Nyt DBU-koncept skal fastholde de unge i fodbolden

I efteråret var det mistrivsel i børnefodbold, DBU gik i kamp mod, og tirsdag kunne fodboldunionen så lancere et koncept kaldet Ungdomsfodbold 2.0, der med fokus på teenagealderen skal styrke de lokale klubbers evne til at fastholde unge i fodbolden.

Det viser sig nemlig, at af danske 13-årige fodboldspillere er det kun halvdelen, der fortsat boltrer sig på træningsbanerne ved 18-årsalderen. Anders Rørtoft-Madsen, som er projektleder i DBU, har været med til at undersøge baggrunden for frafaldet i ungdomsfodbolden.

 

– De unge falder ofte fra i løbet af teenageårene, når blandt andet skole og kammerater begynder at spille en større rolle. Hvis tilknytningen til klubben ikke er stærk nok, er det derfor nemt at sløjfe fodbolden, for at få mere tid til at hygge med vennerne, forklarer han til dbu.dk.

 

Det omfattende koncept, Ungdomsfodbold 2.0, forholder sig både til, hvordan ungdomstræneren gennem træningsopbygning kan bibeholde de unges interesse, ligesom klubberne opfordres til at styrke klubmiljøerne, hvilket kan indebære sociale events, der skal øge tilknytningen til klubben.

 

Derudover anbefaler DBU, at klubberne udarbejder i vision for ungdomsfodbolden og for, hvad spillerne skal lære både på og uden for banen, mens den enkelte klub desuden bør vælge en klubansvarlig, der sætter sig nærmere ind i konceptets detaljer og er ansvarlig i forhold til at styre forløbet med at nedbringe frafaldet af unge. Til udvikling af den enkelte klubs strategi kan der hentes hjælp og inspiration i den ’drejebog’, der er en del af Ungdomsfodbold 2.0.

 

Konceptet er udviklet på baggrund af otte klubbers erfaringer med sociale aktiviteter samt generel viden om ungdomslivet og har siden været testet i syv klubber.

In this article