugbart resultat.

Netop de tanker kom dog til at fylde for meget i hovederne på de unge brøndbyer, der nu stillede sig tilfredse med resultatet og faldt nogle meter tilbage på banen.

Det skal man ikke gøre mod FC. Nordsjælland. Tigrene er U17-ligaens mest scorende mandskab, og man er i Jakob Johansson samtidig i besiddelse af rækkens mest scorende spiller. Med sit 26. sæsonmål blev topscoreren atter helten, da han tæt under mål passerede Jakob Pryts Larsen og scorede til 1-2!

Mål ændrer fodboldkampe, og det også i dette tilfælde. Brøndby skulle nu bruge et mål, og satsede offensivt. FC. Nordsjælland brugte de resterende minutter på at krige sejren hjem, hvilket også lykkedes. Det var derfor en flok glade og lettede unge tigre, der i det 96. minut kunne løfte armene over hovedet og konstatere, at man havde vundet topkampen med 1-2.

Brøndbys spillere måtte i nederlagets stund erkende, at første halvlegs skuffende præstation var, hvad der kostede holdet dyrt. Nederlaget var det første i over to måneder for de blågule. Det gjorde ondt. Holdet har nu blot en enkelt kamp tilbage, før sommerferien kalder. Kampen mod OB, som spilles på lørdag, skal blive til tre point, hvis man guldambitionerne skal indfries.

I skyggen af den gloværdige guldkampes glamour var også Esbjerg i kamp. Vestjyderne har på det seneste smidt en lang række dumme point i kampe, hvor man egentligt har haft overtaget. Lørdag klokken 15.15 – på det eksakte tidspunkt, hvor også Brøndby-FC. Nordsjælland blev fløjtet i gang – tog man hjemme på Esbjerg Atletikstadion imod Silkeborg.

U15-spilleren Jacob Lønne fik debut for Esbjerg i kampen mod Silkeborg.
U15-spilleren Jacob Lønne fik debut for Esbjerg i kampen mod Silkeborg.

Gæsterne ligger placeret solidt midt i rækken, og har ikke som Esbjerg medaljer at spille for. Alligevel var det de talentfulde midtjyder, der startede kampen bedst. Anders Vellers tropper kom til kampen med to sejre i bagagen, og spillede friskt til. Som halvlegen skred frem kom Esbjerg bedre ind i opgøret, nærkampene blev vundet og chancerne skabt.

Som altid havde Anders Dreyer en finger med i spillet. En god aflevering fra U17-landsholdsspilleren havnede for fødderne af Mikkel Carton, men skuddet fra sidstnævnte blev blokeret, så 0-0 ved pausen.

I de spæde minutter af anden halvleg havde Jonas Magnussen muligheden for at bringe hjemmeholdet foran, men meget symptomatisk for værternes dag blev sparket sendt over mål. Spillerne havde fået figther-vilje-kasketten på til dagens kamp, mens den kasket hvor der stod ’mange-chancer’ på, var blevet hjemme i skuffen.

Det hele sluttede som det startede: 0-0. Med det ene point har Esbjerg stadig, i hvert fald teoretisk set, muligheden for at vinde DM-guldet. Chancen er dog forsvindende lille, da det i så fald vil kræve, at vestjyderne skal vinde sine to kampe, Brøndby tabe til OB og FC. Nordsjælland blot få tre point i to kampe. Hvis det regnestykke går op, vil D’ BOLD’s Talenttid-ansvarlige i den grad blive overrasket.

Det er da også bronzemedaljerne, som EfB-træner Lars Vind sigter efter. For at det mål skal opnås, skal der blot yderligere ét point på kontoen i de sidste to kampe – mon ikke det kommer.

Bronzemedaljerne er i sigte for Esbjergs U17-hold (foto:efb.dk).
Bronzemedaljerne er i sigte for Esbjergs U17-hold (foto:efb.dk).

Medaljesnak og statistiske spådomme var der ikke meget af i Horsens, da bundproppen hjemme tog imod FC. Midtjylland. Der var til gengæld masser af mål.

For de unge ulve var lørdagens opgør det tredje på en uge. En uge tidligere havde man besejret FC. Nordsjælland i en medrivende kamp, og om tirsdagen – blot fire dage inden dysten mod Horsens – gik det ud over OB, der blev besejret med 2-0.

Nu skulle det altså være tre på stribe for FCM og træner Svend Graversen, der i bestræbelserne på dette havde valgt at stille op uden en eneste andetårs U17-spiller!

99’erne stod for presset, og det var ikke til at se, at man alders- og højdemæssigt var østjyderne underlegne.

Efter et kvarters spil startede U16-landsholdsspiller Andreas Poulsen målscoringen, da han på smukkeste vis kringlede bolden i mål. I de næste ti minutter afgjorde midtjyderne reelt kampen. 0-2 blev det ved Victor Torp, inden Poulsen atter kom på måltavlen, da han i det 25. minut gjorde det til 0-3.

Efter en horribel første halvleg set med østjyske briller, var der ikke meget, der tydede på, at AC. Horsens skulle spille op med ulvene i anden halvleg. Men det var under alle omstændigheder det, der skete.

Østjyderne har som mål ikke at falde sammen som hold, og i kampens sidste halvdel tog man arbejdshandskerne på, og leverede en sand mandfolkepræstation. Man pressede FC. Midtjylland langt tilbage på banen, hvilket fortjent resulterede i en scoring i det 50. minut. Kristoffer Larsen kunne fejre sit tredje sæsonmål, og for en stund var der spænding i opgøret.

Denne forsvandt dog brat, da Glen Wiberg ikke mange minutter senere modtog det røde kort. Trods decimeringen til ti mand fortsatte bundproppen ufortrødent med at kæmpe i de resterende minutter, og stoppede først, da dommeren fløjtede i fløjten for sidste gang. Her måtte man acceptere, at man for 15. gang i streg ikke havde formået at vinde en fodboldkamp.

Vinde kan FC. Midtjylland til gengæld. Med lidt held i sprøjten kan talentudviklingsgiganten tyvstjæle bronzemedaljerne fra Esbjerg, som man møder i sæsonens sidste kamp. Det vil dog kræve, at Esbjerg ikke får point i kampen mod svanerne fra HB. Køge.

Fra unge FC. Midtjylland til unge Randers.

Kronjyderne plejer at være garant for en hård, fysisk præget spillestil, men til lørdagens kamp mod AaB, måtte træner Mads S. Lyng se bort fra fem normale stamspillere, hvorfor yngre kræfter måtte træde til. Det betød en nedgang i centimeter og kilo, men gav chancen til U15-spillerne Jesper Steendahl og Patrick Jensen, der begge viste mod og energi.

Nok snak om Randers, for det var hjemmeholdet fra AaB, der sad på spillet fra start til slut. Nordjyderne har været et særdeles svingene fodboldhold at følge i foråret, hvor en sejr som oftest er blevet fulgt af et nederlag. Det har logisk nok resulteret i en midterplacering til de bolsjestribede, som til opgøret dog spillede, som et tophold gør det.

Efter 40 målløse minutter sprudlede AaB i anden halvleg. Lidt tilfældigt blev Wessam Abou Ali spillet i dybden, hvorefter han rundede Randers-keeperen og scorede. Med cirka et kvarter tilbage på uret fordoblede Abou Ali sin scoring, da han med sit fjerde sæsonmål gjorde det til 2-0 og reelt lukkede kampen. Ondt blev værre for de lyseblå, da Nikolaj Pedersen i de døende minutter scorede til kampens slutresultat 3-0.

Wessad Abou Ali har fået et mindre gennembrud på AaB's U17-hold i dette forår. (foto: AaB U17-liga facebook.com).
Wessad Abou Ali har fået et mindre gennembrud på AaB’s U17-hold i dette forår. (foto: AaB U17-liga facebook.com).

Og det virker til, at Randers er gået på sommerferie. I næste weekend står der AGF på menuen, så mon ikke, vi får et anderledes kronjysk mandskab at se til den opgave. Og et andet resultat.

Netop AGF brugte også lørdagen på fodbold. Vejle var på besøg i et opgør mellem to jyske traditionsklubber. Det er altid interessant.

Træneren for de århusianske talenter, Allan K. Jepsen, var inden opgøret en smule bekymret. Han havde set video med Vejle, og de virkede stærke og hurtige.

At bekymringen var forståelig, kom hurtigt til syne. De rødklædte østjyder havde fint styr på spillet, og skabte flere målchancer end ’De Hvie’ gjorde det. Det var derfor fortjent, at gæsterne efter en halv time kom på 0-1. Som så mange gange før, var det Agon Mucolli, der strålede. Midtbanemanden laver sjældent grimme mål, og således ej heller lørdag, hvor han med et fremragende langskud lavede første halvlegs enlige mål.

Anden halvleg blev en helt anden historie. Efter blot ét minut fumlede Vejle-målmand Rasmus Glintborg med et indlæg, hvorefter det var en smal sag for Mathias ”Marvin” Laursen at bringe balance i regnskabet.

Men ”Marvin” ville mere end det, og fem minutter efter sin udlignende scoring, var han igen på pletten. 1-2, og pludselig havde talenterne fra Jyllands hovedstad vendt et truende nederlag til sejr.

En sejr, der blev cementeret efter en times spil, da Christian Lauenborg gjorde det til slutresultatet 1-3.  Man må bare konstatere, at det ikke har været Vejles forårssæson. Blot to sejre i 10 kampe er ikke den så stolte talentudviklingsfabrik værdigt.

Heller ikke OB’s forårssæson har været noget at råbe hurra for. Manglende mål har været udslagsgivende for talenterne fra landets tredjestørste by, og Oliver Lønfeldt, der i efteråret henrykte alt og alle, har i foråret ikke formået at score tilnærmelsesvis det samme antal mål, ligesom andre normalt pålidelige målscorere også har svigtet.

At de manglende mål har været et tema for holdet, sås tydeligt i første halvleg af lørdagens kamp mod FC. København – en kamp der i øvrigt blev spillet på fynboernes TRE-FOR Park. Simon Basler, Julius Eskesen, Rasmus Thomsen og Elias Lamnaouar misbrugte alle store chancer, og især Basler og Eskesen burde have scoret, men FCK’s unge keeper holdt løverne inde i opgøret.

Som det så oftest sker i fodbold, når man ikke kender sin besøgelsestid, er modstanderne skarpe i den anden ende. Således kunne Ibrahim Samrawi med tre minutter til pausefløjtet bringe FC. København foran. En hård nød at knække for de selvtillidsramte øboere, der ikke har vundet en fodboldkamp siden slutningen af marts.

I anden halvleg satte gæsterne sig på tingene, og værterne forfaldt til enmandspræstationer og glemte, at man som enhed er stærkest. Efter 55 minutter blev ondt værre, da den ellers stabile og dygtige målmand Oliver Christensen droppede fælt. U16-landsholdsmålmanden formåede ikke at klare et, skulle man tro, ufarligt indlæg, og derfor 0-2 til løverne.

Der stod FCK på det meste, og hjemmeholdet havde kun sporadiske chancer – storspillet fra første halvleg var væk.

Det er efterhånden længe siden, at OB har vundet en fodboldkamp.
Det er efterhånden længe siden, at OB har vundet en fodboldkamp.

0-3 blev det også til, da Devrim Sahin scorede et af denne spillerundes smukkeste mål. Flot opspil i sjællændernes højre side udmøntede sig i en retvendt Devrim Sahin – midtbanespilleren tog så et touch på bolde, hvorefter han på ægte ’Pirlo-maner’ curlede den op i det lange hjørne.

Målet blev kampens sidste, og dermed måtte OB for fjerde kamp i træk gå fra banen uden at score – sørgeligt!

Med FC. Nordsjællands sejr i topkampen mod Brøndby er guldkampen mere spændende end nogensinde før. Esbjergs muligheder er minimale, mens sejre til Brøndby og FC. Nordsjælland i de sidste hhv. en og to kampe vil betyde, at guldmedaljerne skal fordeles efter målscoreren.

Lige nu er Brøndbys målscore fem mål bedre end FC. Nordsjælland, men tigrene mangler at møde bundproppen AC. Horsens og Lyngby, og her kan man sagtens forestille sig storsejre til Farum-talenterne.

In this article