Fokus På: Nicklas Halse – U/19-anføreren, der blev omskolet til højre-back

Hver mandag sætter D’ BOLD fokus på et talent i dansk ungdomsfodbold, eller en ældre spiller, med fokus på deres ungdomsår. I denne udgave ser vi nærmere på Brøndby IFs Nicklas Halse.

Nicklas Halse er efterhånden et relativt kendt navn i Brøndby og omegn. U/19-anføreren, der har nummer fire på ryggen, og indtager den defensive midtbane til kampene, glemmer dog ikke den klub, hvori det hele startede.

– Min tid i min ungdomsklub, Hvidovre IF, var fantastisk. Det er uden tvivl en tid, man aldrig glemmer. Hvidovre vil altid være en stor del af mig, og jeg sætter utrolig stor pris på de ting, de har gjort for mig, forklarer Nicklas Halse til dbold.dk.

Fodbold var et naturligt valg for den unge spiller, hvis far, Karsten Halse, var tidligere spiller for Vestegnsklubben. Farens interesse for sporten, og spillerens derafkommende interesse, medførte, at han startede til fodbold, da han var fire år gammel.

– Jeg startede da jeg synes fodbold var sjovt og fordi min far er tidligere fodboldspiller, så har fodbold altid fyldt en del i min opvækst, forklarer Halse, og tilføjer, at fodbolden altid har været favoritsporten, hvorfor fodbolden var det naturlige valg, på trods af hans tidlige alder.

Udøvelsen af favoritsporten startede i Hvidovre, hvor spilleren efter at have vist imponerende takter, blev oprykket til klubbens seniorhold, efter hele 12 år i ungdomsrækkerne.

– I vinteren 2014, blev jeg blev rykket op på seniorholdet, der dengang spillede i 1. division. Jeg var en anden-års U/17-spiller, så derfor er jeg utrolig taknemmelig for det klubben, og især det Per Nielsen (seniorholdets træner, red.), gjorde for mig, forklarer Halse.

Spillerens oprykning skete ikke på traditionel vis igennem U/19-holdet. I stedet tog spilleren springet fra U/17-holdet til seniorholdet, eftersom U/19-træneren ikke følte, at Halse havde niveau til U/19-holdet, mens seniortræneren var uenig. Det medførte dog nogle ændringer af Halses spillestil og -position.

– I hele min ungdomstid på Hvidovre-holdet, spillede jeg på den defensive midtbane – som 6’er. Da jeg blev rykket op til seniorholdet følte Per Nielsen dog, at jeg passede bedre ind på højrebacken, og satte mig så dér, forklarer Halse, og tilføjer, at det var dén position han beholdte, indtil han – et halvt år senere – skiftede til Brøndby.

– Den position blev jeg på i mit resterende halve år i klubben, og da jeg så tog til Brøndby spillede jeg som midterforsvarer i mit første år i klubben. Efterfølgende blev jeg sat på den defensive midtbane, og dér har jeg spillet lige siden, fortæller den 18-årige spiller.

 Skiftet til Brøndby IF, der fandt sted efter 13 år i ungdomsklubben, skete et halvt år efter, at han blev rykket op til Hvidovres seniorhold. Halse ville have nye udfordringer, og nedrykningen til 2. division gjorde ikke mulighederne for dét just nemmere.

– En nedrykning med Hvidovre og dét, at jeg synes det var på tide at prøve noget nyt efter så mange år i Hvidovre, var afgørende for, hvorfor jeg valgte at skifte. Og da Brøndby viste interesse, så var jeg ikke i tvivl om, at jeg ville til Brøndby. Det er en fantastisk klub med rigtige gode muligheder for at udvikle sig, forklarer Masterclass-talentet.

Nu har spilleren været i klubben i halvandet år, og bærer regelmæssigt anførerbindet, når Brøndbys U/19-hold skal figurere i kampe. Det betyder meget for spilleren, der også kalder klubben for en af Danmarks absolut største.

– Det er selvfølgelig en stor ære at bære anførerbindet i en af Danmarks største klubber. For mig er det vigtigt, at alle tager ansvar på holdet. Anføreren har dog et større ansvar, hvor jeg synes, at det ligger mig naturligt at tage ekstra ansvar, fortæller han. 

Og selvom holdet ikke ligger til nedrykning, så er ‘formidabel’ ikke det helt rette ord til at beskrive sæsonen for U/19-holdet hidtil. I U/19 Ligaen er Vestegnsholdet nemlig at finde på en niendeplads, med kun otte point på kontoen efter 11 kampe spillet, og her er Halse klar i mælet: Sæsonen hidtil har været katastrofal.

– Det har været en katastrofal halvsæson, hvor intet har fungeret. Vi har ikke fået vores spil til at fungere, samtidig med, at vi ikke har arbejdet hårdt nok. Så er det jo klart, at det bliver svært at vinde fodboldkampe, fortæller Halse, men ser fremad:

– Jeg er fortrøstningsfuld for den sidste halvdel af sæsonen, for vi er alle enige om, at efteråret har været uacceptabelt, og at det skal ændres i forårssæsonen. Derfor forventer jeg et Brøndby hold som arbejder hårdt i kampens samtlige 90 minutter. Så skal pointene nok komme, fortæller U/19-anføreren, og tilføjer, at det på det individuelle plan handler om at ramme topformen, og vise sig frem fra sin bedst mulige side, men at holdet også skal stå sammen kollektivt.

Men selvom det ikke er gået særlig godt for holdet, kæmper anføreren videre, og udviser fortsat sin kærlighed for klubben.

 Brøndby betyder meget for mig. Det er en fornøjelse at være en del af Brøndby-familien, hvor alle hjælper og støtter hinanden, fortæller det unge Brøndby-talent, og fortæller desuden om sine planer for fremtiden, hvad angår klubben:

– Mit mål er at spille et rigtig godt forår, og overbevise Brøndby om, at jeg skal have en seniorkontrakt og være en del af Brøndby efter sommer (når kontrakten udløber, red.), forklarer talentet.

På trods af at være en klar figur på en af ifølge spilleren Danmarks topklubber, så har U/19-landstræner Bent Christensen ikke set sig lun på spilleren, hvorfor han har måttet kigge forgæves efter sit navn på listen over udtagede spillere, til landsholdslejren, der finder sted i Tyrkiet. Det er imidlertid ikke Halses største bekymring, for mellemtiden.

– Eftersom jeg ikke har været med på Landsholdet det seneste halve år, så ser det ikke ud til, at jeg indgår i trænerens planer. Det vigtigste for mig er at præstere for Brøndby, og så må andre vurdere, om jeg er god nok til at kunne spille for Landsholdet, fortæller Halse.

Spilleren har dog gjort sig tanker om sin position, og den muligvis fjerne fremtid.

– Som defensiv midtbane er det vigtigt med et godt overblik, og et stort løbepensum. Derudover er det vigtigt at beskytte sit forsvar, ved at positionere sig rigtigt, og være stærk i sine dueller. En af de vigtigste ting er at kunne tage ansvar, og sørge for at kommunikere en masse, hvilket jeg gør mit bedste for at opfylde, forklarer han, og tilføjer:

– Den største drøm er at spille i Premier League, hvilket jeg vil kæmpe hårdt for. Hvilken klub det forhåbentligt bliver i, må tiden vise, afslutter Halse.

På trods af at have engelske Arsenal som yndlingsklub, har den maj-fødte 97’er understreget, at det ikke nødvendigvis er Arsenal, der er klubben for ham i fremtiden.

In this article