Mikkel Andersens turbulente år som ung keeper i England

Mikkel Andersen er pt. førstemålmand for de forsvarende danske mestre, FC Midtjylland, da deres førstevalg, svenske Johan Dahlin er ude med en skade. Men hvad har han gjort, for at opnå den plads? 

Den 17 december 1988 blev Mikkel Andersen født i Herlev. I dag er han 26 år gammel, 196 cm høj og målmand for de forsvarende danske mestre fra FC Midtjylland.

Men hvad han dog ikke har været igennem inden da. Som 17-årig skiftede Andersen til Akademisk Boldklub og blev den hidtil yngste målmand i danmarkshistorien til at spille seniorbold. Efter sæsonen 2006/07, efter at have spillet fem kampe for klubben, blev klubben og Andersen enige med engelske Reading, som er finansieret af 888 Casino og Sport, om en kontrakt og et skifte. Så som 18-årig drog Andersen ud i den store verden, og fik nye udenlandske arbejdsgivere. Noget som mange fodboldspillere drømmer om, og som langt fra alle opnår.

Mens hans spillede i AB, havde han det forgangne år været til prøvetræning i Reading over tre gange, inden han til sidste endte med at skifte til den engelske klub.

– Jeg er min egen og ved hvad jeg vil. Hvis man ikke har den tro på sig selv, skal man vælge noget andet. Jeg glæder mig som et lille barn, først og fremmest fordi det er kæmpe stort sportsligt at skulle være med til at slås om målmandspladsen i en Premier League-klub, sagde den dengang 18-årige Mikkel Andersen til Politiken.dk.

Selvom Mikkel Andersen spillede i Reading i syv år, opnåede han kun fem kampe for A-holdet, mens han fik to kampe på banen for deres U/21-hold. Der skulle dog gå godt seks år, før han fik sin første kamp for klubben, der havde købt ham. Og tiden i klubben skulle vise sig at blive ekstremt turbulent. For i mellemtiden var målmanden blevet udlejet ikke mindre end otte gange i alt, og tre gange på samme år.

For i 2008 blev Andersen i første omgang udlejet til den lille engelske klub Torquay United i februar på en aftale, der varede en enkelt måned. På den måned nåede Andersen at spille tre kampe for klubben, inden han vendte tilbage til Reading. Det var meningen, at han skulle blive i Reading i resten af den sæson, men alligevel blev han i april udlejet på en nød-kontrakt i endnu en lille engelsk klub, Rushden & Diamonds FC, på syv dage. På de syv dage nåede han at få yderligere tre kampe på CV’et. I december samme år blev han endnu engang sendt afsted på en nød-kontrakt, denne gang til Brentford, hvis førstemålmand, som i øvrigt også var udlejet fra Reading til klubben, sad ude med karantæne. I den ene kamp han spillede for klubben, blev han kåret som kampens spiller og kom på rundens hold.

Han vendte igen tilbage til Reading, men måtte allerede til marts i 2009 lade sig udlåne endnu engang. Denne gang var det til Brighton & Hove Albion på en én måned lang kontrakt. Her spillede han fem kampe, og holdt buret rent i én af kampene. Og man kunne herefter, for målmanden skyld, sige, at han heldigvis blev udlånt i en længere periode, da han på den sidste dag i transfervinduet blev lejet ud til Bristol Rovers indtil årets udgang.

Dette skifte skulle vise sig at være lykken for den danske målmand, der efter lidt forlængelser af aftalen nåede samlet set 58 kampe for klubben. I alt havde han 15 kampe, hvor han ikke lukkede nogen mål ind. Han spillede alle kampe for Bristol i de første fire måneder, som kontrakten lød på. Kontrakten blev dog forlænget med yderligere fire uger i første omgang, da Bristol gerne ville have målmanden på kontrakt for resten af sæsonen. Men Reading var uden træner i den periode, så klubbens ledelse ville ikke leje ham ud med det samme, før der var kommet en ny træner, der kunne bestemme hvad han ville gøre med den danske keeper. Men i slutningen af januar fik Andersen forlænget sin kontrakt med Bristol Rovers til slutningen af den daværende sæson.

Da sæsonen sluttede havde Andersen spillet 39 kampe for The Pirates i Bristol og fik titlen som året unge spiller i League One. Og oven i hatten blev han stemt op som den tredjebedste spiller i ligaen for den sæson. Den 2. august 2010 underskrev Andersen endnu en lejekontrakt med Bristol, hvor han spillede yderligere 19 kampe for klubben inden han tog tilbage til Reading i januar 2011. Bristol ville gerne underskrive den nye kontrakt med den daværende 21-årige dansker, da de ophævede en anden lånekontrakt til en målmand, som de havde lejet fra West Bromwich.

I august 2011 blev Andersen endnu engang udlejet til en ny klub. Denne gang var det engelske Portsmouth, der hentede den vidt berejste danske keeper til deres klub. I første omgang var det på en kontrakt varende én måned, den blev dog forlænget flere gange, så han først vendte tilbage til Reading igen i november 2012. I mellemtiden nåede han at spille 19 kampe for den engelske klub, der har hjemmebane på Fratton Park.

I 2013 tog Andersen en anden drejning i hans valg af klub. I stedet for at blive i England, valgte han denne gang danske Randers FC. Her fik han debut i 2-2 kampen mod Viborg FF, og fik i alt 12 kampe på banen for randrusianerne. Da han sæsonen efter (sæsonen 14/15, red.) vendte tilbage til Reading, var det endelig tid til at få de første kampe for klubben, der gennem alle udlejningerne havde ejerskabet af målmanden.

Men i sommertransfervinduet i 2015 rejste Mikkel Andersen hjem til Danmark igen. Denne gang på en permanent kontrakt. Klubben var FC Midtjylland, der sæsonen inden havde vundet Alka Superligaen. De havde brug for en erfaren målmand, som kunne tage over for deres svenske førstemålmand, Johan Dahlin, hvis han skulle løbe ind i en skade. Det gjorde svenskeren, og den nu 26-årige Andersen har indtil videre spillet 18 kampe for ulvene.

Andersen fik i mellemtiden af alle de klubskifte også flere udtagelser i DBU-regi. Han fik to kampe for U/19landsholdet, hvor de i den ene kamp tabte 2-0 til Schweiz og vandt den anden 3-2 over Tjekkiet. Andersen trak dengang landsholdstrøjen over hovedet med spillere som Simon Kjær, Michael Lumb og Nicki Bille Nielsen. Han fik også en enkelt kamp for det danske U/20-landshold. Den kamp endte 5-2 til Israel, så disse kampe var ikke de mest succesfulde for målmanden.

I alt fik han ti officielle kampe for U/21-landsholdet, hvor han i starten erobrede pladsen fra Jonas Lössl, der i dag spiller i franske Guingamp. Det blev til tre sejre, en uafgjort kamp og seks nederlag i de officielle kampe for holdet. Han fik dog yderligere fire kampe for holdet, dog var disse uofficielle. I de kampe blev det til tre sejre og et enkelt nederlag. I alle landskampe tilsammen, lukkede han i alt 33 mål ind i 17 kampe.

I kan følge FC Midtjylland og Superliga-stillingen på Tips og oddset portalen, Tipico

In this article