Fokus på: Muamer Brajanac – Prøvetræning i BIF og RB Salzburg – drømmer om FC Barcelona

Hver mandag sætter D’ BOLD fokus på et talent i dansk ungdomsfodbold, eller en ældre spiller, med fokus på deres ungdomsår. Denne gang er det 14-årige Muamer Brajanac, der har været igennem D’ BOLD-luppen.

Når man hører navnet Muamer Brajanac, er der nok ikke lige en klokke der ringer. Medmindre man bor omkring Kolding. Muamer er nemlig født og opvokset i den jyske by. Samtidig spiller han fodbold i Kolding IF, hvilket han har gjort lige fra start.

Fodbold faldt ham meget naturligt, da han var opvokset med det i hele sin barndom. Dog havde han gået til kickboxing inden han startede til fodbold. Men valget faldt til slut på sporten, der er en af de mest populære og udbredte i verden, nemlig fodbold.

– Jeg har gået til kickboxing, inden jeg begyndte til fodbold, og det har også hjulpet mig en del. Jeg kunne ikke se mig selv andre steder end på fodboldbanen, siger Brajanac til D’ BOLD.

Brajanac startede til fodbold som otteårig, fordi det synes han selv var et meget passende tidspunkt at starte på. Han havde en træner det første halve år i Kolding, men fik bagefter to nye, der har haft en stor indflydelse på den spiller han er i dag.

– Jeg havde en træner det første halve år, og så kom der to andre afløsere. De to havde jeg så i fire år, og de har haft en kæmpe indflydelse på min udvikling som fodboldspiller. Til sommer blev der lavet nogle rokader med trænerne i klubben, så vi fik en træner med A-licens, fortæller Brajanac.

Brajanac spille for tiden U/15-fodbold i ligaen U/15 Drenge Vest 1. Men da han sidste år var U/14-spiller, spillede han så fænomenalt, at han selv beskriver den som sin bedste indtil videre.

– Jeg synes, at sæsonen var formidabel. Det viser bare, at jeg både kan score en masse mål, men også at jeg kan lægge op til mine medspillere. Alt i alt så er det den bedste sæson, jeg har haft indtil videre i min karriere.

Og det har han god grund til at synes. Han lavede nemlig intet mindre end 17 mål og lagde op til 18 yderligere. Det gik heller ikke omverden ubemærket forbi. Sådanne præstationer går sjældent i glemmebogen. Og denne var ikke en undtagelse. Tonsser kårede nemlig Brajanac til årets spiller, hvilket helt forståeligt var noget af et chok for den unge offensivspiller.

– Jeg var i chok, da jeg fik at vide, at jeg var blevet kåret som årets spiller. De sendte så også efterfølgende en trøje med mit efternavn og et 10-tal på ryggen. Det var en stor dag for mig, for jeg følte at det var beviset på alt det hårde arbejde gennem årene.

Den kun 14-årige offensivspillers fodboldmæssige evner har allerede vakt interesse andetsteds – ikke kun regionalt, men også i udlandet.

For han var i vinteren 2014 en tur tværs over lille- og storebælt, for at prøvetræne med Vestegnsklubben, Brøndby IF – en oplevelse, han ikke regner med ryger i glemmebogen lige foreløbigt.

– Jeg trænede med dem i vinteren 2014, og det var virkelig stort. Niveauet er helt anderledes end i Kolding, og alle spillerne er rigtig gode, forklarer Muamer Brajanac til dbold.dk, og fortæller yderligere, at der er en aftale i hus med netop Brøndby IF om, at han skal spille i den gule trøje fra sommeren 2016 af.

Og hans evner har desuden været så bemærkelsesværdige, at han er blevet inviteret til prøvetræning i Red Bull Salzburg. Klubben betragtes af den Koldingfødte angriber som en storklub, og sin glæde for interessen er ikke noget, han lægger skjul på over for D’ BOLD.

– Jeg kom i kontakt med Red Bull Salzburg via. en manager, som har været ude at se mig mange gange. Han har så kontakt med dem, og de har så tilbudt mig prøvetræning, forklarer Brajanac, og tilføjer:

– Det er da altid rart at vide, at der er en stor klub fra udlandet, der også vil have en til prøvetræning.

Interessen for den unge spiller har ikke kun været på klubplan, men også på landsholdsplan, hvor han – sammen med to holdkammerater, var udtaget til en U/15-landsholdssamling. Og spørger man Brajanac, så kan han bekræfte, at det ikke er alle og enhver, der kan møde op til samlingerne.

– Det er meget specielt, for det er kun de bedste der bliver udtaget til landsholdsamlinger, begynder en begejstret Brajanac til dbold.dk, og fortsætter:

– Det var virkeligt stort for mig, og niveauet er meget, meget højt til samlingerne. Jeg er blevet udtaget til alle de fire samlinger vi har haft, og så venter jeg kun på et svar, om jeg er røget videre til samlingerne med A-licens klubberne.

Iblandt A-licens-klubberne er også Brøndby IF, for hvem han vil være at finde i fra sommeren 2016 af, og han fortæller ligeledes, at skulle han vælge én klub at spille ungdomsfodbold hos, så ville valget falde på Vestegnsklubben – og det ønske går i opfyldelse til sommer, ifølge spilleren selv.

– Planen er, at jeg skal spille i Brøndby her til sommer, og så må vi se, hvordan tingene udvikler sig med tiden, forklarer Brajanac, som har svenske Zlatan Ibrahimovic som forbillede.

Der er dog én stor drøm inden for fodboldens verden, der overskygger de øvrige.

– Det er nok at blive professionel fodboldspiller, og blive købt af min yndlingsklub, FC Barcelona, fortæller han til D’ BOLD.

Og som en spiller, der set på sine statistikker indtil videre, er godt på vej til at være en professionel fodboldspiller, har han allerede gjort sig nogle tanker om sine kvaliteter som fodboldspiller. Han forsikrer dog om, at han ikke vil lyde alt for egoistisk med beskrivelsen af sig selv, men har alligevel styr på, hvordan han skal tale sig selv op.

– Jeg vil helst ikke lyde selvglad, men alle siger kun det bedste om mig. Jeg ville nok beskrive mig selv, som en hurtig og stærk fodboldspiller, med en god teknik og et brag af et skud, fortæller langboldsskytten til D’ BOLD.

– Jeg har rigtig god spilforståelse, og kan lave en masse mål, afslutter han.

Muamer Brajanac kan både agere som angriber, hvilket er hans primære position, men også som offensiv midtbanespiller eller defensiv ditto.

In this article