Esbjerg U/15 kæmpede brav, men svær kamp ved VM

Esbjergs U/15-Elitehold kvalificerede sig, efter en række fantastiske præstationer i klub-EM – en kvalifikation til klub-VM for ungdomshold – kendt som Nike Premier Cup European Qualification,  til klub-VM, bedre kendt som Nike World Cup. I et eksklusivt interview med D’ BOLD, fortæller holdets træner, Dan Guldager, om holdets fremgang i turneringerne. Læs alt om det, her.

For et hvilket som helst hold, hjælper det altid på anerkendelsen, at man er en ungdomsklub til en større fodboldklub. For Esbjergs U/15-elite, er det dog ikke tilfældet, da man ikke hører specielt meget om holdet grundet den unge alder, spillerne har. Det giver dog nogle gode muligheder, som holdet, i den grad, har draget nytte af. Det unge hold har formået at kvalificere sig til den uofficielle VM for klubhold – også kendt som Nike World Cup, en turnering, der bringer VM for klubhold-oplevelsen og -turneringen til ungdomshold –  til stor glæde for holdets træner, Dan Guldager. Turneringen kvalificeres de respektive hold til, som følge af, at holdet er blandt de top fire i den turnering, der afholdes lige inden, EM for klubhold – bedre kendt som Nike Premier Cup European Qualification. Dan Guldagers hold har høstet god ros fra Guldager selv, der roser spillerne for deres præstationer i turneringerne, hidtil.

– Rosen i sig selv er jo at være med her, i turneringen, fortæller Esbjergs U/15-Elitehold-træner, Dan Guldager, til D’ BOLD, med henvisning til, at holdet er et af de første danske hold, iblandt AGF, i de 25 år, turneringen har været i gang i, til at kvalificere sig til Nike World Cup, og fortsætter:

– Alene det faktum, at et dansk hold er medvirkende til dette (turneringen, red.)  for første gang nogensinde, synes jeg allerede er ros nok i sig selv. Det er værd at bemærke, at de spillere, der er med her (Esbjergs U/15-elitehold, red.), har leveret over evner på så mange parametre, at det har bragt ekstremt stolthed til Esbjerg Fodboldklub, siger en glad Guldager til D’ BOLD.

Men rosen kommer jo ikke alene af de gode præstationer, men af det faktum, at det danske hold har mødt tophold fra andre lande, heriblandt, tyrkiske Galatasaray SK, hollandske Feyenoord foruden at have besejret den østrigske hovedstadsklub, Rapid Wien, i semifinalen af Nike Premier Cup European Qualification. Her endte holdet, dog, på trods af gode præstationer, med at tabe 0-4 til russiske Chertonova, og endte med sølvmedaljen, der gav holdet videre kvalifikation til Nike World Cup, som blev skudt i gang mandag, den 20. juli, 2015.

I vejen, har der dog uden tvivl været udfordringer, ifølge Guldager.

– Nu spiller jo, så at sige, mod europæiske tophold, og altså ikke danske fodboldklubber, som også er dygtige, men ikke er, hvad man, normalt, forbinder med europæisk topfodbold. For at kunne måle sig på det øverste niveau, så kræver det, at vores dagligdag bliver udfordret, så meget som overhovedet muligt. For, så, at kunne udfordre vores dagligdag, er et af kravene, at vi hele tiden udvikler vores eget setup og vores egen struktur i vores klub. Det har givet nogle spændende udfordringer, fortæller Guldager til D’ BOLD, med henvisning til, at nogle taktiske, samt tekniske ting, har ændret sig, som følge af turneringen.

– Man kan dog sige, at der hele tiden er nogle ting, vi kan gøre endnu bedre, for at blive endnu dygtigere, forsikrer holdets træner til D’ BOLD.

Det faktum, at holdet skal foretage ændringer på forskellige aspekter af deres spil og dagligdagsstruktur, er en ting, som ikke har set sig særligt problematisk for en af holdets 9’ere. Spilleren går under navnet Patrick Egelund, og blev, blandt andet, kåret til Nike Premier Cup European Qualification-turneringens bedste spiller, på trods af, at holdet tabte i finalen.

– Han (Patrick Egelund, red.) er lille, teknisk, hurtig, teknisk stærkt begavet, god afslutter, dygtig til at læse spillet, og placerer sig forholdsvis godt i forhold til situationen, fortæller Guldager til D’ BOLD.

– Han præsterede fuldstændigt fantastisk i turneringen, tilføjer Guldager.

Forskellige hold, forskellige kulturer

Hvis der er en del af turneringen, som har været spændende for Guldager og resten af trænerstaben, er det, ifølge ham selv, de forskellige klubber, som har forskellig baggrund og kulturer, og derved også en anderledes spillestil, end de andre hold. Her fremhæver den danske træner, specifikt, det ghanesiske hold, Right to Dream, som danskerne endte med at blive besejret af, i en 1-2 kamp i VM-gruppestadiet.

– Nu har vi jo, når vi har spillet Nike World Cup, haft hold med, fra hele verden, begynder Guldager.

– Vi har fire hold fra Asien, ét hold fra Australien, to afrikanske hold, fire latinamerikanske hold, og syv-otte europæiske hold. Det spændende i turneringen, er jo selvfølgeligt at møde de forskellige kulturer, som har sit eget, lidt specielle kendetegn, fortæller Guldager til D’ BOLD.

– Jeg husker, da vi spillede i mod Right to Dream, fra Ghana. De havde nogle ikke særligt høje afrikanske spillere, som dog var i besiddelse af en utrolig fart, og en utrolig kropsstyrke, og samtidig, kunne spille hurtig fodbold, siger Guldager til dbold.dk, og fortsætter:

– Det var en spændende udfordring at stå over for. Det har, foreløbigt, været interessant at møde hold fra forskellige kulturer. Inden lodtrækningen fandt sted (søndag, red.) sad jeg, og resten af trænerstaben, og talte om, at det kunne være fedt at møde ét asiatisk hold, ét afrikansk hold, ét sydamerikansk hold og ét europæisk tophold i vores gruppe. Og det gik heldigvis i opfyldelse, at vi har fået alle de kriterier opfyldt, i den pulje, vi spiller i, fortæller træneren.

Holdet havnede i samme gruppe hvor ghanesiske Right to Dream, italienske Genoa, brasilianske Atletico Paranaense samt japanske Kyoto Sanga, er at finde, til stor glæde for træneren.

Ser ikke guld

På trods af holdets, ifølge træneren, exceptionelle præstationer, forventer træneren ikke, at holdet vinder guld, eller sølv, taget de øvrige deltagere i betragtning. Det er erfaringen, der tæller.

– Alle de deltagende hold i Nike World Cup, har været igennem kvalifikationsturneringen, enten lokalt eller regionalt, fortæller Guldager til D’ BOLD, med henvisning til, at Esbjerg spillede kvalifikationsturneringen i Brøndby, og fortsætter:

Vi skal møde det bedste hold fra Italien, og møder øvrige tophold fra resten af verden. Herved, er vores chancer for at komme i top 3 er meget begrænsede, og vi skal være ekstremt heldige, og dygtige, for at kunne ramme top 3 i sådan en turnering her, siger Guldager.

Målsætningen er at få suget en masse gode erfaringer til, og tage ved lære, og se det øverste niveau, hvordan de kommer derop, og så stræbe efter det, tilføjer han.

Ingen favoritter

Som tidligere nævnt, fortæller Guldager til D’ BOLD, at det er store hold, der er med i turneringen. Heriblandt finder man spanske Real Madrid, engelske Manchester United, mexicanske Chivas samt de argentinske mestre, San Lorenzo. Og netop grundet kvaliteten af holdene, føler han, at det er svært at udpege en favorit.

– Der er kun gode hold med her, så det er svært at pege en enkel, eller to, favoritter ud, forsikrer Guldager til D’ BOLD.

En erfaring af guld

Guldager mener, at det er selve erfaringen, og den udvikling, spillerne får med i turneringen, er det vigtigste – også selvom, de ikke, nødvendigvis, ender, med at blive kåret som turneringens mestre.

– Vi kan tage mange ting og meget læring med, fra turneringen her, begynder Guldager.

– Når vi snakker om så unge spillere, som vi har at gøre med her, er turneringen jo et fantastisk sprængbræt at have, siger Guldager til dbold.dk, og fortsætter:

– Det at være med heri, få oplevelsen og nogle erfaringer man kan tage med videre til resten af sin fodboldkarriere, er egentligt en af de vigtigste ting her. Så, forhåbentligt, så har de her spillere fået så meget erfaring med i slutningen af vores vej i turneringen, og har fået så meget dannelse med, fra de her turneringer (Nike Premier Cup European Qualification samt Nike World Cup), at de kan bruge i deres videreudvikling, og det håber vi (klubben, red.), at de gør, fortæller U/15-træneren til D’ BOLD.

– Det bliver spændende for os (klubben, red.) at følge dem, forsikrer træneren.

Nike World Cup har nu passeret gruppestadiet, hvor den danske klub var at finde i gruppe B. Her har holdet spillet fire kampe heraf tre nederlag og én uafgjort kamp. De tre nederlag var til Genoa, Right to Dream og Atlético Paranaense.

In this article