Talenttid – 09-06-2015 – U19-ligaen – Sidste dag med kliken

I skyggen af den professionelle seniorfodboldverden finder vi talenternes skueplads. D’BOLD inviterer jer indenfor I en verden, hvor unge, håbefulde spillere på daglig basis gør deres ypperste for at forfølge drømmen. Læs med her, for at høre denne uges bedste nyheder om dansk ungdomsfodbold!

U19-ligaen

Kilde:dbu.dk
Kilde:dbu.dk

Kim Larsens ’smukke unge mennesker’ bliver i disse uger sunget på diverse folkeskoler og gymnasier, når eleverne vinker farvel til års sammenhold, venskaber og går hver til sit. Samme situation står talenterne fra årgang 1996 i U19-ligaen overfor, når de efter denne sæson tager afsked med ungdomsfodbolden, som har fyldt dem med så meget glæde.

Spillerne går vidt forskellige veje. Nogle har ligesom FC. Midtjyllands målmand Rasmus Bach mistet lysten til fodbold, og tager en pause, andre har knoklet hårdt sæsonen igennem, men må erkende, at forhåbningen om en fremtid i professionel fodbold har slået fejl i første omgang.

Og så er der de, der i fremtiden vil præge overskrifterne. De, vi vil se i fjernsynet. De, der nu erstatter skolebænken med tilværelsen som professionel fodboldspiller. Robert Skov, Mikkel Duelund og Nikolai Laursen er blot nogle af de spillere, som har taget springet fra U19-ligaen til Superligaens bonede gulve, og udlever drengedrømmen.

Derfor var denne spillerunde for mange af U19-ligaens involverede en sentimental en af slagsen. For selv om fodboldverdenen er omskiftelig, og spillere kommer og går mere end i andre erhverv, skaber fodbolden så tætte venskaber, at det gør ondt, når disse skal splittes.

Men i stedet for at græde snot over at skulle skilles, må man se fremad, og det var lige præcis hvad FC. Midtjylland og Esbjerg gjorde, da de seneste to års U19-mestre for godt en uge siden krydsede klinger. Esbjerg havde i form af Jakob Lungi Sørensen, Jeppe Schultz, Daniel Anyembe og Anders Dreyer hele fire U17-spillere med, og det havde rent faktisk været fem, hvis man havde talt U17-landsholdsanfører Mark Brink med, men midtbanespilleren har været en fast bestanddel af vestjydernes U19-trup i stort set hele foråret.

Esbjerg vandt bronzemedaljer i U19-ligaen (foto:efb.dk).
Esbjerg vandt bronzemedaljer i U19-ligaen (foto:efb.dk).

Hos de midtjyske ulve, der allerede inden opgøret var blevet kåret som danske mestre, var der i form af Nikolaj Kirk, Mikael Anderson og Andreas Murbeck også U17-islæt at spore. Jo, fremtiden tegner lys for de to klubber!

Det var Esbjerg, der med et enkelt point kunne sikre sig bronzemedaljerne, som havde mest på spil. Det var også til at se i kampens indledning, hvor hjemmeholdet startede bedst. Mathias Kristensen kunne og burde have bragt de blåstribede på 1-0, men hans afslutning prallede af på den ene opstander.

I stedet var det FCM, der kom foran. Mads Døhr Thychosen gjorde det med sit ottende sæsonmål til 1-0, hvorefter Glorie Rutikanga godt fem minutter senere fordoblede, da congoleseren fra 11-meterpletten gjorde det til 2-0.

Nu begyndte Esbjerg at ryste i bukserne. Et stort nederlag og en efterfølgende sejr til Randers, og bronzemedaljerne ville være i fare. Men frygten for nederlag overvandt ikke viljen til sejr. Vestjyderne kom flot tilbage i kampen, som i øvrigt var præget af, at kampen blev afviklet på klubbens træningsbane – det flotte spil udeblev.

Værterne svarede igen, da Mathias Kristensen tryllede på kanten af feltet. Midtbanekreatøren blev revet ned, hvorefter dommeren til midtjydernes overraskelse pegede  på pletten. De fremmødte, der støttede de sortklædte, mente, at forseelsen var foretaget uden for feltet, men nok om det, for straffesparket var en realitet. Fra pletten reducerede genfødte Morten Jepsen, og esbjergenserne lugtede nu for alvor blod.

Anden halvleg blev en lang forsvarskamp for mestrene, der ikke havde evnerne til at udfordre en stærk EfB-defensiv anført af Marco Lund. Forsvarsgeneralen, der i øvrigt tidligere har repræsenteret FC. Midtjylland, har netop forlænget sin kontrakt med vestjyderne, og det blev i det 80. minut fejret på fornemmeste vis.

Lund fik ansvaret for et frispark på kanten af feltet, og her kanorede han til stor glæde for sine holdkammerater og de øvrige EfB-delegerede bolden helt op i det ene målhjørne. Andreas Raahauge, der på dagen vogtede ulveburet, var uden chance.

2-2 – Esbjerg havde nu et brugbart resultat, og derfor forløb de resterende minutter uden de store begivenheder. Efter 90 lange, underholdende og intense minutter kunne EfB-træner Rene Christiansen og de resterende vestjyske talenter strække armene over hovedet, juble og konstatere, at man for femte år i træk havde vundet medaljer i U17- og U19-ligaregi – imponerende.

For FC. Midtjylland var sæsonen ikke helt slut endnu. Holdet havde en enkelt opgave tilbage, da man i lørdags rundede sæsonen af mod Lyngby. Kampen mellem U19-ligaens første- og sidsteplads var måske på papireret en walkover for ulvene, men det blev ikke så nemt, som tabellen antyder.

Først og fremmest har U19-ulvene i ti opgør mod Lyngby blot vundet de tre af dem, og hvis man har god hukommelse og følger Talenttids ugentlige artikler, vil man huske, at de sjællandske forstadstalenter var de første, der besejrede FC. Midtjylland, da de i slutningen af november sidste år besejrede Kenneth Andersens tropper med 2-0.

Det virkede i kampens første 10 minutter til, at det jyske hjemmehold var opsatte på at sætte gæsterne på plads. Hidsigt genpres og opportunistisk angrebsspil medførte mange hjørnespark, men da disse ikke blev udnyttet, begyndte Lyngby så småt at æde sig ind i kampen.

Symboliseret ved Christoffer Boateng, der efter en halv time kombinerede med Sebastian Lau, inden den tidligere U19-landsholdsspiller, altså Boateng, tog sagen i egen hånd og kringlede kuglen i mål. En perle fra 95’eren, og pludselig var underdoggen foran – igen!

Det var naturligvis ikke acceptabelt for værterne, og i pausen snakkede træner Kenneth Andersen med store bogstaver. Træneren mente ikke at man kunne være bekendt, at slutte en fremragende sæson af med et nederlag, og de ord syntes at påvirke de unge ulve ret så godt.

For anden halvleg var ét langt FCM-pres, og efter 57 minutter faldt udligningen. Lidt tilfældigt havnede en løs bold for fødderne af Mikkel Frankoch, der ikke tænkte to gange. Midtbanemanden sparkede bolden ind bag en chanceløs Libetwa Mamili i Lyngby-kassen.

FC. Midtjylland ændrede herefter taktikken, og satsede på sejr, men 3-5-2 formationen blev aldrig nogen succes. I stedet havde Lyngby tre store chancer for at snuppe sejren, men Boatengs afslutning der tog begge stolper, inden den blev sparket væk, var meget retvisende for gæsternes uheld. Kampen sluttede derfor 1-1, og Lyngby skal nu have en sejr i sidste spillerundes kamp mod FC. Nordsjælland, hvis man skal hente Vejle, og ikke slutte på U19-ligaens mest ydmygende plads, sidstepladsen.

Lyngby spillede uafgjort mod FC. Midtjylland, og skal nu hente tre point i sæsonens sidste kamp, for at undgå at slutte på sidstepladsen (foto:duusgaard.com).
Lyngby spillede uafgjort mod FC. Midtjylland, og skal nu hente tre point i sæsonens sidste kamp, for at undgå at slutte på sidstepladsen (foto:duusgaard.com).

Netop Vejle kunne med en sejr i lørdagens kamp mod OB sikre, at man ikke havnede på den så omtalte sidsteplads. Dette gjaldt også for OB, der inden dysten var placeret to point bag Vejle i tabellen, og således var scenen sat for en vaskeægte bundgyser i juni måned.

Der var nu ikke meget, der inden kampen tydede på, at østjyderne skulle tabe til OB. Holdet gik til kampen med tre uafgjorte resultater på stribe, og selvom foråret kun havde budt på en enkelt sejr, var Kim Engstrøms tropper opsatte på at slutte godt af.

Eller hvad? For efter første halvleg var Vejle bagud 3-0. OB præsenterede sig i en endnu uset udgave, og holdets offensive profiler skilte talenterne fra Trekantsområdet fuldstændigt fra hinanden. Simon Skrøder, Jacob Buus og Jonas Hansen blev målscorerne, inden Kim Engstrøm foretog en dobbelt udskiftning i det 35. minut. Kaos i Vejle-lejren!

Og det blev ikke meget bedre i anden halvleg. Efter blot ét minut scorede Anders Thomsen, der netop har forlænget kontrakten med OB, til 4-0. Indskiftede VB-angriber Patrick Rasmussen, der har været skadesplaget i hele 2015, reducerede få minutter senere, men det var OB, der scorede kampens sidste mål, da Jacob Buus med sit andet på dagen gjorde det til slutresultatet 5-1.

Det var en tydelig skuffet Kim Engstrøm, der efter kampen gjorde status. Årets dårligste præstation, kaldte VB-træneren kampen, og konkluderede samtidig på foråret, som han mente rent præstationsmæssigt har været stabilt.

En sejr i 10 kampe er dog alt andet end stabilt – det har været en skuffende sæson for Vejle, der som tabellen viser, har været et af U19-ligaens svageste mandskaber. Der skal dog i kritikkens stund lyde et stor tillykke til OB. Ved vinterpausen lå odenseanerne placeret som nummer sjok, men i foråret har man hentet dobbelt så mange sejre, og med en sejr i holdets sidste kamp mod Brøndby, slutter  man på en, efter omstændighederne, acceptabel niendeplads.

En placering længere oppe i tabellen finder vi Silkeborg. Talenterne fra Søholt har i denne sæson overrasket alt og alle, og sammenligningen med sæsonen 13/14 er sådan set slet ikke nødvendig, men svær at komme uden om. Dengang sluttede silkeborgenserne med blot 11 point og to sejre, og derfor har denne sæson været et bevis på, hvor meget klubbens talentudvikling har rykket sig siden da.

Talentudviklingen går i den rigtige retning i Silkeborg, bedst eksemplificeret ved Robert Skov (foto:silkeborgif.com)
Talentudviklingen går i den rigtige retning i Silkeborg, bedst eksemplificeret ved Robert Skov (foto:silkeborgif.com)

Robert Skov, Kasper Dolberg og senest Gustav Dahl, har alle fået fint med spilletid for klubbens Superligahold, så fremtiden er lys i den rødklædte del af Midtjylland.

Mod slutningen af sæsonen er de gode resultater dog udeblevet, men lørdag skulle Silkeborgs bedste talenthold forsøge, at sætte punktum på en alt i alt god sæson, da man hjemme tog imod AaB. Blot tre dage tidligere havde holdet slået AGF med 3-1, så det var selvtillidsfyldt hjemmehold, som træner Dennis Pedersen sendte på banen.

Det var at spore i kampens start.

Her var SIF’erne energiske, aggressive og angrebslystne, og havde hjemmeholdet haft lidt mere held i sprøjten, havde først storprofil Sammy Skytte og dernæst U17-spilleren Nicklas Røjkjær scoret, men en tvivlsom dommerkendelse og et for lille mål stod i vejen for de unge værter.

I anledning af at kampen var sæsonens sidste, havde Silkeborg lavet et lille event ud af opgøret. Der blev solgt pølser, snacks og diverse godter, ligesom spillerne løb samlet på banen til taktfaste klapsavler. At kampen var noget ud over det sædvanlige, kunne også ses på banen, hvor begge mandskaber var ivrige efter, at slutte foråret bedst muligt af. Tacklinger og nærkampe var i højsædet, men det i 28. minut gik en silkeborgenser over grænsen, da han ureglementeret fældede Morten Rokkedal i feltet. Selvsamme Rokkedal tog straffesparket, men det uden held, Nicolai Flø klarede skuddet.

Mens aalborgensiske Rokkedal manglende skarpheden, var topscorer Jannik Pohl anderledes skarp. Kort før pausen var U19-landsholdsspilleren klar med en smuk assist, da han med en fremragende aflevering fandt Bardhec Bytyqi, som nemt kunne sætte pandebrasken på og bringe de bolsjestribede på vinderkurs.

Anden halvleg var ikke nær så tempofyldt, og gæsterne lykkedes med at forsvare 0-1-føringen hjem. I slutminutterne blev Silkeborgs indskiftede Martin Svendsen slemt skadet, da han faldt uheldigt ned på sin arm. Ambulance blev tilkaldt og gav 15 ekstra tillægsminutter, men intet ændrede på resultatet – 0-1 til AaB – som dermed slutter en jævn sæson med pil op.

Længere østpå bød lørdagen på østjysk derby. Kampen mellem Randers og AGF er efterhånden blevet et hadefuldt lokalopgør, hvor det er svært at udpege, hvem der egentligt er lillebror og storebror i det forhold?! Tabellen pegede på AGF som svageste hold, men om det var rigtigt, blev vi klogere på lørdag eftermiddag.

Randers blev nummer fire
Randers blev nummer fire

Vi har her på siden kaldt AGF for forårets hold, efter en start på 2015 hvor man slog både FC. Midtjylland (red. tabte 3-0 efter brug af ulovlig spiller), og FC. Nordsjælland, og selvom det siden er gået ned af bakke, har århusianernes smalle trup været en fornøjelse at følge.

Kampen mod Randers blev jævnbyrdig, og bekræftede os i, at det indbyrdes forhold mellem de to er præcis sådan. Hjemmeholdets Jeppe Mogensen kunne have bragt sit hold foran, men en chancefattig første halvleg sluttede 0-0.

Der var til gengæld ikke spillet mange minutter af anden halvleg, før målscoringen startede. Oliver I. Pedersen trak ind fra sin position på kanten, og med et skarpt venstrebensspark bragte han ’De Hvie’ på 0-1. Herefter var Randers’ Lasse Storvang millimeter fra at udligne, men stolpen stod i vejen for kronjyden. I slutningen dominerede AGF kampen, som da også sluttede med en fortjent 0-1-sejr. Opgøret var Claus Therkildsens sidste i spidsen for Fredensvangsklubbens U19-hold. En bedre afslutning kunne træneren vel næppe have ønsket sig?

AGF slutter med sejren på rækkens syvendeplads, mens Randers tilspillede sig 16 point flere og, ligesom Superligaholdet, slutter på fjerdepladsen.

Alting har sin ende. En lang og begivenhedsrig sæson er om få dage færdig. Lyngby mangler at spille mod FC. Nordsjælland, og OB skal en tur til Brøndby, inden sidste punktum er sat. Ellers var dette spillerunden, hvor de resterende otte hold afsluttede U19-ligaen 14/15.

Men sidst men ikke mindst har dette været spillerunden, hvor trænere og spillere har taget afsked med hinanden. Vanlige skole- og holdkammerater går nu i hver sin retning, og kun de bedste når igennem nåleøjet.

D’ BOLD konkluderer i den nærmeste fremtid på HELE sæsonen, ligesom vi uddeler karakterer til holdene – Læs med!

In this article