Fokus på: Anders Bloch Bærtelsen – Vandt Danmarkmesterskab i badminton, men foretrak fodbolden

Hver mandag sætter D’ BOLD fokus på et talent i dansk ungdomsfodbold, eller en ældre spiller, med fokus på deres ungdomsår. I denne udgave ser vi nærmere på AaB’s Anders Bloch Bærtelsen.

Anders Bloch Bærtelsen er et navn, der ikke er det mest kendte inden for dansk ungdomsfodbold, mens han for beboere i Aalborg ikke er helt anonym. Det kan skyldes, at han er 15 år, men AaB-spillerens præstationer er ikke gået ubemærket hen forbi DBU og U/16-landsholdstræner, Per Holm.

I løbet af sæsonen, er Bærtelsen blevet udtaget til U/16-landsholdskampe, ligesom han blev udtaget til landsholdstruppen, i starten af september måned. Per Holm har, ligesom at have udtaget ham til sæsonens første landsholdslejr, udtaget ham til den kommende U/16-landsholdslejr i Tyrkiet, hvilket er et bevis på tillid, ifølge den unge Bærtelsen. 

– Jeg blev selvfølgelig ekstremt glad, da jeg fik det (udtagelsen, red.) at vide. Det er også sådan noget, der er motiverende at vide, når man går på træningsbanen. At man har en landsholdssamling at se frem mod, forklarer spilleren, og fortsætter om forventningerne til træningslejren:

– Jeg forventer, at jeg skal mødes med en masse rigtig dygtige spillere og trænere, og forhåbentlig lære en masse.

  Og ser man tilbage, så startede det hele, da Bærtelsen ikke var mere end tre år gammel.

– Jeg startede som treårig, fordi min storebror, der er to år ældre end mig, skulle starte til fodbold, og så ville jeg gerne med. Så jeg kom lidt før i gang, fortæller Anders Bloch Bærtelsen.

Sådan som det har udviklet sig, har Bærtelsen ikke kun været interesseret i fodbolden. Den nuværende U/17-spiller har også prøvet lykken med badminton, hvor han i 2011 vandt titlen som Danmarksmester for U/11-årgangen. Men på trods af, at han blev U/11-danmarksmester i badminton, der ikke er en sport, som ligger sig tæt op ad fodbold, føler Bærtelsen ikke, at badmintonforløbet ikke har haft sin indflydelse på fodboldkarrieren.

– Den mentale styrke, som man skal besidde når man spiller badminton, er lidt anderledes, end den man skal have, når man spiller fodbold, fortæller Bærtelsen, og fortsætter:

– Hvis man har en dårlig dag til fodboldtræningen eller -kampen, kan man måske gemme sig lidt, bag de ti andre spillere. Men jeg vandt (badmintonmesterskabet, red.) på egne ben, så det lærte jeg rimelig tidligt, forklarer Bærtelsen..

Men selvom han har haft succes inden for badminton, så er det kærligheden for en anden sport, der har taget over. Den primære interesse er nemlig fodbold, og en del af æren for det, må barndomsklubben, Støvring IF, kreditteres for.

– Jeg spiller ikke badminton længere. Der er måske nogle gange, hvor jeg er nede og spille om vinteren. Men ellers ikke, forklarer Bærtelsen i interviewet, og fortsætter om ungdomsholdet:

– Det var en fantastisk tid. Vi var heldigvis et hold, hvor der var nogle engagerede forældre, der sørgede for at vi kom med til en masse turneringer og aktiviteter. Det var en fantastisk klub, og jeg har kun gode ting at sige om den, forklarer den unge forsvarsspiller.

Bærtelsen har kun godt tilovers for Aalborg-klubben, og det har klubben gengældt ved at kvittere hans præstationer med en kontrakt, han skrev under på, for omkring ti måneder siden. Netop kontrakten, føler 15-årige Bærtelsen, er en stor motivation.

– Det (at kontrakten blev underskrevet, red.) er fantastisk. Det betyder selvfølgelig meget. Det er også med til at motivere en, når man går på træningsbanen. Man ved klubben tror på en, fortæller Bærtelsen.

Kontrakten har ligeledes medført, at Bærtelsen, på trods af kun at være 15 år gammel agerer forsvarsspiller på AaBs U/17-hold, hvor holdet i U17 Ligaen er på en delt tredjeplads, med tre andre hold: Brøndby IF, FC Midtjylland og Lyngby Boldklub. Bærtelsen er ikke bleg for at erkende, at tallene ikke har været de bedste, men roser holdet for dets spil.

– Vi har haft meget svingende præstationer. Men jeg synes vi viser spil til at være blandt de bedste hold. Det har været en udmærket efterårssæson, fortæller Bærtelsen, og fortsætter om sine forventninger til den kommende forårssæson:

– At vi måske kunne hive en medalje hjem. Det kunne være dejligt, forklarer spilleren og fortæller efterfølgende om sin kærlighed til klubben:

– AaB betyder alt i mit fodboldliv. Det er dér, jeg skal udvikle mig.

Udviklingen har så sandelig fundet sted, for på trods af sin unge alder, agerer han som en fast figur på U/17-holdet, hvor han også har tanker om hvad det vigtige er, ved at være forsvarsspiller.

– Det vigtige ved at være forsvarsspiller er at kunne dirigere med dine medspillere. Du skal også kunne tage ansvar for dine defensive handlinger, forklarer U/17-holdets nummer 4.

– Og så er det også i højere grad blevet vigtigt, at man kan spille bolden fremad, tilføjer han.

Ligesom bolden skal fremad, ser Bærtelsen også fremad, og fortæller at målet i AaB, for spilleren selv, er at komme på Superligaholdet og agere som en central figur. På lang sigt, er der dog en anden fremtid på tale:

– Min største drøm på klubplan, er at komme til en af de store Premier League-klubber, fortæller Bærtelsen, og forsikrer, at den absolut største drøm inden for fodbolden er at komme på A-landsholdet.

Den unge spiller er født den 9. maj, 2000, og har Zlatan Ibrahimovic som forbillede, men Manchester United som yndlingshold.

In this article