Talenttid – U/17 Ligaen – 18-08-2015 – Så er vi i gang!

I skyggen af den professionelle seniorfodboldverden finder vi talenternes skueplads. D’BOLD inviterer jer indenfor I en verden, hvor unge, håbefulde spillere på daglig basis gør deres ypperste for at forfølge drømmen. Læs med her, for at høre denne uges bedste nyheder om dansk ungdomsfodbold!

U/17 Ligaen

U/17 Ligaen (dbu.dk).
U/17 Ligaen (dbu.dk).


Premiererunder er altid noget specielt, især i ungdomsligaerne. Spillere fra to forskellige årgange skal finde hinanden, holdets hierarki er endnu ikke helt på plads, så hvem går forrest, når det går skidt? Og hvem råber højest, når skideballerne skal uddeles?

For talenterne fra årgang 2000 var lørdag d. 15. september en gangske særlig dag. Det var U/17 Liga-debut-dag. Mødet med U/17 Ligaen var længe ventet.

Og således fløj sommerfuglene rundt i maverne på de yngste spillere, mens de ældste, dem fra årgang 1999, skulle forsøge at huske trænerens ønske om at ”Nu skal du tage ansvar”.

OB’s kamp mod Lyngby er blevet udsat, og bliver spillet på et senere tidspunkt. Ellers var samtlige af rækkens hold i kamp.

Det startede i København. FCK’s U/17-hold tog imod Esbjerg. Hjemmeholdet er et af de mandskaber, som er outsider til medaljerne, og lørdag viste de hvorfor. Løverne dominerede kampen fra start til slut, og 3-0-sejren var ikke ét mål for lidt. Alligevel var det dog Esbjerg, som i den indledende fase havde mest at byde på. Frederik Christensen og Simon Bækgaard var begge alene igennem, men Filip Djukic i løveburet nægtede de unge vestjyder vej til målet.

Som halvlegen skred frem, halsede de unge esbjergensere mere og mere efter. I det 28. minut gik det da også galt. Værterne erobrede bolden på midten af banen, og en ung løve fandt Ibrahim Samrawi i dybden. I den gunstige position var offensivspilleren iskold, og med et velplaceret spark bragte han sit hold foran 1-0.

Blot to minutter senere faldt kampens egentlige afgørelse, og endnu engang havde Ibrahim Samrawi sidste fod på. Et passivt Esbjerg-forsvar lod hjemmeholdet kombinere på kanten af feltet, og efter fire-fem fikse pasninger fra denne distance, havnede bolden hos Samrawi, som gjorde det til 2-0.

Fem minutter inden i anden halvleg blev det også 3-0. Esbjergs unge hold var hovedstadsdrengene underlegne, og måtte endnu engang kapitulere – denne gang efter en omstilling. Jonas Wind, sidste sæsons ni-måls skytte, fik skovlet bold ind bag en sagesløs Nichlas Slaikjær i EfB-målet.

Gæsterne fik i den resterende del af kampen strammet op i defensiven, men det ændrede ikke helhedsindtrykket. FC København var en klasse bedre end sidste sæsons bronzevindere.

Klasseforskel var der også i Aarhus.

Her var der dømt lokalopgør. Randers gæstede AGF og Fredensvang. Århusianernes træner Allan K. Jepsen var inden opgøret ganske fortrøstningsfuld. De mange spillere fra årgang 2000 havde vist gode takter, og træneren mente endvidere, at det nuværende AGF U/17-hold er bedre end sidste års ditto. Med små, teknisk- og pasnings-stærke spillere skulle værterne forsøge at nedbryde den totale kontrast, Randers. Hestene er store og fysisk stærke, og har intet imod, at det er modstanderne som har bolden.

Men det er når man har bolden på fødderne, at man kan score. Efter otte minutter var AGF foran med 2-0, og en flok forvirrede randrusianske spillere vidste ikke, hvad de skulle stille op. Det blev ikke meget bedre som kampen forløb, og midtvejs i anden halvleg bragte ’ De Hvie’ sig på 3-0. Hestenes presspil var nærmest ikke eksisterende, og alle tre århusianske scoringer var et resultat af kæmpemæssige fejl i gæsternes defensiv. Træner for de lyseblå, Mads S. Lyng, viste ikke, om præstationen skulle tilskrives nerver, eller hvad det var, der gik galt.

Vi kan bare konstatere, at AGF i højere grad end konkurrenterne nordpå, har formået at integrere sine 2000’ere på holdet. Indtil videre – i hvert fald.

Tilvænningsperioden i klubberne er stor, men den kan ikke måle sig med den, som Haderslev FK’s U/17-hold står over for. Ingen af holdets spillere har erfaring med U/17 Ligaen, og derfor var lørdagens kamp mod Vejle den første af 26 store udfordringer for sønderjyderne.

Og det gik bedre end forventet for værterne. Man formåede at holde gæsterne fra Vejle fra de helt store chancer, også selvom de rødklædte var mest i boldbesiddelse. Det var blot en lille håndfuld gengangere fra sidste sæsons U/17-hold, som VB-træner Søren Lykke havde udtaget til kampen.

En af dem, angriber Mads Olesen, skulle vise sig at blive yderst værdifuld. 99’eren slog til på det helt rigtige tidspunkt. På sin første og eneste afslutning i kampen var han iskold, og med to minutter tilbage på stadionuret, kunne scoringen ikke være bedre timet. Kort efter fløjtede dommeren i fløjten for sidste gang, så kampen sluttede 0-1. Det var lige ved og næsten for Haderslev, der må ærgre sig over at have forpurret muligheden for en god sæsonstart. Til gengæld fik sønderjyderne vist, at man har niveauet til at begå sig i U/17 Ligaen. Stærkt gået!

Netop udfordringen med at vise omverdenen at man kan begå sig i U/17 Ligaen, kender de alt til i HB. Køge. Svanerne er nederst i den sjællandske fødekæde og rollen som underdog har man for længst accepteret. Køgegenserne havde lørdag eftermiddag besøg af storambitiøse FC Midtjylland, som indiskutabelt havde favoritrollen inden opgøret.

Svend Graversens unge ulve har i denne sæson det fokus, at man ikke skal indkassere så mange mål, som man gjorde sidste sæson, hvor man i stor stil både scorede og indkasserede massevis af gange.

I HB. Køge-lejren vil man i denne sæson for alt i verden have fuldt udbytte af de kampe, hvor man er foran. For mange sløsede sekvenser i slutningen af kampene kostede nemlig holdet dyrt i sidste sæson.

På baggrund af disse målsætninger, var ingen af trænere tilfredse efter kampen, som endte uafgjort.

Hjemmeholdet kom bedst fra start. Midtjyderne virkede nervøse over, at der nu var rigtige point på spil, og overlod meget af initiativet til sjællænderne. Det var dog alligevel FC Midtjylland, som havde de største chancer, men gang på gang var talentfulde Andreas Piilgaard klar i svane-buret.

Efter 25 minutter blev det 1-0. Værternes Alexander Sepp gjorde det onde ved de forvirrede ulve, som gik til pause nede med et enkelt mål.

Det blev der hurtigt lavet om på i anden halvleg. 1999’er Mathias Nors bragte i det 45. minut balance i regnskabet, og midtjyderne tænkte nu, at de havde masser af tid til at score det mål, som ville sende sejren til Ikast. Men desværre for Simon Petersen og de øvrige akademispillere, så fortsatte kampbilledet fra første halvleg. Jyderne misbrugte chance på chance, mens HB. Køge var anderledes koldblodige, når de fik muligheden.

Alexander Sepp stemplede for alvor ind i U/17 Ligaen, da han i det 55. minut scorede sit andet mål, men svanerne var ikke færdige her. Sidste sæsons bomber, 1999’eren Elias Sørensen, ville også lege med, og fem minutter efter Sepps føringsmål, scorede Sørensen til 3-1 efter en høj bold i feltet.

FC Midtjylland var rystede, og træner Svend Graversen reagerede prompte og lavede en tre-dobbelt udskiftning. Det førte en hidsig slutspurt af sig. I det 75. minut scorede tidligere U16-landsholdsspiller Mikkel Jakobsen til 2-3, og nu brændte det for alvor på i Køge-defensiven.

I kampens allersidste minut blev der udlignet. Andreas Poulsens frispark havnede i nettet bag Andreas Piilgaard. På bare fem minutter havde ulvene vendt et truende nederlag til point. Rent faktisk kunne man har snuppet alle tre af slagsen, men dommerens fløjte forblev tavs, da Sebastian Buch blev tacklet i feltet.

Ganske som ventet var ingen af de to trænere specielt glade efter kampen. HB. Køge smed en lovende føring på 3-1 på gulvet, og FC Midtjylland skal med den kvalitet, spillertruppen besidder, og de ambitioner man har, formå at besejre HB. Køge.

FC Midtjylland var ikke de eneste medaljebejlere, som havde problemer i sæsonens første spillerunde. Også i Farum gik det ikke helt, som præsten prædikede.

AaB var stået tidligt op, og en ulidelig lang bustur senere nåede man Nordsjælland og Farum Park. Her ventede de forsvarende sølvvindere fra FC. Nordsjælland.

Umiddelbart en meget svær opgave for nordjyderne, som i sidste sæson havnede i midten af U/17 Ligaen.

Kampen blev mere jævnbyrdig end som så. De mange bolsjestribede ligadebutanter tog godt fra sig. I alt stiftede hele syv aalborgensere bekendtskab med U/17 Ligaen for første gang, men det var som sagt kun positivt.

Ligesom i Haderslev, faldt afgørelsen først i slutningen af kampen. AaB’s absolut største profil, angriberen Mads Stefansen, blev assisteret af anfører Wissam Abou Ali, hvorefter Stefansen sparkede kuglen i kassen.

AaB-træner Lars Knudsen var efter kampen stolt af sine unge spillere. ”En stor holdpræstation”, var ordene fra Knudsen til klubbens hjemmeside. FC Nordsjællands U/17-ansvarshavende, Kasper Kurland, var trods nederlaget tilfreds med flere facetter af tigrenes spil:

Vi kan og skal spille bedre, men har meget at lære. Det var en fin fysisk indsats både defensivt og offensivt samt i duelspillet, men det handler om at træffe de rigtige beslutninger med bolden i de forskellige situationer, og det skal vi arbejde med”, var ordene i nederlagets stund til fcn.dk.

Mens de forsvarende sølvvindere, bronzevindere og sidste sæsons fjerdeplads alle snublede, havde de forsvarende mestre ikke de store problemer i udekampen mod Silkeborg.

Med hele fem U-landsholdsspillere og blot tre debutanter, var det et knaldhamrende dygtigt Brøndby-mandskab, som på en halvsløj dag kørte en arbejdssejr hjem.

Første halvleg var ellers en jævnbyrdig forestilling, hvor Silkeborgs fløjspiller og landsholdsaktuelle Jeppe Okkels med lidt held havde bragt værterne foran. Sparket tog overlæggeren.

Alt i mens de to hold var pause-parate ved stillingen 0-0, skete der ting og sager. Med to mål på to minutter var stillingen pludselig 0-2, og Brøndby nu i en særdeles gunstig position. Guldvinderne August Vitus Frandsen og Karl Dines Appelt stod for scoringerne.

Hjemmeholdets talenter var rystede, og først med et kvarter tilbage af opgøret svarede man igen. Stefan Stojilkovic scorede på et flot hovedstød, og for en stund var der optimisme i Søholt-lejren. Den forsvandt dog hurtigt.

U/17 Liga-debutant Oliver Falkengaard gjorde det nemlig fire minutter senere til 1-3, og den scoring kom Silkeborg sig aldrig over. Det sluttede 1-3 til de forsvarende mestre, der dermed fortsætter de imponerende takter fra sidste sæson.

In this article