New Firm talentfokus: 10 ting du ikke vidste om Brøndby og FCK

FC København har i de seneste år været en tak foran konkurrenterne fra Brøndby, men hvem klarer sig egentligt bedst på talentfronten? D’ BOLD undersøger sagen, både i historisk og nutidigt perspektiv, for at finde ud af hvem, der egentligt klarer sig bedst.

Masterclass eller School Of Excellence? Brøndby klarer sig ud fra de opstillede parametre en smule bedre end FC København:

Embed from Getty Images

1) Yngste spiller i derbyet:
I denne kategori vinder FC København. Stefan K. Hansen var blot 17 år og 210 dage, da han i maj 1996 repræsenterede løverne i en kamp mod Brøndby.  Nummer to og tre på listen over yngste derbyspillere er i øvrigt også FCK’ere i form af Kenny Thorup og Mathias Zanka Jørgensen. Vi skal helt ned på fjerdepladsen for at finde blågule Frederik Holst.

2) Yngste målscorer i derbyet:
Den yngste derbymålscorer gennem tiderne er Brøndbys Morten B. Nielsen, som i 1993 blot var 18 år og 236 dage, da han kom på måltavlen i landets største fodboldkamp. Nummer to på listen er den tidligere Brøndby-spiller Johan Absalonson, mens de stadig aktuelle FCK-profiler Daniel Amartey og Mathias Zanka Jørgensen er at finde på de efterfølgende pladser på en liste, der indeholder spillere som Simon Makienok, Christian Poulsen og Daniel Agger.

3) Antal U-mesterskaber (siden 2009):
Vi har valgt ikke at gå længere tilbage end 2009, da det var her FC København lancerede deres talentfabrik School of Excellence, og ikke længere gik under navnet KB. Ser vi på antallet af mesterskaber i U17- og U19-ligaen, er Brøndby den klare vinder. Vestegnens talenter har siden 2009 vundet fire U-mesterskaber, mens FC København blot har stået øverst på sejrsskamlen en enkelt gang. Det var, da man i 2012 vandt U/19 Ligaen, som Brøndby året inden havde vundet. Brøndby har dog modsat FCK været en magtfaktor i U17 Ligaen, som man vandt i 2011, 2012 og senest i sommers, 2015.

4) Antal U-landsholdsspillere:
Fordelt over de fire ungdomslandshold (U16, U17, U18 og U19) har Brøndby og FC København hver otte spillere udtaget i forhold til de aktuelle landsholdstrupper. Antallet varierer naturligvis som spillere ind- og udskiftes på de forskellige landshold.

5) Nuværende placering i U-ligaerne:
Selvom Brøndby i både U/17- og U/19 Ligaen har spillet en kamp færre end FCK’s ditto, er to 10. pladser slet ikke tilfredsstillende for de ambitiøse Brøndby-talenter. FC Københavns førsteplads og hidtil suveræne stil i U/17 Ligaen gør, at løverne i denne kategori er den klare vinder. Og så snakker vi ikke om, at hovedstadsklubbens U/19-hold ligger på sidstepladsen med nul point på tre kampe.

6) Nuværende topscorer i U-ligaerne:
Ligesom i ovennævnte kategori gør FCK’s talentfulde U/17-kuld forskellen. Jonas Vind har hidtil bombet hele fem gange i fire kampe for FC Københavns U/17-hold, hvilket ikke bare gør ham til topscorer i U/17 Ligaen, men også til den mest scorende spiller i denne sammenhæng.  Ingen Brøndby-spillere har indtil videre formået at score mere end et enkelt sæsonmål i U-ligaerne.

7) Antal benyttede teenagere i Alka Superligaen 2015/2016:
En ting er at være dygtig på ungdomsniveau, men hvilken klub tør egentligt stole på sine unge spillere? Her er der for anden gang dødt løb mellem klubberne, for både FC København og Brøndby har givet spilletid til hver to teenagere i denne Superliga-sæson. For de hvide gælder det Marcus Mathiesen og Brandur Hendriksson, mens Brøndby har gjort brug af Rezan Corlu og Daniel Stückler.

8) Yngste spillere benyttet i Alka Superligaen 2015/2016:
Her vinder Brøndby. Selvom man som nævnt ovenfor har benyttet det samme antal teenagere i denne sæson som konkurrenterne fra Østerbro, så har de Vestegnens talenter været betydeligt yngre end FC Københavns ditto. Rezan Corlu var blot 17 år og 353 dage, da han i august blev skiftet ind i kampen mod OB. Daniel Stückler var ligeledes, med sine 18 år og 104 dage, yngre end de to 19-årige FC København talenter Marcus Mathiesen og Brandur Hendriksson, da han blev sendt på banen i selvsamme kamp mod OB.

9) Yngste startopstillinger i Alka Superligaen 2015/2016:
Hvis vi skal finde den kamp, hvor klubberne har stillet til start med de yngste spillere, er Brøndby vinderen. I hjemmebanenederlaget i september måned mod Hobro, stillede Thomas Frank til start med en trup, der i gennemsnit var 24 år og 47 dage gammel. Lidt ældre er den yngste start 11’er, som Ståle Solbakken har mønstret i denne sæson. Den var på 24 år og 310 dage, da man ligeledes tog imod Hobro.

10) Flest U-derbysejre (siden 2009):
Det er ikke blot i Superligaen, at de to klubber er arvefjender. Også på U-niveau har der de seneste år været drabelige opgør mellem de to rivaler. Flest gange har Brøndby løbet med sejren i de to landsdækkende ungdomsligaer siden 2009. Der er i alt spillet 28 opgør, hvoraf Brøndby har vundet 14, FC København 10 og fire er endt uden vinder. Brøndby henter hele 10 af sejrene i U/17 Ligaen, hvorimod FC København har været stærkest i U19 Ligaen med otte sejre til følge.

 

Kampen mellem de to duellanter fløjtes i gang klokken 13.00 på Brøndby Stadion.

In this article