Fokus på: Emil Holten – Fars fortid, 1. Division og drømmen om udlandet

Hver mandag sætter D’ BOLD fokus på et talent i dansk ungdomsfodbold, eller en ældre spiller, med fokus på deres ungdomsår. Denne gang har AB’s Emil Holten været under D’ BOLD-luppen.

Fars fortid blev til søns fremtid

Emil Holtens far har altid haft fodbold tæt inde på livet, faktisk lige siden han selv var dreng. Derfor var det meget naturligt, at den passion og kærlighed til sporten blev overført til hans søn. Og da Emil ikke var ældre end til at gå i børnehave, begyndte han til fodbold med nogle af sine venner derfra.

Startklubben var Virum-Sognefri Boldklub, hvor de første otte år af Holtens karriere blev spillet. En tid han aldrig glemme på grund af mange gode minder. I netop den klub fik han en masse venskaber, som han stadig har i dag, og det var med til at starte kærligheden til netop fodbold.

Netop tiden med sine venner, værdsatte Emil Holten rigtig meget. Specielt til indendørs fodbold, hvor mange unge drenge nok kan nikke genkendende til følgende ting under og efter et stævne; Toast, bland-selvslik og Faxe Kondi. Tre vigtige faktorer for et vellykket indendørsstævne, lige meget om man så vandt eller tabte på banen.

Fra U/19 Divisionen til 1. Division på et halvt år

Holten blev dog ældre, og spillet blev taget mere seriøst. I AB har Holten spillet ungdomsfodbold, og kom på ungdomskontrakt allerede i sommeren 2014, hvor det var planlagt han skulle spille U/19-fodbold for klubben i U/19 Divisionen. Det blev også til en masse tid på banen, der gav anledning til masser af mål og masser af målgivne afleveringer. Ungdomskontrakten blev derfor hurtigt tromlet over af en kontrakt med seniorholdet i 1. Division, der lød på to og et halvt år, selvom han stadig kunne spille U/19-fodbold. Dette gav, ikke underligt, et kæmpe selvtillidsboost for den unge angriber.

– Det er en verden til forskel på at spille U/19-fodbold og seniorfodbold. Det er en kæmpe omvæltning, og det har naturligvis været noget man skulle vænne sig til. Det har været vigtigt for mig at have nogle mere erfarne og rutinerede spillere at læne mig op af, når jeg har haft spørgsmål eller været i tvivl om noget. Både på og uden for banen, fortæller Holten til D’ BOLD.

Og en af de spillere, som Holten har fået hjælp af, er klubbens mere erfarne angriber, 31-årige Simon Bræmer, der har en lang og succesfuld karriere bag sig. Bræmer har blandt andet været i AaB og Brønshøj, hvor han var yderst effektiv med målscoringen. Tilbage i 2009-2010 spillede han også i AB, men røg hurtigt videre i karrieren, inden han vendte tilbage i 2013. Og her har han været en stor inspirationskilde for unge Holten, der kun lige er rundet de 19 år.

– Jeg føler mig privilegeret ved, at jeg til hvert træningspas træner med en så dygtig og rutineret angriber som ham. Vi er to meget forskellige angribertyper, men det ændrer selvfølgelig ikke på, at jeg har muligheden for at se på, hvad han gør og derved lære af ham. Vi snakker tit sammen, og jeg ved at jeg kan spørge ham frit fra leveren om alt, hvad jeg tænker. Jeg kan ærligt sige, at han er en, jeg ser op til, både som spiller, men også som menneske. Hans indstilling, både til træning og kamp, er meget inspirerende og motiverende. Det er noget, jeg mener, alle unge spillere burde få lov til at opleve, forklarede Holten, der ser op til Robin van Persie, til dbold.dk tidligere i år.

Privatliv og klar fremtid

Ved siden af fodboldkarrieren har Holten en kæreste. Det er dog ikke noget problem for Holten at holde styr på både privatlivet og fodbolden på samme tid.

– Jeg har en kæreste der hedder Cille. Det giver mig tryghed, at have en at komme hjem til efter træning og kamp. Det giver et dejligt afbræk også, at kunne tænke på andre ting, når hverdagen ellers hedder fodbold, fodbold og fodbold. Hun motiverer mig meget, og hendes støtte betyder meget for mig, siger Holten.

I sommers afsluttede Holten sin gymnasieuddannelse, og regner med at skulle læse videre igen næste år, efter han tager et sabbat år nu. Drømmen er dog at skulle leve af fodbold, og det vil også være førsteprioriteten for den Manchester United-glade angriber.

Den absolutte drøm er dog at komme til udlandet og spille fodbold.

– Jeg har flere mål og drømme for fremtiden. Alle fodboldspillere har en drøm om at spille på landsholdet, men jeg har også en drøm om at være professionel fodboldspiller i udlandet. At bo i udlandet, hvor man lever af at spille fodbold, vil være en fantastisk oplevelse, siger Holten til dbold.dk.

In this article