DBU sætter ind mod mistrivsel i ungdomsfodbold

Embed from Getty Images

D’BOLD dækker ungdomsfodbolden i Danmark og følger de mange håbefulde, unge spilleres jagt på drømmen om kontrakter og livet som professionel, men lige så meget som fodbold handler om det elitære miljø, hvor udvikling af fremtidens landsholdsspillere er målet, er fodbold fællesskab og sammenhold, en fritidsinteresse for alle.

Selvom det typisk er elite- og ikke breddefodbolden, man forbinder med niveauopdeling og udtagelser, vil det i kampens hede altid være sejren, der tæller. Sådan vil det være i alle konkurrencesportsgrene uanset niveau. Elitemiljøet præges dog i en naturligt højere grad af forventningspres, udtagelser, konkurrence om pladserne og en kultur, hvor man har og skal have brystet fremme, og det hænder da også, at der falder nogen fra, når konkurrencen spidser til, og presset vokser.

Andetsteds til breddefodboldtræningen går det mere stille for sig. Her er fællesskab og sammenhold oftere i højsædet, og til Danmarks mest populære fritidsinteresse dyrkes kammeratskabet – alligevel viser en undersøgelse udarbejdet af Center for Ungdomsstudier, at gennemsnitligt hver tredje fodboldknægt i alderen 6 til 12 år har oplevet at føle sig udenfor. Rapporten var bestilt af DBU i samarbejde med Mary Fonden, Red Barnet og TrygFonden, der siden 2012 har sat fokus på mistrivsel i ungdomsfodbold og arbejdet sammen for at sætte problemstillingen på dagsorden, give de danske fodboldklubber redskaber til at tackle problemerne og styrke sammenholdet.

– Vi skal tackle mistrivsel i fodbolden. Undersøgelser viser, at der er et behov for, at vi får sat fokus på problemet og ikke mindst potentialet for at inkludere flere i foreningslivets fællesskab, udtalte DBU’s formand, Jesper Møller, på talerstolen i Idrættens Hus, hvor der blev talt om trivsel i fritidslivet. Han ser altså gerne, at flere i den nævnte aldersgruppe holdes i fodboldmiljøet, hvilket blandt meget andet vil sikre den enkelte spiller direkte adgang til kammeratskab og motion.

Som følge af rapportens resultater intensiverer DBU og de øvrige tre organisationer kampen for at bekæmpe mistrivsel i fodboldmiljøet, og her ser DBU’s breddechef, Steen Jørgensen, de mange frivillige ungdomstrænere som nøglen til løsningen.

– Vores frivillige gør et fantastisk arbejde, men vi skal være bedre til at hjælpe dem på det her område. Det er godt at have strategier i bestyrelserne i klubberne – men når det kommer til hverdagen på banerne, hænger det på dem, der er tæt på spillerne. Nemlig trænerne. Derfor har vi med Klubfidusen (et af DBU’s initiativer, red.) haft fokus på at udvikle redskaber, der kan omsætte ord til handling i form at konkrete øvelse, der let kan indgå i den daglige træning og bruges på boldbanerne, lyder det fra Steen Jørgensen.

Foruden initiativet, Klubfidusen, etablerer DBU klubudviklingskurser under titlen ’Træn trivslen’, mens man derudover i DBU fortsat ser på yderligere tiltag, der kan styrke fællesskaberne i børne- og ungdomsfodbold.

In this article