Fokus på: Mads Juel Andersen – fra børnehaven til Brøndbys førstehold

Hver mandag sætter D’ BOLD fokus på et talent i dansk ungdomsfodbold, eller en ældre spiller, med fokus på deres ungdomsår. Denne gang er Brøndby IF’s solide midterforsvarer, Mads Juel Andersen, ugens hovedperson.

Startede på grund af børnehavedrengene

Mads Juel Andersen startede sin fodboldkarriere i Herstedøster Idræts Club (HIC) som 5-årig. Han startede fordi, at de andre drenge i børnehaven allerede spillede der, og så var det jo en perfekt måde at være sammen med sine venner på.

Kammeraterne var sådan set den eneste grund til, at Mads startede til fodbold. Han havde tidligere prøvet sig af med noget atletik, men da ingen af vennerne gik til atletik, var det ikke så sjovt for Mads, som tænkte meget på det sociale. Mads har ellers en mor, som har været en god løber i GIC, så atletikken er en del af familien. Valget faldt dog på fodbold.

Mads’ far har tidligere været på landsholdet i squash igennem mange år, så Mads Juel Andersen er vokset op med sport. Han har aldrig rigtig snakket fodbold med sine venner uden for klubben, men han fornemmer dog, at de er glade på hans vegne, når det går ham godt.

– Jeg har altid fået kæmpe hjælp hjemmefra. Begge mine forældre ved, hvor meget det kræver at være elitesportsudøver. Madpakker, drikkelse og kørsel til og fra træning er jeg altid blevet hjulpet med. Når tingene ikke lige er gået ens vej, har det også været en stor hjælp at tale med mine forældre, der selv har prøvet de op- og nedture, der altid er.

I HIC spillede Mads på hold med 98’erne, selvom Mads selv er 97’er. Men da Mads Juel Andersen er født den 27. december, måtte han godt spille med dem, som var ét år yngre. Da Mads startede i HIC, spillede de i række 4. De rykkede dog ret hurtigt op til række 2. De vandt endda også række 2, men da der ikke måtte være spillere fra ældre årgange i række 1, var holdet nødsaget til at blive i række 2.

Mads Juel Andersen er stor fan af FC Barcelona, og han har David Luiz som sit største forbillede. Inden Mads Juel Andersen allerede som 9-årig rykkede til Brøndby IF, nåede han også lige at spille 9 måneder i Albertslund, hvor han også har adresse.

Succes i Brøndby

Det største som Brøndby U/19’s nummer 2, Mads Juel Andersen, har oplevet i Brøndby ifølge ham selv, var da hans hold vandt AGF Elite Cup i Grenaa, og de dermed kvalificerede sig til Nike Premiere Cup i Polen. Det selvsamme år var de også på træningslejr i Qatar på Aspire Academy. Fodboldprogrammet på Aspire Academy er kendt som et af de bedste i verden. Det var en rigtig stor oplevelse for Mads Juel Andersen og hans holdkammerater. ’Ren luksus hele vejen’, som han selv siger om det.

I 2014 vandt Mads det famøse Bevensee-trofæ. Bevensee-trofæet betyder, at Mads Juel Andersen har haft særlig stor betydning for sit hold.

– Jeg blev selvfølgelig stolt af at modtage Bevensee-pokalen. Pokalen gives til en, som har haft særlig stor betydning på og uden for banen, og i mit tilfælde, var det nok mest på grund af mit gode humør uden for banen, at jeg fik pokalen.

Mads har trænet en del med førsteholdet. Han har endda været udtaget til en superligakamp mod Sønderjyske, han blev dog ikke skiftet ind, så han har stadig sin debut for førsteholdet til gode. Mads selv er super glad og stolt over, at selvom han er U/19-spiller, har han fået lov at træne så meget med førsteholdstruppen.

– Når man træner med førsteholdet, er man lige det ekstra tændt, fordi man gerne ville gøre det godt og ikke se dum ud, og der er ingen tvivl om, at det hjælper meget på min udvikling til at blive en bedre fodboldspiller, udtaler Mads Juel Andersen om træningen med Brøndby IF’s førstehold.

Mads Juel Andersen har allerede sikret sig en kontrakt med Brøndby IF’s førstehold fra næste sæson efter gode præstationer i U/19 ligaen og til træning med førsteholdet. Hovedpersonen siger selv om den kommende kontrakt:

– Det er for fedt! Det var jo det, jeg havde drømt om hele min tid i Brøndby. Nu gælder det om at give den gas, og gøre sig fortjent til at få debut på Brøndby Stadion. Så bliver det ikke større!

Brøndbys førstehold har lige været på træningslejr i Portugal. Mads Juel Andersen har trænet med dem efter, de er vendt tilbage fra Portugal. Det var lang tid siden, Mads sidst havde trænet med dem på grund af juleferie og træningsopstart, så det var rart for ham at vende tilbage.

– Jeg synes selv, det gik godt, og nu gælder det om at hænge i.

Landsholdet

Mads Juel Andersen har spillet én kamp for det danske U/19-landshold. Det var en kamp mod Israel den 15. november, som endte 0-0. Mads Juel Andersen spillede alle 90 minutter, og når man spiller midterforsvarer, er det jo absolut godkendt at holde rent bur.

– Det var bare så fedt! Jeg var jo ”kun” blevet efterudtaget til EM-kvalifikationskampene, og havde vel egentlig ikke udsigt til spilletid, men så kom der en skade, og så gælder det om at være klar. Og det synes jeg selv, jeg var – ha ha.

Danmarks U/19-landshold sluttede som nummer 2 i EM-kvalifikationsgruppen. Danmark har 5 point. Israel, som ligger nummer 1, har 7 point. Under Danmark ligger Island med 4 point, og Malta er bundskraber med 0 point. Det vil sige, at Danmark på et hængende hår kvalificerede sig til Elite Rounds.

I sidste måned var Mads Juel Andersen med U/19-landsholdet på træningslejr i Tyrkiet. Så U/19-træner Bent Christensen har i hvert fald ikke glemt Mads Juel Andersen. Mads håber på at komme med til Elite Rounds, som spilles i Serbien i marts måned. Ved Elite Rounds skal Danmark U/19 møde Frankrig, Montenegro og værtsnationen Serbien. Kun vinderen af gruppen kvalificerer sig til U/19 EM i Tyskland, så det bliver en svær bedrift, hvis det skal lykkes.

Fremtiden

U/19-ligaens start nærmer sig, og eftersom Brøndby underpræsterede stort i efteråret, håber Mads Juel Andersen, at forårssæsonen bliver meget bedre. Han føler, at han og hans holdkammerater skylder træner Auri Skarbalius at præstere meget bedre end det, de viste i efteråret. Nu har de i hvert fald haft en hel opstartsperiode til at rette op på fejlene.

– Jeg håber og tror, at sæsonen bliver god. Auri har nu haft hele opstartsperioden til at arbejde med os, og vi spillere skylder at vise, at vi kan gøre det bedre end det, vi viste i efteråret.

Mads Juel Andersen har styr på forventningerne til den nærmeste fremtid:

– Jeg ønsker at gøre det godt til træning, så jeg får flere træninger med førsteholdet, og så håber jeg selvfølgelig på at komme med til Elite Rounds med U/19-landsholdet.

Mads Juel Andersen har også godt styr på sin største drøm inden for fodbold:

– Jeg ønsker en dag at spille for en storklub, vinde pokaler og få råd til at købe alle de biler, jeg har lovet min far, slutter han smilende.

 

In this article