Fokus på: Jonathan Dahl Bagger

Med en bold under armen siden han var omkring tre år gammel, skal 15-årige Jonathan Dahl Bagger nu for alvor i gang med sin fodboldkarriere, efter han i maj skrev en treårig kontrakt med FC Midtjylland.

De første år med bolden

– Jeg startede til fodbold da jeg var slut tre år, og startede fordi, jeg altid har gået rundt med en fodbold eller bold under armen, har jeg fået fortalt af min mor og far. Men ellers var det min far, der var min træner hele vejen op til klubskiftet (til AB som kun 11-årig, red.), og det jeg har været glad for.

Det var sådan det hele startede. Efter at have haft bolden under armen som treårig, har Jonathan Dahl Bagger smidt den ned foran fødderne, og har ikke givet slip på den siden. Endnu en klassisk fodboldhistorie blev til, og nu, 12 år senere, tager den for alvor fart. Hårdt arbejde er nøgleordet, og 15-årige Jonathan er klar på udfordringen, der efter sommerferien venter på ham i helt nye omgivelser.

Eventyret startede faktisk, da Jonathan kun var 11 år gammel. Her blev han hentet til en af dansk fodboldhistories mest succesfulde klubber fra de gode gamle dage, Akademisk Boldklub Gladsaxe, måske bedre kendt som AB. Ølstykke FC var lokalklubben hvor Bagger som hel ung spurtede rundt efter bolden, inden hans talent blev opdaget. Inden skiftet havde Dahl Bagger dog indset, at Ølstykke var for småt, og at han måtte ud og prøve noget større. Og ifølge Bagger selv, er det nogle meget simple, men vigtige faktorer, der gør, at man føler sig god, og indser, at man måske kan begynde at udfordre sig selv en smule.

– Tidspunktet hvor man ser og føler man er god, er når man får meget ros af forældrene, gutterne og selvfølgelig ens træner. Så har man det som om, man næsten er verdensklasse, forklarer Bagger til D’ BOLD.

Denne følelse tog Bagger til sig, og ville forsøge sig for Lyngbys talenthold. Som han selv forklarer det, var starten af opholdet godt. Han fik spillet enkelte træningskampe for klubben, men forældrenes skilsmisse, som undervejs var blevet en realitet, tog meget hårdt på den purunge knægt, der for første gang, helt mistede lysten til at spille fodbold. Og ikke kun i et par dage, men over en længere periode. Her fik han også at vide af Lyngby, at de kunne mærke, han ikke var klar til den nye udfordring med det samme. Derfor drog Bagger hjem til Ølstykke, og fandt senere glæden ved spillet tilbage.

Livet går videre – og pludselig betaler det hårde arbejde sig

Skiftet senere til Gladsaxeklubben AB var ikke lutter lagkage.

– Jeg følte i starten, at jeg havde svært med af følge med, og tænkte om jeg skulle skifte klub med det samme igen, fordi jeg ikke havde det godt. Men efter et par mega gode træninger følte jeg, at jeg kunne alt på deres anlæg, og det gik bare frem ad. Og nu er jeg her hvor jeg er.

Men glæden blev for alvor fundet frem igen, og Bagger havde en succesfuld tid i klubben som U14-spiller. Her var den helt store belønning en udtagelse til U16-landsholdets landsholdssamling. Den udtagelse blev Baggers billet videre fra AB. Pludselig kunne kantspilleren vælge og vrage mellem nogle af landets bedste klubber inden for talentudvikling. Forældrene havde pludselig FC København, Brøndby IF, FC Nordsjælland og FC Midtjylland i telefonrøret.

Brøndby og FCK fik Bagger til prøvetræning. Opholdet på Vestegnen faldt ikke i Baggers smag, mens opholdet i hovedstadsklubben gik en del bedre. Faktisk så godt, at klubben også stod parat med en kontrakt, der bare skulle underskrives af spilleren selv. FC Nordsjælland nåede også at melde deres interesse, men valget var allerede sat på FCK eller FC Midtjylland, som også havde haft fat i Jonathans forældre.

Valget faldt dog endeligt på de nykårede danske mestre, FC Midtjylland. Den daglige transport mellem Ølstykke og København ville blive for meget for den unge dreng. Derfor valgte han at afslutte 8. klasse på Stengårdsskolen i Ølstykke, og derefter smide alt hvad der hed vante rammer væk, og bytte dem ud med idrætsefterskolen, ISI, i Ikast. Nogle vil måske mene, at transporten vil blive en del længere til det rigtige hjem, men der skal mere til at slå Jonathan Bagger ud.

– De tilbød mig en efterskole. Og så tænkte jeg, at de ville være den bedste måde at få fokus på både skolen og fodbolden. Så det kun er det man tænker på, og ikke alt muligt andet, siger Bagger til dbold.dk og forklarer nærmere:

– Fra skole af og til akademiet er der ikke særligt langt. Man kan gå derover, så man har det hele tæt på sig. Så der er ikke særlig langt til træning.

Et nyt kapitel, der skal være med til at bestemme fremtidsplanerne

Rykket til FCM, som blev offentliggjort på hans 15-årige fødselsdag, betyder, at han nu skal flytte hjemmefra og bo på egen hånd på den sportsefterskole i Ikast, som FC Midtjylland tilbyder til deres akademispillere, da skolen også er højt prioriteret i den midtjyske klub. Forældrene derhjemme er netop derfor ikke til bare lige tilstede for at hjælpe eller snakke, men 15-årige Bagger er ikke den eneste spiller, som ikke bare er flyttet hjemmefra for fodbolden, hvilket han ser som en fordel. En fordel fordi de kender hinandens følelser lidt mere, og dermed har noget at snakke om, som kan gøre hele tilstedeværelsen lidt nemmere.

Men nu ser Jonathan frem til at skulle lære en masse nye mennesker at kende, mens han skal udvikle sig til den fodboldspiller, som han drømmer om at være i fremtiden. Han ønsker at spille sig op i FC Midtjylland, og vil gerne udvikle sig så hurtigt, at han allerede kan komme til at spille Superliga om et par år. Han har dog en anden drøm om at komme til en stor klub i udlandet, hvor PSV og Ajax er indblandet som nogle af de første klubber, Bagger eventuelt vil skifte til, hvis muligheden bringer sig. Og han har ikke noget problem med, hvis det også allerede sker om et par år. For spørger man Bagger, hvornår han tror man er klar til at tage skridtet videre, er det allerede som U19-spiller, da han tror man er moden nok på det tidspunkt.

In this article