Emil Nielsen om toårig korsbåndsskade: Første tanke var hvornår jeg kunne spille igen

Foto: Privat
Foto: Privat

Emil Nielsen blev alvorligt skadet i en meget ung alder. Men selvom tiden har været hård ved ham, er han nu godt i gang med genoptræning, og er i bedring.

En korsbåndsskade har de sidste to år holdt Emil Nielsen, der dengang spillede i Herfølge Boldklub, ude af spillet. Det skete mens han var blot 14 år gammel. Altså en meget ung alder i forhold til skadens omfang. Det er ikke noget der sker ofte for så unge spillere, at de allerede i den alder skal sidde og være skadet i så lang tid.

– Der er selvfølgelig en risiko for at det kan ske hver gang man går på banen. Det er dog heldigvis ikke noget, som sker så tit for så unge spillere. Der er samtidig rigtig meget uheld indblandet, og i min situation var det meget uheldigt, fortæller Nielsen til D’ BOLD.

Det var i en situation nede på egen banehalvdel, at Nielsen blev skadet. I slutminutterne blev han ramt på siden af knæet, og måtte lægge sig ned i smerte. Efterfølgende blev Nielsen behandlet af en læge, der bare sagde, at han skulle starte op igen stille og roligt. Det gjorde Nielsen, men havde i flere perioder oplevet, at hans knæ knækkede sammen under ham. Så han fik endnu engang knæet tjekke, og denne gang var meldingen en del værre. Korsbåndet var revet over, så nu var tingene pludselig meget mere seriøse.

– Det første som gik igennem hovedet på mig, da jeg fik at vide at mit korsbånd var revet over, var hvornår jeg kunne spille fodbold igen, samt hvornår jeg skulle opereres, forklarer den defensive midtbanespiller og fortsætter:

– Det var først noget tid efter, at jeg begyndte at tænke over, hvad lægen havde fortalt mig. Jeg blev selvfølgelig ærgerlig og sur inden i, over at han havde fortalt mig at der intet var galt, da jeg har haft nogle dårlige oplevelser på banen hvor mit ben er knækkede sammen flere gange.

I starten, da benet begyndte at knække sammen, havde Nielsen og hans forældre, trods lægens udmelding, en korsbåndsskade i tankerne. Han fik ikke en officiel melding på, hvornår han kunne komme i gang med at spille fodbold igen, men var godt klar over, at der ville gå mindst 12 måneder, efter en eventuel operation, før han kunne begynde på noget igen. Og selvfølgelig gik Emil Nielsen og håbede på det bedste, indtil han fik svarene fra MR-scanningen. Og selvom han havde haft det i tankerne, kom det stadig som et chok, da viste sig, at være korsbåndet, som var revet over.

– Da jeg fik det at vide, kom det stadig som et lille chok for mig, fordi jeg ved det er en rigtig slem skade. Jeg følte ikke, jeg var mig selv de første uger efter meddelelsen, da det var en stor omvæltning af min hverdag som ikke længere bestod af fodbold flere gange om ugen, siger Nielsen.

Grundet bivirkninger ved operationen har den tidligere Herfølge-spiller siddet ude længere end forventet. Derfor pointerer Nielsen også vigtigheden ved at tage situationen seriøs.

– Det er selvfølgelig rigtig frustrerende, når knæet ikke vil, som jeg vil, men det er nu den risiko, der er ved operationer. Det er også vigtigt at man laver sin genoptræning fuldt ud, så man ikke løber ind i nogle små skader, som holder dig ude endnu længere tid, fortæller Nielsen og nævner, at det samtidig har givet ham en større motivation for at komme tilbage på banen igen.

Det er da også skadens skyld, at den nu 16-årige Emil Nielsen i øjeblikket er eks Herfølge-spiller.

– Årsagen til at jeg meldte mig ud af klubben, var fordi at jeg ville have 110% fokus på min genoptræning. Vi var lige blevet splittet ad, nogle til HB Køge andre blev i Herfølge. Vi havde ikke en træner som kunne genoptræne med mig, og så kunne jeg ikke se meningen i at tage toget en time hver dag for at lave genoptræningen i Herfølge i forhold til herhjemme. Jeg har dog aldrig følt, at jeg er meldt ud af klubben, da jeg har taget op for at se dem, når de spillede hjemme, siger midtbanespilleren, der også er blevet brugt som centerforsvarer.

Både holdkammerater og trænere var i starten gode til at støtte op om den fornyligt skadede Emil Nielsen. Noget han den dag i dag er ekstremt taknemmelig for.

– I den tid jeg var meldt ind i klubben, har alle omkring holdet været en kæmpe hjælp. Min daværende træner havde kæmpe overskud, og hjalp mig rigtig meget i tiden, kort efter skaden var sket. Han skulle både træne resten af holdet, men havde også tid til at hjælpe mig under træningerne med øvelser. Mine holdkammerater har ligesom resten af klubben også været en stor hjælp. Noget som hurtigt kan ske, når en spiller bliver langtidsskadet, er, at han bliver glemt i resten af truppen. Men jeg har aldrig på et eneste tidspunkt følt mig glemt i truppen, og der vil jeg godt takke hele holdet og trænerteamet.

Nielsen har fået en del positive ting ud af en ellers meget negativ periode i sit liv. Selvdisciplinen er blevet forstærket, mens han samtidig har bestemt og bekræftet, at fodbolden er den vej, som han vil gå. Det dog endnu uvist hvornår han vil være tilbage på banen og klar til at spille igen. Han er dog ikke i tvivl om, at det hele nok skal gå fint, og at han en dag igen er at finde på fodboldbaner rundt omkring i det danske land.

– Hvis alt går efter planen, som jeg selvfølgelig håber og satser på, så kan jeg begynde at starte stille og roligt op i starten af det nye år. Der går dog længere tid med at komme tilbage til mit gamle niveau, samt at kunne spille kampe. Men mit første mål er at komme tilbage efter nytår, og ellers tage det stille og roligt, så jeg ikke løber ind i unødvendige skader. Med hensyn til kampe har jeg et mål med min personlige træner, der hedder maj 2016.

– Mit mål er helt klart at komme tilbage og spille fodbold på mit gamle niveau. Jeg er indstillet på, at det vil tage tid, men jeg har også disciplinen og motivationen som gør, at jeg nok skal komme tilbage igen, siger Nielsen til dbold.dk.

Han har dog et klart råd til alle spillere, som måske engang skulle blive lige så uheldig og ende i en længere periode, hvor de skulle sidde ude med skade.

– Mit bedste råd til andre ungdomsspillere som er blevet ramt af en langtidsskade er, at følge sin genoptræning. Også når man har dårlige dage, og ikke kan finde overskud, er det så vigtigt, at man får lavet genoptræningen. Det er også vigtigt, at man har en masse selvdisciplin, da du er meget alene om din genoptræning i så ung en alder, afslutter Nielsen.

In this article