Anderson efter fjerdeplads: Vi er bedre end dem over os

Mikael Anderson er en ambitiøs ung fodboldspiller, der går efter at være den bedste. Når han reflekterer over den forhenværende sæson, ser han tilbage på en svær, men god sæson.

17-årige Mikael Anderson spiller ikke fodbold for sjovt. Det er ikke blot noget han siger, men i sær også noget han viser, når han binder sine snørebånd og løber på banen for FC Midtjyllands U17-hold. En imponerende sæson fra en personlig vinkel, samt en sæson med en middelmådig start, der dog sluttede af på fineste manér, er hvad man finder frem til, når man kigger på Andersons seneste sæson.

Den personlige succes for unge Anderson ser man, når man kigger tilbage på U17-ligaen, men også ulvenes U17-holds præstation ved den internationale turnering, Trofeo Nereo Rocco, hvor han blev turneringens topscorer. Og de mål, der kommer på samlebånd fristes man til at sige, er noget venstrekanten arbejder meget på.

– Jeg har arbejdet rigtig hårdt med mine sparkefærdigheder i min selvtræning, hvor jeg dagligt har været ude og træne mine spark. Nu er jeg venstrekant, så at lave 21 mål er en stor bedrift.  Så skal man jo også være heldig engang imellem, men man skal opsøge heldet. Jeg har været heldig at spille på et hold, der spiller offensivt fodbold, der giver mig den frihed jeg skal bruge for at præstere. Så alt min personlige succes, skal bestemt deles med mine holdkammerater og trænere, forklarer Anderson til D’ BOLD.

Den 17-årige venstrekant er ikke i tvivl om, hvad FC Midtjylland kunne præstere i sidste sæson, selvom de kom sløvt fra start. Og selvom målsætningen for sæsonen ikke helt blev indfriet, sluttede ulvene flot af.

– Det har været en blandet sæson. Vi havde rigtig mange førsteårs, det gjorde bare at vi fik en rigtig sløj start på sæsonen hvor vi lukkede rigtig mange mål ind, og de unge skulle bruge tid på at vænne sig til U17-ligaen, da det er et stort spring fra U15 til U17. Men langsomt forbedrer vi os, vi får flere sejre og vi lukker knap så mange mål ind. I slutningen af sæsonen slutter vi af med 5 sejre i træk, og det fortæller også lidt om vores udviklingen i sæsonen. Vi slutter på en solid fjerdeplads, hvor vores forventninger var at komme på medaljepladserne. Men på vores topniveau, er vi bedre end de hold der sluttede over os, men tabellen lyver ikke. Så Brøndby er helt klart en værdig vinder af U17 ligaen, siger Anderson.

Det danske pas landede tidligere på sæsonen i lommen på unge Anderson, der efterfølgende blev udtaget til det landsholdet. Noget han personligt føler sig glad for, selvom han ikke opnåede at få debuten i hus.

– Nu har jeg næsten lige fået dansk statsborgerskab, eftersom jeg oprindeligt er fra Island og Jamaica. Men at blive udtaget til landsholdet, er noget enhver dansk ungdomspiller sigter efter, så selvfølgelig blev jeg rigtig glad. Jeg blev dog skadet lige inden vores tur gik til La Manga med landsholdet, så den officielle debut må vente, fortæller Anderson.

Den selvbevidste målmager er heller ikke i tvivl om, hvorfor FC Midtjylland ofte bliver beskrevet som klubben, der er førende inden for talent udvikling i Danmark. Klubbens værdier sidder allerede under skindet på den unge kant.

– Det er egentlig meget simpelt. FC Midtjylland er bare et skridt foran alle andre klubber i Danmark. FCM er stadig den eneste danske klub med et fodboldakademi og vi har de bedste faciliteter. Unge spillere får chancen på førsteholdet, hvis de er gode nok. Vi vinder flere internationale turneringer end vi taber, det viser også hvor langt fremme klubben er i forhold til de andre storklubber i Europa. Vi har en vinderkultur i klubben, der er et kæmpe forventningspres når man spiller i FCM, man skal vinde for enhver pris. Det er blot en af grundene til der nærmest kommer DM guld hvert år, om det er U17 eller U19. Det viser lidt om at FCM er lidt længere fremme i skoene end de resterende danske klubber, forklarer Anderson til dbold.dk.

Tilskuermæssigt er U17-ligaen lidt det samme, som hvis man spillede i U15-ligaen. Der er dog enkelte undtagelser i topkampene, hvor niveauet i spillet også hæves en smule.

– At spille i U17-ligaen er egentlig lidt det samme tilskuermæssigt som U15-kampene. Så det er egentlig ikke så specielt. Banerne er heller ikke noget at prale over, man kunne i hvert fald forvente at man ikke skulle spille på en pløjemark, som tilfældet er i nogle af klubberne. Men når man spiller de store kampe, så plejer der at komme tilskuere, og så plejer stemningen også at være fornuftig, siger Anderson og fastslår yderligere:

– Niveauet i U17-ligaen er faktisk højt. Der er fin kvalitet, de fleste hold prøver at spille fodbold og ikke sparke fodbold. Men niveauet ville blive endnu bedre, hvis forholdene var lidt bedre end de er nu.

Anderson er ikke i tvivl om hvad han kan, hvad der foregår omkring ham, og heller ikke om hvad han skal lave i fremtiden. Han har faktisk meget klare mål, som bestemt ikke er sat for sjovt. Hvor sandsynligt det er, ved han ikke helt selv. Men det stopper ham ikke fra at sigte efter præmien på øverste hylde.

– Som alle andre talenter i verden sigter man efter at blive verdensbedste fodboldspiller. Jeg er af den opfattelse at man skal sigte efter noget der kan blive rigtig svært, men det er noget man kan sigte efter.  Men min ambition om fem år er, at jeg skal være en af verdensstørste talenter. Jeg skal være i en storklub i Europa, og på A-landsholdet. Om det kommer til at ske ved man aldrig, men der er i hvert fald noget at sigte efter, afslutter Anderson.

In this article